Pamiętacie przepis na zapiekankę z bakłażanów oraz pastę kanapkową z cukinią z bakłażanem ? Teraz przyszła pora na absolutna klasykę późnego lata czyli faszerowane bakłażany. Ostatnio zaopatrzyłam się w nową książkę na mojej półce, która już ugina się od ciężaru innych pozycji, które po prostu musiałam mieć. Przeglądając ją znalazłam przepis na faszerowane bakłażany. Przeczytała, spisałam listę zakupów i przygotowałam. Sycące(...)kolorowe, jednym zdaniem wspaniałe danie na obiad. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, nie wymaga dużej liczby składników a efekt jest powalający. Zapraszam! Składniki: 2 duże bakłażany 25 dag mielonego mięsa z indyka 20 dag boczniaków 10 dag sera feta 1 mała cukinia 1 żółta papryka 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku olej 1,2 1/2 pęczka bazylii, sól, pieprz
Życie ze smakiemokoło 30 minut. 2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Kiełbasę kroję w plasterki i podsmażam na oliwie. Kiełbasę oraz cebulę dodaję do kapusty. 3. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. Z masy formuję małe klopsiki. Odsmażam na rumiano na patelni z oliwą. Klopsy dodaję do bigosu. Gotuję(...)smaku solą oraz pieprzem. Do przygotowania bigosu użyłam kapusty kwaszonej z marchewką , którą otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA . Kapusta kwaszona DAGOMA to składnik niezbędny do przygotowania bigosów, zapiekanek, surówek, farszów i potraw mięsnych. Produkt warto zakupić i wykorzystać do przygotowania pysznych dań
Tradycyjna kuchnia Kasiprzepisy na bazie sera ale co najważniejsze - bez sera. Czy tak można? otóż można! Książka zawiera bardzo dużo przepisów na przeróżne dania. Są to ciasta, babeczki, ciasteczka, zapiekanki, zupy, chleby, naleśniki a nawet pizze czy gofry. Jak się okazuje - mit który głosił ,że weganie jedzą tylko trawę, został obalony. Oczywiście to żart, ale naprawdę można ułożyć sobie rewelacyjny jadłospis(...)przygotować cukier i czym zastąpić ten rafinowany. Możliwości w naturze jest naprawdę bardzo dużo. Jest to między innymi - stewia, melasa, ksylitol itd. A czym zastąpić jajka i mięso? o tym także przeczytacie w książce. Podzielona jest na 9 rozdziałów a każdy z nich omawia inny składnik diety wegańskiej i jego zamienniki. A następne przepisy z ich zastosowaniem
Radość kipiąca uśmiechem.trzeba dodawać drożdży i martwić się, czy ciasto wyrośnie. Nie musisz umieć gotować. I tak wyjdzie! Czytaj dalej PIZZA Z RESZTKAMI Z KURCZAKA Pizza – to idealny sposob na mięso z rosołu. Zapieczony na cienkim cieście gotowany kurczak nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie, ale po prostu zmienia się nie do poznania. I jest pyszny! Czytaj dalej Pizza na spodzie(...)domowe mini pizze Domowe mini pizze to świetny pomysł na przekąskę dla dzieci. Doskonale sprawdzą się jako zamiennik kanapek w trasie. Dzięki mini pizzom dzieci odpuszczą Wam McDonalda i zapiekanki. Czytaj dalej Pizza dla leniwych – bez zagniatania Przepis z gatunku „co zrobić, żeby się nie narobić”. Wystarczy wymieszać łyżką suche składniki z mokrymi, odstawić. I tyle. Żeby wyszła
Niedzielny kucharzWraz z narastającymi trudnościami w zakupie mięsa, a następnie z wprowadzeniem reglamentacji jego sprzedaży (28 lutego 1981 roku), zaczęto zastępować parówki innymi, łatwiej i bez kartek, dostępnymi produktami. I tak powstały hot dogi z pieczarkami . Urządzenia do hot dogów zostały, a parówek zabrakło... trzeba było czymś je zastąpić. W miejsce parówek wkładano farsz z pieczarek z dużą ilością cebuli (panie(...)bułkach). Farsz był mocno przyprawiony solą i pieprzem (trzeba było nadać czymś smak cebuli z nędznymi - trochę "przechodzonymi" pieczarkami, duszonymi na kiepskim tłuszczu). Hot dogi z pieczarkami , jak i zapiekanki sprzedawane były z przyczep, które jak grzyby po deszczu „wyrosły” na ulicach polskich miast. Próbowałam odtworzyć farsz z tamtych lat, jednak użyłam za dużo pieczarek, masło zamiast jakiegoś tłuszczu
królestwo garówpieczonego selera. Czas na zupy: tu bardzo fajne połączenia smakowe - np. dyniowa z soczewicą czy krem z pieczonych buraków z malinami. Potem bardzo ciekawe dania główne, tu m.in. zapiekanka pasterska, gulasz pieczarkowo-cukiniowy z pęczakiem. Sałatki i surówki - pełne świetnych zestawień- tęczowa sałatka, sałatka z grillowanymi warzywami i komosą. Napoje i koktajle - warzywne, owocowe i mieszane pyszności. I wisienka(...)znajdziecie też tutaj białej mąki, białego ryżu i produktów wysokoprzetworzonych. Jako dietetyk mogę szczerze polecić Wam te ponad 80 zdrowych, roślinnych przepisów. Nie musicie od razu rzucać mięsa i zostawać weganami, ale na pewno warto wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i owoców! P.S. Zbliżają się Święta - ta książka na pewno będzie świetnym prezentem dla waszych bliskich :) Tytuł
Moje Kuchenne RewelacjeMozzarella to pyszny serek, który często gości w mojej kuchni. Jest idealny do wszelakich sałatek oraz zapiekanek bo wspaniale rozpływa się pod wpływem temperatury. Właśnie tego pysznego serka użyłam do moich schabowych pierożków. Chciałam aby mozzarella pod wpływem temperatury nie wypłynęła i została w środku mięska dlatego też ser zamknęłam w środku. składniki: 7 grubszych plastrów schabu 14 kulek mini(...)smażenia Plastry schabu cienko rozbić tłuczkiem. Opruszyć z obu stron solą i pieprzem. Następnie na każdy przygotowany plaster schabu ułożyć po dwie kulki mozzarelli oraz jednego suszonego pomidora. Mięso złożyć na pół, formując pierożka. Brzegi każdego pierożka skleić za pomocą tłuszka. Następnie gotowe pierożki panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor
Monia miesza i gotujezdobywała popularność, najpierw w rejonie Alp francuskich, później w Szwajcarii i Włoszech i wreszcie na stałe weszła do restauracyjnych menu jako klasyczne, francuskie danie. Serem w podatki Kluczowym składnikiem zapiekanki jest ser reblochon, lokalny przysmak w alpejskim rejonie Savoy. Nazwa pochodzi od słowa „reblocher”, które można przetłumaczyć jako „z dwukrotnego udoju”. Chodzi o to, że w średniowieczu właściciele ziemscy(...)był on nazywany „serem dewocyjnym”, ponieważ rolnicy składali go w darze Kartuzom, zakonnikom o bardzo surowej regule, nie zmienianej od tysiąca lat, która zabrania im jedzenia mięsa i nakazuje ostry post o chlebie i wodzie w każdy piątek i w wigilie świąt. Zakon założył ponad tysiąc lat temu św. Brunon z Kolonii, a nazwa pochodzi od miejscowości Chartreuse we Francji
Niedzielny kucharzZapraszam na małe warzywne zapiekane kanapeczki. Trzy pyszne warzywka razem z mozzarellą nie tylko fajnie się prezentują ale też wspaniale smakują. Kanapeczki idealne na przekąskę lub
Monia miesza i gotujewarto. Nie jest on twardy, jak np. Violife, co mi osobiście bardzo odpowiada. Sam w sobie smakuje teraz bardzo fajnie, natomiast najlepiej jeść go po podgrzaniu, np. na pizzy, zapiekankach lub tak jak ja teraz, na tostach. A jeśli chodzi o wędliny to większego doświadczenia z nimi nie mam, a jak jestem w sklepie to sięgam po którąkolwiek… nawet(...)mnie minusem. Te dwa produkty które dzisiaj użyłem w/w firmy oceniam bardzo dobrze. Są smaczne i łatwo dostępne. Co do samych tostów francuskich to za czasów, gdy mięso na co dzień gościło na moim stole dość często je robiłem. Wystarczył czerstwy chleb i masa jajeczna do obtoczenia go. Potem już tylko smażenie, ułożenie plastrów sera i mogłem pałaszować w towarzystwie
BlendmanZapiekanka ryżowa z indykiem i papryką Składniki – 1 porcja: Ryż z quinoa Sonko – 100g Polędwica z indyka – 100g Papryka czerwona – ½ sztuki Sól, pieprz, bazylia Sos: Bazylia suszona – 1 łyżeczka Passata pomidorowa – 3 łyżki Śmietana 30% - 1 łyżka Jajko – 1 sztuka Ser mozarella – 2 łyżki startego Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie przekładamy do naczynia do zapiekania. Polędwicę(...)indyka kroimy w plastry, solimy, pieprzymy i nacieramy bazylią. Układamy na ryżu razem z pokrojoną w paski papryką. Passatę pomidorową mieszamy ze śmietaną, jajkiem i bazylią. Ryż z mięsem zalewamy sosem i posypujemy startą mozarellą. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut
Kuchnia Bon Appetitwarto. Nie jest on twardy, jak np. Violife, co mi osobiście bardzo odpowiada. Sam w sobie smakuje teraz bardzo fajnie, natomiast najlepiej jeść go po podgrzaniu, np. na pizzy, zapiekankach lub tak jak ja teraz, na tostach. A jeśli chodzi o wędliny to większego doświadczenia z nimi nie mam, a jak jestem w sklepie to sięgam po którąkolwiek… nawet(...)mnie minusem. Te dwa produkty które dzisiaj użyłem w/w firmy oceniam bardzo dobrze. Są smaczne i łatwo dostępne. Co do samych tostów francuskich to za czasów, gdy mięso na co dzień gościło na moim stole dość często je robiłem. Wystarczył czerstwy chleb i masa jajeczna do obtoczenia go. Potem już tylko smażenie, ułożenie plastrów sera i mogłem pałaszować w towarzystwie
Blendmanokazuje się, że jedzenia jest po prostu za dużo. Co zrobić z tym co zostało? Część mięs, kiełbas można zamrozić i potem wykorzystać np gotując bigos, leczo lub zapiekanki. A z takich lżejszych rzeczy to co powiecie na sałatkę? Jesteście zainteresowani, to zapraszam do kuchni. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 250 g roszponki opakowanie pomidorków koktajlowych (ok 200 g) 1/2 zielonego(...)kostkę, podsmażonej na suchej patelni) kawałki sera W misce umieszczamy umytą roszponkę, dokładamy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego ogórka (tak jak Wam pasuje). Jeżeli chcecie dodać mięso/szynkę, polecam w tym momencie „wrzucić” na patelnię. Teraz możemy przygotować dressing – w naczyniu umieszczamy wino, musztardę, miód, oliwę oraz pieprz i całość mieszamy. Gotową sałatę posypujemy
Szybko Tanio Smacznielekko przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, oraz drobno posiekane ząbki czosnku. Następnie na patelnię dokładamy mięso kurczaka, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut. Teraz do mięsa dodajemy ugotowany makaron, całość lekko przyprawiamy solą, oraz pieprzem, mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę. Ugotowanego na parze brokuła dzielimy na różyczki, układamy w żaroodpornym naczyniu(...)rozbite jajko. Całość mieszamy i wylewamy masę na wierzch makaronu z brokułem. Następnie całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez piętnaście, dwadzieścia minut. Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, dzielimy na porcje, rozkładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy
Miód i pieprz