Słodycze Najpopularniejszą słodyczą w całej Gruzji jest czurczchela . Można spotkać je na każdym straganie. Są to orzechy (włoskie lub laskowe) zawieszone na nitce, a następnie oblepione gęstą zawiesiną z winogron, mąki i cukru. Następnie czurczchele są suszone. Najlepsze były te świeżutkie, krótko suszone. Czurczchele możemy kupić w różnych wariantach (np. z winogron białych, ciemnych, z dodatkiem soku z granatu
Poezja smakuprzydrożnych rynkach. Jako element kultury można spotkać je także leżące i ozdabiające ogrody. Gruzini są dumni ze swojej winnej kultury . Wino daje się tam nawet dzieciom, a motyw winogron pojawia się chyba w każdej legendzie. W Gruzji uprawia ponad 500 szczepów winogron. Najpopularniejszym z nich jest czerwone saperavi , z którego wina można już kupić na całym świecie (oczywiście w Polsce
Poezja smakusolą. Można dodać jeden ząbek czosnku ale to opcjonalnie. Składniki: 150 g tortellini z szynka 250 g sera edamskiego 240 g czerwonej fasoli duża kiść jasnego winogrona sól pieprz szczypta słodkiej papryki mielonej 2 łyżki majonezu ( w moim osobistym przypadku pół słoika :-) Sposób przyrządzenia : Tortellini gotować wg przepisu na opakowaniu. Ser pokroić(...)dużą kostkę. Winogron opłukać, przekroić na pół i usunąć pestki. Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku. I gotowe
pieprzny smaczekciasto zadowoli każdego łasucha, który z przyjemnością sięgnie po następną porcję. Brzoskwiniowa pianka idealnie pasuje do puszystego biszkoptu, a galaretka z winogronami dodaje lekko orzeźwiającego smaku. Składniki na biszkopt: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy(...)niego tężejącą galaretkę. Brzoskwinie drobno kroimy i dodajemy do masy. Tak przygotowaną masę nakładamy na pierwszy naponczowany placek biszkoptowy i przykrywamy ją drugim też naponczowanym biszkoptem. Na wierzchu układamy winogrona i zalewamy dwoma wcześniej rozpuszczonymi (według przepisu na opakowaniu) truskawkowymi galaretkami. Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Salonik smakówPyszna sałatka owocowa.- pełna witamin - świetny zamiennik dla słodyczy. Dzieciaki ją uwielbiają :) SKŁADNIKI 1 pomarańcza 2 jabłka 2 gruszki 2 banany kiść winogron 1 granat sok z cytryny 1/4 szklanki wody 3 łyżki brązowego cukru PRZYGOTOWANIE Obieramy pomarańczę i usuwamy białe błonki. Skórkę wraz z wodą i cukrem gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Studzimy. Do miski(...)wrzucamy pokrojoną pomarańczę, winogrona oraz jabłka, gruszki i banany pokrojone w kostkę (bez skórki). Skrapiamy sokiem z cytryny. Dorzucamy ziarenka granatu. Owoce zalewamy przygotowanym syropem, mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę/półtorej. Pyszna sałatka owocowa gotowa
Moje Kuchenne Rewelacjeczekoladą i całkiem zwyczajną zajęczą dekoracją. Składniki na biszkopt Składniki na krem budyniowy Poncz do nasączenia biszkoptu: woda, sok z ananasa, sok z limonki Do środka: ananas z puszki, winogrona, kwaśny dżem (np. z porzeczki) Polewa czekoladowa lub czekolada do rozpuszczenia Przed pieczeniem biszkoptu warto zrobić sobie już krem . Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Pieczemy na dużej blaszce, żeby móc(...)ściągamy jeszcze papieru). Przygotowujemy poncz. Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego z płaskim dzióbkiem (tylką). Pierwszą warstwę biszkoptu układamy na talerzu i nasączamy ponczem. nakładamy krem i winogrona pokrojone w plasterki, z kolejną warstwą postępujemy tak samo nakładając pokrojonego na kawałki ananasa, na trzecią warstwę nakładamy dżem. Górę mazurka także nasączamy ponczem, nakładamy krem i wyrównujemy nożem lub szpatułką
Ciastkozercysmaku pomarańczowym - 1 galaretka o smaku agrestowym - 1 galaretka o smaku truskawkowym - 1 galaretka o smaku cytrynowym - 1 galaretka o smaku owoców leśnych (niebieska) - 150g winogron zielonych Sposób przygotowania: Przygotowujemy tortownicę o średnicy 22cm, na jej spód wykładamy biszkopty. Jako pierwszą przygotowujemy galaretkę pomarańczową - rozpuszczoną w 250ml gorącej wody i czekamy do przestudzenia. W misce przygotowujemy(...)Gotową masę cytrynową wykładamy na masę truskawkową i przygotowujemy masę niebieską, tak samo jak masę cytrynową - umieszczamy w lodówce i po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji wykładamy na masę cytrynową. Nasze winogrona kroimy na połówki, wyciągamy pestki i układamy na naszej niebieskiej masie o smaku owoców leśnych i gotowe. Smacznego
Mentor Smakuszklanki maki pszennej 2/3 szklanki mleka 1 laska wanilii szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru Nadzienie: 300 g kremu orzechowego typu nutella 2 banany 2 duże mandarynki owoce winogrona Waniliowe ślimaczki z nutellą i owocami - PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z pół łyżeczki cukru na pianę wsypać mąkę, wlać mleko, dodać wyjęty rdzeń ze środka wanilii i zmiksować(...)pojedyncze placki . Gdy przestygną posmarować czekoladowym kremem, każdy zwinąć w rulon i ostrym nożem pokroić na kawałki tworząc ślimaczki. Na wierzchu ułożyć po plasterku banana mandarynki i jednym owocu winogrona spiąć wykałaczką od góry. Podawać, pycha! 2. Ania Cyganik-Idęć Wesołe galaretki Składniki: - 2 pomarańcze - 1 żółty grejpfrut - galaretka cytrynowa - galaretka pomarańczowa Wykonanie: Pomarańcze i grejpfruta sparzyć wrzątkiem. Przekroić
Malinowe Pocałunkimożna również mix sałat pomidorki koktajlowe 25 dag. suszone pomidory- pół słoika dwie łyżki prażonych płatków migdałów kilka oliwek ser do sałatek typu bałkański ( można kupić w Lidlu) kilka winogron ( białe lub czerwone) Na sos 4-5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego pół łyżki miodu zioła oregano, bazylia dwa ząbki czosnku WYKONANIE Sałatę(...)płuczemy, dodajemy pomidorki przekrojone na pół, oliwki, suszone pomidory pokrojone w paski, winogron przekrojony na pół, pokruszony ser. Z podanych składników robimy sos. Polewamy tuż tuż przed podaniem, mieszamy i dopiero wtedy posapujemy migdałami. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwySkładniki: 4 płaty śledzie matiasy, 1 kg ziemniaki gotowane w mundurkach, 1 sztuka papryczka ostra chilli, - ile potrzeba oliwa z pestek winogron ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzone obrać z łupinek śledzie matiasy bez moczenia bardzo drobno pokroić w kosteczkę ziemniaki tez pokroić w kostkę papryczkę chilli razem z pestkami drobno pokroić i wszystkie składniki dobrze wymieszać dodając oliwy(...)pestek winogron odstawić do lodówki na 1 godzinę, soli nie trzeba dodawać bo matiasy puszcza swoją sól a papryczka zamiast pieprzu nam smakuje z razowym chlebem........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnaczyniu i zalać zalewą. W zalewie octowej trzymać minimum 24 godziny. Przekąska ze śledzia. Przepis na 4 porcje: 4 filety z matiasów 1 pomarańcza 2 jabłka 1 garść winogron 3 łyżki chrzanu 1 cebula 1 szklanka gęstej śmietany Śledzie pokroić w paseczki. Pomarańcze obrać ze skórki i albedo (białe włókna),pokroić na małe cząstki. Winogrona przekroić na pół i zdjąć
Kulinarny karnet Christopheratypu Beaujolais 80ml wody 200g cukru 3 goździki 1 laska cynamonu 3 plasterki imbiru świeżego 1 plaster pomarańczy kandyzowanej 1 plaster cytryny listki mięty świeże owoce :banan, kiwi. pomarańcza ,winogrona, truskawki Wykonanie. Syrop. Zagotować wino z wodą, goździkami , cynamonem i imbirem. Dodać cukier i gotować około20min. Schłodzić. Przygotować owoce. Z pomarańczy wyciąć fileciki, banany pokroić w plasterki, kiwi w półplasterki(...)truskawki na połowy ,winogrona również i wyjąć pestki. Owoce ułożyć na półmisku i zalać syropem z wina. Marynować przez dzień lub noc w lodówce. Wyjąc goździki i cynamon. Ozdobić listkami mięty. Podawać same, a doskonale smakują z sorbetem pomarańczowym lub lodami waniliowymi. Jeżeli ,ktoś nie może się doczekać ,może skrócić czas marynowania
Kulinarny karnet ChristopheraWatermelon dessert. 1/2 arbuz czerwony 1/2 arbuz żółty 250 g winogron ciemnych Sos. 50 ml winiaku 3 łyżki aceto balsamico krem 1 łyżeczka cukru Z arbuzów wydrążyć kulki. Łupinę arbuza wyciąć ozdobnie. Napełnić ją kulkami arbuza czerwonego i żółtego oraz winogronami. Składniki sosu wymieszać i polać nim deser. Schłodzić. Przed podaniem wymieszać. Posypać świeżą miętą
Kulinarny karnet ChristopheraSummer fruit in cream. Składniki. 500 ml śmietany kremowej 500 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 melon 20 dag winogrona 1 arbuz 5 brzoskwiń 250 g borówki amerykańskiej Wykonanie. Śmietanę ubić. Mascarpone zmiksować z cukrem i delikatnie połączyć ze śmietaną. Z arbuza wydrążyć kulki i ułożyć w misie na śmietanie. Przykryć śmietana. Następna warstwa to winogrona, przekrojone, pozbawione pesteczek
Kulinarny karnet ChristopheraPersian wind". Składniki. 3 jabłka 2 białka 3-4 łyżki cukru 2 łyżki dżemu z limonki lub moreli winogrona, maliny do przybrania sok z cytryny Wykonanie. Jabłka umyć ,obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Włożyć do rondelka, wlać łyżkę wody, dodać 2 łyżki cukru i dusić ,aż jabłka będą się rozpadać. Gorące zmiksować i wymieszać z dżemem(...)pianę dodając pod koniec 1-2 łyżki cukru i przecier jabłkowy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Wyłożyć gorący mus na talerz lub miseczki i udekorować malinami i winogronami. Mus schłodzony jest również smaczny
Kulinarny karnet Christophera