z rurkami - 1000 przepisów (strona:48/67)

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem pomidorowym 398

Dwie warstwy sprężystego makaronu penne.A między nimi podsmażone mięso mielone z cebulą.Całość zatopiona w aromatycznym sosie pomidorowym.I oprószona po wierzchu stratą mozzarellą i parmezanem.Pychota!Składniki:400 g makaronu rurki (surowego);500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);1 duża cebula;2 puszki krojonych pomidorów (każda po 400 g);2 ząbki czosnku;3 łyżki oleju;2 łyżeczki

Gospodyni Miejska
Makaron z cukinią i szynką 182

Makaron z cukinią i szynką...Sprężyste rurki makaronu.Kosteczki podsmażonej szynki i wiórki cukinii.Zatopione w sosie na bazie śmietanki i jajek.Oprószone drobno startym parmezanem.Pycha! Składniki:250 g makaronu penne;150 g dobrej jakości szynki (u mnie z indyka);200 g cukinii (waga przed obraniem);1,5 czubatej łyżki masła;200 g śmietanki o zwartości tłuszczu

Gospodyni Miejska
Makaron z tuńczykiem i nutką cynamonu 223

Makaron z tuńczykiem i nutką cynamonu...Sos pomidorowy z kawałkami tuńczyka.O delikatnym aromacie cynamonu i bazylii.Z dodatkiem ostrej papryczki chili.W nim zatopione rurki makaronu.A całość oprószona startym parmzeanem.Aromatyczny, inny, pyszny!Polecam!Składniki:250 g makaronu penne;Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto, po odcedzeniu 130 g);1 średnia, czerwona cebula

Gospodyni Miejska
Cannelloni 200

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Cannelloni czyli włoski makaron w kształcie długich rurek. U mnie nadziany mięsem mielonym z dodatkiem krojonych pomidorów, marchewki i cebuli. Pyszne i sycące danie obiadowe. Smakuje super, polecam. Post Cannelloni pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Zapiekanka brokułowa 619

Składniki:1 brokuł30 dkg makaronu rurki lub świderki1 nieduża papryka czerwona1/2 puszki kukurydzyok 20 dkg wędliny np. szynka1 mała cebulaok 1 szkl  śmietany 18 %25 dkg sera żółtegosólpieprzbazylia, zioła prowansalskieWykonanie:Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Zahartować i odcedzić.Brokuła podzielić na różyczki, obgotować 3 min , przelać zimną wodąRozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną cebulę, oraz

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Niebędnik świąteczny. Prawdziwy cukier waniliowy domowej roboty 355

się też zapas cukru waniliowego, ale takiego z dodatkiem wanilii a nie sztucznymi aromatami.Przygotowania takiego cukru trwa zaledwie chwilę a potem mam zapas do wielu wypieków np. do Korzennych rurek z kremem czy Pijanego snickersaJak zrobić domowy cukier waniliowy ? Zobaczcie sami jakie to proste !  ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Bliskie spotkania trzeciego stopnia – sałatka, wędzona ryba i Vasco da Gama 152

cytuję: „to język jest, krowa to ma w środku”. Pokochałam ją z miejsca. Gdyby strzyknęła ślina spomiędzy zębów i roztarła to butem, leciałabym po pierścionek. Przez twarz sierotki w rurkach przemknęła panika. No tak, modne policzki poszły się huśtać. Pozycja towarzyska zaczęła się chwiać na cieniutkich nóżkach w skarpetkach w motyle. Co robić? Pan odszukał pozostałości po gonadach

ladykitchen
Zapiekane spaghetti z kurczakiem i szpinakiem 847

pozostałym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać 20-25 minut, aż wierzch się zrumieni. Podawać od razu.*Zamiennie można użyć makaronu penne albo rurki.**Ja używam sera zamojskiego natomiast oryginalnie w przepisie jest parmezan.Smacznego

Złote przepisy
Kolorowy tort makaronowy 247

mięsem mielonym, zostawiając ok 1/3 ilości. Całość posypujemy delikatnie serem.  Na mięso pionowo układamy ugotowany makaron. Pomagałam sobie przechylając tortownicę. Każdy rząd makaronu posypujemy delikatnie startym serem, aby rurki się ze sobą kleiły.  Wykładamy na wierzch pozostałą ilość mięsa mielonego . Zalewamy wszystko sosem, u mnie mój ulubiony pomidorowo - paprykowy. Tak przygotowane danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Malinowe Pocałunki
Wiśniowa karpatka z ciastem francuskim. 381

Kolejna odsłona kultowego ciasta.  Tym razem postanowiłam urozmaicić ją rurkami z ciasta francuskiego wypełnionymi wisienkami.  Połączenie iście medalowe. Cytrynowy krem karpatkowy,  kruche ciasto francuskie w środku i słodkie wisienki.  Składniki: 125 g masła/margaryny 1 szkl wody 1 szkl mąki 4 jajka Ulubiony krem karpatkowy Słoiczek wiśni drylowanych Opakowanie ciasta francuskiego Cytryna cukier z prawdziwą

Malinowe Pocałunki
Truskawkowe smoothie 174

czasu do czasu należy zrobić przerwę i przemieszać je łyżką, by lepiej się mieliły. Gotowy deser przekładamy do naczynia. możemy przyozdobić np. bitą śmietaną, polewą owocową lub czekoladową, rurkami waflowymi, herbatnikami, owocami o innymi składnikami. Moja wersja poniżej

Taste Of My Day
Rigati tricolore z sosem bolognase. 170

pieczenia ( średnica 22 cm ), przesmarować olejem i ułożyć  pionowo makaron posypany parmezanem. Przygotować  sos  boloński i zalać nim makaron. Wymaga to trochę cierpliwości ,aby wypełnić  rurki . Zalany  makaron , posypać startym serem mozzarella. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika i zapiekać  20 -  25 minut, do zrumienienia sera. Sos boloński: Na oleju

Kulinarny karnet Christophera
Peynirli Sigara Boregi - cygara tureckie. 142

boku.ułożyć wałeczek nadzienia grubości palca.Ciasto zwinąć w cygaro zaczynając od góry. Końcówki ciasta zwilżyć wodą, aby się nie rozwijały. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Te serowe rurki są pysznie  chrupiące .Są smaczną przekąską

Kulinarny karnet Christophera
Minestrone po mediolańsku 169

litra wywaru z kurczaka 2 szk kurczaka ugotowanego i pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli 2 szk makaronu rurek, ugotowanego 1 szk startego parmezanu Mięso z kurczaka ugotować i ostudzić, zachować bulion. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzać masło. Dodać czosnek, cebulę, seler, paprykę, pieczarki. Przysmażyć tak aby były

Apetyczna babeczka
Makaron z musem truskawkowym 161

Moje najsmaczniejsze danie w sezonie truskawkowym. Danie jest na zimno i na pewno każdy się na nie skusi.Makaron z musem truskawkowym SKŁADNIKI:makaron rurki - 500 gtruskawki - 650 gcukiersólPRZYGOTOWANIE:Makaron ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, al-dente. Odcedzić, przelać zimną wodą. Truskawki umyć, usunąć szypułki, osączyć, zmiksować blenderem. Do zmiksowanych truskawek dodać cukier, dokładnie wymieszać. Wykładać makaron na talerze

Kuchnia Danusi