Coś szybkiego, lekkiego i mega dobrego. Sezon na szparagi w pełni więc trzeba korzystać i zajadać się nimi. Z dodatkiem chrupiących grzanek z pesto domowym. 1
wesoła kuchnianastępny dzień nie tracą nic ze swego smaku. Przyznam się, że gdy ich dłużej nie robię, to brakuje mi ich smaku, więc idę na skróty i przygotowuję chociaż: Zapiekankę gołąbkową . Składniki: (na około 24 szt. gołąbków) 1 średnia główka białej kapusty 1 kg mielonej łopatki wieprzowej 200 g ryżu (u mnie basmati kupiony TUTAJ ) 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku(...)liście. Liści zbyt długo nie odparzać, gdyż będą zbyt miękkie i trudno będzie robić gołąbki. Po wystudzeniu liści, ścinać z nich nadmiernie zgrubiałe łodygi, które łączyły je z głąbem. Mięso dokładnie wymieszać z przyprawami i rozgniecionym przez praskę czosnkiem, pod koniec dodać ryż i ponownie wymieszać. Dno garnka, w którym będziemy gotować gołąbki wyłożyć wcześniej zdjętym liściem kapusty, a drugi
Kuchcik gotujeboczku. Z przykrością, ale niestety musiałam odrzucić przepis Bamberg i bamberska zupa ziemniaczana z boczkiem , dlatego, że właśnie występuje w niej boczek J A warunkiem dodawania przepisów było brak mięsa i wędlin. Przeczytałam ten przepis uważnie i jestem przekonana, że zupa ta smakuje wyśmienicie J Przepis, który zwrócił moją uwagę to MAKOWE GNOCCHI W SOSIE WANILIOWO- RUMOWYM . Przyznam, że trochę(...)Ziemniaki zapiekane po irlandzku - Irish Sautéed Potatoes Recipe - Patate all'irlandese autorka: Angela | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Zapiekanka ziemniaczana autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami oraz "Niewinność" autorka: Badylarka | blog: Weekendy
Kulinarne przemysleniazapewniające świeżość produktom, aż po wykorzystywanie resztek. Na przykład kilka kromek chleba po ususzeniu i zmieleniu można wykorzystać zamiast gotowej bułki tartej, z pozostałego po wczorajszym obiedzie makaronu zrobić zapiekankę, skrawki wędlin będą świetnym dodatkiem do bigosu... Nic nowego? A co powiecie na chipsy z obierek warzyw albo ugotowany na pieczonych kościach sos? Zapewniam, że smakuje wyśmienicie. Kolejnym krokiem(...)stylu „Zero waste” to danie proste, a jednocześnie zaskakujące wyśmienitym smakiem. Pieczony ziemniak został zaserwowany w towarzystwie takich dodatków, jak starta łodyga brokułu, podsmażone resztki wędlin i pieczonego mięsa oraz z chrupiącymi chipsami z obierków marchwi. Całości dopełnił wyjątkowo aromatyczny sos, z długo gotowanego wywaru na bazie kości z pieczonego mięsa, obierek z warzyw, głąba kapusty i zwiędłych ziół
Obiad gotowyDziś propozycja na wykorzystanie warzyw :) Prosta, w miarę szybka i syta, a etapy jej przygotowania śmiało można podzielić na dwa dni. Naleśniki przecież mogą być
Kuchnia w czekoladzieNie kaczka z ryżem, a ryż z kaczką. Tak właśnie ma być. Ryż przeważa ilościowo, ale oba składniki są tu równie ważne i łączą się harmonijnie
zadanie-gotowanieKupiliśmy duże pieczarki i natychmiast powstał pomysł, jak je wykorzystać. Zapiekliśmy je w cieście ziemniaczanym. Składniki: -4 duże pieczarki -ok. 1 kg młodych
Maminek kulinarnyOtrzymałam niedawno do przetestowania patelnię ceramiczną firmy GreenPan z kolekcji Kyoto. Ucieszyłam się, gdyż już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem wzbogacenia mojej kuchni o
Pieguskowa Kuchniauczucie sytości. Na przykład w jednej szklance bobu znajduje się 13 gramów białka i tylko 1 gram tłuszczu. Także z tego powodu b ób jest doskonałą alternatywą dla mięsa, a konkretnie dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka. Niestety bób nie jest najlepszym źródłem witamin takich jak C, E, oraz(...)odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych
Kulinarne przygody Gatityprzyznać, że ciasto wyszło rewelacyjne, plastyczne, nie kruszyło się i bardzo ładnie się wałkowało. Bardzo polecam ten przepis do przygotowanie każdej innej wytrawnej tarty. Inna niezwykle popularna francuska zapiekanka to zapiekanka ziemniaczana - gratin dauphinois , gorąco polecam jako zamiennik tradycyjnych ziemniaków do obiadu. Jeżeli macie ochotę przyłączyć się do zabawy to pamiętajcie o tagu #w80przepisowdookolaswiata , dzięki temu będę mogła łatwo odnaleźć(...)piekarnika i przestudzić. Przygotowanie quiche lorraine, czyli placka lotaryńskiego: Boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć go na suchej patelni, na małym ogniu, aż tłuszcz się wytopi, a mięso przyrumieni. Zdjąć z patelni łyżką cedzakową, zostawiając na patelni wytopiony tłuszcz. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć kilka minut aż się zeszkli. Do miski wlać
Codzienne Gotowanieuczucie sytości. Na przykład w jednej szklance bobu znajduje się 13 gramów białka i tylko 1 gram tłuszczu. Także z tego powodu b ób jest doskonałą alternatywą dla mięsa, a konkretnie dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka. Niestety bób nie jest najlepszym źródłem witamin takich jak C, E, oraz(...)odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych
Kulinarne przygody Gatityuczucie sytości. Na przykład w jednej szklance bobu znajduje się 13 gramów białka i tylko 1 gram tłuszczu. Także z tego powodu b ób jest doskonałą alternatywą dla mięsa, a konkretnie dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka. Niestety bób nie jest najlepszym źródłem witamin takich jak C, E, oraz(...)odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych
Kulinarne przygody Gatity