zapiekanka na bogato - 276 przepisów (strona:3/19)

Pizza na bogato – domowa pizza na dużą blachę 152

Pizza na bogato – domowa pizza na dużą blachę Dziś przepis na pizze na bogato. Duża pizza na dużą blachę, a do tego duża ilość kolorowych

Słodkie okruszki
Pizza na bogato 182

Pizza na bogato. Co jakiś czas przygotowujemy wspólnie z mężem domową pizze. U nas wszyscy ją uwielbiają Poza tym gotowanie z mężem, to czysta przyjemność. Nie

Słodkie okruszki
Makaron zapiekany z pomidorami, papryką i mozzarellą 111

Łączymy makaron z sosem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 7. Makaron posypujemy porwaną mozzarellą i oregano. 8. Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach C ok. 20 min. 9. Zapiekankę podajemy z rukolą. Makaron zapiekany z pomidorami, papryką i mozzarellą jest bogaty w: - wapń (pochodzący z mozzarelli), które jest składnikiem kości i zębów, - likopen (pochodzący z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zupa dyniowo-pomidorowa z pieczoną papryką 162

potraw. Uwielbiam dynie, za ich kształt, kolor i uniwersalność smaku. Z dyni można przyrządzić praktycznie wszystko, począwszy od aromatycznych gęstych zup i pożywnych zapiekanek, a kończąc na wyjątkowych ciastach i marmoladach. Oprócz walorów smakowych dynia bogata jest w wiele wartościowych składników odżywczych, które sprawiają, że jest ona bardzo cenionym i lubianym warzywem. Dynia jest jadalna praktycznie w całości, na szczególną

Moja Mama Gotuje
Portorykańska zapiekanka 149

Portorykańska zapiekanka Kuchnia Portorykańska jest u nas słabo znana , ja także nie jestem specjalistą w tej dziedzinie . Poniższy przepis jest dość klasycznym , wykorzystuje jeden z najpopularniejszych w tamtym rejonie świata składnik, jakim jest frijoles negros – czyli czarna fasola , u nas rzadko używana . Fasola ta jest bardzo smaczna , ma niestety wadę , gdyż barwi potrawy na szary kolor i trzeba(...)dodaniem do pozostałych składników lub polubić ten kolor ( starej wątroby " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Z uwagi na bogate wartości odżywcze i unikalne właściwości , warto ją jednak włączyć do swojej diety , a taka zapiekanka może być dobrym początkiem . Danie smakuje naprawdę wyśmienicie i apetycznie wygląda . Polecam poszukiwaczom smaku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
SANDWICH Z CHRUPIĄCYM KURCZAKIEM, SEREM ŻÓŁTYM I WARZYWAMI – idealny do szkoły i pracy! 112

polskiego mleka. Nie zawiera laktozy, co jest dziś tak ważne dla wielu rodzin przy wybieraniu serów i innych produktów nabiałowych. Jest bogaty w wapń i nie zawiera konserwantów – będzie wyborem doskonałym do kanapek, sałatek, zapiekanek, makaronów, sufletów i tart. Taka kanapka, którą dziś przygotowałam to mistrzostwo świata! Nikt się nie oprze! SKŁADNIKI: * bułki bagietki – 2 szt * ser żółty

Ostra na Słodko
Oryginalny włoski sos pomidorowy. 187

moją sprawdzoną recepturę na włoski sos pomidorowy. Przepis jest stary, przywieziony z Włoch lata temu, jest prosty w przygotowaniu, ale co najważniejsze, ma bogaty smak i trudno mu się oprzeć. Jest pyszny. Idealny do makaronów, pulpetów, zapiekanek, a nawet jako baza do pizzy (przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ ). Bardzo polecam! Składniki na oryginalny włoski sos pomidorowy: 2 łyżki oliwy

Rozpustne gotowanie
Pastel de Choclo chilijska zapiekanka 42

chilijskiego czerwonego wina. Oprócz tego, że jest pysznym i popularnym daniem, Pastel de Choclo ma również znaczenie kulturowe w Chile. Zapiekanka ta często jest podawana podczas wesel i festynów. Podsumowując, Pastel de Choclo to tradycyjne chilijskie danie o bogatej historii, której korzenie sięgają rdzennych mieszkańców Chile. Jest to ukochana potrawa, którą lubi wielu ludzi i która ma znaczenie kulturowe

RafalCook
Kapusta pak choy/bok choi 175

Delikatnie gorzkawa, ma bardzo mięsiste, ciemnozielone liście, jest soczysta, bogata w witaminy i minerały. Popularna w kuchni chińskiej. Ja używałam do zupy jarzynowej, zapiekanek (wystarczy dodać kapustę kilka minut przed końcem gotowania) i surówek. Świetnie komponuje się z tofu, imbirem, sezamem, innymi warzywami i sosem sojowym. Dostałam kilka sztuk od moich rodziców, ale ponoć można ją znaleźć na targach rolniczych

Qlinarnie i Qlinarnie
NADZIEWANE BAGIETKI - ZAPIEKANKI 104

Bagietki bogato nadziane farszem i zapieczone pod mozzarellą w piekarniku. Na farsz składają się  pieczarki, kiełbasa drobiowa, pomidorki koktajlowe oraz miąższ wydrążony z bułek i dodatek przecieru pomidorowego. Składniki farszu wcześniej podsmażamy na patelni, a następnie nadziewamy wydrążone bagietki, posypujemy tartą mozzarellą i do piekarnika. Tak przygotowane zapiekanki są wyjątkowe i smakują fantastycznie! Z pewnością nikt nimi nie pogardzi

Kuchnia MagdaLeny
NADZIEWANE BAGIETKI - ZAPIEKANKI 104

Bagietki bogato nadziane farszem i zapieczone pod mozzarellą w piekarniku. Na farsz składają się  pieczarki, kiełbasa drobiowa, pomidorki koktajlowe oraz miąższ wydrążony z bułek i dodatek przecieru pomidorowego. Składniki farszu wcześniej podsmażamy na patelni, a następnie nadziewamy wydrążone bagietki, posypujemy tartą mozzarellą i do piekarnika. Tak przygotowane zapiekanki są wyjątkowe i smakują fantastycznie! Z pewnością nikt nimi nie pogardzi

Kuchnia MagdaLeny
Zupa szczawiowa 64

Szczaw to roślina o zielonych, lekko kwaśnych w smaku liściach. Roślina ta bogata jest w witaminy, zawiera sporą ilość błonnika oraz białek. Idealnie sprawdza się w zupach, zapiekankach, daniach z jajek oraz sałatkach. W moim domu ze szczawiu najczęściej przyrządzam zupę szczawiową . Zupę tę robię zarówno na wywarze mięsnym jak i warzywnym, wszystko zależy od tego czy w danym momencie

MeCooks
Włoska zapiekanka z bakłażanem i sosem pomidorowym - Parmigiana di melanzane. Przepis krok po kroku 89

Parmigiana di melanzan e to klasyczna włoska zapiekanka z bakłażanów przełożonych sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem. W smaku genialna, nieskomplikowana w przygotowaniu. Cudownie rozgrzewa w te coraz chłodniejsze i mocniej pachnące jesienią dni. Uważam, że w sezonie na bakłażany jest to obowiązkowy przepis do wypróbowania.  Parmigiana di melanzane to kwintesencja śródziemnomorskich smaków na talerzu - bakłażany, pomidory, bazylia, oliwa oraz(...)tartej. Ja zdecydowałam się na wersję bardziej fit. Pokroiłam bakłażana na plastry i posmarowałam bogatą w przeciwutleniacze, wyrazistą w smaku oliwą GranFruttato od Monini, a następnie upiekłam z piekarniku. W czasie, gdy bakłażany się piekły, ja mogłam zająć się zrobieniem sosu, przez co przygotowanie zapiekanki poszło mi całkiem sprawnie. Zapiekanka jest przepyszna i sprawdzi się zarówno na obiad

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak, ser żółty, chorizo, melon 32

neutralnego smaku. Ser żółty z kolei jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. To twardy ser, który ma intensywny i bogaty smak. Dodaje on kremowej i lekko ostrego akcentu do dania. Ser żółty jest powszechnie stosowany jako składnik do zapiekanek kanapek sałatek i wielu innych potraw. Chorizo to pikantna i aromatyczna kiełbasa pochodząca z Hiszpanii. Wykonana jest z pikantnej papryki(...)niezwykłym połączeniem smaków. Na przykład możemy przygotować grillowanego kurczaka, który będzie delikatny i soczysty. Następnie dodamy plastry sera żółtego, które roztopią się na gorącym mięsie, nadając mu kremowy i bogaty smak. Pikantne kawałki chorizo dodadzą potrawie ostrego charakteru. Na koniec dorzucimy kilka plasterków melona, by dodać świeżości i słodyczy danemu daniu. Kombinacje tych składników są niemalże nieograniczone. Możemy eksperymentować

RafalCook
ZAPIEKANKA BROKUŁOWA Z RYŻEM I KURCZAKIEM 252

Zapiekanka brokułowa z ryżem i kurczakiem, to kolejny super przepis, na wykorzystanie brokuła. Już Wam wspominałam o tym, jak bardzo zdrowy jest brokuł ale do tego przepisu, używamy również ryżu, więc tym razem, chcę Wam podpowiedzieć, który wybrać. Który jest najzdrowszy i odpowiedni na diecie. Otóż najzdrowszym ryżem, jaki możecie kupić, jest ten o nazwie Basmati, obecnie(...)jest dostępny w każdym markecie. Zawiera on dużo więcej żelaza, w porównaniu do białego ryżu. Jest on również bogatym źródłem witaminy B6, a do tego jest najmniej kalorycznym ryżem z dostępnych w sklepach. Takiego też ryżu, użyłam do tej pysznej zapiekanki A jeśli lubicie ryż brązowy, również jest on dobrym wyborem. Tym czasem nie przedłużam i zapraszam po przepis ZAPIEKANKA

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii