miałam okazję gościć na niesamowitych warsztatach prowadzonych przez Marco Ghia z Akademii Kulinarnej Whirlpool . Tematem warsztatów była bożonarodzeniowa kuchnia włoska, a w roli głównej wystąpili oliwa z oliwek i tuńczyk. Warsztaty rozpoczęliśmy od degustacji oliwy , którą poprowadzili Joanna Świątek i Michał Ceglarz z Monini . Było to dla mnie cenne doświadczenie, gdyż moja wiedza na temat oliwy była(...)humoru i charyzmie. [fragment zaproszenia na warsztaty] Inne grupy przygotowywały lasagne z dorsza z bazyliowym pesto, krem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy oraz oliwki z tuńczykiem. Na deser mieliśmy babkę panettone podana w formie sufletu (najprościej mówiąc). Pachniało tak niesamowicie, że chyba wszyscy z niecierpliwością czekaliśmy na moment, kiedy będziemy mogli usiąść do stołu i spróbować
Codzienna kuchnia niecodziennaHappy łączy się wyśmienicie. Śniadanie idealne, świetne na lekkie przekąski dla znajomych. Polecamy produkty od Raw And Happy https://www.facebook.com/RawAndHappy.eu/?fref=ts http://www.rawandhappy.eu/ Składniki 1 awokado 1 puszka rozdrobnionego tuńczyka w wodzie 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki(...)Tuńczyka osączamy z zalewy, dodajemy do awokado i miksujemy. Do zmiksowanej pasty dodajemy posiekany szczypiorek, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin
R'n'G KitchenSkładniki: 1/2 cebuli 1/2 papryki 185 g tuńczyka w wodzie czosnek granulowany, oregano, pieprz, sól 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 garści makaronu razowego świderki Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w półksiężyce i podsmażamy na odrobinie oliwy. Kiedy papryka zmięknie a cebulka się ładnie zeszkli, dodajemy odcedzonego tuńczyka, koncentrat i przyprawy - dokładnie mieszamy. i podgrzewamy kilka minut. Jest to przepis
Moje-pitraszenieSkładniki: 1 pomidor 1/2 cebuli 1/2 kapusty pekińskiej 125 g rozdrobnionego tuńczyka w wodzie czosnek granulowany, pieprz 1,5 łyżki jogurtu naturalnego Pomidora i cebulę kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy - przekładamy do miski. Tuńczyka odcedzamy z wody dodajemy razem z przyprawami i jogurtem naturalnym do warzyw - mieszamy. Smacznego
Moje-pitraszeniedodatek i komponent wielu zdrowych potraw. Zupa jest najszybszą i najłatwiejszą z nich. W wersji podstawowej, wegetariańskiej, robimy ją na bulionie dashi (z wodorostów kombu i płatków suszonego tuńczyka pasiastego – bulion jest dostępny do kupienia w formie kostki, pasty, granulatu, saszetki). Weganie mogą zrobić bulion na samych wodorostach. Bulion to kwintesencja piątego smaku – umami. UMAMI Dla nas ten smak(...)lodówce 8-9 miesięcy, ciemne pasty – nawet ponad rok. SKŁADNIKI NA 2 ŚREDNIE PORCJE 700ml wody 2-3 płaskie łyżeczki granulowanego bulionu dashi (lub wodorosty kombu i płatki tuńczyka na wywar) 4-6 pełnych łyżeczek pasty miso (ja użyłam jasnej, ciemnej będziecie potrzebować mniej) ½ kostki twardego tofu 2 porcje wybranego makaronu garstka wodorostów kombu 1 gałązka grubego szczypioru z cebulką
Karo in the KitchenProsta w wykonaniu, przepyszna w smaku, tak mogę w skrócie opisać tę sałatkę. Wspaniale nadaje się na imprezy okolicznościowe, czy na kolację. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: - 6 ugotowanych jajek - puszka tuńczyka - łyżka posiekanego koperku - paczka drobnego makaronu (najlepiej włoskiego lub z mąki durum) - 3 łyżki kaparów - sól, pieprz kolorowy - majonez (w wersji dietetycznej użyjcie jogurtu greckiego) Jajka kroimy w kostkę, tuńczyka
SMYKWKUCHNIfirmy Folwark . Składniki : 1 mała sałata lodowa 1 szklanka roszponki 1 szklanka czarnych oliwek 2 podłużne czerwone papryki 2 cebule czerwone 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w oleju 1 szklanka sera żółtego 5 jajek sos : 1/2 szklanki Oleju rzepakowego Olejowy Raj 1 łyżka octu winnego 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka(...)dobrze mieszamy. Sał atę lodow ą drobno kroimy . Warstwy : 1. Roszponka z garścią sałaty lodowej posolonej i skropionej oliwą 2. Czerwona papryka pokrojona w kostkę 3. Kukurydza 4. Tuńczyk pokruszony bez oleju 5. Drobno pokrojona cebula 6. Sałata lodowa polana Remuladą duńską 7. Oliwki 8. Ser żółty starty na tarce 9. Remulada duńska
Sama słodycz i szczypta chiligłodomorów to zaręczam...można ją zjeść bez chleba! Ale ja bez chleba jakoś nie mogę! Składniki -mieszanka sałat, przynajmniej 5 rodzajów -zielone oliwki lub każde inne -puszka duża tuńczyka w oliwie z oliwek -ser kozi lub owczy tarty -puszka kukurydzy -czerwona papryka -awokado -glassa di soia z octem balsamicznym z Modeny -oliwa z oliwek Sałatę wsyp z opakowania do miski(...)Użyłam umytej sałaty. Dodaj ser kozi, paprykę. Wsyp kukurydze i tuńczyka. Dodaj oliwy z oliwek, szczyptę soli. Wyłóż na półmisek- u mnie Porcelana Bogucice Dosmacz zygzakami glassy sojowej z octem. Polecam do tego chleb włoski. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniszparagowej (ja kupiłam w słoiku) - 1 mała czerwona cebula - szczypta kurkumy i pieprzu ( przy tym połączeniu kurkuma działa najlepiej) - 1 pomidor - łyżeczka oleju z ostropestu i octu jabłkowego - puszka tuńczyka w oleju (taką średnią). Quinoa opłucz na małym sicie, wrzuć do małego garnka i zalej 200 g wody. Dodaj liście i goździki oraz sól. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu(...)posiekaną cebulę na łyżce tłuszczu np oleju kokosowego dodaj pieprz z kurkumą, a po 2-3 minutach fasolkę. Podgrzej wszystko. Pokrój pomidora w kostkę, wymieszaj z octem i olejem, tuńczyka odcedź. Poukładaj wszystko na talerzu i SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkinależą: fasola groszek, orzechy ziarna, pestki Więc które z nich najlepiej wybrać? Jest mnóstwo opcji, m.in : pierś z kurczaka (wcześniej upieczona/ugotowana i pokrojona na kawałki) wędliny (dobre jakościowo) tuńczyk w sosie własnym łosoś wędzony (również świetne źródło zdrowych tłuszczy) tofu twarożek ser feta Oczywiście, to nie wszystko, ale ja najchętniej wybieram właśnie powyższe produkty. Idealnie nadają się(...)wcześniej zajęcia i wolę sobie rano dłużej pospać, to dzień wcześniej przygotowuję sobie właśnie takie placuszki. Rano tylko podgrzewam i pakuję w swoje pudełko. Placki z cukinii i tuńczyka Robiłam już kilka razy, ale przepis opublikowałam dopiero w wakacje. Pamiętam, że wtedy zaczynałam przekonywać się do cukinii... a z czasem dodawałam ją do wielu innych potraw. ;) Placuszki są naprawdę pyszne
Kuchnia ElliePrzepyszna sałatka z tuńczykiem, kwaśną żurawiną i chrupiącymi orzechami która równe dobrze sprawdzi się jako przystawka ale też jako znakomita pasta na chleb. Wystarczy, że dodamy do niej starty żółty ser i zapieczemy na chlebku... otrzymamy wspaniałą grzankę z ciągnącym serem ;) Składniki: 100g brązowego ryżu puszka tuńczyka w sosie własnym średnia czerwona cebulka 1/2 szklanki
Pyry na Gazmiseczkę i sparzyć wrzątkiem. Oczywiście buźkę wycinamy według własnej inwencji twórczej ;) Sałatkę można włożyć do miseczek tuż przed podaniem lub wcześniej, wtedy sałatka dodatkowo przejdzie cytrusowym aromatem. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym pół zielonego ogórka biała część pora 5-6 dużych kawałków papryki marynowanej lub jedna surowa czerwona papryka pęczek koperku kilkanaście sztuk czarnych oliwek pół puszki kukurydzy pół(...)łyżki majonezu czubata łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy sól, pieprz Pora i oliwki siekamy w plasterki. Ogórek, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Koperek siekamy drobno. Wszystko mieszamy razem. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy i dodajemy do pokrojonych składników. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos. Zalewamy sałatkę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę do "przegryzienia
Czerwona Porzeczkapowstała z tego co było pod ręką ( czytaj w lodówce ) Składniki: puszka groszku puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 6 jajek ugotowanych na twardo pół pęczka natki pietruszki puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka majonezu 1 łyżka sosu czosnkowego Folwark sól,pieprz do smaku Wykonanie: Do salaterki przekładam osączony groszek, kukurydzę oraz fasolę. Jajka kroję w kosteczkę, tuńczyka rozdrabniam
Z Majeczką w kuchnigranita z pomarańczowego pomidora. Gra temperatur – gorące – zimne. Puder oliwkowy- chyba sama zrobię. Proste pomysły, ale trzeba na nie wpaść, mieć dobry produkt, dzięki któremu zrealizujemy zamysł. Stek z tuńczyka - glony morskie/ prażony sezam z lnem/ kalarepa/ lody miso. Tuńczyk idealny i nie prośmy o wysmażenie, on jest dokonały, nie zabijajmy go. Do niego sezam, kalarepka!, to troszkę zapomniane warzywo
królestwo garów