z rurkami - 1000 przepisów (strona:43/67)

Antica Pasta i sos Bolognese 177

ziemniaków. Sekretem dobrego sosu jest długie gotowanie, ale my pokażemy wam, że nie trzeba na pyszny sos czekać 5h. Potrzebujemy: makaron – my użyliśmy nieortodoksyjnych Gramigna 53, cudownych, poskręcanych rurek mieloną wołowinę – ok. 1 kg (gotowy sos można zamrozić) dużą marchewkę ½ selera korzeniowego lub 4 gałązki naciowego 1 sporą pietruszkę 4 ząbki czosnku 2 cebule olej do smażenia – 2 łyżki

ladykitchen
Słodkie środy - Słodkie marchewki z bitą śmietaną 154

opcjonalnie pomarańczowy barwnik   PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie tniemy na ok 2 cm paski i z każdej strony rolujemy do środka.      Takim ciastem owijamy foremki do robienia rurek, jeśli takowych nie mamy układamy stożek z tektury i owijamy go folią aluminiową,      a następnie natłuszczamy delikatnie stożki.      Teraz smarujemy ciasto rozmąconym żółtkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kawowe brownies 117

Wstyd się przyznać, ale brownies piekłam pierwszy raz:( No cóż, tak czasem bywa ze mną, że od razu stawiam sobie wysoką poprzeczkę. Tak było i z pieczeniem:) Torty, rolady, rurki... Czasu na brownies brakowało:( Aż dziwne, bo przecież to ciasto w wykonaniu jest szybkie, a przy tym świetnie smakuje. Przepis odgapiłam z bloga Dorotki . Składniki: 160 g masła

In my kitchen
Pastitsio 169

daję słowo:) Do przygotowania pastitsio zainspirowała mnie Atinka która nie dość, że ciekawie gotuje to jeszcze robi piękne zdjęcia przygotowanemu jedzonku:) Polecam Wam to danie. Składniki: 500 g makaronu rurki (penne); 500 g mięsa mielonego; 200 g sera fety; 1 cebula; 3 ząbki czosnku; 2 jajka; 1,5 szklanki przetartych pomidorów; sos beszamelowy; oliwa do smażenia; sól, pieprz, oregano

In my kitchen
Przedłużajcie przyjemność! 114

podgryzających trufelki migdałowe. Wyobraźcie sobie, że właśnie tego dnia przyjeżdżają do Was dawno niewidziani znajomi z różnych zakątków świata, którzy przywożą ze sobą baklavę, panna cottę waniliową, francuskie rurki z kremem i przysmaki z Saragossy. Wyobraźcie sobie, że zabieracie ich na przejażdżkę rowerową, a Wasze kieszenie pełne są słodkich florentynek i ciasteczek cynamonowych, w plecaku zaś czekają na przerwę

GRUBY WAŁEK
Myszki na kiełkującej łące 164

nich układamy myszki, które doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Przed każdą myszką, na liściach szpinaku dodajemy trójkąciki z sera żółtego. Żeby ser miał dziury, wystarczy je samemu zrobić za pomocą rurki do napojów. Dodajemy kapary i gotowe. Możemy podawać z tostowym chlebkiem przypominającym ser z dziurami. W kromeczkach, przed włożeniem do tostera wystarczy wyciąć otworki. Rada: ogonki można zrobić

Moniki Smakołyki
Śródziemnomorska sałatka makaronowa 328

pracy/ szkoły/ na uczelnię. Będzie jak znalazł podczas długiego, czasem zbyt długiego dnia. Składniki na 2 porcje: 100 g makaronu kokardki kolorowego lub lepiej pełnoziarnistego (mogą być też świderki, rurki itp.) 1 sałata rzymska mini 8 pomidorków koktajlowych 8 kulek mini mozzarelli 10 czarnych oliwek 6 jabłuszek kaparowych 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżeczka

Pełny talerz
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i sosem serowym 192

Składniki : 450 g makaronu rurki 450 g szpinaku mrożonego w całości 2 łyżki masła do szpinaku  3 ząbki czosnku 8 plasterków szynki 2 sosy serowe pomysł na roladki Winiary + 1 łyżka mąki 400 ml śmietanki 12 % 300 ml wody 5 jajek Kilka plasterków parmezanu lub goudy ( zależy od wielkości waszego naczynia żaroodpornego , serem musimy przykryć cała wierzchnią warstwę

Sama słodycz i szczypta chili
Makaron ze szpinakiem 123

szpinak . Wprost  nie mogę się od niego opędzić i dodaję go do większości  dań , które przygotowuję . Dobrze doprawiony szpinak smakuje rewelacyjnie . składniki na 4 porcje opakowanie makaronu - rurki opakowanie mrożonego szpinaku w liściach 2 serki topione 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz przepis Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Szpinak rozmrażamy , dusimy

Smakowite Dania
Wino z ryżu i rodzynek + film 128

osuszony ryż, a następnie wlewamy do niego wystudzoną wodę z cukrem, wrzucamy rodzynki, wsypujemy cukier waniliowy oraz cynamon, dodajemy również rozdrobnione drożdże i plastry cytryny. Naczynie zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną, dobrze nim potrząsamy żeby wszystkie składniki się połączyły i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 3 tygodnie. Gdy wino przestanie " pracować "zlewamy je do garnka odcedzając rodzynki, ryż(...)pozostałe składniki. Dymion dokładnie płuczemy z osadu a następnie ponownie do niego wlewamy wino, zamykamy korkiem z rurką i odstawiamy na kolejne 3 tygodnie do wyklarowania

Smakowite Dania
Rolada waflowa Rafaello 326

zmieniony i bardzo dostosowany pod mnie, bo przyznam się szczerze, że uwielbiam Rafaello! To mój słodycz numer jeden   razem z Irysami makowymi i krówkami :) Poza tym przypomina trochę rurki z kremem (bitą śmietaną), które też bardzo lubię :)     Składniki na 1 opakowanie wafli (kwadratowych lub prostokątnych) Masa budyniowa:   100g masła 82% 200ml mleka 1 płaska łyżka

Smakowy Raj
Dlaczego lubimy Jamie'go? 147

potrawę osiągnęłam zen. A sam makaron? Pyszności!   MAKARON Z ZAPIEKANYM CAMEMBERT'EM 1 opakowanie sera camembert (250g, najlepiej w drewnianej foremce) 2 ząbki czosnku 100g Parmezanu 250g makaronu rurki (rigatoni) 100g świeżego szpinaku kilka gałązek świeżego rozmarynu sól morska i świeżo zmielony  pieprz do smaku oliwa z oliwek Podgrzewamy piekarnik do 180*C. Serek camembert odwijamy

les mirabelles
Sycylia naszym okiem 185

pistacje, które rosną lokalnie i dodawane są do większości sycylijskich słodyczy. Są owoce marcepanowe, jest marcepanowy tort casatta i marcepanowe ciasteczka pasta di mandorla. Bez marcepanu są cannoli- smażone rurki z nadzieniem z ricotty, i ciasto sette velli. Cud!!! Zestaw mini deserów. Baba hojnie nasączana słodkim syropem. Cannoli. Cassata.   Z wytrawnych rzeczy trzeba oczywiście wspomnieć pizzę, ale też

les mirabelles
Canelloni ze szpinakiem i fetą, Między słowami 176

dodaj szpinak i duś kilka minut. Zestaw z ognia. Następnie dodaj pokrojony w kostkę ser feta. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nadziewaj suche rurki canelloni farszem (przyda się bardzo mała łyżeczka deserowa). Wysmaruj olejem naczynie żaroodporne, układaj w nim canelloni warstwami. Polej sosem i zapiekaj przez około 45 minut. Po tym czasie posyp

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasta pomarańczowa z cynamonem 161

Aromatyczna i bardzo maślana pasta z dodatkiem cynamonu znakomicie sprawdzi się jako dodatek bo ciast, babeczek, rurek czy tortów.  4 jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki startej skórki pomarańczy 200 ml soku z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 100 g margaryny maślanej 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki przekładamy do rondelka o grubym dnie. Dokładnie łączymy

VioletoweKucharzenie