CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA FIT NA WIOSNĘ! SAŁATKA Z WINOGRONEM I RUKOLĄ! SKŁADNIKI: -sałata lodowa - 1 szt - sałata rukola - opakowanie - czerwona papryka - 1szt - czerwone winogrono - kiść - ogórek konserwowy - 6 szt - czerwona cebula 1/2 szt - pomidory - 2 szt na dressing do sałatki: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz cytrynowy, łyżeczka miodu Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, zalewamy dressingiem, podajemy
SMYKWKUCHNIskładniki: 3 garście mieszanki sałat 16 kulek winogrona 1 serek camembert 4 łyżki płatków migdałowych Kresto sosik 6 łyżek oleju Rapso 3 łyżki soku z cytyny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego Jamar Sałatę rozłożyć na talerzach. Na sałacie ułożyć przekrojone na pół winogrona (można usunąć pestki jak ktoś nie lubi) oraz pokrojony na małe kawałki serek camembert
Monia miesza i gotujeinnym pleśniakiem. Składniki: 1 opakowanie mix sałat, 100 g sera podpuszczkowego dojrzewającego z przerostem niebieskiej pleśni (ja użyłam Danish Blue), solidna garść (łuskanych) orzechów włoskich, ok. 20 różowych winogron. Dresing: sok 1 cytryny, 1/2 pęczku koperku, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka płynnego miodu, większa szczypta soli, Koperek siekamy dodajmy sok z cytryny, oliwę i miód. Doprawiamy solą(...)wszytko dokładnie mieszamy. Orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy. Sałatę układamy na półmisku i przyprószamy ją serem, winogrona pokrojone na połówki oraz uprażone orzechy. Polewamy dresingiem ... i wcinamy
Delicious TitbitsPost Sałatka z kurczakiem, granatem i winogronami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeLubicie winogrona w wersji wytrawnej? Dziś będą jednym ze składników mojego obiadu. Na przepis zapraszam już niebawem
Przysmaki Karolkizasadzie mocno chłodzone winogrona. Trzeba je wcześniej zamrozić , a potem wyjąć odpowiednio wcześniej by ,, odtajały" trochę. Doskonale sprawdzają się jako żelazny zapas przekąsek . W razie niespodziewanych gości wyjmujemy w ostatnim momencie i zanim wszyscy się zorganizują są akurat. Pasują do serów , drinków, pieczonych mięs, pasztetów. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniksiężyc zaczyna blednąć, a winogrona są napęczniałe i ciemne, pokryte wyraźnym białawym nalotem i w pierwszych promieniach słońca osuszone z porannej rosy - wówczas vinaiolo (zarządca winnicy) zrywa kiść winogron, pociera owoc lub dwa o rękaw koszuli, po czym wkłada je do ust, żuje, połyka, uśmiecha się i mówi: vendemmiamo , możemy przystąpić do zbioru." * Vendemmiamo. Vinaiolo . Wrzesień. Winogrona. Winobranie. Zabawne(...)wiatr nie strąci ostatnich liści jak kruszących się kawałków starej farby. Wrześniowe powietrze pachnie winem. To zapach jabłek, tych które po prostu przeminą na trawie i dojrzałych słodkich winogron. Tych, których martwa natura zajmuje całą ścianę domu. Posłuszni vinaiolo czekamy na znak i rozpoczynamy nasze vendemmiamo. Wrześniowy performance, w którym my, publiczność, możemy brać udział. Rubinowym sokiem malujemy
KUCHARNIAZbliżają się Andrzejki, dlatego dzisiaj wpis z propozycja sałatki, która idealnie się nadaje na taki wieczór i imprezę andrzejkową. Prosta, szybka ale elegancka. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikW Trójmieście upały są ogromne i cieszy bliskość morza. Zielone deserki zrobiłam na ostatnie rodzinne spotkanie i muszę powiedzieć, że podane bezpośrednio po wyjęciu z lodówki
Przepisy Aleksandryrozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis :
Ewa w kuchnibyć zaskakiwana czymś innym, nietypowym i równie mocno uwielbiam sama sprawdzać czy mój zachwyt podzielą najbliżsi.Tak było z przepisem na Schiacciatta con L'uva, czyli focaccię z czerwonymi winogronami i rozmarynem , znalezionym na jednym z moich ulubionych blogów . Focaccię piekłam wielokrotnie, ale zawsze w wersji wytrawnej. Połączenie oliwy, rozmarynu, soli morskiej z winogronami i cukrem wydało mi się(...)niezwykłe, intrygujące i inne, że wiedziałam, iż to przepis dla mnie. Kosztował mnie sporo cierpliwości, bo na dojrzałe winogrona musiałam czekać jeszcze prawie miesiąc, ale warto było. Smak, zapach, kolor tej focacci to coś wyjątkowego. Słodko-słony mariaż rozmarynu z winogronami to moim zdaniem jedno z lepszych kulinarnych połączeń. Schiacciatta oznacza "spłaszczony, płaski" i tak nazywana jest w Toskanii
KUCHARNIAWinogrona są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Ponadto należą do nielicznych owoców zawierających jod – niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Są także zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów. Ich właściwości są doceniane od tysiącleci. Nadają się na sok, galaratkę(...)względu na duże ilości pektyn), do sałatek, surówek, ciast, deserów, mięs… i nie tylko. W kuchni znalazły również zastosowanie liście winogron, do przygotowania gołąbków. Mój sposób na czerwone winogrona w czekoladzie i pistacjach. Składniki: - ok. 400g czerwonych winogron - 100g białej czekolady - 80g czekolady deserowej - pistacje niesolone - uprażone wiórki kokosowe Umyte winogrona osuszamy papierowym ręcznikiem
mojewypiekiinietylkoTrochę inny chłodnik. Winogrona powodują, że jest nieco słodkawy, czosnek nadaje ostrości, a migdały i chleb dają przyjemną fakturę. Polecam! Inspiracją był przepis ze strony Eating Well składniki (4 porcje) 300 g ogórków 400 g zielonych winogron 1 kromka białego chleba, skórka odcięta 2 szklanki bulionu z kurczaka 1 melon pozbawiony pestek(...)lekko uprażonych na patelni 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki białego octu winnego 3/4 łyżeczki soli przygotowanie Odłożyć kawałek ogórka i parę winogron do podania zupy - ogórek pokroić w kostkę , winogrona przekroić na połówki i włożyć do lodówki. Obrać pozostałe ogórki; pokroić na kawałki. Przy pomocy blendera zetrzeć ogórki
Stare Garyplacu Puerta del Sol w Madrycie zbliża się do godziny 12. Zgodnie z tradycją zwaną „ las doce uvas de la suerte ” z każdym uderzeniem zegara należy zjeść jedno winogrono , najlepiej stojąc na lewej nodze, aby prawą wejść w Nowy Rok. Komu uda się zjeść wszystkie 12 winogron, będzie mieć zapewnione szczęście przez kolejnych 12 miesięcy. Podobno ten zabawny zwyczaj wywodzi(...)się z 1909 roku, kiedy to plantatorzy winogron z Alicante, po obfitych zbiorach, wpadli na kreatywny pomysł zapewniający im sprzedaż ogromnej ilości owoców. Sztuka jedzenia winogron w rytm uderzeń zegara nie jest łatwa, szczególnie, że jest prawie niemożliwe, aby kupić w Hiszpanii winogrona niezawierające pestek. Dlatego sprytni sklepikarze w okolicach Sylwestra sprzedają specjalnie puszki zawierające 12 winogron pozbawionych skórki
Chilli Czosnek i Oliwacałego serca do udziału w licytacji przedmiotów, z których dochód zostanie przekazany na pomoc dla chorego Kubusia . Znajdziecie tam także moje słoiki cudownej konfitury z czerwonych winogron z rozmarynem i nutą porto . Ta konfitura podbiła moje serce i niemal do upadłego zamykałam kolejne (coraz pokaźniejsze) dostawy winogron w piętrzące się na półkach słoiczki. Po zachwycie, jaki wywołało(...)połączenie winogron z rozmarynem w Schiacciatta con L'uva (klik) , bardzo chciałam zatrzymać ten smak na dłużej i udało się! Rozmaryn nie dominuje, ale tworzy niezwykle aromatyczne tło. Receptura moja, ale konfitura może być Wasza! Liczę na Was Mikołaje:) Szczegóły aukcji znajdziecie TU , a przepis poniżej. KONFITURA Z CZERWONYCH WINOGRON Z ROZMARYNEM I NUTĄ PORTO /podaję składniki
KUCHARNIA