z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:125/231)

Ciasto na maślance z rabarbarem, mango i kruszonką 110

Najprostszy ucieraniec na świecie. Piekłam go wiele razy bez kruszonki. Tym razem dodałam kruszonkę, a pod nią kwaśny rabarbar i słodkie mango. Ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 1 szklanka maślanki 4 jajka, 1 szklanka cukru 1 duży cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łodyg rabarbaru 1 dojrzałe mango Kruszonka: 120 g masła, roztopionego 3/4 szklanki jasnego(...)Wszystkie składniki kruszonki wrzucić do miseczki i wymieszać widelcem, aż powstanie kruszonka. Wyrobić między palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.  Składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Rabarbar należy umyć, obrać i pokroić na kawałki. Mango obrać, miąższ pokroić w kostkę. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dolać olej i maślankę, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Dokładnie

Czerwień i błękit
Ciasto z rabarbarem 102

jajek 1,5 szkl cukru 3,5 szkl mąki 250 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g rabarbaru Rabarbar oczyszczamy, myjemy i obieramy ze skórki, kroimy dość drobno. Białka oddzielamy od żółtek, masło rozpuszczamy. Białka ubijamy na pianę, stopniowo dodajemy cukier i zółtka, następnie makę i proszek do pieczenia i na koniec roztopione masło. Formę(...)ciasta lub tortownicę smarujemy i posypujemy tartą bułką, wykładamy ciasto, wyrównujemy wierch i posypujemy grubo rabarbarem . Pieczemy ok 50 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Ciasto na kefirze 2896

Polecam Wam kolejny przepis na pyszne ciasto, które jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do ciasta można dodać dowolne owoce sezonowe oraz rabarbar. Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i szybko znika. Na blogu są już dwa takie proste i szybkie ciasta: ciasto na maślance  oraz proste ciasto z owocami(...)kefirem jest najlepsze. składniki: 3 jajka 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru 1/2 szklanki oleju rzepakowego oraz ok 150 g rabarbaru ok 200 g małych truskawek 2 łyżki cukru waniliowego Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do miski wbić jajka. Dodać cukier i utrzeć do białości. Następnie dodać kefir

Monia miesza i gotuje
Ciasto rabarbarowe z masą budyniową i kruszonką 118

proszkiem do pieczenia i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Formę o wymiarach 40 x 30 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, następnie wylać ciasto. Na górę rozłożyć kawałki rabarbaru i wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 C. Piec 30 minut. W międzyczasie jak ciasto będzie się piekło przygotować masę budyniową. Masa budyniowa – proszek budyniowy rozmieszać

Kuchnia Pokoleń
Drożdżowe ciasto z rabarbarem! 97

Kochani dzisiaj szybka przypominajka przepisu na ciasto z rabarbarem. KŁADNIKI: - 500- 600 g mąki pszennej - 100 g cukru - 150 g masła - 1/2 opakowania drożdży - 125 ml ciepłego mleka - 3 żółtka - 2 białka 1. masło rozpuść w rondelku 2. mleko podgrzej, tak aby było ciepłe 3. mąkę przesiej przez sito do miski 4. drożdże rozpuść w kubeczku z letnim mlekiem(...)mniej niż 15- 20 minut. 10. Odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce. Podwoi swoją objętość. KRUSZONKA: - 100 g mąki - 50 g cukru - 50 g masła Zagnieść na kruszonkę. Rabarbar  Blachę wyłóż papierem. Włóż ciasto do 1/2 wysokości blaszki. Na wierzchu ułóż rabarbar, posyp kruszonką. Odczekaj 15 minut. Wstaw do gorącego pieca! Pieczemy na złoty kolor około

SMYKWKUCHNI
Dżem jabłkowo-rabarbarowy z mango 104

Żeby zrobić dżem z jabłek i rabarbaru ochotę miałam dawno. Czekałam tylko, aż się pojawi i znajdę czas ;) ale żeby dodać mango to już przyszło mi do głowy przy okazji zakupów. Pomyślałam, że nada całości lekko egzotyczny posmak i właśnie tak się stało. Pierwsza partia (bo robiłam dwa razy) ładnie mi zgęstniała. Nie jest to konsystencja jak ze sklepu (ścisła(...)fixem (po raz pierwszy). Podaję przepis na proporcje jakich użyłam do obu partii łącznie. Dżem jest gęściejszy, jeśli nie jest blendowany. Składniki: 2,5 kg jabłek 1,5 kg rabarbaru 1 duży owoc mango 1,5 szkl. cukru 1/2 szkl. wody Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze cząstki. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy

Kolorowy Przepisownik
Słodkie środy - Puszysta tarta z rabarbarem i jagodami 118

Wami tymi smakołykami. Ciocia przygotowała to ciacho i już wiedziałam, że muszę Wam je pokazać, bo chyba tak jak ja lubicie to co najlepsze ;)   Puszysta tarta z rabarbarem i jagodami  SKŁADNIKI : 6 dużych jajek 8 łyżek mąki pszennej 5 łyżek maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 1 szczypta soli 1 łyżeczka octu balsamicznego(...)łodygi rabarbaru 5-6 łyżek jagód z syropu cukier puder do oprószenia PRZYGOTOWANIE : Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet - mieszamy. Do ubitych białek dodajemy porcjami żółtka stale miksując. Mąki przesiewamy, dodajemy po łyżce nie przerywając miksowania na najniższych obrotach.Ciasto przelewamy do formy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Żytnie ciasto z truskawkami, rabarbarem i kruszonką 125

masła 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii pół łyżeczki soli 2 i 1/4 szklanki mąki żytniej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 250 g rabarbaru ok. 250 g truskawek (mrożonych nie rozmrażać Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Owoce umyć, rabarbar pokroić na kawałki, młodego nie obierać. Mąkę, proszek do pieczenia i sól - przesiać, odłożyć(...)przesypując porcjami mąki, miksując dokładnie. Na końcu dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć kawałki rabarbaru i truskawki. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka

Czerwień i błękit
Kruszonka z rabarbarem i cytrynową nutą 126

łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1/2 opakowania kisielu cytrynowego 1 łyżeczka mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia aromat cytrynowy Dodatkowo: 30-40 dag rabarbaru 3 łyżki cukru 1/2 opakowania kisielu cytrynowego cukier puder do posypania  Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na blat, starannie zagnieść palcami kruszonkę. Podzielić na 3 części. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki(...)cukrem na sztywno. Połączyć z sypkim kisielem, mąką, dodać kilka kropel aromatu cytrynowego i jeszcze chwilę ubijać. Blaszkę (24x36) wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać 1/3 kruszonki, lekko przygnieść. Ułożyć rabarbar, posypać drugą częścią ciasta, rozprowadzić pianę, a następnie ostatnią część ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
luksusowe ciasto drożdżowe z rabarbarem 135

masła 6 jaj 1 szkl mleka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki olejku waniliowego (dałam ekstrakt waniliowy) kruszonka: 1/2 szkl mąki pszennej 2 łyżki masła 2 łyżki cukru ponadto: pęczek rabarbaru 2 łyżki cukru 3 łyżki cukru pudru tłuszcz do formy Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i po łyżce mąki i cukru. Rozetrzeć, odstawić na ok 15 minut aż rozczyn wyrośnie(...)mąki dodać rozczyn drożdżowy, następnie żółtka, białka wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając tłuszcz. Nakryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę, do czasu, aż podwoi objętość. Rabarbar obrać, pokroić na ok 2 cm kawałki, dodać cukier, wymieszać, odstawić. Składniki kruszonki rozetrzeć między palcami. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej blaszki, wierzch wygładzić. Rabarbar osączyć

6niebo
Ciastka francuskie z rabarbarem 151

ciasta francuskiego, ale pomimo prostoty i niewielkiej ilości składników, ciastka wyszły mega smaczne :) SKŁADNIKI: 275 g gotowego ciasta francuskiego 1 małe jajko łyżeczka mleka lub śmietanki 2-3 łodygi rabarbaru – w zależności od wielkości (romocja  tutaj i tutaj ) cukier trzcinowy (promocja tutaj ) ewentualnie cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Łodygi rabarbaru opłukać, osuszyć, odciąć część z liściem, pokroić w kilkumilimetrowe(...)ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pokroić na 12 prostokątów.  Każdy prostokąt posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżeczką mleka lub śmietanki. Na środek nałożyć pojedynczą warstwą plasterki rabarbaru, każdy prostokąt posypać jeszcze cukrem. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 12-15 minut w temperaturze 220 stopni (200 stopnie z termoobiegiem). Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Przepisy

Kuchenne zapiski Edyty
rabarbarowy ucieraniec z kruszonką... 109

Składniki: jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, aromat migdałowy 2 krople, masło lub margaryna 15 dag, mąka tortowa 20 dag, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, rabarbar 70 dag, kruszonka - w opisie, cukier puder - ile potrzeba jajka, cukier, aromat mogdałowy, miękie masło utrzeć mikserem do białości, masa będzie "zważona" ale ma taka być wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem(...)połączyć składniki na dość gęste ciasto tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia - w blaszce rozsmarować ciasto, na wierzch ciasta wsypać obrany i pokrojony na kawałeczki rabarbar, lekko przycisnąć do ciasta kruszonka: po 100 gram: mąki, masła miękkiego, cukru, zrobić mikserem kruszonkę i wypać na rabarbar piec w nagrzanym piekarniku 200 C, grzanie góra/dół około 55-60 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Skittles czyli kruche ciasto migdałowe z rabarbarem, ananasem i papają 162

duże zapasy rabarbaru i nie zawaham się i zużyć zanim zwiędnie. Znalazłam ostatnie opakowanie marcepanu w spiżarni, poza tym miałam jeszcze kawałek papai oraz ananasy i tak oto wyszło coś bajecznego. Ciasto jest idealnie kruche, rozpływające się ustach, jego migdałowy aromat podkręca masa marcepanowa, w którą wcisnęłam tyle koloru ile się dało. Składniki na dużą blachę o średnicy(...)tłuszczu fit to to nie jest, ale jakie dobre, a poza tym raz w tygodniu to nie zbrodnia, no i dziś mam trening siłowy pół ananasa 200 g rabarbaru (3-4 gałązki) 1/4 papaji w sumie nie więcej niż 500 g owoców 200 g masy marcepanowej 3 łyżki mąki pszennej 1 duży banan 200 g masła kokosowego 50 g mielonych

greenscarf
leniwe drożdżowe z rabarbarem... 119

Składniki: drożdże świeże 100 gram, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 1 szklanka, mąka tortowa 50 dag, sól - szczypta, rabarbar 1 kg, cukier 4 łyżki, cukier puder - ile potrzeba do większej, głębokiej miski wkruszyć świeże drożdże, następnie wlać ubite mikserem jajka z cukrem, cukrem wanilinowym, wlać olej, wlać mleko, wsypać przesianą(...)mąkę i sól, nie mieszać, nakryć talerzem i odstawić na 6 godzin, następnie mikserem hakami wymieszać z 2-3 minuty rabarbar obrać, pokroić w 1 cm kawałki, posypać cukrem blaszka 34x25 cm - wyłożyć papierem do pieczenia, do blaszki przełożyć ciasto, wyrównać wierzch na cieście ułożyć rabarbar odciśnięty z puszczonego soku, delikatnie przycisnąć do ciasta piec w nagrzanym piekarniku na 200C

W Mojej Kuchni Lubię
Duet jablko i rabarbar-ciasto 112

pokrojone w kostkę ciągle miksując. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto.-Ja to robię w mikserze.( jeśli bedzię za suche dolać ponownie 1-2 łyżki wody) Owoce 250-300 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki 3 duże jabłka 1/2 szkl. cukru 3 łyżki bułki tartej Wykonanie   Oczyszczony pocięty na kawałki rabarbar przekładamy do rondelka,dodajemy obrane pokrojone dowolnie jabłka. Gotujemy , wraz(...)cały czas miksując, by dobrze się rozpuściły. Stopniowo ,powoli wlać olej i cały czas miksując.  Pieczenie   Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód posypać bułkę tartą, nałożyć wystudzony rabarbar z jabłkami, przykryć masą piankową .. Piec w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do zarumienienia ciasta. Smacznego

w mojej kuchni