Kolejna propozycja na mroźne zimowe wieczory, zupa w sam raz na rozgrzanie. Zupa jest też propozycją dla miłośników ostrych i pikantnych smaków. Składniki: 0,5 kg
Kuchnia Pełna Pasjimozzarelli) przyprawy: papryka słodka pieprz ziołowy pieprz, sól olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem Przygotowanie: Najpierw przygotuję wszystkie składniki na zapiekankę: Obrane ziemniaki przekładam do garnka, delikatnie solę i zalewam wodą. Garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania, gotuję około 15 minut, tak żeby ziemniaki były podgotowane ale nie ugotowane(...)dodaję do papryki. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w cienkie paseczki. Smażenie: Na rozgrzanym oleju na patelni smażę pierś z kurczaka przez około 8 minut, do miękkości mięsa. Pierś doprawiam papryką słodką, pieprzem ziołowym, pieprzem i solą. Usmażoną pierś przekładam na talerz. Dolewam na patelnię olej i smażę cebulę z papryką przez około 12 minut, tak aby papryka
Uwaga Babcia GotujeBardzo lubię zapiekanki, ze względu na to, że można tam umieścić dowolne składniki. Także można szaleć do woli!:) Ta jest idealnym połączeniem ostrego farszu ryżowego, delikatnego i aksamitnego sosu serowego oraz aromatycznego kurczaka ... Ech ... Szkoda, że smaku nie da się tak idealnie opowiedzieć ;) Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :) Porcja dla 3-4 osób. Składniki: pierś(...)gotujemy 5 minut krócej niż mamy podane na opakowaniu. Studzimy. Pierś z kurczaka posypujemy curry i przyprawą gyros. Smażymy, ale dość krótko, staramy się nie doprowadzić do nadmiernego zarumienienia mięsa. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Dodajemy ryż i zalewamy bulionem. Dusimy aż nadmiar wody odparuje, co jakiś czas mieszając, żeby ryż nie przywarł do patelni. Brokuły dzielimy
Czerwona Porzeczkamoich czytelników cieszy się też zapiekanka o tej samej nazwie. Natomiast dzisiaj chcę się z wami podzielić przepisem na zupę gyros. Podobnie jak poprzednie dania, zupę gyros zawdzięcza swój oryginalny i niepowtarzalny smak przyprawie o tej samej nazwie. Ja do przygotowania tej smacznej zupy wykorzystałam filet z piersi kurczaka, ale możecie go zastąpić mięsem wieprzowym (np. chudą łopatką lub mięsem
Danka Pichcigodne polecenia dla miłośników mięsa. Pastrmajlija Poza tamtymi smakołykami, będąc w Macedonii warto spróbować np. Sałatki Macedońskiej czyli marynowanej papryki z pomidorami czy kojarzącej się bardziej z Bułgarią Szopskiej Sałatki czyli pomidorów i ogórków sążnie posypanych białym serem. Macedońska Szopska i fryty z serem Z typowo restauracyjnych dań polecamy tave vegetariani czyli zapiekankę warzywną w kremowym sosie, pljeskavicę
Roślinożerni urlopowiczeJabłka kojarzą nam się przeważnie z jesienią i właśnie wtedy są najsmaczniejsze. Zwykle jemy je na surowo, ale też wykorzystujemy je do przygotowywania szarlotek ( przepis ). Rzadziej
Danka PichciNajlepsze makarony to makarony z farszem. Wśród makaronów nadziewanych najlepsze jest cannelloni – grube rury, które i świetnie wyglądają i doskonale smakują. Problem jest tylko taki, że
Niedzielny kucharzDzisiaj podam rewelacyjny przepis na zapiekane piersi w boczku, nadziewane serem i suszonymi pomidorami. Do tego piekłam je z ziemniaczkami i papryką. Przepis jest prosty w
Kulinarne Fantazje MarioliTradycyjne kotlety mielone, ale dziś z niespodzianką w środku. Staram się zawsze dodawać coś nowego do tradycyjnych obiadów i wtedy dzieci chętnej jedzą. Dziś połowę kotletów
kuchnia doskiZrobiłam to danie na święta, moi goście się zajadali. Wyszło pyszne, godne polecenia. Pałki kurze przeciąć wzdłuż, aż do kości. Zdjąć skórę, naciąć mięso naokoło
Kuchnia PokoleńSmaczna zapiekanka warzywno-mięsna z sosem beszamelowym to tradycyjne danie kuchni greckiej. Jej główne warstwy stanowią bakłażany i pyszny pomidorowo-mięsny sos. Ja dodaję również ziemniaki, bo taką wersję pamiętam z podróży do Grecji :) Składniki: 2 małe bakłażany 3 ziemniaki (niekoniecznie) oliwa na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wieprzowo-wołowe) duża cebula 3-4 pomidory 3 łyżki koncentratu
wyzwania kuchenneprzyprawami do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po około 20 minutach dodać warzywa Dusimy dalej na wolnym ogniu, do momentu ,aż warzywa będą al dente Całość zalewamy śmietaną wymieszana z inulina ,Gotujemy i gotowe. U mnie podane z kasza jaglaną Kasza jaglana jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich (np. zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami). Jednak często
w mojej kuchni