mąki pszennej pełno ziarnistej lub innej 400 ml letniej wody 25 g drożdży świeżych 10 g soli 1 łyżeczkę cukru dodatkowo do chleba dodałam 50 g ziaren słonecznika można dodać pestki dyni lub nie dodawać z wcale ziaren. 1 łyżka oleju do wyrównania chlebka w foremce Użyłam foremki o wymiarach(...)Składniki ciasta mieszam łyżką w misce przez około 2 -3 minuty tak żeby dokładnie się wymieszały , ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne . Po wymieszaniu składników dodaję słonecznik i dokładnie mieszam żeby połączył się z ciastem . Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut . Jeżeli
Uwaga Babcia Piecze Chlebprzyprawami. Dodać mięso ryby rozdrobnione widelcem (bez ości i skóry), wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Gorące grzanki napełnić pastą, posypać ziarnami słonecznika i kiełkami
SzczyptaSmaQścięcia się białka. Przekładamy jajko na talerz. Sadzenie z dodatkami: Jajka idealnie komponują się z rozmaitymi dodatkami. Warto nieco poeskperymentować i poszukać własnej ulubionej kompozycji. Poniżej moje propozycje: - z ziarnami słonecznika oraz dyni Wybieramy którąś z klasycznych metod i dodajemy ziarna od razu po wbiciu jajka do patelni. - z kiełbasą, słoniną, szynką lub boczkiem W zestawieniu z mięsem sadzić można
upichconasklep.ziarenkowo.com/index.php?id_category=3&controller=category Od Ziarenkowo otrzymałam: 1. Ziołowo Mi! Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek. 2. Cynamonowy raj Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki. 3. Migdałowy przylądek Prażony słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe. 4. Piekło - Niebo Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek
Szefowa kuchnidużą ilością ziaren. Pycha! Polecam! Składniki: 1 kg mąki krupczatki lub pełnoziarnistej do wypieku chleba 1 litr wody 5 dag świeżych drożdży 1,5 łyżki soli 2 łyżki cukru 1 szklanka otrąb żytnich/pszennych/owsianych firmy Kupiec i/lub szklanka płatków np.jęczmiennych lub owsianych 6 łyżek siemienia lnianego złocistego 3 łyżki sezamu 3 łyżki łuskanego słonecznika 2 łyżki pestek łuskanej dyni(...)Mąkę, sól, cukier i pokruszone drożdże wsypałam do miski. Kolej na ziarna i płatki. Wsypywałam kolejno: płatki jęczmienne, siemię lniane złociste, otręby owsiane, sezam, ziarna słonecznika i dyni. Wszystkie składniki wymieszałam. Zalałam je ciepłą wodą i wyrobiłam w robocie. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję. Przykryłam je ściereczką i odstawiłam w ciepłe
potrawyregionalneTwoim bliskim posmakuje, bo u mnie znika ze stołu w bardzo szybkim tempie:) . Składniki: 1 główka sałaty lodowej; 2 piersi z kurczaka; 200 g sera feta; 100 g ziaren słonecznika; 1 pęczek szczypiorku; 1 mały jogurt naturalny; 1 duża łyżka majonezu; sól i pieprz; przyprawa do kurczaka; Piersi z kurczaka lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć przyprawą do kurczaka, solą(...)solą i pieprzem. Przełożyć do salaterki. Wierzch sałatki posypać prażonym słonecznikiem. Przed podaniem sałatkę należy schłodzić. Uwagi: 1. Uważaj przy prażeniu słonecznika! Słonecznik prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając (bo kiedy się nagrzewa to "strzela"). Ziarno prażymy do pożądanego koloru i od razu przekładamy na talerz. Pozostawione na patelni może się szybko przypalić i będzie gorzkie. 2. Ilość sosu
In my kitchenPrzepis podpatrzony od Moniki Mrozowskiej z moimi modyfikacjami. Składniki: 200 g pestek słonecznika ok 6 łyżek miodu naturalnego ok szklanki poppingu z amarantusa 2 -3 łyżki korabu/kakao Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i mielimy w młynku do kawy lub w robocie kuchennym. Do uzyskanej oleistej masy dodajemy miód, amarantus korab/kako i całość bardzo dokładnie mieszamy
Malinowe Pocałunkipszennej typ 2000 200 g mąki orkiszowej jasnej typ 700 200 g mąki żytniej chlebowej typ 720 400 ml wody 50 g sezamu 50 g siemienia lnianego 50 g ziaren słonecznika 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 10 g drożdży instant Najpierw ziarna namaczamy w wodzie, niech poleżą sobie z godzinę. A potem do tego dodajemy całą
Marder&Marder Manufacturemnie najbardziej dziwi to fakt, że i pszenny razowy i ten ze słonecznikiem utrzymują dość długo świeżość. Składniki : Mąka pszenna typ 650 - 2 szklanki Otręby pszenne - 3 łyżki Uprażone ziarna słonecznika - 1/2 szklanki Ciepła woda - 1 i 1/3 szklanki Zakwas żytni razowy - 3 łyżki Sól - łyżeczka Cukier - łyżeczka Wykonanie : Mąkę przesiałam, dodałam otręby, dolałam wodę i całość wymieszałam - odstawiłam
apetytnapieczenieprzygotowaniu - z pewnością będę do niego wracać. Składniki na foremkę 12x31 • szklanka kaszy jęczmiennej pęczak • dwie marchewki • duża cebula • kawałek selera • mały por (opcjonalnie) • 2 ząbki czosnku • 2 garście ziaren słonecznika • garść płatków owsianych • 1 łyżka słodkiej papryki • 1 łyżka majeranku • 1 łyżka pieprzu ziołowego • 1 łyżeczka soli • liść laurowy • 2 ziarna ziela angielskiego • natka pietruszki • olej Przygotowanie: 1. Kaszę(...)dodać pokrojoną natkę pietruszki i garść płatków owsianych. Dobrze wymieszać, ostudzić i zmielić lub zblenderować. 4. Foremkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Wyłożyć do niej masę, posypać na wierzchu słonecznikiem. 5. Piec w 180 °C przez 60 minut (aż wierzch przyrumieni się a boki odejdą od ścianek). Pasztet z kaszy pęczak można jeść na ciepło i na zimno. Idealnie pasuje
VegUlkaNa tzw Jarmarku Staropolskim zobaczyłam czerwoną , kiszoną kapustę. Niewiele myśląc kupiłam 0.5 kg. Mojej, domowo ukiszonej , były w tym roku tylko symboliczne 2 słoiki i już
Stare GarySkładniki 150g zakwasu 200g mąki owsianej 250g mąki pszennej 200g mąki gryczanej 15 g soli 15g siemienia lnianego 25g ziaren sezamu 35g ziaren słonecznik około 400ml wody Wykonanie Do zakwasu wlać wodę .Do tej płynnej mieszanki wsypać porcjami wymieszane mąki. Połączyć wszystkie ziarna ,dodać do ciasta. Wszystko wyrobić na jednolite kleiste ciasto. Jak jest za suche to dodać kieliszek wody
w mojej kuchniSkładniki 1 szklanka mleka 2 szklanki płatków owsianych górskich lub błyskawicznych 3/4 szklanki wiórków kokosowych 5 łyżek ziaren słonecznika 4 łyżki sezamu 4 łyżki siemienia lnianego 3/4 szklanki rodzynek przepłukanych ciepłą wodą 4 łyżki miodu (cukru) 1 jajko 1 łyżka oleju Mleko podgrzewamy w ganku, ma być gorące ale nie zagotowane. Wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, ziarna i rodzynki, całość
Przepisy na domowy ser i chlebSkładniki: makaron spaghetti (150 g) tahini (2 łyżki) łuskane ziarna słonecznika (2 łyżki) łuskane pestki dyni (2 łyżki) orzeszki ziemne bez skorupek (4 łyżki) oliwa z oliwek woda sól Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Do gotującej się posolonej wody wlewamy łyżeczkę oliwy i wsypujemy makaron. Gotujemy mieszając co jakiś czas aż osiągniemy odpowiadający nam stopień miękkości
Weganka gotujeSkładniki: ziarna słonecznika (42%), woda, olej słonecznikowy, sok cytrynowy, sól morska. Producent – Zwergenwiese GMBH – Niemcy. Dystrybutor – Bio Planet S.A. Cena: od 11 do 14 zł. Masa netto: 180 g. Bardzo smaczna pasta do chleba. Smakuje podobnie jak wegańska śmietana słonecznikowa w wersji wytrawnej, ale ma bardziej kremową konsystencję i jest od niej bielsza. Jest wiele różnych smaków: z pomidorami
Qlinarnie i Qlinarnie