drugie śniadanie, kolację lub jako przekąska. Świetnie sprawdza się w pacy, nawet po niedużej ilości czujemy się długo syci i co najważniejsze nie czujemy się ociężali. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju 1 słoik suszonych pomidorów w oliwie lub oleju 1 puszka ciecierzycy 1/2 szklanki kuskusu przyprawa do pieczonych ziemniaków (do smaku) Wykonanie: Tuńczyka i ciecierzycę odcedzamy
IMPRESJA SMAKUdrugie śniadanie do pracy. Do sałatki użyłam fasoli Piękny Jaś Tyczny od CENOS. Polecam bo to dobra jakość za niską cenę. 1 szkl fasoli Piękny Jaś Tyczny Cenos puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym mała czerwona cebula ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki rzeżucha do posypania Dzień wcześniej wieczorem fasolę(...)wypłukać i namoczyć w 1 l zimnej wody. Na drugi dzień fasolę gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Czosnek drobno siekamy, cebulkę kroimy w piórka. Do miski przekładamy wszystkie składniki, wlewamy olej rzepakowy, przyprawiamy do smaku i mieszamy. Sałatkę odstawiamy w chłodne miejsce aby składniki się przegryzły. Przed podaniem posypujemy rzeżuchą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
Smakołyki AsiWersja pierwotna zakładała jednak sam majonez :) 150 g sera żółtego wędzonego 1 szklanka kukurydzy 300 g ananasa odsączonego z syropu 150 g sera żółtego 5 jajek 2 puszki z tuńczyka w oleju 1 cebula 150 g majonezu 200 g śmietany 18% szczypiorek Jajka ugotować na twardo, a po przestudzeniu oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na drobnej tarce i dodać(...)wędzony zetrzeć na tarce i wysypać na samo dno. Układać kolejne warstwy sałatki, tj kukurydzę, pokrojonego w kostkę ananasa, starty ser. Rozsmarować połowę sosu majonezowego, na to odsączonego tuńczyka, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i resztę sosu. Na wierzch zetrzeć na drobnej tarce żółtka i posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Sałatkę najlepiej podawać po paru godzinach od przygotowania. Smacznego :) Sos majonezowy
https:KKuchniaMniammiski ze śledziami i delikatnie mieszamy. Sałatkę chłodzimy, a przed podaniem układamy na niej pokrojone w ćwiartki lub ósemki jajka. Zapraszam również na inne sałatki ze śledziami lub tuńczykiem :) Szuba ukraińska - sałatka z buraczków i śledzi Śledzie w sosie curry Postna sałatka śledziowa Śledzie po kaszubsku Sałatka wiosenna z tuńczykiem
Trzeci talerzpodobnej wielkości. Jeśli chcecie możecie także wszystkie zmiksować na jednolitą masę i pyszna pasta do pieczywa gotowa :) Składniki (na ok. 6 porcji): 200 g suchego białego ryżu 2 puszki tuńczyka w oleju 1 czerwona papryka 1/2 papryczki chilli (bez pestek) pęczek natki pietruszki 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka marynowanego różowego(...)płaska łyżka cukru trzcinowego sok z połowy cytryny sól pieprz Wykonanie: Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu (uważając, by go nie rozgotować). Po ugotowaniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Paprykę oraz papryczkę chilli myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki i majeranek drobniutko siekamy. Imbir wyjmujemy z zalewy, odcedzamy i również bardzo drobno kroimy
MyCookBook.plpropozycja wspaniałej, szybkiej, prostej sałatki, jaka szybka, taka i smaczna, polecamy! Składniki: 200 g pieczarek 1 puszka tuńczyka w oleju 3 jajka 1 cebul a czerwon a 2 łyżki kukurydzy sól i pieprz do smaku kilka oliwek do dekoracji Wykonanie: Pieczarki kroimy w plasterki, blanszujemy około 2 minut we wrzącej wodzie ze szczyptą soli i cukru. Odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia(...)Jajka gotujemy na twardo studzimy, obieramy ze skorupki. Do miski wkładamy przestudzone pieczarki, pokrojone w kostkę jajka, obraną i pokrojoną w piórka cebulę, 2 łyżki kukurydzy i kawałki tuńczyka z puszki, przyprawiamy wszystko solą i pieprzem świeżo mielonym. Delikatnie mieszamy dekorujemy oliwkami. Smacznego
kgwjanczewoZdrowa pasta do smarowania pieczywa z cennymi składnikami awokado i z dodatkiem tuńczyka to doskonała energia na rozpoczęcie dnia. Polecam z chrupkim razowym pieczywem. Składniki: 5 jaj 1 dojrzałe awokado 1 puszka tuńczyka w sosie własnym ½ cebuli czerwonej 1 ząbek czosnku Pęczek natki pietruszki 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z limonki Biały pieprz do smaku Sól do smaku
Wanilia i KardamonSkładniki: 50 dag ugotowanego makaronu świderki 1 puszka tuńczyka w oleju 1/2 papryki czerwonej 1 średnia cebula 4 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe 1/3 puszki kukurydzy sól pieprz 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu Ugotowany makaron przełożyć do miski. Tuńczyka osączyć z oleju, lekko rozdrobnić i dodać do makaronu. Cebulę, paprykę, ugotowane jajka i ogórki pokroić
Ewusiowe Smakisałaty (ok. 30g) - 6 plasterków ogórka (ok. 30g), - 2 rzodkiewki (ok. 40g), - 2 pomidory koktajlowe (ok. 40g), - łyżka kukurydzy (ok. 20g), - 1 kromka chleba razowego (ok. 30g), - 2 łyżki tuńczyka z wody (ok. 60g). - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5g), - łyżeczka tahiny (ok. 5g), - sok z cytryny. Sposób przygotowania 1. Sałatę myjemy i rwiemy(...)chleba kroimy w kostkę i rumienimy na oleju rzepakowym. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy tahinę z oliwą i sokiem z cytryny. 5. Na talerzu układamy sałatę, ogórka, pomidorki, rzodkiewkę, kukurydzę, tuńczyka, grzanki i polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - witaminę C, która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - wapń (pochodzący z tahiny), który odpowiada za prawidłową
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 puszki tuńczyka 2 cebule 3 ugotowane ziemniaki 3 ugotowane buraki 4 jajka koperek sól, pieprz 1/2 cytryny cukier majonez Spód naczynia smarujemy majonezem. Buraki i ziemniaki ścieramy na tartce na dużych oczkach(...)Buraki mieszamy z cukrem, solą i sokiem z cytryny. Cebulę i jajka kroimy w kostkę. Koperek siekamy. Układamy warstwami: tuńczyk cebula ziemniaki majonez buraki + sól +cukier + kwasek cytrynowy jajka + sól + pieprz koperek SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiSkładniki: Ser feta szynka prosciutto di parma szczypiorek winogrona ser kozi kawałek sera pleśniowego suszone śliwki wędzony halibut i tuńczyk Przygotowanie: Wszystkie sery zmieszać razem na gładką masę.. Do papilotków włożyć szynkę nafaszerować serem, posypać posiekanym szczypiorkiem dodać ćwiartkę winogrona Śliwki zawinąć w szynkę...... Kuleczki serowe posypać kawałkami Halibuta i Tuńczyka.. Popić dobrym winem..... :-) Smacznego
Gaździnka warzymakaronu, zapraszam na całkiem smaczny obiad, lub jak kto woli kolację. SKŁADNIKI: 200 g makaronu z dodatkiem atramentu kałamarnicy 8-10 pomidorków koktajlowych kilka zielonych oliwek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach) 1 łyżka oliwy 2-3 łyżki passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku sól pieprz natka pietruszki A jak to zrobić: Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pomidorki(...)skórki i pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać passatę, pomidorki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 10 minut, aż delikatnie zmiękną. Dodać pokrojone na pół oliwki, kawałki tuńczyka, doprawić solą i pieprzem, delikatnie mieszając, aby ryba zbytnio się nie rozpadła. Na talerzu ułożyć porcję makaronu i sosu, posypać natką pietruszki. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Kuchnia w opałachwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com 2 puszki tuńczyka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 2 marchewki 2 łyżki przecieru pomidorowego oliwa (*) sól, pieprz Tuńczyka odsączyć z zalewy. Marchew ugotować i pokroić w kostkę. Paprykę sparzyć (polać wrzątkiem) i również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. (*) Nie podałam ilości oliwy
Di gotujeszybki lunch w pracy. Sushi możemy przygotować z ryb surowych, pieczonych, wędzonych, z ogórkiem avocado - dowolność według preferencji smakowych. Dziś polecam Wam bardzo smaczne rolki z pieczonym łososiem, z tuńczykiem, wędzoną makrelą, avocado, papryką, jarmużem i lekkim serkiem. Potrzebne składniki: 1 upieczony dzwonek łososia 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1/2 wędzonej makreli
Łycha smaków