książki podejmujące tematykę wypieku chleba. Zawsze polecam właśnie tę pozycję. Książka ma 272 strony i podzielona jest na 5 rozdziałów: I Teoria II Zakwas i pieczywo na zakwasie III Drożdże i chleby na drożdżach IV Bułki i płaskie chleby V Potrawy z chlebem i do chleba W rozdziale I przeczytacie o podstawach – składnikach pieczywa, niezbędnym sprzęcie kuchennym, poznacie różne(...)rodzaje mąk, poznacie etapy powstania chleba. Z rozdziału II dowiecie się jak zrobić domowy zakwas, poznacie także pieczywo na zakwasie. Rozdział III dotyczy drożdży, pieczywa na drożdżach.Rozdział IV poświęcony jest bułkom. W V znajdziecie przepisy na potrawy, które umożliwiają wykorzystanie niezjedzonego pieczywa oraz takie, które świetnie do niego pasują. Książka jest pełna inspiracji. Pamiętajcie – jeśli raz spróbujecie domowego
Moja pasja smakuprzepadają za kaszą jaglaną a dla tych co lubią kolejny pyszny posiłek. Polecam ten chlebek bo i szybki w wykonaniu, choć czeka się trochę to warto. Chleb pszenny na zakwasie z jagłami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWszyscy lubimy upraszczać sobie życie i ja tym razem tak zrobiłam. Chleb zarobiłam i na noc pozostawiłam do wyrośnięcia, rano do piekarnika i jest, pyszny, mięciutki, rewelacyjny, polecam. Chleb żytni na zakwasie - nocny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesmakowo chlebowi na lepsze.Reasumując - chleb mieszany, pszenno-żytni, na podmłodzie. Z foremki. Delikatny i smaczny. Łatwy do zrobienia. Polecam.P.S. Chleb był pieczony w foremkach stalowych o wymiarach 19 x 10 x 7 cm.Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach, YeastSpotting i Panissimo (#21).Podmłoda: 250 g mąki żytniej chlebowej 250 g letniej wody12 g świeżych drożdżyRozprowadź(...)C.Składniki (na 2 bochenki a 400 g): cała podmłoda250 g mąki pszennej typu 55070 g letniego mleka8 g soli 20 g roztopionego smalcu7 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) Przygotowanie chleba: Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj całą podmłodę, zmielony słód, oraz mleko z rozpuszczoną w nim solą. Dokładnie wszystko wymieszaj (można mikserem) do połączenia się składników. Dodaj roztopiony smalec
Grahamka, weka i kajzerkazapas mąki pszennej postanowiłam jej użyć. Chleb według mnie nie jest za słodki i całkiem smaczny i prosty do wykonania. Świeżość utrzymuje do 2 dni. Ostatnio ciasto na chleb wyrasta mi bardzo długo. W przypadku tego trwało to ponad 24 godziny. Na efekt jednak warto było czekać. Składniki i wykonanie : 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej(...)mnie zajęło to ponad 24h jednak czas wyrastania może być krótszy - zależy to od wysokości temperatury miejsca, w którym pozostawisz ciasto. Ważne, by chleb wyraźnie podwoił objętość. Pieczenie : 40-45 minut w temperaturze 200 stopni. * zakwas dokarmiony 10h przed wykonaniem ciasta
apetytnapieczenieszczerze, że nie miałam kogo zapytać dlaczego, bo wszyscy "wypiekacze" domowych chlebów tłumaczyli mi, że to ja jestem dziwna, bo piekę chleby z automatu - chleb się piecze na zakwasie i w piekarniku, kropka.A ja lubię mój chleb z maszyny :) Dlaczego? Na pewno w smaku jest zupełnie inny niż te na zakwasie i nie chodzi o to, żeby określić
Kraina Tysiąca Smakówdodać do chleba takiej kaszy? Dzięki niej chleb pszenny na Tang Zhongu nabrał delikatnego aromatu kaszy. I mnóstwo krzemu.P.S. Do Polski kaszę przywieźli Tatarzy w XIII wieku. Na południu kraju nazywa się ją niekiedy Tatarką.Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.Składniki (na dwie foremki a 23 cm): 170 g Tang Zhong z mąki
Grahamka, weka i kajzerkapszenno-żytni, zatem trochę ciemniejszy. Niewiele to jednak pomogło. Samego smaku chleba kuskus jakoś nie zmienił (w chlebie z kaszą gryczaną wyraźnie czuć posmak i zapach kaszy), ale tekstura miąższu jest zdecydowanie delikatniejsza, jakby „gładsza"... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.Składniki (na jedną foremkę a 23 cm): 100 g Tang Zhong z mąki(...)świeżych drożdży30 g oliwy1 jajko110 g mleka40 g brązowego cukru5 g soli 5 g słodu pszenicznego 120 gramów gotowego kuskusuodrobina oliwy do poglazurowaniaodrobina sezamu do posypania Przygotowanie chleba:Przygotuj Tang Zhong z mąki i wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć. Jeśli został przygotowany wcześniej i był przechowywany w lodówce - daj mu się ogrzać do temperatury
Grahamka, weka i kajzerkaNiewątpliwie najlepsze chleby są na zakwasie! Naturalne, bez chemii i zbędnych dodatków. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na chleb na maślance. Charakteryzuje go gruba, chrupiąca skórka, zwarty, ciężki miąższ i niestety trochę długi czas przygotowania :) No ale czego nie robi się dla chwili przyjemności...?! Jak widać na zdjęciu poniżej, nieźle się bawiłam robiąc zdjęcia chlebku, nie wspomnę już(...)sprzątaniu tej mąki ze stołu :P Polecam wypróbować! Składniki: 350 g zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 400 g mąki pszennej typ 750 3 00 ml maślanki 100 ml wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnuszki Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze wymieszać w dużej misce, a następnie wyrabiać na oprószonej mąką stolicy przez ok. 5 minut
Nastoletnie Wypiekaniestygnięcia, skórką, przez co nie mógł być cienko krojony. W niczym to jednak nie przeszkadzało. Podsumowując - mimo początkowej niepewności chleb się upiekł. Ale następnym razem mniej drożdży, mniej wody i krótsze wyrastanie zaczynu! Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#25) . Zaczyn: 150 g letniej wody 125 g mąki pszennej chlebowej 10 g cukru(...)temperaturę 240 °C. Po nagrzaniu się piekarnika (u mnie zajmuje to około 8 minut przy włączonym termoobiegu, który wyłączam po nagrzaniu się piekarnika) zdejmij folię aluminiową i piecz chleb 25 - 30 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia sprawdź, czy skórka chleba nie przypieka sie zanadto. Jesli tak, ponownie nakryj naczynie folią aluminiową. Po upieczeniu się chleba wyjmij
Grahamka, weka i kajzerkaŚwietny efekt razowca uzyskałam dzięki użyciu razowej mąki orkiszowej nie ze sklepowej półki,ale ze świeżo zmielonego ziarna orkiszowego (drobny szrot).Chleb powstał na bazie przepisu -chleb jesienny J.Hamelmana.Składniki : 180 g odświeżonego zakwasu orkiszowego400 g mąki orkiszowej jasnej 630190 g mąki razowej orkiszowej340 g wody1 łyżeczka suchych drożdży2 spore garście orzechów włoskich100 g suszonej żurawiny1,5 łyżeczki soliWykonanie:zakwas(...)należy przygotować 12 godzin przed pieczeniem chleba,najlepiej w wieczór poprzedzający pieczenie.2 łyżki zakwasu żytniego wymieszać z 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej i 70 g wody.Przykryć folią o odstawić na 12 godzinumieścić w misie robota wszystkie składniki oprócz orzechów i żurawiny.Wymieszać do połączenia składników,ewentulnie skorygować hydratację,dolewając nieco wody.Mieszać jeszcze około 3 minut do rozwinięcia siatki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szybko na nią wyłożyłem z koszyka wyrośnięty chleb, który od razu wjechał do piekarnika. Dzięki temu chleb wylądował na rozgrzanej blasze, i sądzę, że dzięki temu lepiej podrósł podczas wypiekania. A przynajmniej w to święcie wierzę :)Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach, YeastSpotting i Panissimo (#20).podmłoda: 250 g mąki żytniej chlebowej 250 g letniej wody12
Grahamka, weka i kajzerkakilka dni wcześniej skoro można kupić gotowy? Ja! Gdy spróbuje się żurku na domowym zakwasie wszystko stanie się jasne :) Składniki: 7 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000 kawałek chleba razowego na zakwasie (najlepiej piętki) 5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe litr przegotowanej letniej wody opcjonalnie: 2-3 ziarna czarnego pieprzu Sposób przygotowania: Zagotować litr wody
Pyry na Gazniedzielę. Dziś był wyjątek od reguły. Choroba chorobą, ale jeść coś trzeba. Wczoraj wieczorem resztkami sił wyrobiłam ciasto. Dziś dorzuciłam oliwki, jakby mi goryczy w ustach było mało ;( Chleb mieszany na zakwasie z oliwkami Wieczorem : Składniki na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm: zakwas z poprzedniego wypieku ( (kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas(...)wynika, że najlepiej, gdy ciasto wyrasta do trzech godzin. Długie drugie wyrastanie ciasta powoduje też kwaśnienie tego ciasta z czasem, co zauważymy, jeśli chleb będziemy jeść przez kilka dni. Przepis do marcowej listy akcji "Na zakwasie i na drożdżach" moderowanej przez Akacjowy blog
Weekendy w domu i ogrodzieefekt końcowy - rewelacyjny. Miąż o bardzo przyjemnej, sprężystej strukturze, o pomarańczowym kolorze, oraz wyczuwalnym aromacie i smaku pomidorów. Smak i zapach pomidorów jest zdecydowany, ale nie natrętny. Sprawia, ze chleb bardzo dobrze komponuje się z serami i wędlinami. No i jeszcze te kropki z czarnego sezamu...Użyłem trochę więcej zaczynu i mąki, niż było to w przepisie oryginalnym. Po prostu(...)misce „nakarmiony" 12 godzin wcześniej zakwas, mąkę, wodę i starte jabłko. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 12 godzin. Składniki (na 2 bochenki): 600 g zaczynu400 g pomidorów krojonych z puszki350 gmąki orkiszowej chlebowej350 g mąki pszennej chlebowej1 łyżka miodu15 g soli5 g drożdży 10 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie)30 g czarnego sezamuPrzygotowanie chleba: Przesiej do miski obie mąki
Grahamka, weka i kajzerka