zakwasu do chleba - 1500 przepisów (strona:62/100)

Żurek na wędzonce 145

Proponujemy żurek na wędzonce z dodatkami.Smakuje wyśmienicie.Zaczniemy od zakwasu, który musimy przygotować 3-4 dni wcześniej.Składniki na zakwas:-15 dkg mąki żytniej-kromka razowego chleba-2 ząbki czosnku-1/2 l letniej przegotowanej wodyMąkę wsypujemy do szklanego naczynia i mieszamy z częścią wody.Gdy powstanie gładkie ciasto dodajemy pozostałą wodę i mieszamy.Dodajemy kromkę chleba i pokrojony czosnek.Przykrywamy ściereczką

Maminek kulinarny
Chleb pełnoziarnisty na drożdżach 119

pogoda nastraja mnie tak optymistycznie i sielsko, że postanowiłam upiec chleb. Mój pierwszy w życiu chleb. Aby nie skakać od razu na głębokie wody hodowania zakwasu, postawiłam na drożdże instant. Moja propozycja to chleb pełnoziarnisty pszenno-żytni. Zapraszam do oglądania

Ditecz
Chleb na zakwasie z ziarnami 99

300 ml zakwasu żytniego 2 szkl wody 4 szkl maki żytniej 1 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru

Gotowanie jest łatwe
Chleb śródziemnomorski 157

sobie że codziennie jecie pomidorową. Mogę się założyć że po tygodniu wychodziła by Wam uszami ;) a chleb ma coś w sobie że się nie nudzi. tak  Mam też tak z jego wypikaniem...Uwielbiam patrzeć jak rośnie, jak pojawiają się pęcherzyki powierza w zakwasie, jak podczas wyrabianie staje(...)się miękkie i elastyczne. To jest magia. I nic nie daję mi tyle satysfakcji i radości w gotowaniu, jak wypiekanie pieczywa. Przepis pochodzi z książki "O chlebie" E.Mórawskiej. Składniki: Zaczyn : 20 g zakwasu żytniego 360 g mąki żytnie typ720 300ml wody Połączyć wszystkie składniki zaczynu. Przykryć ręcznikiem bawełnianym i odstawić na 12-16 godzin. Ciasto właściwe : Cały zaczyn

Delicious Titbits
Podsumowanie styczniowej "Listy za zakwasie i na drożdżach" 150

Zakończył się styczeń, więc przyszła pora na podsumowanie styczniowej "Listy za zakwasie i na drożdżach", której pomysłodawczynią jest Wisła z bloga  Zapach chleba . W styczniu jej Lista była u mnie na gościnnych występach :-). Zapraszam ! Podsumowanie styczniowej "Listy za zakwasie i na drożdżach" Bardzo serdecznie Wam dziękuję za wszystkie dodane wypieki, zarówno te słodkie(...)wytrawne, a Wiśle z bloga  Zapach chleba  za możliwość prowadzenie przez miesiąc jej wspaniałej listy.    Lista jest imponująca, zamieściliście na niej 68 smakowitych propozycji na pieczywo, bułki, wypieki wytrawne i słodkości, Mam nadzieję, że posłużą Wam jako inspiracja na kolejne miesiące. Styczniowa lista na zakwasie i na drożdżach na Pinterest An InLinkz Link

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenny z ziemniakami 107

Czasem zdarza mi się zapomnieć o wcześniejszym wyjęciu z lodówki i dokarmieniu zakwasu żytniego. Pozostaje mi wówczas upieczenie chleba na drożdżach. Musi to być oczywiście chleb pszenny, bo z maki żytniej gorzej wyrasta. Ma on niestety te wadę, że lubi się trochę kruszyć i szybko się starzeje. Dobrym rozwiązaniem jest dodanie do ciasta chlebowego gotowanych ziemniaków, które sprawiają, że chleb

Wiem co jem
Chleb pszenny na drożdżach z oliwkami 154

suszonymi pomidorami. Zazwyczaj piekę chleb z podwójnej porcji, bo mój tata jest również wielkim amatorem tego pszennego chlebka. Myślę, że kolejny wypiek zrobię na zakwasie pszennym i zobaczymy, czy uda się w wypieku tego chleba uniknąć zupełnie drożdży. Do pieczenia chleba wybieram oliwki zielone z tych dużych. Dostępne w większości sklepów małe oliwki, nie aromatyzują chleba jak te duże, dodatkowo(...)mąki 2 łyżki soli 1,5 łyżeczki drożdży zioła prowansalskie, oliwki Wykonanie Dzień wcześniej Dzień wcześniej, przed wypiekiem chleba, wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Przykrywamy folią i odstawiamy na noc do wyrośnięcia. Ciasto Przekładamy do miski zakwas z dnia poprzedniego i dodajemy wodę. Dodajemy mąkę, sól i drożdże. Zarabiamy ciasto Jeśli jest bardzo lepiące się, dodajemy ciut mąki

Mieszam w Garnku
Żur na domowym zakwasie 262

pietruszki 1 śerdni seler listek laurowy 3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżkę chrzanu 1 łyżkę majeranku pół łyżeczki tymianku sól, Świeżo zmielony pieprz 1 litr zakwasu 2 jajka 3 kromki chleba na grzanki Wykonanie: Mięso i żebro myjemy gotujemy w 3 litrach wody z dodatkiem ziela angielskiego, listka laurowego. Warzywa obieramy oraz myjemy następnie kroimy w kostkę wrzucamy do wywaru(...)zagotowani zmniejszamy ogień gotujemy około 40 minut, gdy mięso będzie miękkawe wyjmujemy do miski by lekko przestygło. Kiełbasę i mięso kroimy w grubszą kostkę i wrzucamy do wywaru wlewamy zakwas energicznie mieszamy gotujemy około 10 minut, dodajemy wszystkie przyprawy, odstawiamy na parę minut aby żur nabrał smaku podajemy z gotowanym jajkiem i grzankami dekorujemy listkiem lubczyku Zakwas: 1 szklanka maki

kgwjanczewo
Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem, błonnikiem na zakwasie żytnim 145

znaleźć coś dla siebie. Zatem pieczemy? chleb dzis upieczony jest wilgotny, pyszny, z chrupiącymi ziarenkami słonecznika we wnętrzu. i bardzo zdrowy przez dodatek błonnika. Polecam serdecznie. Chleb pszenno żytni ze słonecznikiem, błonnikiem na zakwasie żytnim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Super szybki chleb bez drożdży 123

Znalazłem gdzieś przepis więc postanowiłem podzielić się nim z wami. Co prawda nie byłem do tego pomysłu tak od razu przekonany. W sumie przecież wiadomo, że jak chleb to i drożdże (ewentualnie zakwas). Ale... Ale... Pomyślałem, że trzeba coś nowego spróbować, w końcu albo wyjdzie, albo nie wyjdzie. Jak wyjdzie to mam kolejny przepis dla was, a jak nie wyjdzie(...)jest jakieś ale... Po pierwsze chlebek ma nietypowy zapach. Znaczy się, nie czuć w nim drożdży tylko taki jakiś nieznany mi dotąd zapach. Podejrzewam, że to soda. Po drugie: chleb jest dość zbity. Nie taki puszysty jak chleby drożdżowe. Ale ma jedną mega zaletę! W ogóle nie musi wyrastać! Wyrabia się go (i to krócej niż zwykły chleb), przekłada

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi - grudniowa piekarnia 153

orkiszowy z płatkami z bloga  Chili und Ciabatta . oryginalny przepis –  klik! Przepis podaję za Amber Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi Zaczyn żytni 230 g mąki żytniej typ 1150 (dałam 720) 190 g wody 24 g żytniego zakwasu Zaparka 65 g płatków żytnich 65 g płatków owsianych 260 g wrzącej wody Ciasto właściwe: 460 g mąki(...)minutach obniżamy temperaturę do 230 °C i tak pieczemy przez kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 220 °C i tak dopiekamy chleb przez ostatnie 30 minut. Studzimy chleb na kratce - Smacznego

Stare Gary
CHLEB BEZ ZAGNIATANIA (TYLKO NA DROŻDŻACH) 193

Zbliża się Wielkanoc, więc mam dla Was propozycję upieczenia pysznego chleba na świąteczne śniadanie. Nie potrzeba do niego zakwasu, ani nie musimy go ugniatać. Wystarczy przygotować ciasto wieczorem i upiec chleb (lub bułki) tuż przed śniadaniem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym

Przepisy Aleksandry
Ciasto z Watykanu / Ciasto szczęścia/ Chleb z Watykanu 198

formą łańcuszka szczęścia, jednak bardzo smaczną, zabawiłam się pierwszy raz bo to łańcuszek kulinarny. W  poniedziałek dostałam od koleżanki z pracy słoik z zakwasem na ciasto z  przepisem, który zaczynał się od słów: „Aby chleb szczęścia się udał należy przestrzegać zasad: nie lubi metalu, należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką. Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryć lnianą ścierką w plastikowej(...)jest, że zakwasy, drożdże itp. rzeczywiście mogą wejść w reakcje z metalami i ulec uszkodzeniu, dlatego należy wykorzystywać szkło, drewno lub plastik. To ciasto szczęścia znane jest także w Niemczech jako „ciasto Herman”,  we Włoszech”ciasto ojca Pio”  „karmienie” tych ciast trwało trochę dłużej, bo 10 dni. Kiedyś nosił też nazwę chleba przyjaźni Amiszów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb z kaszy gryczanej (bezglutenowy) 126

Chleb z samej kaszy gryczanej niepalonej, dodajemy tylko sól i cukier do smaku. Bez drożdży czy zakwasu, mimo tego ciasto naturalnie fermentuje i chleb wyrasta. W smaku trochę inny od typowego chleba pszennego czy żytniego, raczej dla amatorów gryki, ponieważ jej smak i zapach jest wyraźnie wyczuwalny. Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 700 ml wody 2 łyżeczki soli

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb razowy na zakwasie z pestkami dyni 99

Pieczywo na naturalnym zakwasie jest smaczne i zdrowe, szczególnie pieczywo razowe z mąki z pełnego przemiału. Często piekę swój chleb mogę dodawać do niego różne dodatki. Składniki: 350 gram mąki pszennej graham Młynomag 1/3 szklanki aktywnego zakwasu 1/3 szklanki mąki owsianej 1/3 szklanki płatków orkiszowych Skworcu 1/3 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki pestek dyni 1/4 szklanki ziaren złotego lnu Skworcu(...)łyżka miodu 1 łyżeczka soli morskiej 1,5 szklanki letniej wody Dodatkowo: 1 jajko Płatki orkiszowe do posypania chleba Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy płatki orkiszowe i owsiane, pestki dyni, ziarna lnu, miód, sól oraz zakwas, wlewamy wodę. Drewnianą łyżka mieszamy wszystkie składniki, miskę przykrywamy, odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce.  Formę

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania