autora, włoską nazwą potrawy, listą składników oraz metodą przygotowania opisaną w punktach. Obie przetestowane przeze mnie potrawy - makaron z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi i sałatka z tuńczykiem i fasolą - wyszły pyszne. Ich przygotowanie nie sprawiło mi również trudności. Myślę, że zmieściłam się w tytułowych 20 minutach, z czym było ciężko przy przepisach Jamiego Olivera z "30 minut(...)Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Przepisy z książki: Sałatka z tuńczykiem i fasolą Makaron z kozim serem i pomidorkami
Chilli Czosnek i Oliwasprawia, że może być traktowana w kategorii FIT. A do tego bardzo ładnie prezentuje się na talerzu :) Składniki /na 2-3 porcje/: 6 młodych ziemniaków 1/2 czerwonej cebuli puszka tuńczyka w sosie własnym 2 garście rukoli 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżeczki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować na parze. Odstawić do ostudzenia i pokroić(...)mniejsze kawałki. Przełożyć do miski. Dodać rukolę, pokrojoną w kostkę i sparzoną wrzątkiem cebulę i odsączonego tuńczyka. Doprawić do smaku, dodać oliwę i wymieszać. Rozłożyć na talerzach i dodać pokrojone w ćwiartki jajka
Pasja SmakuWyborna, włoska przystawka… Składniki na 12 porcji: 60 pikantnych papryczek kapary 150 g tuńczyka 250 g sera typu feta oliwa z oliwek 500 ml wody 300 ml octu 300 ml białego wina sól pieprz Wydrążone papryczki umieścić w naczyniu dodając wodę, ocet i białe wino. Przykryć naczynie i odstawić na dobę. Następnie wyjąć je i pozwolić przez(...)najmniej 12 godzin obciekać. Przygotować nadzienie: zmiksować tuńczyka z serem feta i kaparami, doprawiając solą i pieprzem. Wypełnić papryczki nadzieniem i zalać oliwą z oliwek. Szczelnie zamknąć i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Buon Appetito
Bon Ton ItaliaSteki z tuńczyka grubości około 2,5 cm, sól, pieprz, oliwa Steki z tuńczyka oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Odłożyć na 30 minut. Grillować bezpośrednio na ruszcie pod przykryciem 8 – 10 minut. Taki stek można przyrządzić również w domu. Wystarczy patelnia grillowa. zastawa
królestwo garówkupić już ugotowaną, dzięki czemu jest zawsze miękką, delikatna i pyszna. Wystarczy do niej oliwa, cytryna, chili... i przekąska gotowa. Można podawać w formie carpaccio, sałatki lub na grzance; - tuńczyk bonito – tuńczyk mały, osiąga do metra długości i 35 kg wagi. Wspaniałe są steki z bonito; - pimientos de Padrón - wybór kiełbas hiszpańskich; - sery, między innymi s er Torta de Cañarejal
królestwo garówVictoria Brasserie Moderne to finezyjne połączenie francuskiej kuchni z polskimi akcentami. Niedawno miałam przyjemność spróbować kilku dań z nowej karty. 1.WIOSENNA NIÇOISE- zielone warzywa, tuńczyk, cytrusowy dressing. Czyli sałatka nicejska według Macieja Majewskiego. A w niej żółtko w tempurze – wspaniałe, idealny tuńczyk, młody bób i groszek... 2. PROSIAK, SELER, DYMKA – schab z mlecznego prosiaka, puree z selera, smażona dymka, bób
królestwo garówdzień... , że nie ma czasu na "prawdziwy" obiad :D wtedy mamy swoje sprawdzone szybkie smaczne danie:D SKŁADNIKI: 0,5 kg makaronu (ja najbardziej lubię kokardki) 2 puszki tuńczyka w sosie własnym słoiczek zielonego pesto 300 g pomidorków cherry puszka kukurydzy parmezan sól, pieprz, czosnek, bazylia suszona (lepiej świeża) W dużym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron(...)dente :D W tym czasie myjemy pomidorki, kroimy na połówki. Odcedzamy kukurydze, tuńczyk Ścieramy na dużych oczkach parmezan Ugotowany makaron, odcedzamy . Do tego samego garnka wsypujemy wszystkie składniki "sosu" : pesto, oliwki, pomidorki, kukurydza, zmiażdżony czosnek, ser. Doprawiamy wg uznania. Wszystko razem mieszamy Delektujemy się w małych porcjach :P Zawsze można wziąć dokładkę
MarciochaKucharzyMoje wyobrażenie o tuńczyku zawsze było, że to taka mała rybka jak szprotka, ewentualnie może być jak śledzik bałtycki. Dopiero kolega w pracy, kiedy na przerwie zeszliśmy na temat ryb i połowu, pojawiło się hasło tuńczyk, ja na to – ‚aha, no wiem, to taka mała rybka’. Kolega odpala Google i pokazuje mi tą moją
Pink Envelopezabawy. Jeden z pomysłów podsunęła mi moja najmłodsza siostra, która znalazła ten przepis w sieci. Placuszki tuńczykowe sprawdziły się świetnie! Dla małej smażyłam je bez tłuszczu. Składniki: 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej 150g mąki gryczanej 100g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 2 jajka czubata łyżka drobno startego żółtego sera (może być parmezan(...)musi) 1 duża cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Jajko roztrzepać z mlekiem. dodać odsączonego z zalewy tuńczyka - nie rozdrabniać za bardzo, fajnie, jak w plackach są kawałeczki ryby. Posiekać drobno cebulę i natkę pietruszki - wymieszać z dodać do ciasta. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia - połączyć z masą jajeczno-tuńczykową. na koniec dodać żółty
Kulinarne Inspiracjetempie. Jest tak pyszna, że trudno się jej oprzeć. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu:) Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka tuńczyka w zalewie 1 puszka kukurydzy 20 dag żółtego sera 4 łyżki majonezu 1 pęczek szczypiorku Wykonanie: Jajka obieram i kroję na połówki, żółtka odkładam osobno. Białka kroję w kostkę(...)układam na spodzie salaterki. na białkach układam osączony z zalewy groszek, na groszku układam tuńczyka osączonego z zalewy i delikatnie rozdrobnionego widelcem, na rybę układam kukurydzę, również osączoną z zalewy i ser żółty pokrojony w drobną kostkę. Całość smaruję majonezem, posypuje posiekanymi żółtkami oraz posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenwarzyw, a wszystkie dodatki są soczyste i chrupiące. Właśnie włożyłam sałatkę do lodówki, gdyż spodziewam się gości. Składniki seler naciowy ja zużyłam 3 „kolby” 3 jabłka, najlepiej Szara Reneta tuńczyk w zalewie naturalnej u mnie Calippo od Index Food puszka duża kukurydzy majonez+musztarda+sól+pieprz+łyżka płaska chrzanu ze słoiczka natka pietruszki Selera naciowego należy dobrze umyć, odciąć dół(...)przepatrzyć listki. Poszatkować selera . Obrać jabłka i zetrzeć na tarku w robocie, najlepiej w słupki ,techniką julienne,albo na dużych oczkach. Wymieszać z selerem. Dodać tuńczyka odsączonego z zalewy. Wsypać kukurydzę. Wymieszać. Przygotować majonez. Majonez, musztardę – niewiele, zmiksować z solą, chrzanem i pieprzem. Zalać salatkę, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, aby się przegryzła. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniPyszne, lekkie... nic dodać nic ująć. Składniki: 120 gram makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany, bez glutenu) 1 puszka tuńczyka, najlepiej z wody 1/2 opakowania ricotty 1/2 pęczka szałwii 1 szalotka 1 ząbek czosnku około 4 łyżki oliwy z oliwek orzechy włoskie do podania sól i pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, w tym czasie na patelni(...)rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Szalotkę i czosnek siekamy, wrzucamy na patelnię i smażymy kilka chwil, wrzucamy tuńczyka odcedzonego z wody i całość dusimy chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną drobno szałwię (kilka listków odkładamy), dodajemy ricottę i dusimy minutę. Ugotowany makaron mieszamy z dokładnie z sosem, przed podaniem polewamy resztą oliwy z oliwek, posypujemy orzechami i dekorujemy
Mango PapajaMoje ulubione sałatki, które idealnie sprawdzą się na lekką Wielkanoc! Zapraszam i życzę smacznego! Sałatka z jajem i serem pleśniowym Lazur Sałatka z jajem poche, tuńczykiem i pesto migdałowo-słonecznikowym Sałatka z jajem i serem korycińskim Sałatka z jajem i tuńczykiem, z pomidorowym pesto Wiosenna sałatka z fetą i owocami
Sajkofanka smakuSkładniki: 100 g ryżu 1 puszka tuńczyka w oleju 5 ogórków konserwowych 3 jajka 5 łyżek majonezu 4 łyżki ketchupu 1 puszka kukurydzy 100 g oliwek Wykonanie: Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo. Układać sałatkę warstwami: 1 ryż 2 tuńczyk rozdrobniony widelcem wraz z olejem. 3 ogórki pokrojone w kostkę 4 cienka warstwa majonezu 5 kukurydza
O kuchni z uczuciemporcje) Ciasto: pół główki białej kapusty (opcjonalnie kapusty pekińskiej) 2 jajka 300 g mąki pszennej 200-220 ml wody 20 g cieniutkiego pora opcjonalnie wiórki z suszonego tuńczyka: katasuobushi oliwa z oliwek do smażenia Do dekoracji majonez plasterki świeżego, małego pora pokrojonego w cienkie paseczki (2 małe garstki) lub opcjonalnie kiełki soi bądź brokuła Farsz: Jest dowolny i opcjonalny, mogą(...)być owoce morza: krewetki, kraby, małże, ryby: tuńczyk, łosoś i inne, kompilacji jest mnóstwo, a dobór dowolny do smaku. Poniżej przedstawione są dwie propozycje, które zostały przez nas wypróbowane dodatki do smaku opcjonalnie do wyboru: boczek około 2 plasterki lub ośmiornica pokrojona w plasterki surimi pokrojone w plasterki 1/4 papryki pokrojonej w kostkę 1/4 awokado
KreatywnePiny