zakwasu do chleba - 1500 przepisów (strona:51/100)

Grzanka z pomidorami, czyli bruchetta al pomodoro 107

regionu Włoch. Oczywiście można także poimprowizować również z innymi dodatkami. Polecam :) Składniki dla 4 osób: 8 ukośnych kromek ciabatty (może być również dorba bagietka, albo pieczywo pszenne na zakwasie, ale nigdy chleb tostowy!) 3-5 pomidorów (u mnie pomieszane czerwone, malinowe i kumato) kilka gałązek świeżej bazylii oliwa extra vergine 1-2 ząbki czosnku Pomidory umyć, osuszyć i pokroić

Pełny talerz
chleb z pszennymi otrębami 137

chleb z otrębami O zaletach domowego, razowego pieczywa nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Dla tych którzy jeszcze zwlekają z wykonaniem własnego wypieku proponuje poniższy przepis. Zapewniam przy tym wszystkich że smak takiego bochenka  na długo zostanie w pamięci. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki pszennej razowej 6 łyżek aktywnego  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, otręby pszenne, oliwę, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać

Miód i pieprz
chleb razowy z prażona gryką 155

bochenku tego chleba, jest tak intensywny, że jest w stanie przyprawić o lekki zawrót głowy. A dodatkowa, słodka nuta, melasy stanowi pełne dopełnienie, tego smaku. Smaku tak wyjątkowego, że zanim skończyłem pisać poniższy tekst, po bochenku pozostało już tylko miłe wspomnienie. sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy ugotowaną wcześniej i przestudzoną gryczaną kaszę, mąkę pszenną razową, łyżkę melasy, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak

Miód i pieprz
żytni razowiec, czarny chleb 182

czarny chleb Ten rodzaj chleba darzę wyjątkowym sentymentem. Nie do końca nawet jestem wstanie opisać czy wpływ na to ma jego wyjątkowy zapach przesycony mielonym kminkiem , czy tez zawdzięcza to swej ciężkiej, zwartej strukturze razowca. Jedno jest pewne, wypiek taki znika w tempie wręcz błyskawicznym. sposób wypieku dwóch(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, zmielony kminek,  miód, kakao, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach

Miód i pieprz
Pâte fermentée 213

Jest to po prostu kawałek gotowego ciasta pozostawionego do fermentacji. Tym różni się on od innych zaczynów, że oprócz mąki, wody i drożdży zawiera także odrobinę

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb orkiszowy razowy 133

Zaczyn: 75 g mąki orkiszowej razowej 45 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 8-12 godz., w

Przepisy na domowy ser i chleb
Grissini z solą i nasionami 156

król Sardynii, tak bardzo w nich gustował, że nawet będąc na przedstawieniach w Teatro Regio, żuł je dla rozrywki.Grissini osiągnęły sukces bardzo szybko, głównie dzięki lepszej strawności niż zwykłego chleba, a także dzięki możliwości przechowywania przez kilka tygodni bez pogorszenia jakości. Wśród wielkich wielbicieli tej przekąski nie można nie wspomnieć o Napoleonie Bonaparte, w który na początku XIX wieku stworzył(...)trochę przygrube (za mało rozciągnięte), te z solą miały jej trochę za dużo na sobie, ale efekt zadowalający, i przede wszystkim, bardzo smaczny...Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach, YeastSpotting i Panissimo (#20). Składniki: 375 g mąki pszennej 450 165 g letniej wody6 g soli40 g oliwy10 g świeżych drożdży1 łyżka mioduoliwa do smarowania ciasta sól

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenno - żytni na zakwasie prosty i pyszny 143

jest lepszy od tego ze sklepu i to nie ulega żadnej dyskusji. Tak więc dziś chleb bardzo pyszny i bardzo prosty, polecam. No to pieczemy moi mili. Chleb pszenno - żytni na zakwasie prosty i pyszny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tosty francuskie z musem czereśniowym 96

pewnością oszukane tosty francuskie, ponieważ do tych tradycyjnych powinno użyć się chałki, brioszki lub chleba tostowego. Ja natomiast wykorzystałam czerstwy chleb żytni na zakwasie, gdyż taki najbardziej lubię. Ciekawą częścią tego dania jest z pewnością sos z czereśni o niesamowitym smaku. Wykorzystałam mrożone czereśnie, które zalegały u mnie od poprzedniego sezonu. Teraz czekam już na kolejny. Wracając do samej potrawy(...)moim zdaniem, jest to smaczna, słodka propozycja na leniwe śniadanie. Składniki (na 3-4 porcje): 7-8 kromek ulubionego pieczywa, najlepiej czerstwa chałka, brioszka lub chleb tostowy. Tak jak wspomniałam wcześniej ja użyłam chleba żytniego. 2 jajka 100 ml mleka szczypta soli olej do smażenia lub masło Mus czereśniowy: 400-500 gram czereśni (użyłam mrożonych, mogą być świeże) 2 łyżki

Mango Papaja
Chleb razowy na zakwasie 222

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Chciałam upiec ten chleb około miesiąc temu, ale ponieważ ciasto mi nie wyrosło wystarczająco - nie upiekłam go. Dziś ponowiłam próbę Pomyślałam, że spróbuję zrobić ciasto wieczorem i pozostawić je na noc - w temp(...)Wymieszałam tylko do połączenia składników, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie dodałam płaską łyżkę soli i 4 czubate łyżki zakwasu żytniego razowego.  Wyrabiałam w misce, krótko, do połączenia się składników. Dlaczego? Chleby razowe zbyt długo wyrabiane kruszą się i są zbite. przełożyłam do natłuszczonej miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie

apetytnapieczenie
razowy chleb ze słodem jęczmiennym 171

chleb słodowy O zaletach dodaniu słodu do chleba, zdążył się przekonać każdy, kto choć raz, spróbował wypieku z nim zrobionego. Nie tylko poprawia on zwartość bochenka, ale też nadaje wypiekowi, wspaniały zapach i smak. Ponadto pełne słodowe ziarno, jest bogate w cenny błonnik i inne, ważne dla naszego organizmu składniki.  Warto więc przy okazji domowych wypieków, czerpać z nieprzetworzonych(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, słód jęczmienny, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać

Miód i pieprz
Orkiszowy chleb z marchewką i czarnym sezamem 175

surowej marchewki/2 szt.250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej300 g mąki orkiszowej 6302 płaskie łyżeczki soli320 ml wody200 g żytniego zakwasu1 łyżeczka drożdży instantWykonanie: wieczorem,poprzedzającym pieczenie chleba przygotować zakwas.Chleb upiekłam na zakwasie dwustopniowym tzn.dwukrotnie dokarmianymodważyć suche składniki.Zakwas umieścić w misie robota,dodać odważone suche składniki,sól suche drożdże i wodę.Drożdże można oczywiście pominać,wtedy jednak należy liczyć się(...)ciastemciasto chlebowe wyłożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami.Wygładzić wilgotną dłonią i przykryc naoliwiona folią spożywczą.Odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięciapiekarnik nagrzać do 240`wyrośnięty chleb posmarowć wodą i posypać czarnym sezamemwłożyć do naparowanego piekarnika i piec 15 minut w 240`C,następnie temperaturę zmniejszyć do 210`C i piec 30 minut.Upieczony chleb postukany od spodu powinien

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenny razowy 211

Dobry, lekko kwaskowaty z chrupiącą skórką - taki chleb na śniadanie to ja lubię. Jak dla mnie najlepszy jeszcze ciepły z masłem - ale co kto lubi. Skład bardzo prosty, wykonanie nieskomplikowane,a efekt zadowalający. Na początek przesiałam do miski 2 szklanki mąki pszennej typ 650, dosypałam szklankę otrąb pszennych i dolałam 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody. Całość wymieszałam i odstawiłam(...)przykryciem na 15 minut. Na tym etapie ciasto jest luźne, ale z czasem zgęstnieje. Po tym czasie dodałam łyżeczkę cukru, 1/2 łyżki drobnej soli i 2 łyżki gęstego zakwasu razowego żytniego. Całość wymieszałam i wyrabiałam w misce przez ok. 2 minuty. Ciasto lekko się klei i jest luźne. Odstawiłam je łącznie na 15 minut - po tym czasie krótko wyrobiłam

apetytnapieczenie
Szybki chleb pszenno-żytni 134

Ostatnio zaczęłam częściej piec chleb. Robię nawet zakwas, ale przepisy z nim - później. Dzisiaj wersja na pieczywo szybkie (większość najlepszych wypieków wymaga kilku, kilkunastu lub kilkudziesięciu godzin). Uwaga! Znika mega szybko! :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SZYBKI CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Składniki: - 1/4 szklanki mleka - 25 gram drożdży świeżych - 1/2 łyżeczki cukru - 1 szklanka mąki żytniej - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału - 2 łyżki

Życie zamknięte w smaku