roślinnego lub oleju kokosowego 3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego 4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao 2 szklanki uprażonych płatków owsianych razowych ( tutaj pisałam o ich zdrowotnych właściwościach) 1/2 szklanki prażonych ziaren słonecznika ok pół szklanki mleka w proszku (dowolnego, opcjonalnie, można zrezygnować) 8 łyżek mleka roślinnego (może być takie migdałowe lub owsiane lub inne) Przygotowanie: W garnku o grubym dnie rozpuszczamy(...)masło, cukier, kakao, mieszając i uważając, aby się nie przypaliły. Dodajemy płynne mleko. Po minucie dodajemy prażone płatki owsiane i słonecznik (płatki i ziarna uprażyłam na teflonowej beztłuszczowej patelni). Można dodać mleko w proszku, ja akurat miałam, to podkręciłam smak. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i łyżką nakładamy zgrabne
Naturalna Kuchniawody 22 g oleju sezamowego 255 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 172 g mąki orkiszowej razowej typ 2000 1,5 łyżeczki soli 90 g ziaren słonecznika 90 g ziaren dyni 38 g sezamu Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste i kleiste. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem
Przepisy na domowy ser i chlebzaspokaja głód, do tego łatwy w przygotowaniu :) Składniki: 30 g wiórki kokosowe 20 g rodzynki 50 g otręby owsiane 60 g płatki owsiane 20 g zarodki pszenne 20 g ziarna słonecznika 25 g ziarna siemienia lnianego 25 g dowolne orzechy (ja użyłam orzechów włoskich) 15 g jagody goi 25 g śliwki suszone 20 g morela suszona 65 g odżywka białkowa
Taste Of My Daygarście liści i wierzchołków lebiody (łobody) 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren dyni 1 łyżka orzechów włoskich 1 szkl oliwy 40 g tartego parmezanu Wszystko zmiksować blenderem stopniowo dodając liście . Pesto można zamrozić w małych porcyjkach
Gotowanie jest łatwedwie duże garście natki pietruszki 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka ziaren dyni 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 szkl oliwy 2 łyżki startego parmezanu sól pieprz Ziarna uprażyć na suchej patelni przez chwilę, wystudzić. Natkę umyć, osuszyć. Odciąć grubsze gałązki i włożyć do kubka blendera 1/3, dodać oliwę i ziarna, zmiksować, dodać następną partię natki
Gotowanie jest łatwerobimy zaczyn, najlepiej jeśli wszystkie składniki mają temp. pokojową, albo mieszaninę podgrzewamy do 37 stopni. Dalej: - 80g mąki graham typ 2000 - 560g mąki pszennej - 1 starta marchewka - 2 łyżki ziaren słonecznika - 2 łyżki ziaren siemienia lnianego - 2 łyżki płatków owsianych - 10g soli - 20g oleju rzepakowego Wszystko kolejno umieszczamy w misie i wyrabiamy ciasto. Z powstałego ciasta formujemy bułeczki. Mi wyszło
MamaOskarkamąki żytniej razowej Ciasto chlebowe 150 ml letniej wody 250 g mąki pszennej chlebowej 150 g mąki pszennej razowej 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki ziaren słonecznika 1/2 szklanki ziaren orkiszu Wykonanie: Składnik zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 8-10 godzin do fermentacji. Ziarna orkiszu zalewamy gorącą wodą i również odstawiamy
Kulinarne przygody Gatitymąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej typ 2000 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu 2 łyżki otrębów pszennych 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka sezamu 1 łyżka pestek dyni 15 g świeżych drożdży 150 ml letniej maślanki Dodatkowo: wymieszane ziarna do posypania(...)bułek (słonecznik, dynia,siemię lniane, sezam itp.) woda do spryskania bułek Przygotowanie: 1. Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłej wody ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę przesiać, dodać miód, sól, nasiona, otręby, rozczyn oraz mleko. Wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Ciasto umieścić w misce oprószonej mąką
Nastoletnie Wypiekanie200x110x75 i 260x110x75. Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżachSkładniki:250g mąki żytniej typ 720300g mąki pszennej typ 650375ml letniej wody1,5 łyżeczki soliłyżeczka cukru20g drożdży świeżych100g słonecznika łuskanego (plus trochę ziaren do dekoracji)olej do wysmarowania blach Wykonanie:- drożdże rozkruszyć w misce, dodać cukier i wodę, wymieszać i pozostawić na 20 minut- 250g mąki żytniej i 250g mąki pszennej(...)formy - pozostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godz. przykryte ściereczką kuchenną- po tym czasie ciasto urośnie wypełniając foremki niemal w całości, smarujemy je z wierzchu wodą i posypujemy ziarnami słonecznika- warto wcześniej ustawić piekarnik na 200-220 stopni, a na jego dnie postawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą- do tak nagrzanego piekarnika wstawiamy nasze bochenki - czas pieczenia wyniósł około
Smakołyki BerenikiPasztet warzywny z bardzo dużą ilością słonecznika. Smaczna alternatywa dla miłośników pasztetów mięsnych. Pasztet zrobiłam na bazie cukinii, marchewki, cebulki i duuużej ilości słonecznika. SKŁADNIKI: - 1 szklanka ziaren słonecznika - 1 średnia cukinia starta na tarce o dużych oczkach - 1 ugotowana marchewka - 1 łyżka masła - 1 cebula szalotka - 1 ząbek czosnku - 4 jaja W rondelku podsmaż posiekaną cebulę. Startą cukinię przełóż
SMYKWKUCHNIpiekarnika Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 250 g otrębów pszennych 250 g płatków owsianych 100 g pestek dyni 200 g pełnoziarnistej mąki żytniej 200 g ziaren słonecznika 100 g siemienia lnianego 100 g ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 900 ml wody Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Blachę wykładamy papierem
Kulinarne przygody GatityPasta kurczakowa ze słonecznikiem /na kanapki Składniki: - ugotowane mięso z kurczaka (najlepiej z rosołu) - sól - mielony czarny pieprz - mielona słodka czerwona papryka - 1-2 łyżki prażonych ziaren: słonecznika, dyni, konopi siewnych (u mnie mieszanka Euforia Ziarenkowo) dodatki: - świeża bazylia do dekoracji Przygotowanie: Mięso z kurczaka oddzielam od kości i usuwam chrząstki. Dodaję wszystkie przyprawy do smaku oraz prażone(...)ziarna. Wszystko miksuję w blenderze na pastę i gotowe. Pieczywo posmarowane taką pastą można posypać dodatkowo słonecznikiem i pestkami z dyni
Kuchnia co dniaKiedyś już piekłem chleb bez mąki. Teraz za sprawą Amber, która namówiła mnie udziału w Czerwcowej Piekarni, wypiekany był kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i
Grahamka, weka i kajzerkaprzejdźmy do konkretów: 300 g mąki pszennej 400 g mąki żytniej typ 720 350 ml wody 30 g świeżych drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 160 g ziaren słonecznika Wsypujemy obie mąki do dużej miski, mieszamy ze sobą i w środku robimy wgłębienie. W dużym kubku mieszamy wodę z drożdżami i miodem. Przelewamy do miski do wgłębienia, które zrobiliśmy(...)tylko około 20 minut. Tyle wystarczy. Wyjmujemy ciasto na blat leciutko oprószony mąką i dzielimy na 16 kawałków. W innej części blatu wysypujemy sobie ziarno, które nam pozostało. Z każdego kawałka lepimy bułkę, obtaczamy w słoneczniku i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy znowu szmatką i znowu zostawiamy do wyrośnięcia. Tym razem tradycyjnie już na około 1 godzinę
Marder&Marder Manufactureżeby już mnie tak brzuch z przejedzenia nie bolał... No dobra, piszę szybko kolejny przepis i idę dogorywać na łóżku przed kolejnym filmem. Tym razem chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, sezamem i siemieniem lnianym. Zrobiony w garnku rzymskim. A za garnek rzymski dziękuję AleDobre.pl . Dali mi go w prezencie i jestem nim zachwycony :) A przepis podpatrzyłem na blogu Garnek(...)wody 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli po 2 łyżki: sezamu, siemienia lnianego i słonecznika Na początek sezam, siemię lniane i słonecznik prażymy na suchej patelni. Dzięki temu wydobędziemy z ziaren pełnię smaku. Jak zaczną strzelać na patelni to zdejmujemy z ognia i czekamy aż przestygną. Potem wszystko na raz wrzucamy do miski i wyrabiamy przez
Marder&Marder Manufacture