kawałki limonki i zasypujemy cukrem. Wgniatamy cukier (my używamy ostatnio tłuczka do ziemniaków). Wrzucamy kostki lodu i zalewamy alkoholem. Przelewamy do szklaneczek. Dodajemy kostki lodu. Pijemy przez rurki, powolutku i dając kostkom lodu trochę stopnieć:-) Ciekawostka: Gdy zastąpimy cukier miodem i nie dodamy lodu otrzymamy miksturę leczniczą gdy grypa nas dopadła. Czyż nie cudowna kuracja
Smaki Brazyliicannoli z ricottą. Zostawiłam trochę ciasta, aby przetestować je w jakiejś innej, prostszej, łatwiejszej wersji. Ponieważ samo ciasto jest naprawdę przepyszne, a nie każdy chce się „bawić” w robienie rurek, tym razem zrobiłam… pudrowane poduszeczki. Składniki : - 3 szklanki mąki tortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła (chłodne, ale nie twarde)- 2 jajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego
mojewypiekiinietylkomoże chociaż Wam ułatwię poszukiwania na blogu.Poniżej przedstawiam kilka moich propozycji :) CIASTECZKA:1. Muffiny "Leśny mech" 2. Babeczki Michałki3. Muffiny z Princessą4. Kruche wiatraczki5. Mini Szarlotki6. Rurki z kremem7. Rogaliki z NutelląSAŁATKI:1. Brokułowa2. Żółta sałatka3. Sałatka ryżowa po węgiersku4. Tuńczyk w muszelce5. Sałatka makaronowa z tuńczykiem6. Sałatka z surimi i selerem naciowymPRZYSTAWKI:1. Faszerowana bagietka2
Czerwona Porzeczkaskładniki na 2 porcje:połowę opakowania makaronu rurki albo kokardkikilka do kilkunastu truskawek200 ml śmietanyokoło 1 do 2 łyżek cukruciemna czekolada2 garści musli z rodzynkamimiętaMakaron gotujemy na al dente. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Część truskawek rozrabiamy w blenderze na mus z dodatkiem cukru. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Na talerz kładziemy makaron, następnie truskawki, polewamy śmietaną
Bon Appetit MałgorzatyPomysł na faszerowane rurki makaronowe pochodzi z opakowania makaronu Lubella. To pyszne i pożywne danie.Składniki:makaron cannelloni50 dag mięsa mielonego3 łyżki koncentratu pomidorowegopół szklanki bulionu3 ząbki czosnku1 puszka zielonego groszku20 dag żółtego sera50g masła3 łyżki mąki2,5 szklanki mlekasól, pieprz gałka muszkatołowazioła prowansalskieolejSposób przygotowania:1. Robimy farsz: Mięso smażymy na oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek, koncentrat, podlewamy bulionem
Kuchnia domowa Anirodziny liliowatych-czosnek i cebula.Ma szerokie zastowanie w kuchni,mozna go wykorzystywac na wiele sposobow.Trzeba wiedziec ,ze szczypiorek pobudza apetet,usprawnia trawienie. Jadalne sa nie tylko listki-rurki ,ale takze piekne niebiesko-liliowe kwiatki szczypiorku .Moga byc prawdziwa ozdoba wielu salatekSzczypiorek idealnie komponuje sie z pomidorem i ogorkiem.Takze posypywanie "zielenina" potraw to bardzo korzystny zwyczaj.Zieleniny dodaja potrawom
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!arcyprostej i arcyszybkiej potrawy.Jesli jest ktos,kto nigdy nie jadl tego specjalu,jestem pewna,ze od pierwszego kesa je pokocha.Zapraszam zatem do przepisu.Skladniki na 2-3 porcje:makaron rurki (lub kazdy inny sie nada) - 400gtwarog poltlusty- 250g3 lyzki masla2-3 lyzki cukrutruskawki opcjonalniemieta-opcjonalnieWykonanie:ugotowac makaron wg wskazowek na opakowaniu.Po przepisowym czasie gotowania wylaczyc ogien,wlac do garnka kubeczek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Moja ulubiona sałatka to grilowane warzywa i kuskus lub makaron rurki. Prosta, smaczna i nadająca się zarówno na przyjęcie jak i na grilla…Warzywa z grilla – skłądniki:2-3 papryki1 cukinia i/lub bakłażan2 cebuleok. 200 g pieczarekzioła prowansalskiesól, pieprz, papryka, oliwa Wszystkie warzywa myję i kroję w dużą kostkę (pieczarki, papryka) lub plasterki (cukini). Wrzucam wszystko
UgotujmyTo.plboczek… i to właśnie lubię w zapiekankach… dla każdego coś… smacznego. Oto moja zapiekanka z makaronem.Zapiekanka z makaronem – składniki:250-300 g makaronu (np. rurki)250 g kiełbasy (lub więcej…)ok. 300 g pieczarek1 cebula2 papryki3 ząbki czosnku2 puszki pomidorówbazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, szczypta cukru, oliwa do smażeniaser do posypania (ja użyłam trochę
UgotujmyTo.plrównie smaczna:) Należy tylko pamiętać, że z podanych niżej składników wychodzi bardzo duża zapiekanka :)!Makaronowa zapiekanka z dynią i szpinakiem – składniki:(6-8 porcji)450 g makaronu (np. rurki)1 kg dyni – u mnie piżmowa – butternut squash2 piersi z kurczaka450 g szpinaku świeżego lub mrożonego200 g sera feta4 ząbki czosnku1-2 cebule3 jajka300 ml śmietany
UgotujmyTo.plwypełniamy pokruszonymi herbatnikami. Dodajemy łyżkę sera. Przykrywamy łyżką musu rabarbarowego. Kolejno ser … mus … ser … mus do wykończenia składników. Górę zasypujemy potłuczonymi / pokruszonymi Oreo. Do środka wkładamy rurkę do picia. W rurkę wkładamy roślinkę. I gotowe!Odstawiamy do przegryzienia
Ostra na Słodkoocet balsamiczny – 2 łyżki* bazylia – 1 pęczek* sól – 1 łyżeczka* pieprz – 1 szczypta* cukier – 1 szczypta* śmietana słodka 30% – 50 ml* makaron rurki – ok.400 g* mozzarella – 100 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.Odcedzamy i trzymamy w cieple.Bakłażana kroimy w kostkę.Podsmażamy ok. 5 minut na rozgrzane oliwie.Dodajemy
Ostra na Słodkowykombinować z niego coś smacznego!Były już kotleciki … był MAKARON ZAINSPIROWANY PRZEPISEM J.OLIVERA … i była też TARTA.Dziś mam dla Was kolejny rewelacyjny pomysł na jego wykorzystanie!Rurki cannelloni z delikatnym serowym farszem z kremowej ricotty , doprawionej do smaku sola i odrobiną czosnku … zapiekane pod kołderką z bakłażanów i mozzarelli.Danie niesamowicie smaczne a zarazem delikatne!Polecam
Ostra na Słodkofarszem z suszonych pomidorów i oscypka ( na początku mówił , że może zbyt delikatne , ale potem wcinał ze smakiem! ) … podane na szpinaku z dodatkiem zapieczonych ziemniaków w postaci ozdobnych rurek.( ja szpinak uwielbiam i jem bardzo często, a Conrad miał okazję spróbować go 1 raz! Troszkę kręcił nosem ;) Ach Ci faceci! :p ) Z przepełnionymi brzuchami wyczekiwaliśmy deseru!Choć
Ostra na SłodkoZostało mi po rurkach trochę kremy piernikowego, więc postanowiłam zrobić taki torcik. Wyszedł pyszniutki. Blaty delikatnie piernikowe, odrobina galaretki jagodowej od cioci, krem, a wszystko zakończone starta krówką. Niebo w gębie :)Składniki:Ciasto:100 g mąki pszennej100 g maki ziemniaczanej4 łyżki gorącej wody4 jajka4 łyżki cukrułyżka przyprawy do piernika2 łyżeczki płaskie sodyłyżeczka płaściutka cynamonuKrem:Krem piernikowy - z tego przepisuDodatkowo
Moje pyszne gotowanie