zakwasu do chleba - 1500 przepisów (strona:58/100)

Kwas buraczany - wiosenna odnowa 141

wystudzić, zalać buraki i czosnek, ewentualnie dodać inne dodatki.  Dla przyśpieszenia fermentacji można dodać kawałek czerstwego chleba, który trzeba usunąć po 3 dniach żeby zakwas nie spleśniał (ja nie dodaję chleba). Odstawić w ciepłe miejsce na 6-7 dni, codziennie mieszając drewnianą łyżką. Kwas przelać do butelki i przechowywać w lodówce

SzczyptaSmaQ
Chleb na zakwasie pieczony w naczyniu żaroodpornym 219

odrobinę wody, rzadkie odrobinę mąki. Mój zakwas ma 5 m-cy i jest już dość kwaśny i mocny, jeżeli masz młodszy, dodaj 5 g drożdży więcej. Wyrobione ciasto pozostaw na około 1,5-2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie przełóż ciasto do brytfanki posypanej mąką, obsyp również boki, będzie łatwiej wyjąć chleb.  Przykryj naczynie pokrywką i pozostaw ponownie

Pasje Jolki
Rustykalny chleb z gotowej mieszanki 202

Upiekłam chleb pszenny, słonecznikowy i żytni na zakwasie gdzieś w swoich początkach kucharzenia, dawno, dawno temu. Później czas zaczął się kurczyć, doba skracać, zarzuciłam eksperymenty piekarskie i poszłam dalej, w pieczenie mięsa, ryb, ciast. Powracam do chleba razem z książką Jeffrey’a Hamelman’a- Chleb. I z gotowym mixem do wypieku chleba z dyskontu Aldi. Zamówiona książka utknęła u doręczyciela(...)czas swoją objętość. Drugie wyrastanie serwujemy mu już po szybkim uformowaniu bochenka- i to jest czynność której przy ciastach drożdżowych czy na zakwasie nie można pominąć czy zepsuć- od niej zależy to, jak urośnie nasz chleb. Posiłkowałam się kilkoma filmami znalezionymi na yt, między innymi tym: Wyjmujemy podrośnięte ciasto na lekko posypany mąką blat, delikatnie spłaszczamy, a potem od krawędzi

Karo in the Kitchen
Chleb orkiszowy z pestkami dyni 180

ulepszona i jak dla mnie lepsza. Sęk w tym, że po prostu same pestki dyni w chlebie mi nie smakują, więc dodałam otręby pszenne i maślankę. Jak na razie chleb trzyma się dzielnie - trzeci dzień po upieczeniu i da się go zjeść - to jest się czym chwalić. Na początku było tak :  Odmierzyłam 1/3 szklanki pestek dyni i podprażyłam(...)dolałam : szklankę maślanki ( zwykłej) i 1/2 szklanki wody - całość wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 15 minut. Potem dodałam pestki dyni, płaską łyżkę soli i 3 czubate łyżki zakwasu żytniego jasnego. Wszystko wyrobiłam w misce przez ok. 4 minuty. Ciasto jest raczej luźne i klei się do rąk. Całość odstawiłam w ciepłym miejscu na 40 minut ( w połowie tego czasu

apetytnapieczenie
Chleb orkiszowy na zakwasie 166

miarę na bieżąco odrabiałam lekcje, a teraz po latach wróciłam od firmowego przepisu zmieniając tylko mąkę na orkiszową.  W ubiegłym miesiącu piekłam ten chleb kilka razy, tak nam posmakował.     Składniki: 200 g zakwasu żytniego razowego 290 g wody 400 g jasnej mąki orkiszowej 100 g mąki orkiszowej razowej 1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie) 12g soli   Wykonanie(...)podłużny).  Przełożyć do kosza do wyrastania, nakryć ściereczką i wsunąć do foliowej torby.  Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania (w zależności od mocy zakwasu i tego czy dodaliśmy drożdże chleb wyrasta od 1,5 h do kilku godzin).   Piekarnik (u mnie z kamieniem) rozgrzać do 220 stopni (w oryginale 250, ale mój piekarnik dość mocno grzeje

Sto kolorów kuchni
CHLEB ORKISZOWY Z GRUBĄ, CHRUPIĄCA SKÓRKĄ, BEZ WYRABIANIA 171

okazji Światowego Dnia Chleba  oprócz moich tradycyjnych chlebków na zakwasie , które piekę przynajmniej raz w tygodniu, upiekłam także chleb z garnka żeliwnego, na drożdżach. Chleb, który już kiedyś bardzo zauroczył nas swym smakiem. Wtedy piekłam go jednak z ziarnami, dzisiejszy powstał tak jak i tamte na mące orkiszowej, tym razem jednak bez dodatku ziaren. To taki tradycyjny chlebek, tylko

Smaczne Zdrowe
Normandzki chleb jabłkowy 136

pieczenia mam zajęty.  Dlatego potem robię sobie sama, moją weekendową piekarnię.  Do chleba mistrza Hamelmana wykorzystałam nasz rodziny cydr.  Musiałam też przygotować chleb na zaczynie drożdżowym, bo zapomniałam odpowiednio wcześniej nakarmić zakwas.   Proporcje zaczynu podejrzałam u Beatki .  Chleb wspaniały, o niesamowitym zapachu.  Idealnie pasował do świeżo usmażonego dżemu jabłkowego.     Składniki: zaczyn

Sto kolorów kuchni
Kanapki z wołowiną 274

wieprzowiny i musztardą albo…absolutny hit – kanapka ze stekiem wołowym i chrzanem wasabi. SKŁADNIKI ok. 100-150 gram steku np. z tego przepisu kilka kromek chleba wiejskiego na naturalnym zakwasie pół awokado pokrojonego w cienkie plasterki 2 garście rukoli 2 czubate stołowe łyżki chrzanu białego 3-4 łyżeczki wasabi musztarda np. rosyjska albo francuska kilka plastrów sera lazur

OstryKęs
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 105

lubię dwa razy robić takich samych chlebów. A z podanych poniżej składników wyszły mi dwa bochenki: jeden taki normalny, wielkości tradycyjnej keksówki (jak na zdjęciach) i drugi taki mniejszy, w mniejszej foremce. Zaczyn: 100 g mąki orkiszowej typ 1850 100 g mąki żytniej typ 720 50 g mąki żytniej typ 2000 150 g zakwasu żytniego 150 ml wody Zakwas oczywiście

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy z amarantusem na zakwasie 150

efekt już sami widzicie, wart jest czekania Najlepiej smakował nam z wędliną. Składniki na amarantusa: 100 g ziaren amarantusa 325 ml wody   szczypta soli Składniki na chleb 150 g aktywnego zakwasu żytniego 220 g mąki pszennej chlebowej 30 g mąki żytniej razowej 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ugotowany amarantus 10 g soli 50 g słonecznika 400 g wody Wodę(...)miękki, ale chrupiący. Zdjąć z palnika następnie ostudzić. Mąki, zakwas, wodę sól, słonecznik oraz amarantus wymieszać w misce. Ciasto jest luźne. Do natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki (o wymiarach 23x13) przelać ciasto, wyrównać i przykryć folią spożywczą. (jeśli nie macie foremki z nieprzywierającą powłoką to wyłóżcie ją papierem do pieczenia) Chleb odstawić do wyrastania.na około 3-5 godzin. (u mnie

Delicious Titbits
Chleb drwala 161

Zapomniałam dokarmić zakwas ! I już z pieczenia chleba byłyby nici, gdyby nie to, że przypomniało mi się, że mam jeszcze w domu gotowe mieszanki chlebowe. Znalazłam je jakiś czas temu w sklepie internetowym Chleb na zdrowie.pl. Jest to już kolejny chleb, który piekę  z tych gotowych mieszanek i co dla mnie ważne, nie zawierają one konserwantów

Kulinarne przygody Gatity
CHLEB ŻYTNIO - PSZENNY Z ZAPARZANĄ MĄKĄ 129

godziny): 55g zakwasu z mąki żytniej razowej 55g wody 55g mąki razowej W pozostałych 2 etapach dodać takie same ilości mąki razowej i wody. Ciasto prowadzić w jak najniższej temperaturze, jaką mamy w domu. (Ja w pierwszych dwóch etapach zamiast mąki razowej użyłam żytniej typ 720 (omyłkowo), chleb wyszedł pyszny, więc piekąc po raz kolejny robiłam już zawsze w taki

w mojej kuchni
Chleb z mielonymi ziarnami - gryka, jagła, len, dynia, słonecznik 182

minut pieczenie   Porcje: foremka 30x15 cm Składniki:     Zaczyn:     250 g  mąki żytniej razowej,     200 ml letniej wody,     250 g zakwasu.         Ciasto:  (10-12 godzin później):     Zaczyn,     220 g mąki ciemnej orkiszowej,      50 g kaszy gryczanej jasnej(...)dyni,   50 g ziaren słonecznika,   50 g zmielonej kaszy jaglanej, 300 ml letniej wody,     15 g soli,     3 łyżki pestek dyni do posypania chleba .   Przygotowanie: Składniki  zaczynu przełożyć do szklanej miski, dokładnie wymieszać, szczelnie przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-12 godzin.     Ziarna zmielić

SzczyptaSmaQ
chleb orkiszowy na zakwasie --- pane a lievitazione naturale di farro 144

170gmąki orkiszowej , zakwas, sól i ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić do czasu aż podwoi swoją objętość, tj ok. 30 min. Dodać pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto. Wlać je do dwóch keksówek lub formy kwadratowej o boku 24 cm i odstawić by wyrosło. Posmarować jajkiem. Piekarnik nastawić na temp. 220 st. wstawić chleb i piec 20minut. Nastepnie zmniejszyc temp

w mojej kuchni
Zakwas do żurku lub barszczu białego, 129

wymieszać mąkę z ciepłą wodą i wlać do dużego słoika. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku i kromkę chleba razowego. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Codziennie zamieszać, zostawić tak na 5 dni. Następnie odcedzić i czysty zakwas wlać do butelki i wstawić do lodówki. Można go zaraz użyć, ale ja lubię jak jest jeszcze chociaż

Kuchnia Pokoleń