składniki: 5 jaj 1 średni por 200 g sera żółtego 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka tuńczyka w oleju 1 słoiczek majonezu 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżka musztardy 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz wykonanie: Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)grubych oczkach. Majonez łączymy z musztardą i śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Szczypiorek myjemy i kroimy na drobno. W przeźroczystej salaterce układamy warstwowo: białka jajek-groszek konserwowy-tuńczyk-por-kukurydza-czerwona fasolka-ser żółty-sos majonezowy-żółtka jaj-szczypiorek
Domowy Smak Jedzeniarazu zaświtało kilka pomysłów lecz po powrocie do domu zauważyłem że na samym opakowaniu jest kilka pomysłów i oto jeden z nich. Składniki : 250 g serka mascarpone 185 g tuńczyka w oleju 1 cebula szalotka kilka oliwek czarnych i zielonych sól, pieprz opakowanie "Waflowych jajek" Przygotowanie : Cebulę kroję w drobną kosteczkę, kilka oliwek obu kolorów kroję w cienkie pół(...)plastry i razem z serkiem i odsączonym tuńczykiem mieszam na jednolitą masę doprawiając solą i pieprzem. Gotowy farsz wkładam do połówek waflowych jajek i ozdobiłem oliwkami, pietruszką i rzodkiewką. Polecam bo jest bardzo pyszne
Mechanik w kuchnisensu w zachowywaniu postu, skoro można się objeść smakowitymi daniami bez mięsa, chociażby tymi krokiecikami, ale co tradycja, to tradycja Składniki (ok 10 krokietów): 5 średniej wielkości ziemniaków puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach) 2 ząbki czosnku 3 łyżki mleka łyżka masła 2 żółtka sól i pieprz bułka tarta i białka do obtaczania suszona cebula i pietruszka (przyprawy) olej(...)miękkości. Do odcedzonych ziemniaków dodajemy mleko i masło i za pomocą tłuczka lub praski robimy puree. Do ziemniaków dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, żółtka, przyprawy, odsączonego z wody tuńczyka. Całość mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Z masy formujemy małe krokiety i obtaczamy w rozbełtanych białkach i bułce tartej. Krokiety smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor
e-PrzepisyKulinarneZdjęcie robione na szybko z mało eleganckim opakowaniem, ale przecież liczy się wnętrze! :) Składniki : 2 kromki chleba pełnoziarnistego (u mnie żytni) kilka liści dowolnej sałaty np. roszponki 2 łyżki tuńczyka z wody lub w sosie własnym masło dobry jakościowo ketchup Jedną kromeczkę smarujemy cienko masłem, nakładamy tuńczyka i odrobinę ketchupu, przykrywamy sałatką i drugą kromką. Zabieramy ze sobą w plastikowym
Chocolate Muffin Blogsensu w zachowywaniu postu, skoro można się objeść smakowitymi daniami bez mięsa, chociażby tymi krokiecikami, ale co tradycja, to tradycja Składniki (ok 10 krokietów): 5 średniej wielkości ziemniaków puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach) 2 ząbki czosnku 3 łyżki mleka łyżka masła 2 żółtka sól i pieprz bułka tarta i białka do obtaczania suszona cebula i pietruszka (przyprawy) olej(...)miękkości. Do odcedzonych ziemniaków dodajemy mleko i masło i za pomocą tłuczka lub praski robimy puree. Do ziemniaków dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, żółtka, przyprawy, odsączonego z wody tuńczyka. Całość mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Z masy formujemy małe krokiety i obtaczamy w rozbełtanych białkach i bułce tartej. Krokiety smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor
e-PrzepisyKulinarneSałatki są ciekawą alternatywą dla kanapek - na drugie śniadanie :) Odpowiednio skomponowane dostarczają wszystkich potrzebnych składników odżywczych :) Składniki : 80 g tuńczyka z puszki garść sałaty np. lodowej 3 łyżki ryżu (najlepiej brązowy) 4 pomidory koktajlowe 1 ugotowane jajko 2 łyżeczki majonezu sól, pieprz Do pojemniczka włożyć lekko rozdrobnioną sałatę, tuńczyka i ryż. Wkroić jajko i pomidory. Dodać majonez i doprawić
Chocolate Muffin BlogSkładniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 120- 170g 5-6 łyżek keczupu,lub sosu pomidorowego 100g szynki pokrojonej na kawałeczki 50 g startego sera typu ementaler , 1 jajko Wykonanie(...)pomidorowy wymieszać z puszką tuńczyka ,szynką i serem
w mojej kuchninawet przez myśl mi nie przeszło że ta zapiekanka może wyjść tak smacznie. Po prostu postanowiłem coś wymyślić i wg mnie się udało, jak Wy sądzicie ? Składniki : puszka tuńczyka w oleju 1 nieduża cukinia 100 g kaszy jaglanej 2 jajka sól, pieprz odrobina masła Przygotowanie : Cukinię oczyszczam z miąższu pestkowego i ścieram na tarce na grubych oczkach, tuńczyka pozbawiam
Mechanik w kuchniSkładniki: na 4 porcje: 4 steki z tuńczyka 0,5 op pełnoziarnistego Spaghetti słodka papryka oregano pieprz 4 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki miodu sok z 0,5 cytryny oliwa z oliwek 250 g pomidorków koktajlowych Przygotowanie: steki z tuńczyka oprószamy słodką papryką i pieprzem, miód mieszamy z sokiem z cytryny, smarujemy rybę i odstawiamy w międzyczasie wstawiamy
Luźna KuchniaSkładniki: 150 g makaronu Penne - pełne ziarno puszka tuńczyka w oleju fasolka szparagowa gruszka sól, pieprz pół łyżeczki octu z jabłek Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odcedzić z oleju i wmieszać w niego pół łyżeczki octu (do smaku). Fasolkę ugotować w osolonej wodzie (wrzucić na wrzątek i gotować ok 5 min na większym ogniu). Gruszkę umyć
Gaździnka warzySkładniki: 100 g kaszy jęczmiennej puszka tuńczyka w sosie własnym 1 jajko łyżka bułki tartej łyżka siemienia lnianego 2 łyżki ziaren sezamu sól, pieprz pęczek natki pietruszki kilka pieczarek cebula łyżka śmietany z Bażanowic Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odcedzić z sosu, zmieszać z posiekaną natką i kaszą. Do masy dodać sezam, siemię lniane, bułkę tartą
Gaździnka warzyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bardzo smaczna i prosta sałatka z tuńczykiem i warzywami. Idealny przepis na świąteczny stół. Post Kolorowa sałatka z tuńczykiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujerewelacyjnie! Chrupiące ciasto wypełnione tuńczykowym farszem smakuje rewelacyjnie! I syci na długie godziny! Jest też świetnym pomysłem na imprezową przekąskę ! SKŁADNIKI: ( na 2 porcje ) - ciasto francuskie – 1 płat - tuńczyk w sosie własnym – 100 g - czerwona papryka – 1 szt - ser żółty – 50 g - cebula – 1 szt - szczypiorek – pęczek - musztarda – 1 łyżka - śmietana(...)wielkości , by wychodziły ponad foremkę do muffinek – z tej części robimy rant ). Ciastem wyklejamy foremkę , smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika na ok.10min/180C. W tym czasie odsączamy tuńczyka. Drobno kroimy paprykę , cebulę , szczypiorek. Trzemy ser żółty. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy śmietanę oraz musztardę. Doprawiamy solą , pieprzem i czerwoną papryką do smaku. Wypełniamy podpieczoną foremkę. Wkładamy do piekarnika ponownie
Ostra na SłodkoPaprykarz szczeciński każdy zna, nie każdy jednak lubi jego "puszkową" wersję. Wiadomo. Domowe wersje wszystkiego są nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Polecam gorąco! Składniki: puszka tuńczyka w kawałkach w sobie własnym 1 cebula 2 ząbki czosnku 100g ryżu bosmati 1/2 czerwonej papryki 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz świeżo mielony sól papryka ostra i słodka mielona do smaku(...)oliwy Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę, czosnek i paprykę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę, paprykę i czosnek. Dodajemy odsączonego z wody tuńczyka z puszki, mieszamy, dodajemy koncentrat i przyprawy. Na koniec wszystko łączymy z ryżem, dokładnie mieszając, ewentualnie doprawiamy
Smakowity Blog Kulinarnyprzy niej nie ma 'brudzenia'). Dobrze jest mieć pod ręką przepis na taką ekspresową, smaczną i niebanalną sałatkę, więc... zapraszamy na małe co nieco! SKŁADNIKI: - kapusta pekińska, połowa, - puszka tuńczyka (najlepiej w oleju, aczkolwiek w sosie własnym też się nadaje), - puszka kukurydzy, - torebka ryżu parabolicznego, - cebula czerwona - 3, - majonez, - przyprawy: pieprz czarny, odrobina vegety (najlepiej domowej), - opcjonalnie jajko. Dość drobno(...)kroimy kapustę i cebulę. Mieszamy z wystudzonym, ugotowanym ryżem, z kukurydzą i z tuńczykiem. Dodajemy przyprawy i majonez - my dajemy go dość dużo, bo nabiera wtedy idealnego smaku. Jeśli dodajemy jajko, kroimy je w małą kosteczkę. Po sprawie. Zapominamy o robocie i delektujemy się pysznym smakiem naszego ekspresowego, mini dzieła sztuki. :) Ps. banalnie proste, a zobaczycie, że posmakuje każdemu. Można
Wypisz Wymaluj