zapiekanka na bogato - 276 przepisów (strona:5/19)

Ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i śmietaną 112

śmietaną to wspaniała propozycja na lekki obiad lub urozmaiconą kolację. Po świątecznym przejedzeniu i diecie bogatej w produkty mięsne, taka mała odskocznia od ciężkostrawnych potraw. Przy okazji danie jest bardzo proste i nie wymaga wielu składników, dlatego przy okazji możemy odpocząć od kuchni. Zapiekankę uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Składniki: Szklanka to pojemność 250ml. 300 g ryżu – najlepiej

Ania gotuje
Zapiekanka z surowych ziemniaków z boczkiem 133

potraw ziemniaczanych najbardziej lubię oczywiście placki ziemniaczane. Na bogato podaję z gulaszem a w wersji minimalistycznej - z kleksem śmietany i keczupu. Tym razem wpadłam na pomysł zapieczenia startych surowych ziemniaków z dodatkiem boczku, cebuli i czosnku. Zapiekankę zjedliśmy z surówką z kiszonej kapusty. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula kilka ząbków czosnku ok. 150 g wędzonego boczku przyprawy: sól

Czerwień i błękit
DLACZEGO WARTO JEŚĆ WĘGLOWODANY? 256

surowcem do produkcji frytek, chipsów, często oblewane są sosami, przysmażane, robi się z nich ziemniaczane zapiekanki. W tej postaci rzeczywiście mogą dostarczyć nam więcej kalorii, niż byśmy chcieli, ale to właśnie ta obróbka i dodatki są za to odpowiedzialne. Tymczasem same ziemniaki są bogatym źródłem witaminy C, błonnika (1 ziemniak dostarcza aż 11% dziennej dawki), magnezu i potasu. Zatrzymajmy się

Katsuumi
Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami – przepis krok po kroku 138

żelazo oraz rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę. W dodatku jest bogata w antyoksydanty oraz substancje neutralizujące wolne rodniki. Krótko mówiąc – kasza jaglana to samo zdrowie! Dlatego właśnie postanowiłam podzielić się z Wami jednym z moich sposobów na jej wykorzystanie. Podane przeze mnie proporcje, pozwalają na przygotowanie zapiekanki dla dwóch osób. Zapiekankę piekę w naczyniu żaroodpornym o wymiarach

Okiem Blondynki by McBlondi
Papryka z farszem z pieczarek i soczewicy 130

trzeba przecież codziennie jeść mięsa! Zapiekanki z papryki z farszem z pieczarek i soczewicy mogą spokojnie zastąpić mięsny posiłek. Zrobiłam je w 2 wersjach. Dla mnie z pietruszką, a dla męża z serem. Po upieczeniu pachniały cudownie! Ale ze względu na nietolerancję mleka musiałam zadowolić się tylko ich zapachem..   Do przygotowania zapiekanek potrzebne będą: 2 papryki(...)też bogate w fosfor, selen, żelazo i miedź. Pieczarki dostarczają dużo łatwo przyswajalnego białka, więc tak jak soczewica mogą stanowić zamiennik mięsa. Papryka z kolei bogata jest w witaminę C, która zwiększa nawet kilkukrotnie przyswajanie żelaza.  Poza witaminą C jest jeszcze całe bogactwo innych dobrodziejstw. Już pół papryki dostarcza dzienną dawkę beta-karotenu. Sami widzicie, że takie zapiekanki

Mama z Motylem
Piątek: Zapiekanka z bulguru i jarmużu w sosie pomidorowym 85

dań głównych lub zup. Z resztek bulguru można zrobić pyszne racuchy. W naszej zapiekance słodki, miękki bulgur został wymieszany z lekko twardawym jarmużem i zatopiony w kwaskowym, zawiesisty sosie pomidorowym. Całość przykrywa sernikowa kołderka z jogurtu, jajek i parmezanu. Danie proste do zrobienia o zaskakująco bogatym smaku. Gorąco polecamy! Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com Składniki: 400-500 g jarmużu(...)rózgą, wlej do nich jogurt i tarty parmezan, energicznie wymieszaj składniki. Wylej mieszankę na wierzch bulguru. Rozprowadź równomiernie. Wstaw do piekarnika i piecz około 25-30 minut. Artykuł Piątek: Zapiekanka z bulguru i jarmużu w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Zapiekanka a'la lasagne 136

zapiekanka dla zwolenników kuchni włoskiej. Można śmiało powiedzieć, że to taka zmieniona wersja lasagne. Za to jaka pyszna! Trudno się od niej oderwać. Główne dwie warstwy zapiekanki tworzy mięso mielone i makaron w sosie pomidorowym wymieszane razem. Do tego jedną z warstw stanowi szpinak. Poza tym jest tradycyjnie sos beszamelowy między warstwami, płaty makaronu, a na wierzchu na bogato(...)pieprzem, bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi i niewielką ilością chilli. Włączyć palnik. Mąkę wymieszać z wodą i wlać do gorącego sosu. Podgrzewać, aż całość zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić. Składanie zapiekanki: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Ser zetrzeć na tarce. W garnku zagotować niewielką ilość wody, osolić i dodać łyżkę oleju rzepakowego. Wrzucać po kilka płatów makaronu lasagne i gotować

Passions hobbies life
Korzyści wynikające z jedzenia orzechów 62

oferują różne korzyści zdrowotne – znajdź opcję idealną dla siebie. Co wiadomo o różnych orzechach? Migdały Jeśli unikasz nabiału, migdały bogate w wapń są dobrym wyborem, aby zapewnić sobie wystarczającą ilość tego minerału budującego kości. Migdały są również bogate w witaminę E, substancję odżywczą, która pomaga poprawić kondycję i wygląd skóry. Aby uzyskać dodatkową pomoc dla serca, zamień migdały(...)cynk, orzechy nerkowca stanowią doskonały wybór, jeśli stosujesz dietę wegetariańską. Są również bogate w magnez, który, jak się uważa, opóźnia utratę pamięci związaną z wiekiem. Dodaj garść do wegetariańskiego smażonego mięsa lub użyj jako masła orzechowego do krakersów lub chleba. Kasztany jadalne Kasztany są bogate w węglowodany skrobiowe i błonnik, a w swojej surowej postaci są dobrym źródłem witaminy

ProstePesto.pl
Francuska sałatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi 24

być miękka lub kremowa, w zależności od rodzaju i dojrzałości. Niebieski ser jest również bogaty w tłuszcze, białka i minerały, takie jak wapń i fosfor. Wykorzystanie niebieskiego sera w kuchni. Niebieski ser stanowi doskonały dodatek do wielu dań. Może być używany jako składnik sałatek, zapiekanek, sosów i sosów do makaronu. Jego intensywny smak świetnie komponuje się z delikatnymi składnikami, takimi

RafalCook
Wędlina sojowa o smaku szynkowym..kolejna propozycja podania 171

częsty wybór osób dbających o linię. Doskonale komponuje się z produktami zbożowymi, szczególnie pełnoziarnistymi, bogatymi w błonnik oraz z warzywami. Wędliny sojowe dodawać można nie tylko do kanapek i sałatek na zimno, lecz także podgrzewać na patelni i zapiekać, np. jako składnik pizzy lub zapiekanek. Wędlina sojowa o smaku szynkowym nie zawiera cholesterolu ani konserwantów. Produkt GMO Free. Moja propozycja

Z Kuchni Do Kuchni
Sklep z dobrymi serami i twarogami 67

serów możesz tu również zamówić jaja, mleko i wiele innych rzeczy, dzięki czemu nie będziesz musiał kupować niesprawdzonych lub niskiej jakości produktów spożywczych w pobliskich sklepach. Dodatkowo bogata oferta serów online dostępna jest w atrakcyjnej cenie. Po wybraniu interesujących się twarogów lub serów możesz je dodać do koszyka, a następnie złożyć zamówienie. Wielu klientów potwierdziło już(...)przygotowujesz tosty, zapiekanki, czy też inne potrawy, ser może być istotnym elementem dania lub stanowić jedynie dodatek. Bez względu na to, dzięki wzbogaceniu potrawy o dobry ser od sprawdzonego producenta zapewnisz sobie i swoim bliskim niezbędne witaminy, fosfor, cynk oraz inne wartości odżywcze. W przypadku twarogów warto wspomnieć o tym, że zawierają wiele aminokwasów. Dodatkowo są bogate w witaminy

jakszef.pl
Zapiekanka z ryżem, kurczakiem i brokułem. 47

Zapiekanka z ryżem, kurczakiem i brokułem. Ta zapiekanka z ryżem , kurczakiem , brokułem i serem mozzarella to znakomita i szybka propozycja na pyszny obiad w ciągu tygodnia. Zapiekanka jest łatwa do przygotowania i co najważniejsze zadowoli każdego kto jej spróbuje. Smaki zapiekanki są proste i atrakcyjne, przygotowanie łatwe w przeciwieństwie do wielu innych przepisów na zapiekanki . Brokuł z kurczakiem , ryż(...)pyszne i mega łatwe połączenie, a całość tworzy wyśmienite danie ! Brokuł jest wszystkim znanym warzywem i lubianym, to bardzo dobrze, ponieważ posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Brokuł jest bogaty w antyoksydanty, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Chroni przed anemią, reguluje poziom cukru we krwi. Posiada właściwości antynowotworowe. Obniża ciśnienie krwi. Jedzenie brokułów wzmacnia stawy i stają

Zdrowy Styl Joanny
Shepherd’s pie. Angielska zapiekanka pasterska 72

shepherd’s pie, znanej też jako cottage pie (zapiekanka wiejska) pojawiły się na przełomie XVIII i XIX wieku w Anglii. Był to popularny sposób na wykorzystanie resztek po obiedzie. Jak widać zero waste było w modzie już nawet 300 lat temu. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Shepherd’s to zapiekanka, w której dolną warstwę tworzy mielone mięso, najczęściej wołowe(...)Oryginalny przepis na shepherd’s pie woła o jagnięcinę. Natomiast zapiekanka przygotowana z dodatkiem wołowiny jest nazywana cottage pie. Dawniej ten podział nie był tak wyraźny, ale w ostatnich latach zdecydowanie częściej widać tak skonstruowane przepisy. Shepherd’s pie – najważniejsze składniki Jagnięcina . Do przygotowania prawdziwej zapiekanki pasterskiej potrzebna będzie jagnięcina. Możecie kupić gotową mieloną jagnięcinę w zaufanym

Na-talerzu.pl
Zupa brukselkowa 129

Te niepozorne, małe kapustki to prawdziwa bomba witaminowa. Jest to skarbnica wielu składników mineralnych i witamin. Brukselka jest bogata w magnez, wapń, potas, sód, mangan, żelazo

kuchnia doski