Pyszny, szybki obiad. Użyłam tutaj gotowego sosu Bruschetta o smaku pomidorowym. Sos jest bardzo dobrze doprawiony co ułatwi uzyskanie super smaku. Sos Bruschetta kupiłam w Netto
Kuchnia PokoleńSzpinak jest jednym z moich ulubionych warzyw, w dodatku jest bardzo zdrowy, dlatego staram się go często używać. Robię z nim zapiekanki, farsze do pierogów lub naleśników, dorzucam do sałaty i do zup. Synek jest przyzwyczajony, że szpinak (lub jarmuż) prawie zawsze w zupie pływa, więc zjada go ochoczo, co oczywiście bardzo mnie cieszy :) Nigdy go nie gotuję, po prostu(...)gustu. Składniki na kapuśniak z młodej kapusty ze szpinakiem: 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 pęczek włoszczyzny (2 marchewki, pietruszka, mały seler, por) 1,5 litra wywaru mięsnego z mięsem (np. rosół) 1 gałązka lubczyku (lub płaska łyżka suszonego) 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 większy ziemniak 1 mała główka młodej kapusty sól pieprz śmietana słodka
Rozpustne gotowanieJest to ulubiony sernik moich dzieci i tym razem zrobiony przez mojego 18-to letniego syna. Wyszedł mu idealnie :) Ciasto naprawdę proste do zrobienia, a smakuje
kuchnia doskiZapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułem... Potrzebne będą : ▪️Duża podwójna pierś z kurczaka ▪️Brokuł ▪️250 g makaronu np. penne ▪️Sól, pieprz, słodka papryka ▪️Ser, u mnie trochę mozzarelli i żółtego Do sosu beszamel : ▪️2 łyżki masła ▪️2 łyżki mąki ▪️2 szklanki mleka ▪️Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, smażymy(...)mieszamy do gładkiej masy, chwilę smażymy, dodajemy przyprawy do smaku, dolewamy mleka energicznie mieszając aż do zgęstnienia sosu. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno połowę makaronu, połowę brokuła, połowę mięsa, posypujemy połową starego sera i drugi raz to samo tylko na koniec najpierw wlewamy po całości sos i na to resztę sera. Pieczemy bez przykrycia przez 20 minut w 180° Smacznego
Pelusiowa Kuchniakrewetek, albo po prostu mega pyszny i jedwabisty pasztet z przysmażonych wątróbek, który zresztą pokazywałam Wam jakiś czas temu. W temacie gwóźdź programu mam do wyboru każdy rodzaj pieczonego mięsa, począwszy od kurczaka, skończywszy na jagnięcinie. Długo bym mogła opowiadać, ale propozycji jest tak dużo i są tak różnorodne, że można się się przykleić do książki na bardzo długo. Świetne(...)jest do zbiór pomysłów. Podglądam nowe techniki i połączenia smaków. Rzadko odtwarzam przepisy, bo lista składników bywa dłuższa a i część składników poza zasięgiem mojej ręki. Poza szerokim wyborem zapiekanek, curry, śniadań i obiadów jest tam obszerny rozdział poświęcony: Moja filozofia zdrowego jedzenia Żyj zdrowo Priorytet przeżuwanie Zdrowy brzuch, zdrowy duch Czemu błonnik jest obłędny Mocne kości Zdrowa woda Cukier
Blondynka GotujeCieżko mi było wybrać nazwę dla tego dania. W Anglii znana jako Cottage pie lub Shepherd's pie (z jagnięcina), a we Francji jako Hachis parmentier. Słyszałam też nazwę "Zapiekanka rzymska". Kombinacji i nazw masa, co nie zmienia faktu, że jest rozgrzewająca, sycąca i przede wszystkim pyszna! Składniki (naczynie żaroodporne 30x22cm.) -600g mielonej wołowiny -2 łyżki oleju -1 duża(...)piórka, seler w drobną kostkę, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebule, przez ok. 5 minut, aż będzie miękka. Dodajemy mięso i doprawiamy, rozmarynem, papryką kolendrą, solą i pieprzem. Smażymy przez kolejne 5 minut mieszając. Wlewamy wino i dusimy aż odparuje. Dodajemy warzywa i bulion. Całość gotujemy bez przykrycia przez
Smakuj życie!Quiche (czytaj: kisz) to rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego, kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie stanowi mięso, bądź warzywa z przyprawami. Quiche zawsze jest wytrawny, w odróżnieniu od tarty, która może być albo wytrawna albo słodka. Prezentuje się ciekawie i stanowi idealne danie przekąskowe, na ciepło i na zimno. Świetna(...)towarzystwo" dla jarmużu. Jeśli jeszcze nie oswoiłeś jarmużu, ta kombinacja smakowa jest wyjątkowo pyszna. Kruche ciasto przygotowałam z ciemnej mąki orkiszowej i choć jest mocno odtłuszczone nadal pozostaje chrupiące. Zapiekanka jest bardzo smaczna, polecam! Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki orkiszowej 1050 80 g zimnego masła 1 jajko 3 łyżki lodowatej wody 0,5 łyżeczki soli Składniki na nałożenie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szybciej niż zwykle, skończyło się na zapiekance. Pomimo dużej ilości konkurencyjnych potraw, spisała się smakowicie i wiem, że nie będziemy czekać do grudnia, by zaprosić ją ponownie na kolację:) Zapiekanka rybno-ziemniaczana Składniki: 500 dkg filetów ulubionej ryby 1 kg ziemniaków 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 por (biała część) 2 łyżki soku z cytryny 2 jajka 1/2 cebuli(...)zacznie robić się szklisty, a następnie wyłożyć na niego rybne filety. Dusić pod przykryciem około 3-4 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, przestudzić, rozdrobnić rybę. Połączyć rozdrobnione mięso ryby, duszony por, starte ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki, oraz jajka, chrzan i musztardę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia, wstawić do nagrzanego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaTosty można przygotować z różnymi farszami, ja dzisiaj zrobiłam rewelacyjny, farsz z pieczonym kurczakiem, pieczarkami, porem i serem. Wyszły przepyszne. SKŁADNIKI : 3 pieczone
Kulinarne Fantazje Marioliprzede wszystkim w okolicach Suwałk, Sejn i Puńska, przez dużych producentów wędlin. Na Suwalszczyźnie w Polsce wędliną podobną do tradycyjnego kindziuka jest skilandis, w którym świński żołądek, wypychany jest mięsem. Ze względu na długi bo 4 tygodniowy okres wędzenia i wytwarzania, kindziuk może być przechowywany przez okres nawet pół roku. Suszony jest w wysokich temperaturach i takie też temperatury doskonale(...)cenach do 10 zł za 100 gramów. Idealnie pasuje do chleba, komponuje się doskonale z ogórkami czy piklami. www.wilno.name Jest także idealnym dodatkiem do pizzy. Można przygotować pyszną zapiekankę z kindziukiem czy też tartę lub jajka faszerowane masą jajeczną z kindziukiem. Kindziuka można także samemu przygotować w domu. Smak i zapach praktycznie nie odbiega od tego, który można spotkać
Gotuję TestujęLubię czasem usiąść i poprzeglądać przepisy, które zaczęłam zbierać jeszcze w szkole podstawowej (jest ich naprawdę duuużo) i zawsze coś ciekawego wpadnie mi w oko :) Tym
kuchnia doskiPrzeglądając kiedyś mój zbiór przepisów kulinarnych natrafiłam na mały wycinek ze starej gazety. Był to właśnie przepis na filety z kurczaka w kapuście. Miałam akurat w
kuchnia doskijakiegoś czasu Żona Ma namawiała mnie na zrobienie zapiekanki makaronowej z brokułami i kurczakiem. E tam myślę, będę jakieś zwykle zapiekanki robił i wymyśliłem sobie lazanię z tymi produktami. Co i jak? (na dwie rynienki, czyli około 4-6 porcji) -300 gram mielonego fileta z indyka -brokuł -papryka czerwona słodka -sól, pieprz -3 ząbki czosnku -3 duże łyżki startego parmezanu(...)miękkości, cedzimy i wrzucamy je do cebuli. Dodajemy parmezan, mieszamy intensywnie. Zalewamy około 120 ml śmietany, 100 ml śmietanki i małym kubkiem jogurtu naturalnego. Mieszamy intensywnie rozdrabniając brokuł. Odstawiamy. Mięso wyrabiamy z papryką, solą, pieprzem i oliwą. Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię. Smażymy 4-5 minut. Do rynienki wkładamy płat makaronu, na niego sos brokułowo - serowy, mięso i plaster cheddara
BaRepaswarstwy odpowiednio doprawione tworzą niesamowitą przepyszną całość! My robiłyśmy to danie w 4 małych tartaletkach, jeśli jednak ktoś ich nie ma, można użyć jakiekolwiek naczynie żaroodporne lub formę do zapiekanek. Ilośc porcji:4 Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia Składniki: 4 ziemniaki 1 łyżka śmietany 30% 1 łyżka masła 300 gram grzybów ( my użyłyśmy pieczarek, ale równie dobrze można(...)solimy. Czekamy aż puszczą sok i redukujemy jego ilość. W tym czasie kroimy kurczaka w drobną kostkę i dorzucamy do grzybów. Gdy sok na patelni się zredukuje, a mięso nieco nam się podsmaży i zarumieni, podlewamy grzyby z kurczakiem bulionem drobiowym lub rozpuszczoną kostkę rosołową. Na patelnie dodajemy łyżkę sosu sojowego, doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie czekam do redukcji
Kolizje Smaków