Najlepsze makarony to makarony z farszem. Wśród makaronów nadziewanych najlepsze jest cannelloni – grube rury, które i świetnie wyglądają i doskonale smakują. Problem jest tylko taki, że
Niedzielny kucharzDzisiaj podam rewelacyjny przepis na zapiekane piersi w boczku, nadziewane serem i suszonymi pomidorami. Do tego piekłam je z ziemniaczkami i papryką. Przepis jest prosty w
Kulinarne Fantazje MarioliTradycyjne kotlety mielone, ale dziś z niespodzianką w środku. Staram się zawsze dodawać coś nowego do tradycyjnych obiadów i wtedy dzieci chętnej jedzą. Dziś połowę kotletów
kuchnia doskiZrobiłam to danie na święta, moi goście się zajadali. Wyszło pyszne, godne polecenia. Pałki kurze przeciąć wzdłuż, aż do kości. Zdjąć skórę, naciąć mięso naokoło
Kuchnia PokoleńSmaczna zapiekanka warzywno-mięsna z sosem beszamelowym to tradycyjne danie kuchni greckiej. Jej główne warstwy stanowią bakłażany i pyszny pomidorowo-mięsny sos. Ja dodaję również ziemniaki, bo taką wersję pamiętam z podróży do Grecji :) Składniki: 2 małe bakłażany 3 ziemniaki (niekoniecznie) oliwa na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wieprzowo-wołowe) duża cebula 3-4 pomidory 3 łyżki koncentratu
wyzwania kuchenneprzyprawami do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po około 20 minutach dodać warzywa Dusimy dalej na wolnym ogniu, do momentu ,aż warzywa będą al dente Całość zalewamy śmietaną wymieszana z inulina ,Gotujemy i gotowe. U mnie podane z kasza jaglaną Kasza jaglana jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich (np. zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami). Jednak często
w mojej kuchnitemu ograniczyliśmy razem z mężem spożycie mięsa. Dla mnie nie było to trudne bo jakoś nigdy za mięsem nie przepadałam, lubiłam je jeść okazyjnie, wtedy też poświęcałam dużo czasu na jego przygotowanie, ale zdecydowanie lepiej się czuje kiedy jem ryby, nie obciążam mojego przewodu pokarmowego. A po drugie no cóż kupno dobrej jakości mięsa w dzisiejszych czasach nie jest łatwe(...)może o tym innym razem. Mięso, jak już wspominałam udało się nam ograniczyć do 3-4 razy w miesiącu, więc naprawdę niewiele, i powiem Wam, że tak na prawdę nawet tego nie zauważyliśmy, gdyby nie jeden fakt. Otóż mój mąż po tym półtora roku schudł jeszcze bardziej, dlatego teraz wraca do jedzenia mięsa. I od stycznia gotuje mu często obiady
SMYKWKUCHNIkrajów. Oglądając tureckie filmy bardzo często jest tam podawany borek. Można go przygotować na wiele sposobów. Na blogu znajdziecie inny przepis na to danie czyli borek z mięsem Składniki 5 płatów ciasta filo 2 jajka 150 ml jogurtu naturalnego 70 g roztopionego masła 250 g białego sera 1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz Twaróg pokruszyć widelcem, lekko posolić(...)naczynia do zapiekania. Na szerokość naczynia weszło mi 5 płatów ciasta. Wszystko zalać resztą masy jajecznej i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem. Piec aż zapiekanka będzie rumiana, a masa ścięta. borek z serem
O kuchni z uczuciemkurczakiem i warzywami Na jesienne dni poleca się pyszna i syta zapiekanka z warzywami(...)wody wrzucić różyczki kalafiora, gotować przez ok. 10 minut, wybrać łyżką cedzakową. Fileta z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso, dobrze posypać przyprawą gyros, usmażyć. Ziemniaki ugotować na pół twardo, odlać, ostudzić. Sos: Do miski wylać jogurt, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Formę
Kuchnia DanusiCos na ząb dla pasjonatów fast foodów, myślę że również coś dla dzieciaków, które uwielbiają "niezdrowe" jedzenie;-) Składniki: Bułka z sezamem, mięso mielone, np .wieprzowe, cebula
Kuchnia Pełna PasjiSałatka ta myślę, że najlepiej pasuje na śniadanie. Jest tania i przede wszystkim bardzo prosta do zrobienia. W kilka minut możemy wyczarować coś innego, niż tradycyjne
Kuchnia Pełna Pasjitortellini ze szpinakiem, tortellini z mięsem oraz z szynką. Jak zrobić tortellini z piekarnika? Pierożki należy ugotować al dente, a następnie wymieszać z panierką i umieścić w gorącym piekarniku na kilkanaście minut. Przekąski z tortellini cieszą się wciąż niesłabnącą popularnością. Te pierożki są niewątpliwie bardzo uniwersalne. Na polskich stołach cieszą oko sałatki z tortellini, zapiekanki z tortellini oraz tortellini
Kuchnia Na Wypasie