własnie są święta Wielkiej Nocy postanowiłam do zupy dodać kilka polskich akcentów takich jak: śmietana, bulion na boczku, chrzan oraz sposób podania w chlebie z jajkiem :) Zupę tę możecie przygotować zaraz po świętach jak nie będziecie wiedzieli co zrobić z rzeżuchą? :) Zapraszam Was także na inną włoską zupę(...)chlebku z ugotowanym na twardo jajkiem oraz z posypaną na wierzchu rzeżuchą. Można także zupę podać na zakwasie do żurku - będzie bardziej świątecznie :)przepis na zakwas znajdziecie: tutajw chlebie z myślą o świętach Wielkiej NocyMyślę, że włoska zupa nie obraziłaby się gdybyśmy ją zaserwowali w chlebku ciabatta
Bon Appetit Małgorzatydopiero co z kamienia wyciągnięty...częstujcie się ,smacznego... Pain au Levain Fendu Składniki na 3 bochenki:ja upiekłam 2 bo nie weszły by mi 3 na
w mojej kuchniWrześniowa piekarnia u Amber. Tym razem chleb zaproponowała Kamila z Ogrodów Babilonu. Chleb, który od dawna miałam ochotę upiec, ale jakoś zawsze coś stawało na
Stare Garychleba Wykonanie: Do słoika wlewamy wodę, dodajemy mąkę. Mieszamy. Czosnek obieramy, kroimy na połówki również dodajemy do wody z mąką. Na koniec dodajemy skórkę z chleba. Słoik zabezpieczamy gazą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Zakwas robimy 3 – 5 dni. Im dłużej tym zakwas mocniejszy. Po tym czasie wyjmujemy czosnek i skórkę z chleba. Zamykamy słoik i przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
Smaki Ewypodawanych na „les planches” – kamiennych deskach (stone) rodem z najmodniejszych francuskich restauracji. Tak powstała nazwa Winestone. W restauracji goście znajdą zdrowe jedzenie, regionalne specjalności, wino, a także chleb świeżo pieczony na zakwasie z rodzynek. Zgodnie z nowoczesnymi trendami koncepcja Winestone ma otwartą kuchnię. W prostej i minimalistycznej aranżacji przestrzeni dominuje połączenie fioletowego i czarnego koloru z drewnianymi, dużymi stołami
królestwo garówCoś, bez czego prawdziwy chlebek obyć się nie może, żeby zrobić domowy chleb trzeba zacząć od zakwasu, zrobienie go jest pracochłonne ale jednocześnie bardzo proste. Im dłużej leżakuje, tym jest lepszy. A oto przepis: Dzień pierwszy rano: 1/2 szklanki mąki (najlepiej żytniej) + 1/2 szklanki wody Dzień pierwszy wieczorem: 1/2 szklanki mąki + 1/2 szklanki wody Dzień trzeci: łyżka mąki
Idę coś wszamaćSkładniki 800g mąki z samopszy 400g około, mąki orkiszowej razowej 300-400 ml wody(im suchsza mąka tym więcej wody) 30 g siemię 15-20 g
w mojej kuchniSkładniki 150g zakwasu 200g mąki owsianej 250g mąki pszennej 200g mąki gryczanej 15 g soli 15g siemienia lnianego 25g ziaren sezamu 35g ziaren słonecznik około 400ml
w mojej kuchniroku piekę chleb orkiszowy z jednego przepisu, postanowiłam, że zrobię dzieciom przyjemność i upiekę "biały" chleb. Wybrałam przepis Joli i upiekłam dwa ogromne bochny chleba. Składniki na zaczyn: 55 g zakwasu żytniego dokarmionego 8-12 godzin wcześniej 255 g wody 170 g mąki pszennej chlebowej Składniki ciasta właściwego: zaczyn 650 g mąki pszennej chlebowej(...)posypanego mąką. Nakryć ściereczkę, włożyć do foliowego worka i odstawić na około 3 godziny (w zależności od tego jak silny jest zakwas i temperatury powietrza). Piekarnik z kamieniem rozgrzać do 240 stopni. Wyrośnięty chleb przełożyć na łopatę, naciąć i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec chleb przez kolejne
Sto kolorów kuchniBirrficio Belgrano i piwa z browaru Kingpin. Piotr Kucharski, autor książki "Chleb. Domowa piekarnia", opowiadał o tym jak udoskonalić pieczenie chleba naszego powszedniego, rozdawał autografy, uśmiechy, chleb z masłem i zakwas :) Jak pić prosecco i z czym je podawać na przykładzie produktów z winnic Le Manzane oraz Malibran Spumanti . Spotkanie z degustacją poprowadzili Marco Ghia
SzczyptaSmaQUpiekłam go dziś rano po raz drugi. To co mnie w nim zachwyca to gruba skórka, świeżość - nawet na 3 dzień po upieczeniu środek jest
apetytnapieczenieJeżeli zapomni się o dokarmieniu zakwasu, to trzeba robić chleb na drożdżach. Ten pochodzi z książki Hamelmana. Jest smaczny, z lekko słodkawym posmakiem, ale pasuje też to wędlin. Jak na drożdżowca, to naprawdę dobry, dość długo świeży i wilgotny. Polecam. Składniki: 680 g mąki pszennej chlebowej 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej
Sto kolorów kuchniWIECZOREM---3/4szkl. mąki pszennej 550-u mnie grahamka, 1/3 szkl. żytniej mąki,2/3 szkl.wody,5 łyżek zakwasu.Wszystko wymieszać ,zawinąć szczelnie w folię i zostawić na
w mojej kuchniJakiś czas temu Anna Maria zaproponowała na FB pieczenie chleba "w ciemno". Nie myśląc wiele zgłosiłam się i w ubiegłym tygodniu dostałam przepis. Chleb miał być na zakwasie to jedno wiedziałam ale jak okazało się, że ma być czekoladowy... o mało nie padłam z wrażenia!!! i w ten sposób w piątek piekłam stając się częścią międzynarodowej inicjatywy! Niesamowite uczucie!!!Pełną
Dzieje kuchennej Wiewiórypory w wersji z mąką migdałową. Niezbyt często, również z tego powodu, że nie jest to chleb tani. Na co dzień moja córka i mąż jedzą chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie, ja również, jeśli jem, to taki. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy