Uwielbiam szparagi pod niemal każdą postacią – przyznam, że tylko raz jadłam sałatkę ze szparagami i octem winnym, która mi zupełnie nie podeszła. Zapiekanka, którą dziś Wam prezentuję, zajmuje szczególne miejsce w naszym domu. Najlepszą przygotowuje mój mąż i najczęściej jest to wstęp do romantycznego wieczoru we dwoje (chyba wiecie, że szparagi są znanym i cenionym afrodyzjakiem?). Można ją przyrządzić(...)zielonych szparagów ok. 40dkg szynki drobiowej (np. z piersi indyka) pokrojonej w dość duże, ale cienkie plasterki 3 białe cebule 50g masła 50g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 ml bulionu warzywnego (lub drobiowego) 100ml mleka 1,5% (bez laktozy) sól, pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Szparagi dokładnie wypłukać i oberwać zdrewniałe końce. Końcówek nie wyrzucać, można je wykorzystać na przykład
Dietologkalafiorem Farrotto z grzybami Sałatka z pszenicy farro Ślimaki z dynią i szpinakiem Htipiti Makaron z sosem a'la ratatouille Speghetti po genueńsku Grillowane bakłażany z tzatziki Briami, grecka zapiekanka Sałatka z pomidorów i mozzarelli Sałatka z arbuzem i fetą Roladki z cukinii Sałatka z fasolki i groszku Sałatka z cukinii i fasolki Placki z cukinii i fety Tarta(...)papryki i koziego sera Kolorowa tortilla z piekarnika Risotto z grzybami i dynią Cypryjskie kanapki z halloumi Parmigiana z patisonów Fasola w sosie pomidorowym Turecka pasta z bakłażana Gulasz warzywny po hiszpańsku Pasta z fasoli i fety Minestrone z młodych warzyw Omlet ze szparagami i miętą Spaghetti z pesto szparagowym Omlet z botwinką z Prowansji
Chilli Czosnek i OliwaJesień i zima to dla mnie czas kiedy najczęściej przygotowuje szybkie, pożywne i aromatyczne gulasze oraz zapiekanki. Wiosną i latem wolę lekkie dania takie jak sałatki czy zupy krem. Przepis na dzisiejszy gulasz z ziemniakami, groszkiem i czerwona fasolką powstał dość spontanicznie po przejrzeniu zawartości szafek i lodówki. Użyłam do niego groszku mrożonego ale taki konserwowy też spokojnie się nada(...)umytych, obranych i pokrojonych w mniejsze części puszka czerwonej fasolki konserwowej – odsączona z zalewy 450g mrożonego groszku 300g pieczarek, obranych i pokrojonych w mniejsze kawałki 400 ml rosołu warzywnego łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, czerwony pieprz, czarny pieprz masło małe opakowanie śmietanki 12% łyżka mąki pszennej Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzewamy masło i podduszamy pieczarki z odrobiną soli
Życie ze smakiemWitacie :) Dzisiaj coś z kuchni rosyjskiej. Jeszcze nic takiego Wam nie proponowaliśmy. To naprawdę ciekawa kuchnia i można czerpać z niej wiele fajnych pomysłów. Postaramy się
vegetanieMakaron spaghetti z małżami to danie, które nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi czy pomysł na romantyczną kolację z najbliższą osobą. Małże bogate są w wapń
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sycące i pożywne jesienne danie z dynią, ryżem, soczewicą, mielonym mięsem i pomidorami. Składniki na 4 porcje: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 2 łyżki oleju
Moja Galeria SmakuW diecie bez mleka są pewne potrawy i składniki, które ciężko zastąpić. Wśród nich jest żółty ser, który można dodawać do grzanek i zapiekanek. Na szczęście
Dieta bez mlekaW przerwie między meczami czas na lekką kolację więc zapraszam na szparagi zapiekane z szynką, pod pyszną kołderką chlebowo-ziołową. Fajne, lekkie danie dla wszystkich wielbicieli
Pieguskowa KuchniaPrzepis na tagliatelle al ragu na blogu już w poniedziałek. Wtorek – 3xB: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki Ta sałatka jest owocem (jeśli tak można powiedzieć o warzywnym daniu ;-)) lektury zagranicznych blogów wegetariańskich, których coraz więcej czytamy. Cenimy je za pomysłowość i bogactwo smaków, a także dobór składników. Od siebie dodaliśmy krewetki , żeby danie było bardziej sycące(...)brukselek i buraków) potrzebowaliśmy już tylko krewetek i ciecierzycy. Pycha! Przepis na sałatkę z pieczonych batatów, buraków czerwonych i brukselki już we wtorek rano. Środa – Shepard’s pie – czyli zapiekanka pasterska Przepisów na zapiekankę pasterską jest tyle co pasterzy w Szkocji i pewnie każdy z nich uważa, że w jego wykonaniu jest najlepsza. My też uważamy, że nasze Sheperd
Niedzielny kucharzPrzepis na tagliatelle al ragu na blogu już w poniedziałek. Wtorek – 3xB: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki Ta sałatka jest owocem (jeśli tak można powiedzieć o warzywnym daniu ;-)) lektury zagranicznych blogów wegetariańskich, których coraz więcej czytamy. Cenimy je za pomysłowość i bogactwo smaków, a także dobór składników. Od siebie dodaliśmy krewetki , żeby danie było bardziej sycące(...)brukselek i buraków) potrzebowaliśmy już tylko krewetek i ciecierzycy. Pycha! Przepis na sałatkę z pieczonych batatów, buraków czerwonych i brukselki już we wtorek rano. Środa – Shepard’s pie – czyli zapiekanka pasterska Przepisów na zapiekankę pasterską jest tyle co pasterzy w Szkocji i pewnie każdy z nich uważa, że w jego wykonaniu jest najlepsza. My też uważamy, że nasze Sheperd
Niedzielny kucharzZapiekanka ziemniaczana to danie, które lubi większość z nas. Dziś proponuję trochę mniej kaloryczną wersję tej potrawy. Zapiekanka z kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw i mozzarelli. Czas przygotowania i ilość porcji 90 minut, 4 porcje. Produkty 200 g kaszy jaglanej, 200 g szpinaku, 1 pomidor, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, mozzarella, 2 jajka, łyżka oleju kokosowego, pieprz i sól. Przygotowanie(...)następnie warstwę szpinaku i pomidorów. Na koniec przełóż resztę kaszy, a na wierzch połóż plastry mozzarelli. Piecz przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Spróbuj także: Ciasto warzywne z papryką papryka cebula szpinak Babeczki z suszonymi pomidorami i czarnuszką suszone pomidory czarnuszka Fit pomidorowa frittata twarożek jajko pomidory
Fit&Fast KitchenRozgrzewająca zapiekanka bez mięsa Składniki: 150-200 g makaronu mini penne tricolore Barilla 1/4 dyni hokkaido, oczyszczonej i obranej ze skóry 1/2 średniej cukinii 2 średnie i obrane ziemniaki 1/2 czerwonej papryki 100 g irlandzkiego cheddara w plasterkach 3 ząbki czosnku 1 bardzo mała cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 szczypty suszonego estragonu+ 2 szczypty do oprószenia przed włożeniem(...)kurkumą, tymiankiem, estragonem i ostrą papryką. Gotujemy makaron, a w tym czasie na patelni z olejem podsmażamy warzywa tak, aby zmiękły. Do wcześniej przygotowanej formy przekładamy 1/2 warzywnej masy, dodajemy odcedzony makaron i ponownie warzywną masę, na sam wierzch układamy plasterki sera i oprószamy estragonem. Zapiekamy przed 10-15 minut, podajemy na ciepło
Moja smaczna kuchniaTakie mięsko można podawać na imprezach lub na obiad z dodatkiem ryżu lub makaronu. Możecie zrobić też z karkówki, ale musi być chuda. Łopatkę pokroić w
Kuchnia PokoleńSmaczna zapiekanka z mięsem mielonym, papryką i sezonowo dałam tutaj do niej cukinię, szybka i łatwa do przygotowania , zapieczona pod cienką warstwą sera stanowi pożywny obiad, porcja tej zapiekanki na długo daje uczucie sytości. Zapraszam! Składniki: 40 dag makaronu penne ½ kg mięsa mielonego z indyka 15 dag chudego wędzonego boczku 2 cebule 1 mała cukinia 1 biała papryka(...)mięsa pokrojone warzywa-cukinię i paprykę, dusić chwilę, aż lekko zmiękną, od czasu do czasu mieszając, wlać sos pomidorowy, zagotować, wsypać zioła prowansalskie do smaku i wymieszać . Masę mięsno warzywną wylać na ugotowany makaron, posypać startym serem, zapiekać 15 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku aż ser się rozpuści. Podawać od razu po wyjęciu z pieca. Życzę smacznego
Wanilia i KardamonWygląda jak zapiekanka? ;) a nie jest! :D wprowadzony w domu element zaskoczenia zdał egzamin i pozytywnie zaskoczył domowników. Takie zupy to ja mogę i robić (5 minut roboty i do piekarnika) i oczywiście jeść, bo szczerze się przyznam - nie spodziewałam się aż tak dobrego smaku! Wiadomo - żadne fit i tym podobne określenia, bo śmietana czy ser swoje robią(...)muszę częściej robić zupy z piekarnika! A Ty robisz? Lubisz? Składniki: 2 szkl. makaronu farfalle 150 g kabanosów drobiowych 100% 1/2 papryki czerwonej kilka liście botwinki 1 litr bulionu warzywnego (zrobiłam na domowej bulionetce) 100 g śmietany 30% 70 g tartej mozzarelli sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Do naczynia żaroodpornego wsypujemy suchy makaron i oprószamy połową tartej mozzarelli
Kolorowy Przepisowniknowymi siłami i pomysłami! Przede wszystkim zaczynam kolejną serię. Było ich już kilka na blogu, między innymi seria z przepisami na domowe lody i sorbety oraz seria z zapiekankami, w obu nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa! Natomiast teraz chciałabym Wam przedstawić kilka naszych ulubionych przepisów na sałatki. Lato to taki piękny warzywno-owocowy czas, kiedy aż grzech nie spróbować nowych(...)tego w końcu prawo. A teraz przejdźmy do dzisiejszej sałatki. W tej chwili największym skarbem naszych pól, targów oraz stołów są pomidory. U nas w domu jest to absolutny warzywny numer jeden, wszyscy je uwielbiają i kupujemy ich całe wory. Pomidory są u nas przerabiane na domowy keczup i podsuszane, żeby później wcisnąć je w słoiki z oliwą. Pomidory przecieramy
Przepysznik - BLW i nie tylko