odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych(...)bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry Salaka z bobem i zielonymi szparagami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g bobu 1 pęczek zielonych szparagów 2 garści roszponki Sos: 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu
Kulinarne przygody Gatityboloński a właściwie ragout mięsno warzywne zwykle jada się w Polsce z makaronem spaghetti. Z tego powodu to danie nazywa się nawet spaghetti po polsku ponieważ ze Włoszech podaje się taki sos z grubym makaronem jajecznym i w takim właśnie zestawieniu ponoć smakuje najlepiej. Ale zawsze można przekręcić przepis jeszcze bardziej i zapiec ragout na kruchym spodzie i podać(...)warzyw. Zagniotłam kruche ciasto z orkiszowej mąki. Potem wszystko połączyłam i upiekłam. Wyszło przepyszne danie na rodzinny obiad. Nam ta wersja bardzo przypadła do gustu, zresztą lubimy różnego rodzaju zapiekanki i tarty. Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje. Wypróbujcie i dajcie znać! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPo dość długim czasie postanowiłem wrócić do blogowania i kontynuowania mojej pasji. Wraz ze zbliżającą się wiosną postanowiłem zrobić danie adekwatne do tej pory roku 😃 Składniki
Przepisy MikołajaBardzo dobre ziemniaki, idealnie do schabowego i surówki. Polecam. Duże ziemniaki wyszorować mocno, pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ząbek czosnku obrać
Kuchnia PokoleńMuszle nadziane mięsem mielonym z łopatki, z warzywami, doprawione aromatycznym pieprzem syczuańskim i przyprawą z aromatycznych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim,firmy SKWORCU , które miałam przyjemność testować
Wanilia i KardamonJeśli jeszcze nie próbowaliście lazani to najwyższy czas :) Ilość porcji: 6 Składniki: Sos boloński – najlepiej według przepisu Gordona Ramsay'a (potrzeba około półtorej porcji) Wegetarianom proponujemy przepis na sos warzywny . Możecie również wykorzystać swój ulubiony sos boloński. Sos beszamelowy 30g masła 50g mąki pszennej 250 ml mleka Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Paczka świeżego makaronu w plastrach(...)będzie w nim grudek to zestawiamy z ognia. Jeśli okazałby się zbyt gęsty dolewamy nieco mleka. Żółty ser ścieramy na tarce. Na dnie naczynia żaroodpornego lub do zapiekanek rozsmarowujemy 1/3 porcji sosu. Na to układamy makaron docinając go tak bo tworzył jedną warstwę. Makaron smarujemy 1/3 porcją sosu beszamelowego. Ponownie rozkładamy sos boloński. Robimy tak do wykorzystania wszystkich składników
Kolizje SmakówNadeszly dni kiedy wyprawa na targ jest niczym podroz na wyspe skarbow. Uzbrojona w moj ukochany, wiklinowy kosz wyruszylam wiec w piatkowy poranek na warzywne zakupy. Po zimne nasz osiedlowy targ znow tetni zyciem. Od przepelnionych nowalijkami straganow az trudno oderwac oczy. Nic wiec dziwnego, ze jak zawsze wpadam w szal zakupow i nabywam o wiele za duzo wszelkich zielonych(...)martwie. Truskawki zniknely jako pierwsze, rzodkiewki nie doczekaly do wieczornej salatki i skonczyly jako "zapychacz". Mloda kapustka urozmaici nasz obiad. Co sie zas tyczy szparagow, to te skonczyly w zapiekance, na ktore teraz wszystkich zapraszam. Szparagi zapiekane z boczkiem i parmezanem skladniki: 1 peczek zielonych szparagow 100g wedzonego boczku 40g tartego parmezanu 100ml mleka 200ml smietany sol, pieprz
Przysmaki KarolkiPlacki ziemniaczane staropolskie z serem – kuchnia podkarpacka Na Podkarpaciu tarte ziemniaki to główny składnik wielu charakterystycznych regionalnych dań. Słynne w całej Polsce stały się już gołąbki
Trzeci talerzodrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych(...)bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry ------------------------------------------------------------- Sałatka z bobem i ziemniakami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000 g młodych małych ziemniaków 500 g bobu 1 szalotka 1/2 pęczka koperku Sos: 1 łyżeczka musztardy
Kulinarne przygody Gatityodrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych(...)bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry ------------------------------------------------------------- Sałatka z bobem i rzodkiewką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g bobu 1000 g młodych małych ziemniaków 1 pęczek rzodkiewek 1/2 pęczka koperku sok z 1/2 cytryny oliwa
Kulinarne przygody Gatityśmietany łyżka mąki cebula 2-3 ząbki czosnku pieprz, papryka słodka do przyprawienia sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka kostka rosołowa drobiowa lub warzywna Przygotowanie: 1. Kto obiera pieczarki, to obiera pieczarki i kroi w plasterki. Kto nie obiera, to od razu kroi w plasterki. Podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem. 2. W rondelku(...)tartą. 8. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub kaszą jaglaną. 9. Smacznego!!! PS. Jeśli mięso okaże się nienadające do faszerowania, to robimy zapiekankę warstwową: na dno trochę beszamelu, potem pieczarki. Na to kładziemy lekko obsmażone pokrojone w paski mięso z udek, na to farsz szpinakowy. Zalewamy resztą sosu beszamelowego. Posypujemy tartym serem
dobra gospodyni dom wesołym czyniCały obiad w jednym naczyniu, pałki kurczaka w majonezowo musztardowej marynacie z suszonymi warzywami i przyprawami są soczyste i smakują obłędnie. Z powodzeniem zastąpią dwudaniowy obiad
Wanilia i KardamonPlacki pszenne tortilla są niezwykle wdzięcznym "materiałem wyjsciowym" dla wielu potraw. W jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, a także
Kuchnia Pełna PasjiZupa z kukurydzy jest jedna z moich ulubionych zup. Kukurydze mogę jeść jednak nie tylko z zupie, ale też w sałatkach, zapiekankach czy na pizzy. Nie wyobrażam sobie aby zupy z kukurydzy zabrakło na stole. Przygotowuję ją dość często z gałką muszkatołową i imbirem. Rozgrzewa lepiej niz rosół. Dziś jednak przedstawiam Wam inną wersję zupy z kukurydzy. Zupa jest bogatsza(...)kukurydzy z puszki 1 cebula 1/3 poru 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła szczypta chilli w proszku szczypta imbiru 1 łyżka mąki 2 ziemniaki 1,5 l bulionu warzywnego 70 ml śmietany sól pieprz słodka papryka w proszku Makaron łezki Arc Pol gotujemy al dente. Cebulę obrać i pokroić w mniejsze części. Czosnek i por posiekać. Zeszklić. Przyprawić chilli
Kuchnia w oparachSezon grillowy jeszcze trwa. Tym wpisem chciałbym Wam pokazać w jaki sposób można przygotować szybkie danie na grilla. Madzia postawiła przygotować Szaszłyki z szynki w marynacie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiam zapiekanki, te z warzywami, mięsem, rybami, z ryżem , makaronem czy kaszami. Zawsze jest okazja by zrobić to szybkie i łatwe danie dla całej rodziny. Dziś zapraszam na zapiekankę z kurczakiem tikka i makaronem. Smacznego Przypominam o KONKURSIE SKŁADNIKI dla 4 osób 1 filet z kurczaka Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego(...)doprawiam a następnie na rozgrzaną patelnię wylewam olej, smażę na rumiano. Pod koniec podlewam sosem sojowym. Duszę ok 2 minut. Warzywa myję a następnie za pomocą przyrządów do makaronu warzywnego, robię cienkie nitki. W garnku rozstapiam masło a następnie wkładam warzywa, dusze ok 2 min. Następnie dodaję pastę tikka masala oraz wlewam 50 ml wody. Duszę ok 3 min. Międzyczasie
Gotowanie Patki