110g płatków migdałowych - 4 łyżki sosu sojowego (light) - sól morska - pieprz syczuański - papryka słodka - chilli płatki - oregano - gałka muszkatołowa - 4 łyżki zimnej wody (daję gazowaną mineralną) - olej z pestek winogron Mięso kupuję u znajomego rzeźnika i na poczekaniu mam mielone, wtedy wiem co jem. Na patelni topimy smalec, dodajemy pokrojony boczek - lekko rumienimy. Cebule kroimy w kostkę, dodajemy do boczku(...)foremki. Ja użyłam dużą aluminiową i silikonową. Aluminiową natłuszczam olejem i posypuję kaszą, silikonową tylko lekko natłuszczam. Masę mięsną przekładamy do foremek, wyrównujemy powierzchnię, lekko polewamy olejem z pestek winogron. Foremki stawiamy na płaskiej blaszce i przykrywamy folią aluminiową ( oczywiście błyszczącą stroną do wewnątrz ). Piekarnik nagrzewamy do 180° C, wkładamy wypełnione foremki i pieczemy ok. 45 minut. Po tym czasie
mojewypiekiinietylkomimo wszystko - bardzo ją lubię. Składniki: - 1 ogórek szklarniowy - 1 czerwona papryka - kawałek pora - 1-2 ząbki czosnku - niebieska sól perska - świeżo mielony pieprz czarny - olej z pestek winogron Warzywa myjemy. Paprykę przekrajamy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ogórek i paprykę cienko szatkujemy ze skórką. Por kroimy, oprószamy solą, lekko wygniatamy i zostawiamy na chwilę(...)Ogórka z papryką doprawiamy pieprzem, dodajemy drobno pokrojony czosnek (nie przeciskamy go przez praskę) oraz skrapiamy olejem z pestek winogron – mieszamy. Dodajemy por oraz doprawiamy do smaku niebieską solą perską, ponownie mieszamy. Surówka z ogórka i papryki, mimo wszystko, posiada swoje walory, i to nie tylko smakowe. Sam ogórek ma niewielką wartość odżywczą, bo w 96% składa się z wody
mojewypiekiinietylkomusi być trudne, czy pracochłonne. Na początek – foremki z białej czekolady. Resztę pozostawiam Waszej inwencji. Składniki na ok. 19 foremek: - 250g białej czekolady - 1 łyżka oleju z pestek winogron Dodatkowo: - foremki silikonowe lub papierowe papilotki - masa śmietanowa (śmietana, mascarpone, cukier puder, cytryna) - wiśnie w syropie Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy łyżkę oleju z pestek(...)winogron i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wstawiamy miskę do garnka z gorącą wodą, tak aby miska nie dotykała wody) – mieszamy. Gdy czekolada się prawie rozpuści zdejmujemy miskę i mieszając rozpuszczamy do końca. Foremki możemy zrobić w papierowych papilotkach lub foremkach silikonowych. Wypróbowałam oba sposoby i oba zdają egzamin. Pędzelkiem smarujemy dokładnie wnętrze papilotek, układamy na tacy i chłodzimy
mojewypiekiinietylkomacie ochotę.. :) SKŁADNIKI: Dla 2 - 3 osób. kawałek sera gorgonzola kawałek sera camembert kilka mini kulek mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka żurawiny garść orzechów włoskich mała kiść winogron (zielonych i/lub czerwonych) kilka suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy) 1 gruszka (obrana i pokrojona w plastry) kilka suszonych owoców moreli kilka świeżych listków bazylii kilka kromek dobrego pieczywa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Pomidorki koktajlowe i winogrona dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, po czym delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. 2. Mini mozzarellę razem z pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii nadziewamy na wykałaczki - powstaną koreczki :) 3. Żurawinę przekładamy do małej kokilki. 4. Sery kroimy w mniejsze kawałki. 5. Układamy wszystkie składniki antipasto na drewnianej desce lub na dużym talerzu. Podajemy z pieczywem pokrojonym na małe
W kuchni KatieSałatka składkowa, przygotowana z przyjaciółką do kawki :) Składniki na sałatkę: 1 melon 3 banany puszka mandarynek 2 garści winogrona 1 kiwi listki świeżej mięty składniki na sorbet: sok z cytryny 1/4 filiżanki sok z grejpfruta 1 filiżanka sok z pomarańczy 1/4 filiżanki cukier 1 filiżanka woda 3/4 filiżanki białko 1 szt starta skórka cytryny szczypta soli(...)deserowych salaterek, przykryć folią i wstawić do zamrażalnika. Melon kroimy w łódeczki, obieramy ze skóry następnie kroimy w kostkę, banany także kroimy w kółeczka, winogrona dodajemy całe kulki, kiwi obieramy i kroimy w półksiężyce, mandarynki z puszki dodajemy do reszty, na sam koniec dodajemy listki z mięty. Sałatkę jemy z sorbetem albo innymi lodami
Bon Appetit Małgorzatyopadów deszczu. No ale małosolne muszą być! :D Ogórki małosolne Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 4 gałązki kopru (kwitnącego) korzeń chrzanu 2 - 3 liście winogrona pół główki czosnku 1 łyżka soli na 1 l wody (ja solę raczej na oko ale zasada jest jedna: woda musi być przesolona) Żeby pozbyć się(...)kamionkowym. Przygotować zalewę: z przegotowanej wody z solą (woda musi być mocno przesolona) Dodajemy obrane ząbki czosnku, koper, kawałki obranego chrzanu , kilka liści winogrona. Odstawić na 3-4 dni w chłodne i ciemne miejsce. Jemy prosto z naczynia w którym kisiliśmy :) ogórki małosolne
Bon Appetit Małgorzatyprzepis znajdziecie tutaj: PRZEPIS NA PŁONĄCA FIGĘ . wszelkie wskazówki otrzymałam także od autora :) Składniki na 1 porcję: 1 świeża figa kawałek koziego sera 1 pomidorek koktajlowy (albo winogrono) szczypta cukru łyżeczka wysokoprocentowego alkoholu np. brandy, rum Figę nacinamy delikatnie na krzyż, ale nie do samego końca. Do środka wkładamy kawałek koziego sera. Wydrążamy środek pomidorka (w oryginalnym(...)przepisie było winogrono). Do środka wsypujemy odrobinę cukru (stanowi podpałkę dla ognia) a następnie wlewamy odrobinę wysokoprocentowego alkoholu i podpalamy
Bon Appetit Małgorzatysmażenia Składniki na sos: 0,5 l śmietanki kremówki 150 g tartego, żółtego sera gouda 2 serki topione (kwadraciki) sól, biały pieprz siekany świeży tymianek Liście winogron zanurzamy we wrzątku na 3 minuty. Cebulę siekamy w kostkę, cukinię ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy cebulę i cukinię. Potem odciskamy nadmiar soków. Miętę i natkę siekamy. Ugotowany(...)oraz z ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Farsz nakładamy po 1 łyżce na liściach i zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Na dnie rondla układamy pozostałe liście winogron i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy bulionem oraz sokiem z cytryny. Na wierzch układamy następne liście. Podczas gotowania możemy gołąbki obciążyć talerzykiem, żeby gołąbki się nie przemieszczały. Gotować około
Bon Appetit Małgorzatyprzystawek na imprezę, kolację lub party. Polecam i zapraszam po przepis : Składniki: Ser brie ser wędzony ser z żurawiną ser philadelfia pomidor 3 plastry szynki oliwki nadziewane ostre papryczki winogron krakersy Wykonanie: Sery i inne dodatki ukłądmy na desce. Dekorujemy winogronem . Smacznego
Smaki Edytyrozpuszczone w 1/3-0,5 szklanki wody 0,5 szklanki śmietany kremówki garść posiekanej pietruszki 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki sól świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek olej z pestek winogron (lub rzepakowy albo inny ulubiony) WYKONANIE: POLĘDWICZKI: Polędwiczkę umyj, obierz z błonek i osusz. Pokrój pod kątem w poprzeczne plastry grubości około 2,5-3 cm. Przełóż do miski(...)lodówki, żeby marynata lepiej się wchłonęła, ja jednak nigdy nie mam na to czasu i tego nie robię. Na patelni bardzo mocno rozgrzej olej (ja używam z pestek winogron) i na gorący wrzuć polędwiczki. Smaż je po 2 minuty z dwóch stron. Gdy polędwiczki będą się smażyć na drugiej stornie (pod koniec) posyp je łyżeczka mielonej czerwonej papryki i przemieszaj
Słodko-Słony Świat Ilonyświeże – 25 g – sól – 1 łyżeczka – cukier – 1 łyżeczka – ciepła woda – 250 ml – zimna woda – 125 ml – melasa z winogron – 3 łyżki * – podprażony sezam – 0,5 szklanki * melasę z winogron śmiało możemy zastąpic miodem. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier i drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłej wody. Kiedy
Ostra na Słodkokremem ze śmietanki i mascarpone . Delikatna , chrupka z zewnątrz , a wilgotna w środku beza … wypełniona tym kremem … z mnóstwem truskawek … jagód … brzoskwiń i zielonej odmiany winogron zachwyca podniebienie! A wcale nie jest taka trudna do zrobienia jakby się mogło wydawać! Zresztą zobaczcie sami! SKŁADNIKI: BEZA: * białka – 4 szt * sól – 1 szczypta * cukier drobny(...)cytryny – 1 łyżka *mąka ziemniaczana – 1 łyżka DODATKOWO: * śmietana 36% – 200 ml * mascarpone – 100 g * cukier puder – 2 łyżki * owoce : truskawki , jagody , winogrona , brzoskwinie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BEZA: Piekarnik nagrzewamy do 180C. Zimne białka ubijamy na sztywno! ze szczyptą soli. Stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając , by cukier dobrze się roztopił. Nie przerywając
Ostra na Słodkoznalazłam supermarket, który ma najtańsze i najsmaczniejsze owoce. Dzięki temu mogę przygotować taką prostą, pyszną, zdrową kolację/podwieczorek i Was do tego zachęcam! Skladniki: owoce - banan, pomarańcza, jabłko, śliwka, winogron - co kto lubi :) miód - 2 łyżki jogurt ( u mnie waniliowy) No i nie ma nic prostszego, owoce kroimy, dodajemy miód, jogurt i mieszamy ! N aleśniki z kaszą kuskus(...)owocami robiła dla mnie i rodzeństwa moja mama pyszne, syte i zdrowe. Inny sposób podania owoców :) Nadzienie do naleśników: 1 szklanka kaszy kuskus owoce ( najlepiej pasuje banan, winogron, pomarańcza, ale można użyć brzoskwiń czy ananasa z puszki) 2 łyżki cukru śmietana lub jogurt Kaszy kuskus nie trzeba gotować wystarczy wsypać do miski wymieszać z cukrem i zalać wrzątkiem
NA MOIM TALERZUłyżka tartego parmezanu, 50 ml białego wytrawnego wina, 50 ml octu winnego lub jabłkowego, sól, pieprz i cukier do smaku, 2 łyżki masła, oliwa l ub olej z pestek winogron(wersja łagodniejsza) czerwony pieprz, kwiaty i listki nasturcji do przybrania. Przygotowanie: Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku, ściereczką usunąć skórkę, z grubsza posiekać. Z płatów pstrąga usunąć skórę, rybę(...)doprawić solą, cukrem i pieprzem. Przygotować pesto dyniowo-nasturcjowe: 1/3 uduszonej dyni zmiksować blenderem z płatkami kwiatów nasturcji, parmezanem i oliwą (lub w wersji łagodnej z olejem z pestek winogron), doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować do miękkości, przepłukać zimną wodą, wymieszać z pesto. Na talerze wyłożyć plastry dyni, na każdym położyć porcję makaronu z pesto, dwa kawałki
SzczyptaSmaQ