z ziarnami słonecznika - 500 przepisów (strona:12/34)

Carpaccio z buraków 189

talerzu okładamy roszponkę, a na niej plastry buraka. Dresing: w miseczce mieszamy oliwę, ocet balsamiczny, sól i pieprz i polewamy tym buraki. Na koniec posypujemy wyprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. I dodam, że smakuje genialnie! A w moich ustach to brzmi - delikatnie mówiąc - dziwnie, bo ja nie lubię buraków. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z krakersami 380

pomidorków2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka musztardy sarepskiejAwokado obrać, usunąć pestkę i pokroić na małe kawałki. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Suszone pomidory i szynkę pokroić w paseczki. Ziarna słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać krakersy i wymieszać. Olej wymieszać z sokiem z cytryny i musztardą, skropić sałatkę. Jeszcze

Monia miesza i gotuje
kukurydziany chleb na maślance - bez glutenu, bez drożdży 189

słonecznika w środku :) Z powodu użycia maślanki w przepisie najlepiej zjeść ten chleb w ciągu 3-4 dni. Zachęcam do wypróbowania, bo nie dość, że jest bardzo prosty to smakuje świetnie! :) KUKURYDZIANY CHLEB NA MAŚLANCE lekko zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia polska bez pszenicy" // keksówka o dł. 20-25cm ~500ml maślanki naturalnej ~250g mąki kukurydzianej ~4 łyżki mieszanki ziaren(...)cytryny (ważny składnik, nie pomijajcie!) ~łyżeczka sody oczyszczonej lub bezglutenowego proszku do pieczenia (na sodzie jest odrobinie pulchniejszy) ~płaska łyżka soli (lub do smaku) W dużej misce wymieszaj mąkę, ziarna słonecznika, sól i sodę / proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj jajka, sok z cytryny i maślankę. Do suchych składników w pierwszej misce dodaj "mokre" składniki i szybko wymieszaj na gładką

chili & sugar
Kanapka inżyniera mechanika z soczystym filetem z kurczaka i pastą z suszonych pomidorów 131

pasta z suszonych pomidorów i słonecznika, chrupiący boczek i trochę zieleniny w postaci rukoli i awokado. Myślę, że niejeden facet (i pewnie też niejedna kobieta), będzie takim śniadaniem ukontentowany. Przynajmniej ja na pewno byłbym zachwycony, dostając taką wałówkę na wynos. :D * SKŁADNIKI na 2 kanapki Soczysty filet: 1 pierś z kurczaka 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka ziaren kuminu(...)kolorowego ziarnistego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju, np. rzepakowego Pieczywo: chleb drwalski, bagietka rustykalna lub ciabatta Pasta z suszonych pomidorów: ¼ szklanki ziaren słonecznika 6 suszonych pomidorów kilka kaparów 2 łyżki oliwy ze słoiczka po pomidorach 1 ząbek czosnku Dodatki: pół dojrzałęgo awokado garść rukoli kilka plastrów wędzonego boczku * PRZYGOTOWANIE Soczysty filet Gorczycę

Food Square
BEZGLUTENOWY CHLEBEK ZMIENIAJĄCY ŻYCIE 121

mi.Ten natomiast przypadł mi do gustu,dlatego lubię do niego powracać.Jeśli jeszcze nie próbowaliście to bardzo zachęcam.Może Wasze życie ten chlebek też zmieni? Składniki:   1 szklanka ziaren słonecznika 3/4 szkl siemienia lnianego 1/2 szkl migdałów,dyni 1 1/2 szkl płatków jaglanych( mogą być owsiane jeśli nie unikacie glutenu) 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka soli

Niespełnione zdolności kulinarne
Batoniki GRANOLA z masłem orzechowym (bez pieczenia) 192

zamian zwiększyć ilość płatków owsianych) pół szklanki posiekanych orzechów Felix koktajl orzechowy garść ulubionych suszonych owoców (u mnie: wiśnie, rodzynki, biała morwa) pół szklanki ulubionych ziaren/ nasion/ pestek (np. ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, sezam, czy nasiona chia) pół szklanki miodu (użyłam wrzosowego) pół szklanki masła orzechowego + dodatkowe kilka łyżek do posmarowania granoli (masło orzechowe zrobimy z orzeszków

Domowa Cookierenka Agi
Chleb litewski słonecznikowy 183

taka nieśmiałością" postanowiłam zaryzykować upieczeni chleba z gotowej mieszanki. Przekonała mnie informacja, że mieszanka zawiera naturalnie składniki bez konserwantów, GMO ani GMM. Zdecydowałam się upiec chleb żytni litewski z ziarnami słonecznika i z kminkiem. Mieszanki fajnie się prezentują w brązowych ekologicznych papierowych torbach, w które są zapakowane. Są bardzo łatwe w użyciu, instrukcja wypieku jest prosta i czytelna. Chleb ładnie(...)litewski słonecznikowy Składniki:mieszanka chleb litewski słonecznikowy200 g + 300 g ciepłej wody Opakowanie zewnętrzne zawiera 3 torebki: mieszankę chlebową, nasiona i drożdże Wykonanie: Zawartość średniej torebki, która zawiera ziarna zalewamy  200 g ciepłej wody o temperaturze 50 stopni C i odstawiamy do namoczenia na 2 godziny. Po tym czasie nasiona odcedzamy na sicie. Do miski w której

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka owsiane z pestkami dyni i słonecznikiem z nutą zielonej herbaty 135

proszku do pieczenia1/3 szklanki ice tea green tea z cytryną1,5 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki ziaren słonecznika2/3 szklanki pestek dyniPRZYGOTOWANIEW mikserze ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko, mąkę,ice tea i proszek do pieczenia. Chwilę miksujemy. Na koniec wrzucamy płatki owsiane, słonecznik i 1/2 szklanki pestek z dyni. Całość mieszamy łyżką. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy

Moje Kuchenne Rewelacje
CIASTECZKA ORKISZOWO KAKAOWE Z BAKALIAMI 149

wanilii/migdałowego 3 łyżeczki gorzkiego kakao garść migdałów garść orzechów laskowych garść rodzynek 4-6 szt.suszonych śliwek Rozdrobniłam migdały i orzechy. Na małej patelni uprażyłam je wraz z ziarnami słonecznika. Odstawiłam je aby przestygły. Do miski wsypałam cukier waniliowy,brązowy cukier i ucierałam z miękką margaryną. Dodałam jajko,aromat i miksowałam na gładką masę. Kolej na mąkę, proszek

potrawyregionalne
Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem 146

zaczyn 100 g mąki żytniej typ 2000 250 g mąki żytniej typ 720 50 g maki pszennej 50 g płatków owsianych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczki soli 1/2 szklanki ziaren słonecznika 300 g wody Wykonanie: Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8 godzin w  ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać do zaczynu składniki na ciasto właściwe. Wymieszać łyżką, jeśli

Kulinarne przygody Gatity
Nototenia pieczona z ziarnami 133

markecie Simply upiekłam nototenię z ziarnami. Pyszne białe mięsko bez problemu odchodzi od ości, których w gruncie rzeczy też nie ma zbyt wiele. Składniki: - 4 mrożone tuszki nototenii - ziarna: słonecznik, owoce goji, dynia - olej lniany - oliwa z oliwek - 1 łyżka majonezu - 1 łyżka musztardy - listki melisy Tuszki moczymy w zimnej wodzie aby się rozmroziły. Obieramy ją z łusek. Suszymy ręcznikiem

upichcona
Ciastka ze słonecznikiem 478

jajko 1 żółtko 1/3 szklanki cukru 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia do smarowania ciastek: 1 białko jajka 2 łyżki cukru dodatkowo: 40 dag wyłuskanego ziarna słonecznika Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać margarynę, posiekać nożem na drobne kawałeczki. Następnie dodać jajko, żółtko, śmietanę, cukier i zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią lub włożyć

Kuchcik gotuje
Sałatka z słonecznikiem 207

papryką. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki sałatki łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy ziarnami słonecznika. źródło: Encyklopedia gotowania "Sałatki i surówki" Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 45 min. Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Chleb graham na zakwasie ze słonecznikiem 150

żytniej chlebowej typ 720 700 g mąki pszennej graham typ 1850 350 g mąki żytniej razowej typ 2000 1 szklanka żytnich otrąb około 1500 ml ciepłej wody 2 szklanki ziarna słonecznika 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Do dużej miski wsypać: 350 g mąki żytniej chlebowej typ 720, 700 g pszennej graham typ 1850, 350 g żytniej razowej

Kuchcik gotuje
Krem z cukinii i czosnku! 109

czosnek działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, co przy tej porze roku jest niezwykle cenne. Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie 700ml bulionu 4 lub 5 ząbków czosnku garść ziaren słonecznika tymianek czubryca zielona sól pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut. Następnie miksujemy na gładki krem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, czubrycę

Kuchnia Pani Wiosny