jednym z blogów kulinarnych, jednak dziś nie mogę go nigdzie znaleźć... Jeśli tylko mi się to uda - podam adres ;-) Świetna propozycja na zdrowie śniadanie. Składniki -dojrzałe awokado -puszka rozdrobnionego tuńczyka w wodzie -odrobina soku z cytryny -pietruszka -pieprz i sól Przygotowanie Awokado obrać i pokroić w malutką kosteczkę (lub, jeśli jest na tyle dojrzałe, pognieść widelcem). Skropić sokiem z cytryny(...)Tuńczyka odsączyć, pietruszkę posiekać. Wymieszać razem z awokado, lekko doprawić. Na kanapce posypywać pieprzem
Zielona Kuchniapół ogórka świeżego -2 dymki -ząbek czosnku -pół pęczka kolendry (niestety nie udało mi się nigdzie znaleźć świeżej) -1 łyżeczka startego imbiru -sok z limonki -łyżeczka brązowego cukru -puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Przygotowanie Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować dressing: czosnek drobno posiekać i wymieszać z sosem sojowym, octem(...)limonki, cukrem i przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce. W tym czasie obrać ogórka, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulki dymki drobno posiekać, a liście sałaty porwać na kawałki. Tuńczyka odsączyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce i polać przygotowanym wcześniej dressingiem. Na koniec posypać posiekaną kolendrą. Źródło: TaoTao Smacznego
Zielona Kuchniaartykuł o Dukanie kilka przepisów bardzo mi się spodobało. Między innymi poniższe placuszki - świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będą gościć u mnie zdecydowanie częściej. Składniki -puszka tuńczyka sałatkowego w sosie własnym -200g chudego twarogu -2 jajka -2 łyżki otrąb owsianych -1 łyżka otrąb pszennych -łyżeczka proszku do pieczenia -szczypta soli -pieprz -kilka gałązek bazylii lub natki(...)Przygotowanie Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do twarogu, wyrobić na masę. Odsączyć tuńczyka. Dodać do sera. wsypać otręby, proszek do pieczenia, posiekaną bazylię. Oprószyć pieprzem i wymieszać. Białka ubić z solą. Dodać pianę do masy, wymieszać. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kłaść łyżką porcje ciasta (zostawiając odstępy 3-4cm). Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st
Zielona Kuchniajednak przychodzi ochota na typową "majonezową sałatkę". Ta jest jedną z moich ulubionych. Smaczna i bardzo sycąca jest fajną opcją na zimowe dni. Składniki -2 torebki ryżu -puszka rozdrobionego tuńczyka w oleju roślinnym -puszka kukurydzy -puszka groszku -3/4 szklanki drobno pokrojonych ogórków konserwowych -2 łyżki musztardy -łyżka majonezu -sól i pieprz Przygotowanie Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić(...)Kukurydzę i groszek odsączyć na sitku. Ryż przełożyć do miski. Dodać kukurydzę, groszek, pokrojone ogórki i tuńczyka razem z olejem. Dokładnie wymieszać. Dodać musztardę, majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona w lodówce. Smacznego
Zielona Kuchniapodczas gdy inni się świętowali, ja jadłam suchego wióra. Ale, no właśnie jest to ale. Majonez był mi potrzeby do jednej, jedynej rzeczy za jaką tęsknię będąc wege, mianowicie tuńczyk. Weganie są niesamowici, potrafią praktycznie wszystko zweganizować, tak też dokopałam się do mnóstwa przepisów na podróbkę tuńczyka, a tu o ile znajdziecie naprawdę mnówstwo przepisów to postawą jest majonez, wegański
greenscarfjako osoba znająca już pewne smaki jak ryby, jajka, to ich czasami brakuje. W moim przypadku najbardziej brakuje mi ryb. Jak ja zazdroszczę moim kotom… Na przepis wegańskiego tuńczyka trafiłam na YouTube, i oczywiście Amerykanie go „wynaleźli” , wiadomo Składniki: 5 400 g ugotowanej ciecierzycy (waga po ugotowaniu), może być z puszki, ze słoika 2 ogórki kiszone (Amerykanie(...)drobno posiekaj. Dodaj wszystkie składniki do ciecierzycy, wymieszaj. V’oila. Może nie wygląda najpiękniej, ale jest pyszne. I mam pewność, że mi koty że zeżrą Artykuł Wegański tuńczyk pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfoprzeć! Pastę z jajek przygotowuję na kilka sposobów, z różnymi dodatkami. Najczęściej elementem łączącym pastę jest majonez, musztarda, chrzan, oddzielnie, razem, w różnych połączeniach i proporcjach. Wyśmienite smaki! - z tuńczykiem, - z ketchupem i chrzanem, - z suszonymi pomidorami, - z drobno startym żółtym serem, - z twarożkiem i szczypiorem, - z kremowym twarożkiem lub gęstym jogurtem naturalnym, - z pieczarkami podduszonymi na maśle, - z drobno(...)wspaniała! Konsystencję pozostawiam do wyboru, lecz taka z dodatkami ogórków, papryki, pomidorów, szczypioru smakuje lepiej w drobnych kawałeczkach niż zmiksowana na gładko. Wersja musu sprawdzi się z dodatkiem tuńczyka, majonezu, jogurtu, chrzanu, musztardy, ketchupu, suszonych pomidorów, nawet oliwek. Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo łyżka majonezu łyżeczka musztardy szczypiorek sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Jajka obieram
Zasmakuj Kuchniseler sałatka duży słoik ( Orzech ) puszka kukurydzy puszka czarnego groszku puszka groszku pół czerwonej cebuli 4 jaja filety a la'matjas – ile chcecie łosoś sałatkowy wędzony puszka tuńczyka w zalewie majonez świeży koperek świeży majeranek sól i pieprz do smaku ogórek kiszony u mnie słoik Filety przepłucz w zimnej wodzie, osusz na ściereczce, pokrój w paseczki i wrzuć(...)pokrój w kosteczkę, dodaj do całości. Jaja ugotowane na twardo pokrój w kostkę, to samo zrób z ogórkiem kiszonym. Seler sałatkowy odsącz z zalewy, dodaj do sałatki, dodaj też tuńczyka i łososia . Delikatnie przemieszaj, dosmacz solą i pieprzem. Teraz wmieszaj we wszystko majonez, u mnie zawsze na oko. Majonez zmiksowałam z łyżką musztardy i koperku. Odstaw do przegryzienia najlepiej
Z Kuchni Do Kuchnismaku, więc jeśli go nie macie, można go pominąć. Sugeruję wówczas użyć cząbru, jak do każdego dodatku roślin strączkowych. Składniki : 100 ml makaronu orzo 150 ml czarnej soczewicy puszka tuńczyka w oliwie słoiczek kaparów 5 ogórków gruntowych chili 2 gałązki pietruszki naciowej płaska łyżeczka ostropestu 2-3 łyżki dobrej oliwy lub oleju (u mnie ostropestowy) sól pieprz Soczewicę wypłukać(...)wody (gotować do odparowania wody). Makaron wrzucić na osolony wrzątek i ugotować do miękkości. Soczewicę i makaron wymieszać ze sobą i odstawić do ostygnięcia. Do makaronu i soczewicy dodać tuńczyka z puszki, ogórki pokrojone w kostkę, odcedzone kapary oraz rozdrobnione: chili i natkę pietruszki. Całość posypać ostropestem i polać olejem. Dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem
Weekendy w domu i ogrodzieSKŁADNIKI: 🍕🍕🍕 2 bagietki ok 30 cm Mix sałat Farsz 🍕🍕🍕🍕 1 puszka tuńczyka stek w oleju 2 mini papryki lub 1 duża 3 ogórki konserwowe 10 dag sera np. Gouda Sól i pieprz do smaku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy PRZYGOTOWANIE: 👉Tuńczyka odcedzam,dodaję do miski. Paprykę myję i kroję
Gotowanie Patkia.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -szklanka makaronu kolorowego rurki -puszka tuńczyka w oleju -pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju i ziołach -5-6 oliwek zielonych -2 ząbki czosnku -torebka sosu greckiego lub winegret podstawowy -sól, pieprz do smaku Makaron ugotować i wystudzić(...)Pokroić w grubsze krążki. Tuńczyka odsączyć z oleju, pomidory pokroić w paseczki, oliwki i czosnek w cienkie plasterki. Sos grecki przygotować zgodnie z przepisem na opakowani dodając łyżeczkę cukru. Doradzam zmniejszyć ilość oleju do 1 łyżki. Jeżeli użyjemy sosu winegret, pomijamy dodawanie czosnku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodając odrobinę soli i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na pół godziny przed podaniem
Kulinarne przemysleniaspaghetti al tono ale ja zamiast makaronu spaghetti zakupiłam bavette i dlatego mam to proste, sycylijskie danie odrobinę inaczej. Makaron można posypać tartym parmezanem lub Grana Padano. Aby tuńczyk całkiem się nie rozpadł wystarczy dodać go na samym końcu. Można dodawać kapary i fileciki anchois, ja dodałam pieczarki. Bavette narodziło się w Genui i ma kształt spłaszczonego spaghetti, Neapol(...)swoje spaghetti a Genueńczycy bavette. Bavette al tono - makaron z tuńczykiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniechyba będę musiała wycofać się z powyższego stwierdzenia. Moją nową królową sałatek została zielona krowa. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. 200 g Mini rurki Lubella 1 puszka tuńczyka w oleju 1 szklanka oliwek 200 g pomidorków koktajlowych 1 ogórek wężowy 1 garść słonecznika 1 mała czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1 solidna garść rukoli 1 łodyga selera(...)łyżeczka miodu sok z 1/2 cytryny 1 łyżka sosu sojowego szczypta soli Wszystkie składnik sosu połączyć ze sobą, czosnek należy zmiażdżyć. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Tuńczyka odcedzić z oleju i rozdrobnić. Pomidorki przekroić na połówki, ogórka w duże kawałki, paprykę w paseczki, cebulę i selera w półplasterki. Słonecznik uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor
Jadło i czytadłozeszłym roku. Wbrew pozorom i moim obawo nie było to takie trudne Powstałe rolki nie były może idealnie okrągłe, ale zdecydowanie były pyszne! Wtedy do przygotowania sushi użyłam upieczonego tuńczyka. Tym razem postawiłam na łososia. Genialnie cały problem w przygotowaniu sushi leży w rybie. Niestety ciężko jest dostać świeżego łososia lub tuńczyka, który można byłoby wykorzystać na surowo do sushi
PatiGotujeNajpyszniejsza i najprostsza potrawa ever. Sałata rzymska, tuńczyk, jajko, oliwa, świeże oregano, kromka chleba, czosnek i parmezan. Przygotowanie sałatki zajmuje 8 min i jest ona rewelacyjnym uzupełnieniem grillowego stołu czy np. pysznym obiadem do pracy. Kromkę chleba pokroić na małe części, upiec w piekarniku lub na patelni z odrobiną oleju i ząbkiem czosnku. Jajko ugotować, pokroić(...)kostkę lub w ćwiartki, połączyć z sałatą i tuńczykiem. Przyprawić do smaku pieprzem i solą, polać oliwą, octem balsamicznym. Delikatnie wymieszać. Na wierzch położyć grzanki, świeże oregano i parmezan. Mniammm
pieprzny smaczek