Tradycyjna meksykańska enchilada powinna być układana w formie rurek napełnionych farszem. Moja jest w formie tocika. Rewelacyjne warstwy mielonego wołowego mięsa, warzyw i tortilli-
VioletoweKucharzenieMiałam tak: połowę brokuła, kilka pieczarek, kilka plasterków szynki konserwowej i ochotę na zapiekany obiad. Dokupiłam pora i zrobiłam pyszną zapiekankę! Jak ją jadłam
Zdrowa Kuchnia SowyJego wskazówek, zerknęliśmy do przepisu Jamiego Olivera, który moim zdaniem zna kuchnię angielską na równi z Edem. Po długim oczekiwaniu zapiekanka z jagnięciny jest już na stole, próbujemy i… mmm, jest dobrze, ale do smaków Szwagra ociupinkę brakuje. ;-):-) Udostępnij Zapiekanka z jagnięciny – składniki 400 g jagnięciny na gulasz 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 / 2 kg ziemniaków(...)chwilę pogotować, aby powstał sos. Mięso rozłożyć w naczyniu żaroodpornym na warstwie warzyw, przykryć je pozostałą marchewką, pietruszką i cebulą, polać sosem z patelni. Na wierzchu ułożyć plasterki ziemniaków, układając tak, żeby częściowo nachodziły na siebie. Skropić oliwą, oprószyć solą oraz pieprzem. Naczynie przykryć przykrywką lub szczelnie zamknąć folią aluminiową (matową stroną do góry). Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego
niecodziennikparyZapiekanka z kaszy jęczmiennej/jaglanej 1 woreczek kaszy jęczmiennej kawałek kiełbasy (wędliny, mięska, pieczarek – wg własnego wyboru) 2 średnie cebulki miseczka jarzynek świeżych (marchew, groszek, kalafior, brokuły, wg. uznania) 1 średni pomidorek łyżeczka mąki masło oliwa 2/3 szklanki rosołu 2/3 szklanki mleka Kaszę jęczmienną ugotować w woreczku w osolonej wodzie. Kiełbaskę (mięsko lub pieczarki) pokroić i podsmażyć na oliwie(...)misce wymieszać kaszę jęczmienną z usmażoną wędlinką (mięsem lub pieczarkami). Oddzielnie podgotować jarzynki w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzić i wymieszać z kaszą i wędliną. Wyłożyć całość na wysmarowaną oliwą formę żaroodporną (lub blaszkę). Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić go na plasterki i poukładać na kaszy. Cebulkę podsmażyć w garnku do miękkości na maśle, posypać lekko łyżeczką mąki
Tradycyjna kuchnia inaczejwykorzystałam do tej zapiekanki. Jedzonko choć nie fotogeniczne to przepyszne. Zapiekankę bakłażanową można podać samą lub z dodatkiem ryżu bo zawiera sporo sosu. składniki: 3 bakłażany, moje były małe miały po ok 250 g 2 kulki mozzarelli 1 słoik pomidorów krojonych (słoik o pojemności 550 ml) 450 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki 1 łyżka bułki tartej sól
Monia miesza i gotujetortownica i patelnia do obsmażenia mięsa. Ciasto na spód, zamarynowanie mięsa to czynności, które można wykonać kilka godzin a nawet dzień wcześniej. Potem, po powrocie z pracy, wymieszajcie tylko składniki farszu i do pieca! Za mniej więcej godzinę wyciągacie z pieca gorący obiad dla całej rodziny bo taką zapiekanką najedzą się na pewno 4 dorosłe osoby. Tarta z dobrze skomponowanym
Smaczna Pyzamięsne kuleczki robiłam już w różnych sosach, były też w zapiekance i w leczo . Teraz trafiły do zupy z pora. składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 500 g pora ( biała i jasnozielona część) 2 łyżki masła 1 łyżeczka tymianku 200 g serka topionego (dałam Emmentaler Lactima) 450 g mięsa mielonego , u mnie karkówka 1 jajko 2 łyżki kaszy manny sól
Monia miesza i gotujeOstatnio córki zażyczyły sobie hot dogów...ale nie chciały za długo czekać...a wiadomo ciasto drożdżowe musi troszkę wyrosnąć.. ja czasem robię takie ekspresowe hot
Moje domowe kucharzeniemakaron,ostatnia porcja mięsa wymieszana z resztą pieczarek- sos-ser- makaron. Wierzch polewamy resztą sosu i obficie posypujemy startym serem. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie pozostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze na ok 15 minut. Podajemy na ciepło. Jeżeli pozostało nam dość sporo zapiekanki, to następnego dnia możemy ją odgrzać w piekarniku
Kuchnia w czekoladzieObiad przygotowany z dosłownie resztek znalezionych w lodówce podany w sposób bardziej efektowny. Będziemy potrzebować pierścień do puree, albo chociaż miseczkę albo umiejętności do starannego podawania
Bon Appetit Małgorzatyupiec. W klasycznej wersji mięsny bochenek robiony jest z mielonej wołowiny, do tego dosłownie kilka dodatków. My zrobiliśmy pieczyste z mieszkanki indyka oraz dwóch rodzajów kaszy. Mieszanie kaszy z mięsem to nasz stały patent na robienie kotletów, burgerów, pulpetów. Dzięki temu są zdrowsze, a poza tym przemycamy w ten sposób kaszę do menu naszego syna. Meatloaf świetnie smakuje z pure(...)gładką masę. Dodaj do kaszy mięso, łyżeczkę majeranku, usmażoną cebulę i czosnek, jajko i całość wymieszaj. Krok 3 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wysmaruj foremkę do pieczenia olejem. Włóż do niej mięsną masę, dociśnij. Wyrównaj. Krok 4 Przełóż do miseczki keczup i sos worchester. Wymieszaj. Nałóż łyżką sos na wierzch mięsnej zapiekanki i równomiernie rozprowadź. Wstaw foremkę do piekarnika. Piecz
Niedzielny kucharzupiec. W klasycznej wersji mięsny bochenek robiony jest z mielonej wołowiny, do tego dosłownie kilka dodatków. My zrobiliśmy pieczyste z mieszkanki indyka oraz dwóch rodzajów kaszy. Mieszanie kaszy z mięsem to nasz stały patent na robienie kotletów, burgerów, pulpetów. Dzięki temu są zdrowsze, a poza tym przemycamy w ten sposób kaszę do menu naszego syna. Meatloaf świetnie smakuje z pure(...)gładką masę. Dodaj do kaszy mięso, łyżeczkę majeranku, usmażoną cebulę i czosnek, jajko i całość wymieszaj. Krok 3 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wysmaruj foremkę do pieczenia olejem. Włóż do niej mięsną masę, dociśnij. Wyrównaj. Krok 4 Przełóż do miseczki keczup i sos worchester. Wymieszaj. Nałóż łyżką sos na wierzch mięsnej zapiekanki i równomiernie rozprowadź. Wstaw foremkę do piekarnika. Piecz
Niedzielny kucharzdzisiejszy obiad polecam pyszną zapiekankę z kurczakiem, ziemniakami i brokułem. To doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Warto ją przygotować. SKŁADNIKI: 6 skrzydełek z kurczaka, 5 łyżek oleju, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżki przyprawy do skrzydełek RAFEX , 1 brokuł, 1/2 kg ziemniaków, 100g sera żółtego, 4 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej(...)mieszam papryką mieloną, majerankiem, przyprawą do skrzydełek oraz odrobiną soli i pieprzu. Do marynaty wkładam skrzydełka z kurczaka. Nacieram. Mięso razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Piekę około 70 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Ziemniaki obieram i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję w plasterki. 3. Brokuła gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjmuję
Tradycyjna kuchnia KasiTworząc przepis na zapiekankę chlebową, nie spodziewałam się, że będzie tak rewelacyjna w smaku. Miała być na dwa dni, a tymczasem zostało trochę na kolację ;-) Do zrobienia tej zapiekanki skłonił mnie czerstwy chleb z urodzin męża. Z jednej strony szkoda go było wyrzucić, więc się go jadło, a z drugiej śniadania smakowały coraz mniej. Zamiast marnować żywność warto ją wykorzystać(...)momentu, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podgrzewać mieszając. Zmniejszyć moc palnika do minimum i dodać pomidory z puszki, śmietanę, odcedzony z zalewy groszek i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Chleb wsypać do naczynia żaroodpornego, zalać ciepłymi składnikami i delikatnie wymieszać. Wierzch zapiekanki posypać kawałkami mozzarelli
Passions hobbies life