zapiekanka warzywna - 698 przepisów (strona:25/47)

Błyskawiczna zapiekanka z makaronu i kurczaka z cukinią 133

smaczną i szybką makaronową zapiekankę z kurczakiem i cukinią z dużą ilością ostrego sera, pożywna i delikatna w smaku, idealna na syty obiad bo pogoda za oknem nie nastraja nas pozytywnie niestety. Składniki: 30 dag makaronu penne 70 dag mięsa z uda kurczaka bez skóry 2 średnie cebule 1 szklanka   dowolnej mrożonej mieszanki warzywnej (marchewka, por, pietruszka, groszek) ½ cukinii

Wanilia i Kardamon
Zapiekanka z kaszy perłowej z mięsem i warzywami 176

Bardzo prosta i smaczna zapiekanka, do której przygotowania użyłam kaszy jęczmiennej perłowej Młyny Stoisław . Idealnie wpasowała się pomiędzy mięsem a warzywami :) Moja rodzina zajadała z apetytem, może i Wam zasmakuje. Polecam Składniki: 3x100g kaszy w woreczkach jęczmienna perłowa Młyny Stoisław 500g mięsa mielonego, u mnie wieprzowe z łopatki 3 średnie cebule Opakowanie mrożonki warzywnej u mnie mieszanka meksykańska Przyprawy: majeranek

W garach u Gosi
Maminkowe zapiekanki z rybą 160

Kolejna zapiekanka Maminka. Tym razem z rybą.     Składniki: -1/2 kg filetów rybnych (u nas mintaj) -1,5 szklanki mąki -3/4 szklanki mleka -3 jajka -2 łyżki oleju -2 średnie cebule -szczypior -1 dkg drożdży -1/2 płaskiej łyżeczki cukru -sól -pieprz ziołowy i naturalny -przyprawa do ryb -przyprawa warzywna -olej do smażenia -bułka tarta do posypania

Maminek kulinarny
Oryginalny włoski sos pomidorowy. 193

pyszny. Idealny do makaronów, pulpetów, zapiekanek, a nawet jako baza do pizzy (przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ ). Bardzo polecam! Składniki na oryginalny włoski sos pomidorowy: 2 łyżki oliwy 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1/2 małego selera 1 marchewka 500 g pomidorów (poza sezonem 1 puszka krojonych pomidorów) 1,5 szklanki wywaru (u mnie warzywny, ale może być też drobiowy

Rozpustne gotowanie
Wegańska lazania 200

dań: zup, sosów czy zapiekanek. Rewelacyjnie smakuje nawet podany sam z pełnoziarnistym makaronem spaghetti. Mając pod ręką takiego sojusznika gotowanie staje się o wiele prostsze.  Kiedy masz zawczasu przygotowany sos (który nota bene też nie wymaga zbytniego zachodu), zrobienia lazanii to błyskawiczna sprawa. Wyrazista marinara świetnie współgra z kremowym sosem tofu. Podczas pieczenia warzywne soki przenikają płaty makaronu, dzięki

Roślinna - blog wegański
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 297

przecieru! Jako sos do gulaszy warzywnych typu leczo. Podsmaż na oliwie cebulę, selera naciowego i marchewkę, dodaj passatę, trochę wina i następnie mięso na gulasz, łyżkę mąki, duś przez 1,5 -3 godziny - mój niezawodny sposób na mięsny gulasz. po odparowaniu i zgęstnieniu jako sos do pizzy jako sos do gołąbków, jako baza do zapiekanek biała fasola z sosem pomidorowym

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa z pieczonych pomidorów z chipsami z parmezanu i kaszy quinoa 100

wykorzystuje do różnych dań- zapiekanek, makaronów, naleśników, pizzy itp, itd. Stwierdziłam więc, że w zasadzie nie ma przeciwwskazań, żeby zrobić z niego też i zupę. A ponieważ do pomidorówki zwykle dodaję też marchewkę ( zblendowana zagęszcza dobrze pomidorówkę powstałą na rosole) to do pomidorów dodałam jeszcze marchewki i razem upiekłam. Potem to zblendowałam razem z wywarem warzywnym i powstała gęsta zupa

Cooking for Emily
Zupa z pieczonych pomidorów z chipsami z parmezanu i kaszy quinoa 117

wykorzystuje do różnych dań- zapiekanek, makaronów, naleśników, pizzy itp, itd. Stwierdziłam więc, że w zasadzie nie ma przeciwwskazań, żeby zrobić z niego też i zupę. A ponieważ do pomidorówki zwykle dodaję też marchewkę ( zblendowana zagęszcza dobrze pomidorówkę powstałą na rosole) to do pomidorów dodałam jeszcze marchewki i razem upiekłam. Potem to zblendowałam razem z wywarem warzywnym i powstała gęsta zupa

Cooking for Emily
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą 125

Od kilkunastu dni jem jedzenie szybko ze względu na ograniczoną ilość czasu. W końcu postanowiłam dłużej spędzić czasu w kuchni, więc przygotowałam zdrową i smaczną zapiekankę

Truskawkowa Fiesta
Zapiekanka makaronowa z warzywami 237

oregano sól, pieprz PRZYGOTOWANIE zapiekanki makaronowej: Brokuły blanszujemy. Wstawiamy makaron do gotowania. Na oliwie podsmażamy cebulę posiekaną w pióra. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie dorzucamy zblanszowane brokuły i doprawiamy bazylią i oregano. Dodajemy koncentrat i serek. Wszystkie składniki podsmażamy i doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron łączymy z naszym warzywnym farszem. Przekładamy do naczynia

kulinarnyJa
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 123

cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik do 180 ° C. pierogi W łożyć bułki do bulionu warzywnego. Gdy będą już miękkie ,włożyć do miksera ,dodać mleko ,jajka ,zmiksować .Następnie dodać mąkę i miksować do połączenia składników. Doda ć boczek i pietruszkę ,Vegety i gałkę muszkatołową. Wszystko połączyć(...)polać po wierzchu śmietaną. Piec oko ło 1 godziny w 170- 180 ° C. na 15 minut przed końcem wyj ąć i umieścić ser raclette na wierzchu kulek. Włożyć ponownie zapiekankę z powrotem do piekarnika , aż ser się roztopi:)) ps. u mnie jeszcze dodane cieniutkie plasterki lekko wędzonej szynki pod ser dane. My lubimy to jeść z chrzanem

mojej kuchni
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 132

cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik do 180 ° C. pierogi W łożyć bułki do bulionu warzywnego. Gdy będą już miękkie ,włożyć do miksera ,dodać mleko ,jajka ,zmiksować .Następnie dodać mąkę i miksować do połączenia składników. Doda ć boczek i pietruszkę ,Vegety i gałkę muszkatołową. Wszystko połączyć(...)polać po wierzchu śmietaną. Piec oko ło 1 godziny w 170- 180 ° C. na 15 minut przed końcem wyj ąć i umieścić ser raclette na wierzchu kulek. Włożyć ponownie zapiekankę z powrotem do piekarnika , aż ser się roztopi:)) ps. u mnie jeszcze dodane cieniutkie plasterki lekko wędzonej szynki pod ser dane. My lubimy to jeść z chrzanem

w mojej kuchni
Zapiekanka z łososia – Angie gotuje – odc. 2 158

wszystkich pomarańczowa ryba, o małej ilości ości, które łatwo namierzyć i wyciągnąć z dość zwartego mięsa. Możecie już łatwo zgadnąć co przygotowałam. Moi Mili, voila! Zapiekanka z łososia. Moja zapiekanka z łososia jest inna, niż te, które znacie. Rybę zapiekam z pomidorkami koktajlowymi w masie z jajek i śmietany doprawionej koperkiem i sokiem z cytryny w miseczkach z kapusty włoskiej(...)opakowaniu (100g kaszy zalać 250-300ml wrzątku, posolić do smaku i gotować na niewielkim ogniu do wchłonięcia przez kaszę wody). Pokroić pomidorki koktajlowe i szczypior, jako dodatek warzywny do dania. Upieczoną w kapuście rybę wyjąć ostrożnie na talerze, uważając by nie połamać przypieczonych brzegów kapusty. Podawać z kaszą pęczak ugotowaną al dente i pomidorkami koktajlowymi posypanymi szczypiorem, doprawionymi odrobiną

Dietolog
Zapiekanka ryżowa z rybą 166

Smaczna propozycja na podanie ryby, nie tylko w piątek. Wspaniałym dodatkiem do ryby jest pieprz cytrynowy od Rafex   Składniki 100 g ryżu 2 duże marchewki

R'n'G Kitchen
Sekrety kuchni perskiej i francuskiej. Podróże kulinarne. 131

sałatki warzywnej czy wieczorem – miseczki zupy. Te „otwierają” apetyt, pobudzają enzymy trawienne. Za nimi danie główne: najczęściej porcja warzyw (może to być fasloka, soczewica ….) plus kawałek mięsa. Na talerzu mogą, ale nie muszą pojawić się kartofle, które są tylko (tu rozczaruję mojego tatę) – jednym z warzyw. Te najczęściej są serwowane z serem w postaci zapiekanki czyli tzw gratin

MODA NA BIO
Poniedziałek: Wegetariańska zapiekanka pasterska ze słoika 107

dusić na wolnym ogniu do miękkości. Do warzyw dobrze jest dodać szklankę wina, albo dobrego portera, najlepiej stauta, który dodaje sosowi przyjemnej słodyczy. My dzisiaj proponujemy Wam wegetariańską wersję zapiekanki, która naszym zdaniem jest lepsza niż wersja mięsna. Charakteru sosowi nadaje cieciorka a przede wszystkim boczniaki, grzyb bardzo smaczny i treściwy. Zamiast przyciężkawego pure ziemniaczanego użyliśmy też znacznie lżejszej masy(...)pietruszka 2 gałązki selera naciowego lub kawałek selera korzennego (około 1/2 szklanki po pokrojeniu) Puszka cieciorki 1 średnia cebula 5-6 boczniaków 1 szklanka ciemnego piwa 1 szklanka bulionu warzywnego albo wody 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego lub gałązka świeżego 2 garści szpinaku (opcjonalnie) 1 łyżka masła 2 łyżki oleju Sól i pieprz Warstwa

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania