zakwasu do chleba - 1500 przepisów (strona:47/100)

Chleb bez mąki 127

Od dłuższego czasu słyszałem ciągłe „...tylko ma być dużo ziaren!!!...". No to poszedłem na całość.Chleb bez mąki, drożdży i jajek, ale za to pełen błonnika

Grahamka, weka i kajzerka
chleb razowy ze śliwkowymi powidłami 125

wypiek zmienia się, nie do poznania Nie jest to już nasz prosty, poczciwy razowiec, lecz bardziej przypomina w smaku, czarny chleb litewski, czy też białoruski. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 60 g powideł śliwkowych woda(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, powidła śliwkowe, oraz sól. Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto.  Ilość wody zależy

Miód i pieprz
.554. najulubieńszy 155

domowy chleb żytni na zakwasie, jajka sadzone, brokuł i papryka czerwona~ Tym razem podjęliśmy wyzwanie i w końcu użyliśmy maszyny do chleba. Trzeba ją jeszcze rozpracować, bo nie rozumiem zupełnie jak to coś obsługiwać, ale chleb wyszedł - najważniejsze! :D I pyszny jak zawsze

breakfast of dreams
Chleb mieszany z jabłkiem - World Bread Day 2013 147

Chleb za żytnim zakwasie, mąki mieszane a do tego jabłko i miód. Brzmi dobrze, ale czy się uda ? Ja nie jestem chlebowa, uważam się za osobę, której zdecydowanie brak talentu piekarniczego. W swojej "karierze" udało mi się zamordować 2 zakwasy i zniechęcić na jakiś czas do pieczenia. Ale znowu mnie naszło i może udany jakimś cudem chleb spowoduje

Smaczna Pyza
Domowy chleb wieloziarnisty na zaczynie drożdżowym 148

różne formy i smaki ale w ciąż ma to coś w sobie. Jedyna wadą w tych zwariowanych czasach, że gdzie mamy dostępne wszystko nie mamy podstaw. Dostać prawdziwy chleb pieczony na zakwasie czy zaczynie drożdżowym to prawdziwa zdobycz :) Jak się wczyta w skład ...lepiej przemilczę ten fakt. Robię różne chleby dla odmiany i chęci nowego smaku zrobiłam wieloziarnisty na zaczynie

Basia w kuchni
Chleb żytnio-pszenny z tartym jabłkiem i ziołami 185

Jeżeli chcecie więcej  informacji na temat tego chleba, odsyłam na stronę Leśnego Zakątka, gdzie Dana podaje mnóstwo cennych rad. Bardzo polecam! I chleb i rady i przepisy Dany!składnikiSkładniki na zaczyn85g zakwasu z mąki żytniej razowej,290g mąki żytniej typ 720,200g startego jabłka na tarce do jarzyn, szara reneta,320g wody.Umyte jabłko zetrzeć ze skórką(...)przez 35-40 minut. Studzić na kratce. Smacznego!Uwagi: nie mam żadnych. Nie było niespodzianek ani przy wyrabianiu ciasta, ani przy pieczeniu.To jeden z najsmaczniejszych  chlebów jakie piekłam, wchodzi na stałe do mojej domowej piekarni

Stare Gary
chleb z suszonymi pomidorami i czarnuszką 109

koło nich i korci mnie, aby trochę uszczknąć z zimowych zapasów. Tak też i się stało czego rezultatem jest chleb, przepysznie pachnący aromatem pomidorów, splecionym z zapachem czarnuszki. sposób wypieku zaczyn 1 szklanka mąki żytniej razowej 8 łyżek  zakwasu   1 szklanka letniej wody wypiek 1 szklanka mąki żytniej razowej 3 szklanki mąki pszennej razowej woda 1 łyżeczka soli(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, drobno posiekane pomidory, sól, oliwę, oraz połowę nasion czarnuszki, całość mieszamy  łyżką dodając tyle wody aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste

Miód i pieprz
Pełnoziarnisty chleb z mąką gryczaną 155

Kolejna wersja naszego ulubionego chleba , tym razem w wersji z mąką gryczaną. Składniki na dwie duże keksówki o wymiarach 26 cm x 10 cm h=7

moj przepis na
Bułki orkiszowo-pszenne na pâte fermentée 230

16 października to Światowy Dzień Chleba, ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji, od wielu już lat, Zorra zaprasza piekących i gotujących blogerów

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenno-kukurydziany z siemieniem i kminkiem 272

niebyt pracochłonny. Jest spora różnica w smaku między chlebem pieczonym w blaszce i pieczonym bez niej.  Dlatego tym razem postanowiłam upiec chleb okrągły.  Ponieważ większość ciast na chleb przygotowuję wieczorem tak też było i w tym przypadku. Przygotowałam niedużą miskę, odmierzyłam 2 szklanki mąki pszennej typ 650 i przesiałam. Następnie odmierzyłam 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1/3 szklanki ziaren(...)zwarte, więc aby było nieco luźniejszej konsystencji dolałam dwie łyżki kefiru. Oprócz tego dodałam czubatą łyżeczkę drobnej soli i 2 łyżki gęstego aktywnego zakwasu razowego żytniego( dokarmionego minimum 10 h przed pieczeniem ). Jak to w przypadku chlebów mieszanych - czyli z dodatkiem mąki o małej zawartości glutenu - ciasto wymieszałam dość krótko, do połączenia składników. Miskę przykryłam folią aluminiową i odstawiłam łącznie

apetytnapieczenie
Książka "Wypiekanie chleba krok po kroku" 112

różnych zakwasów (sposób zrobienia każdego z tych zakwasów jest oczywiście szczegółowo opisany), sam proces "produkcji" chleba często jest baaaardzo długotrwały (związany z dość długim czasem produkcji zakwasu). Są też oczywiście szybsze w przygotowaniu chleby oparte o drożdże, jednak każdy przepis ma jakąś tam nutkę "ekscentryczności". Nie jestem pewien, czy ktoś kto zaczyna dopiero zabawę z pieczeniem chleba będzie zachwycony

Marder&Marder Manufacture
razowy chleb z borówką czerwoną 204

problemu, możemy  kupić świeże owoce,  na każdym targu. Dodanie garści  jagód do bochenka razowego chleba, sprawi że ten, wprost zachwyci nas swoim smakiem. sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanka mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 100 g jagód(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, owoce żurawiny, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać

Miód i pieprz
pachnący kardamonem i miodem chleb na zakwasie 193

chleb z kardamonem Zapach miodu i kardamonu, unoszący się w kuchni w trakcie wypieku tego chleba, zmienia zwykły wypiek, w prawdziwe dzieło kulinarnej sztuki. sposób wypieku jednego bochenka bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 1,5 szklanka mąki pszennej 10  strąków nasion(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę razową, mąkę pszenną zwykłą, miód, nasiona kardamonu wyłuskane ze strąków, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak

Miód i pieprz
zaparzany razowiec z kminkiem i miodem 149

użyciu tak zwanej "zaparki" jesteśmy w stanie w znaczący sposób poprawić zwartość i elastyczność wypiekanego bochenka. Dodatkowo chleb z dodatkiem zaparzanej mąki o wiele dłużej utrzymuje świeżość. sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody zaparka 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżeczka kminku(...)nakrywką i stawiamy w te samo miejsce w którym odstawiliśmy zaczyn. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy zaparkę, oraz mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, miód i sól.  Całość mieszamy, dodając ( jeżeli będzie taka potrzeba) letnią wodę tak by powstało dość elastyczne

Miód i pieprz
Najprostszy chleb pszenny jasny 193

wyrastania chleba możesz użyć np. miski, garnka lub sitka. Ja najpierw próbowałam w misce, ale okazała się zbyt szeroka dlatego ostatecznie chleb wyrastał w wiklinowym koszyku. Przepis na ciasto chlebowe jest bardzo prosty - mąka pszenna, sól, woda i zakwas pszenny. Zrobiłam to tak: Do miski przesiałam 2,5 szklanki mąki pszennej ( u mnie typ 650) i dolałam 280 ml ciepłej(...)wody. Całość wymieszałam i odstawiłam na 20 min. Po tym czasie dodałam płaską łyżkę soli ( jak ktoś lubi bardziej słone można dać więcej) i 2/3 szklanki gęstego zakwasu pszennego. Wyrobiłam w misce aż składniki się połączyły i ciasto wyłożyłam na blat. Zagniatałam  ręcznie przez 10 - 12 minut. Po tym czasie przełożyłam do wysmarowanej olejem miski i odstawiłam

apetytnapieczenie