galaretka o smaku pink margarita 3 szk mleka Do dekoracji 150 ml kremówka 1 szt galaretka o smaku pink margarita 1 szt śmietan fix cukier puder 1 łyżeczka zielone winogrona Przygotowanie: Galaretki o smaku pina colada wsypać do 0,5 szk przegotowanej gorącej wody.Mieszając podgrzewać na lekkim ogniu do rozpuszczenia się galaretki.Lekko przestudzić i wlać 1 szk zimnego(...)opakowaniu , wylać do płaskiego naczynia ,odłożyć do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno,dodać cukier puder i śmietan fix.Zmiksować ponownie do połączenia się składników. Bitą śmietaną,winogronami i pokrojoną w kostkę galaretką udekorować torcik. Przechowywać w zimnym miejscu. Torcik przed dekoracją wyłożyć na talerz i zdjąć folię spożywczą
Ala piecze i gotujeTombolę, włoską loterię świąteczną z nagrodami. Nowy Rok wita się toastem z wina musujacego: spumante lub prosecco i kawałkiem tradycyjnej babki drożdżowej: pandoro lub panettone. Pamiętajmy, aby posiłek zakończyć winogronami, bowiem: kto je winogrona w sylwestra, ten liczy pieniądze przez cały rok( chi mangia l'uva per Capodanno conta i quattrini tutto l'anno ). W okresie świątecznym sklepy i stragany
Mia Cucina Sofietaulubionych owocków, które akurat miałam pod ręką i tak powstała kolejna zdrowa sałateczka. składniki: ok 20-25 listków sałaty dębowej 1 awokado 6-7 dużych truskawek 10-12 kulek winogrona różowego 3-4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu balsamicznego 1 łyżeczka miodu Na talerzach ułożyć liście sałaty dębowej. Awokado obrać, usunąć petkę i pokroić w kostkę. Truskawki(...)winogrona przekroić na pół. Pokrojone owoce ułożyć na sałacie dębowej. Sos balsamiczny, olej i miód wymieszać w słoiczku. Skropić sałatkę i podawać. Do dressingu użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam go w mojej kuchni. Używam sporych ilości szczególnie do smażenia, wypieków oraz sosów do sałatek i surówek
Monia miesza i gotujenaprawdę fantastyczne! Polecam... Ciasto: 4 duże jajka, 20g kakao, 150g drobnego cukru do wypieków, 150g mąki pszennej, 180g marchewek, 50g zmielonych orzechów włoskich BackMit, 2 łyżki oleju z pestek winogron. Jajka z cukrem ubić na parze na kogel-mogel. Dodać mąkę przesianą z kakao i bardzo dokładnie wymieszać. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych(...)oczkach. Dodać do ciasta. Na koniec dodać zmielone orzechy włoskie oraz olej z pestek winogron. Wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto przelać do przygotowanej formy o śr. 21cm. Piec ok. 35-40min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 2 warstwy. Krem czekoladowy: 250g półtłustego twarogu, 100g jogurtu naturalnego, 170g mlecznej czekolady, 130g cukru pudru
Z miłości do słodkościminut Składniki: 2 średnie filety z Tilapii ( jeśli była kupiona mrożona to rozmrozić w lodówce i po opłukaniu dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. 6 łyżek oleju z pestek winogron 1/3 cytryny 1 czubata łyżeczka brązowego nie rafinowanego cukru 1,5 łyżki sosu słodko-kwaśnego chili ( Tao-Tao) szczypta soli mąka do oprószenia 2 łyżki masła Przygotować marynatę z 4 łyżek(...)oleju ( biorę z pestek winogron), soku z 1/3 cytryny,1 czubatej łyżeczki brązowego cukru ( nie rafinowany),1,5 łyżki sosu chili słodko-kwaśnego ,szczypty soli . Wymieszać i zalać ułożoną w pojemniczku rybę. Zostawić na 30 minut. Wyjąć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Oprószyć mąką. Rozgrzać na patelni masło z dodatkiem 2 łyżek oleju i usmażyć rybę na rumiano
Buniabaje w kuchnisię do marynaty . Składniki: 2 filety z Tilapii ( po 1 małym na porcję ) 1 mandarynka 1/2 pomarańczy 1/2 czerwonego grejpfruta 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej olej z pestek winogron 1/3 łyżeczki soli mąka do oprószenia Przygotować marynatę z soku z mandarynki, grejpfruta,2 łyżek oleju , pasty cytrynowej, szczypt soli. Zalać filety z Tilapii i zostawić na 30 minut(...)chłodzie. Wyjęte z marynaty dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posolić ponownie. Oprószyć mąką. Rozgrzać na patelni olej z pestek winogron i usmażyć na rumiano filety z Tilapii. Podawać skropione sokiem z pomarańczy obłożone cząstkami pomarańczy ( bez skórek). * Podaję z pieczonymi cząstkami ziemniaków a'la frytki ( Robię w ActiFry) i surówką z kiszonej kapusty z pomarańczą
Buniabaje w kuchnipieczenia i kakao oraz jogurtem i mlekiem. Połączyć z odrobiną czerwonego barwnika. Piec 20 minut w 180 stopniach. Polewa czekoladowa : * 100 ml śmietanki kremówki * tabliczka mlecznej czekolady * winogrona do ozdoby Przygotowanie : Czekoladę drobno posiekać, śmietankę zagotować. Dobrze wymieszać z czekoladą, przestudzić i lekko ubić. Wylać na przestudzone babeczki. Odłożyć na kratkę do pieczenia. Ozdobić połówkami czerwonego winogrona
Magiczne Życie Martypyszny deser do zrobienia w kilka chwil. Składniki : * 2 jagodowe galaretki Winiary * mała śmietanka 30% * kilka ciastek typu markizy * małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego * kilka kulek czerwonego winogrona Przygotowanie : Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, rozmieszać i przelać do wysokiej szklanki. Schłodzić. Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, połączyć z kremówką, wylać na galaretkę. Schłodzić. Ciastka posiekać drobno, połączyć(...)serkiem. Krem lekko ubić, wyłożyć do pucharków. Winogrona przekroić na pół, ułożyć dekoracyjnie na krem. Można dodać po jednym ciastku oraz lisku świeżej mięty do ozdoby pucharków. Schłodzić, deser podawać zimny
Magiczne Życie Martyposkromic przy pomocy konsumpcji! Trzeba jakoś temu zaradzić xd OGÓRKI KISZONE. (lub małosolne, jak kto woli xd ) ogórki gruntowe sól kamienna woda korzeń chrzanu koper cebula czosnek liście winogrona Ogórki umyłam. W słoikach umieszczam: jeden chrzan, jedną łodygę kopru, kawałek cebuli, dwa ząbki czosnku. Ugotowałam zalewę - na litr wody wsypałam dwie - trzy czubate łyżki soli. Ogórki poukładałam w słoikach, zalałam(...)przestudzoną solanką. Na wierzch włożyłam po jednym liściu winogrona i zakręciłam. Pozostawiłam w ciemnym i chłodnym miejscu. Osobiście wolę małosolne - dwu lub trzy dniowe. MROŻONE OGÓRKI. Zielone ogórki obrałam ze skórki i pokroiłam w plastry. Poporcjowałam je i umieściłam w plastikowych woreczkach. Włożyłam do zamrażarki. Idealnie nadają się zimą na mizerię. OGÓRKI W POMIDOROWEJ ZALEWIE. (źródło: od Babci
W kuchni Karmel-itkimoje ręce. OGÓRKI MAŁOSOLNE (przepis tradycyjny) na każdy słój: ogórki gruntowe kawałek chrzanu kilka gałązek kopru 2 - 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście winogrona zalewa: na każdy 1 litr wody przegotowanej - 1 łyżka stołowa soli kamiennej Wszystkie komponenty, prócz liści winogrona, umieszczam w słoju. Ogórki myję dokładnie i upycham. Przygotowuję zalewę
W kuchni Karmel-itkichronicznego braku czasu. KREM Z CUKINII. dla 1 osoby 1 mała cukinia 1 mały ziemniak 1,5 - 2 szklanki bulionu warzywnego pół cebuli pieprz olej z pestek winogron Cukinię obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w mniejsze kawałki. Ziemniaka obieram i kroję w cząstki. Cebulę siekam drobno i szklę na odrobinie oleju z pestek winogron. Następnie rzucam cukinię
W kuchni Karmel-itkicebula 2 ząbki czosnku pęczek posiekanej pietruszki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chili 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cynamonu olej (z pestek winogron)* do smażenia Ciecierzycę zalewam wodą i zostawiam na 12 godzin (najlepiej na noc), się namoczyła. Podwoi swoją objętość. Jeśli wpije wodę, dolać, aby była cały czas ciecierzyca wodą przykryta. Namoczoną(...)smażą się właśnie od środka, przez reakcję sody ze związkami w ciecierzycy pod wpływem wysokiej temperatury. * Można użyć innego oleju, np. rzepakowego. Jednak na tym z pestek winogron szybciej się usmażą, a dzięki temu nie wpiją go aż tyle. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiświeże zioła: bazylia, mięta, tymianek roszponka: 2 opakowania sałaty roszponka Fit&Easy 4-5 dużych ząbków czosnku 1 paczka łuskanych ziaren słonecznika 3-5 łyżki oleju z pestek winogron sól, pieprz, puree: 4 duże ziemniaki 1/2 kostki masła pęczek koperku sól, pieprz Dorsz: Rybę solę i oprószam pieprzem cytrynowym. Następnie wraz z ziołami wkładam do rondelka, zalewam mlekiem(...)minutach wyciagam rybę i układam na gorącej roszponce. Roszponka: Na suchej jszcze patelni prażę ziarna słonecznika, odkładam na bok. Na patelni rozgrzewam olej z pestek winogron. Ząbki czosnku obieram i kroję w cieniutkir plasterki. Wrzucam na gorący olej, chwile podsmażam, po czym wrzucam sałatę. Wrzucam garść uprażonych ziaren słonecznika. Kiedy się skurczy, doprawiam solą
W kuchni Karmel-itkiczerwonej fasoli 2 czerwone cebule 2 - 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 500ml domowego przecieru pomidorowego * słoik pomidorów lekko przesmażonych Pudliszki** 3-4 szklanki bulionu warzywnego olej z pestek winogron pieprz chili w płatkach suszona bazylia sos sojowy do smaku Fasolę zalewam wodą i moczę min. 12 godzin. Odcedzam. Cebule obieram, drobno siekam. Szklę wraz z czosnkiem na oleju(...)pestek winogron. Następnie wrzucam namoczoną i odcedzoną fasolę. Dodaję przecier pomidorowy, pomidory z Pudliszek. Duszę do miękkości (ok. 1 - 2 h), uzupełniając wchłaniany płyn bulionem warzywnym i czasami mieszając. Pod koniec gotowania dodaję przyprawy, sos sojowy, duszę jeszcze jakiś czas. Podaję. SMACZNEGO! * 2 puszki pomidorów bez skórki, potraktowane widelcem na papkę ** takie to czary znalazłam w osiedlowym sklepie, można zastąpić
W kuchni Karmel-itkiSAŁATKA Z CUKINIĄ,ROSZPONKĄ I CAMEMBERTEM NA CIEPŁO. /własny;/ 1 porcja 2 garście sałaty roszponki 1/2 małej zielonej cukinii 1/2 sera camembert garść kiełków brokuła olej z pestek winogron sól, pieprz kolorowy Cukinię kroję w plasterki i przesmażam na oleju z pestek winogron. Do smażących się cukinii, wrzucam sałatę, mieszam i czekam, aż podwiędnie, po czym się zredukuje
W kuchni Karmel-itki