być różne, za każdym razem otrzymamy inny smak :) No i przede wszystkim powinniśmy jeść ryby, bo są bardzo zdrowe i dostarczają nam wiele potrzebnych składników odżywczych. Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 5-6 jajek 2 łyżki keczupu 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną(...)wodą, obieramy i kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę (można użyć sitka do krojenia jajek). Tuńczyka rozdrabniamy, dodajemy do jajek, całość skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy lekko rozcierając pastę łyżką. Dodajemy majonez i keczup, przyprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzem
Kolorowy Przepisownikdeser wojenny kawałek... rocka... Makaron Puttanesca 4 łyżki posiekanych czarnych oliwek duży ząbek czosnku, pokrojony w plasterki pół łyżeczki suszonych płatków chili 2 łyżki oliwy puszka krojonych pomidorów puszka tuńczyka w sosie własnym 300 g makaronu muszelki skórka z cytryny Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i ok 3 minut podsmażamy oliwki z czosnkiem i chili, chętni mogą dorzucić łyżkę kaparów. Dodajemy(...)pomidory z puszki i odsączonego oraz rozdzielonego widelcem tuńczyka, podlewamy odrobiną wody. Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień pod patelnią i dusimy ok 15 minut. W tym czasie gotujemy wg przepisu na opakowaniu makaron. Odcedzamy pozostawiając trochę wody z gotowania. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy makaron z gotowym sosem, ew. rozrzedzamy wodą z gotowania makaronu. Nakładamy do miseczek i posypujemy skórka
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis na ciasto zaczerpnęłam z bloga Dzikowiec od kuchni i muszę przyznać że wyszło faktycznie fantastyczne. Tuńczyk miał byc w sosie własnym, jak się okazało w lodówce znalazł się jedynie w zalewie pomidorowej, postanowiłam go użyć... był tak dobry że zawsze będę go wykorzystywac do pizzy... Ciasto 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko(...)szklanki ciepłego mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 50 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka do rozpuszczenia drożdży Składniki na moją pizzę zeszklona na oleju cebula tuńczyk w zalewie pomidorowej groszek ser żółty Sposób Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklance ciepłego mleka (można zamiast mleka użyć oliwy), z pozostałych składników wyrabiamy jednolite ciasto, dodając mąki gdy będzie zbyt rzadkie
Kuchenne aromatytonné trafia na talerze w okresie Bożego Narodzenia, ale cóż z tego? Oczywistym jest, że smak takiej strawy trafia w gusta bez względu na szerokość geograficzną. 1 kg cielęciny tuńczyk – ok 200 g cebula 6 filecików anchois 300 ml białego, wytrawnego wina oliwa z oliwek dwie cytryny łyżka kaparów sól, pieprz Do garnka wkładamy kilogram oczyszczonej cielęciny, dodajemy rozdrobnionego(...)tuńczyka (najlepiej świeżego, nie z puszki), poszatkowaną cebulę, fileciki anchois, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy dwie szklanki białego, wytrawnego wina. Całość gotujemy na małym ogniu przez 70-90 minut uzupełniając odparowujące wino. Z garnka wyjmujemy mięso. Powstały sos ubijamy ze 100 ml oliwy z oliwek i sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Dodajemy łyżkę kaparów. Mięso w całości polewamy sosem
Bon Ton ItaliaPolecam sałatkę warstwową z tuńczykiem Produkty: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 8 jajek 30 dag wędzonego sera żółtego 1/2 pora 1 słoiczek majonezu Wykonanie
Ugotujmy Cośniedojrzałe pomidory i chcemy aby szybciej się zaczerwieniły, wystarczy, że położymy je obok bananów lub jabłek. Owoce te wydzielają etylen,przyspieszający proces dojrzewania. _________________________________________________________ Przepis 10 dojrzałych pomidorów 300 gramów tuńczyka w oliwie z oliwek kilka ząbków czosnku 1 papryczka peperoncino 1 opakowanie serka mascarpone świeże oregano garść pistacji 4 łyżki oliwy z oliwek ( opcjonalnie) sól, świeżo mielony, kolorowy pieprz(...)Pomidory mijamy, ścinamy ich wierzch w poziomie. Wydrążamy je. Na patelni smażymy drobno pokrojoną cukinię, czosnek, papryczkę. Po kilku minutach dodajemy tuńczyka, mascarpone i pistacje. Całość doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym oregano. Układamy pomidory na blasze do pieczenia i napełnij je farszem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Można je jeść na gorąco, idealnie smakują też na zimno
Bon Ton Italiaznudził wam się już indyk i/lub kurczak zapraszam na pyszne jajka. Przekąska ta zapewni ci dużo białka, ale i błonnika, oraz witamin. Składniki: Makaron świderki (Pełne ziarna) tuńczyk w sosie własnym ugotowane jajka ogórek kiszony czerwona fasola z puszki listki świeżej pietruszki sól morska pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Jajka przekrój na pół i wyjmij żółtka. Makaron(...)gotuj w lekko słonej wodzie ok. 8 minut (musi być al dente). Dodaj do niego czerwoną fasolę, tuńczyka i pokrojonego w kosteczkę ogórka. Dopraw niewielką ilością soli a pieprzu wg. uznania. Nadzienie przełóż do jajecznych miseczek i udekoruj listkami świeżej pietruszki (pięknie wygląda i ma mnóstwo wit. C) Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyttego smakuje naprawdę dobrze. Tym bardziej, że zbliża się Wielkanoc, więc wszystkie jajeczne przepisy na pewno się przydadzą. Zapraszam. Składniki (na 1 porcję): 2 jajka 35 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1/2 łyżeczki majonezu spora garść posiekanego szczypiorku sól morska pieprz świeżo mielony ( najlepiej kolorowy ) ulubione kiełki bułka razowa/ pełnoziarnista/ grahamka lub inna Sposób przygotowania: Jajka blendujesz(...)majonezem, i połową szczypiorku na gładką pastę. Dodajesz tuńczyka, resztę szczypiorku i miksujesz tak, aby go mocno rozdrobnić, ale nie na gładko. Doprawiasz do smaku solą, pieprzem. Podajesz na zdrowej, wartościowej bułce z ulubionymi kiełkami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytautora, włoską nazwą potrawy, listą składników oraz metodą przygotowania opisaną w punktach. Obie przetestowane przeze mnie potrawy - makaron z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi i sałatka z tuńczykiem i fasolą - wyszły pyszne. Ich przygotowanie nie sprawiło mi również trudności. Myślę, że zmieściłam się w tytułowych 20 minutach, z czym było ciężko przy przepisach Jamiego Olivera z "30 minut(...)Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Przepisy z książki: Sałatka z tuńczykiem i fasolą Makaron z kozim serem i pomidorkami
Chilli Czosnek i Oliwasprawia, że może być traktowana w kategorii FIT. A do tego bardzo ładnie prezentuje się na talerzu :) Składniki /na 2-3 porcje/: 6 młodych ziemniaków 1/2 czerwonej cebuli puszka tuńczyka w sosie własnym 2 garście rukoli 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżeczki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować na parze. Odstawić do ostudzenia i pokroić(...)mniejsze kawałki. Przełożyć do miski. Dodać rukolę, pokrojoną w kostkę i sparzoną wrzątkiem cebulę i odsączonego tuńczyka. Doprawić do smaku, dodać oliwę i wymieszać. Rozłożyć na talerzach i dodać pokrojone w ćwiartki jajka
Pasja SmakuWyborna, włoska przystawka… Składniki na 12 porcji: 60 pikantnych papryczek kapary 150 g tuńczyka 250 g sera typu feta oliwa z oliwek 500 ml wody 300 ml octu 300 ml białego wina sól pieprz Wydrążone papryczki umieścić w naczyniu dodając wodę, ocet i białe wino. Przykryć naczynie i odstawić na dobę. Następnie wyjąć je i pozwolić przez(...)najmniej 12 godzin obciekać. Przygotować nadzienie: zmiksować tuńczyka z serem feta i kaparami, doprawiając solą i pieprzem. Wypełnić papryczki nadzieniem i zalać oliwą z oliwek. Szczelnie zamknąć i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Buon Appetito
Bon Ton ItaliaSteki z tuńczyka grubości około 2,5 cm, sól, pieprz, oliwa Steki z tuńczyka oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Odłożyć na 30 minut. Grillować bezpośrednio na ruszcie pod przykryciem 8 – 10 minut. Taki stek można przyrządzić również w domu. Wystarczy patelnia grillowa. zastawa
królestwo garówkupić już ugotowaną, dzięki czemu jest zawsze miękką, delikatna i pyszna. Wystarczy do niej oliwa, cytryna, chili... i przekąska gotowa. Można podawać w formie carpaccio, sałatki lub na grzance; - tuńczyk bonito – tuńczyk mały, osiąga do metra długości i 35 kg wagi. Wspaniałe są steki z bonito; - pimientos de Padrón - wybór kiełbas hiszpańskich; - sery, między innymi s er Torta de Cañarejal
królestwo garówVictoria Brasserie Moderne to finezyjne połączenie francuskiej kuchni z polskimi akcentami. Niedawno miałam przyjemność spróbować kilku dań z nowej karty. 1.WIOSENNA NIÇOISE- zielone warzywa, tuńczyk, cytrusowy dressing. Czyli sałatka nicejska według Macieja Majewskiego. A w niej żółtko w tempurze – wspaniałe, idealny tuńczyk, młody bób i groszek... 2. PROSIAK, SELER, DYMKA – schab z mlecznego prosiaka, puree z selera, smażona dymka, bób
królestwo garówdzień... , że nie ma czasu na "prawdziwy" obiad :D wtedy mamy swoje sprawdzone szybkie smaczne danie:D SKŁADNIKI: 0,5 kg makaronu (ja najbardziej lubię kokardki) 2 puszki tuńczyka w sosie własnym słoiczek zielonego pesto 300 g pomidorków cherry puszka kukurydzy parmezan sól, pieprz, czosnek, bazylia suszona (lepiej świeża) W dużym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron(...)dente :D W tym czasie myjemy pomidorki, kroimy na połówki. Odcedzamy kukurydze, tuńczyk Ścieramy na dużych oczkach parmezan Ugotowany makaron, odcedzamy . Do tego samego garnka wsypujemy wszystkie składniki "sosu" : pesto, oliwki, pomidorki, kukurydza, zmiażdżony czosnek, ser. Doprawiamy wg uznania. Wszystko razem mieszamy Delektujemy się w małych porcjach :P Zawsze można wziąć dokładkę
MarciochaKucharzy