z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:129/231)

Lekka zupa krem z młodej marchwi i rabarbaru 145

Dziś postawiłam na młodą marchew - w sklepie wyglądała tak kusząco, że po prostu nie mogłam przejść obojętnie. Teraz wiem, że słusznie uległam pokusie. Sami spróbujcie tej słodyczy marchewki przełamanej rabarbarem. Pycha! WSKAZÓWKA: Z natki marchewki można zrobić pyszne pesto - nie warto jej wyrzucać. Składniki: 300 g młodej marchewki 60 g rabarbaru 3 młode ziemniaki 0,6 l bulionu z warzyw(...)imbiru szczypta mielonego kminku sól i pieprz łyżeczka soku z cytryny do podania:  świeże zioła  garść pestek dyni Przygotowanie: 1. Marchew i ziemniaki obierz, pokrój wraz z rabarbarem w plasterki. 2. Do wrzącego bulionu wrzuć warzywa i gotuj do miękkości (nie rozgotuj). 3. Dopraw pozostałymi składnikami i zblenduj. Podawaj ze świeżymi ziołami (u mnie kolendra) i pestkami dyni

Powiedz dietom nie
Syrop rabarbarowy 127

syrop.  Doskonale nadaje się do drinków, czy też jako dodatek do wody.  Będzie w sam raz na cieplejsze dni.       Składniki: 400 g rabarbaru 1 laska wanilii 80 g cukru sok z 1/2 cytryny 300 ml wody   Wykonanie: Rabarbar umyć i pokroić na kawałki (jeżeli chcemy uzyskać ładny, czerwony kolor, to go nie obieramy(...)garnka wlać wodę, sok z cytryny, wsypać cukier, włożyć rozciętą laskę wanilii.   Gotować na małym ogniu do chwili kiedy rozpuści się cukier.  Włożyć rabarbar i pogotować przez 5 minut na niewielkim ogniu.  Odcedzić płyn przez gęste sito wyłożone gazą.  (Miąższu nie wyrzucać, przyda się do kruszonek, lub jako dodatek do jogurtu).  Ponownie zlać płyn

Sto kolorów kuchni
Tarta z musem rabarbarowym, bitą śmietaną i pistacjami 393

będzie królowa lata 2015;)         Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła 0,5 szklanki cukru pudru 1 żółtko na nadzienie: 700 g rabarbaru 8-10 łyżek cukru (w zależności od tego, jak bardzo kwaśny rabarbar lubimy:) 1 opakowanie galaretki truskawkowej 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru garść pistacji (nie solonych!) Przygotowanie: Mąkę(...)minut. Spód ciasta ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny, aż będzie rumiane. Wyjąć z piekarnika i dobrze wystudzić, a najlepiej schłodzić w lodówce. Rabarbar pokroić w drobne kawałki, zasypać cukrem, dodać 2 łyżki wody i gotować często mieszając przez 5-10 minut, aż będzie miękki. Wystudzić i zmiksować na mus. Galaretkę rozrobić w połowie

Kulinarne Inspiracje
Sernik na zimno z musem rabarbarowym. 147

serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 530 g zagęszczonego słodzonego mleka (cała puszka) 2 paczki galaretki malinowej lub cytrynowej 300 ml wody Mus rabarbarowy: 400 g rabarbaru 130 g cukru brązowego 1 paczka galaretki malinowej + 200 ml wody 1/2 szklanki soku z czarnego bzu lub innego o intensywnym kolorze 1/3 szklanki wody           Sposób przyrządzania(...)średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać, dociskając dnem kubka lub grzbietem łyżki. Podpiec w nagrzanym piekarniku około 10 minut i ostudzić. Rabarbar oczyścić i umyć, pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać wodę i cukier. Gotować do momentu, aż rabarbar będzie się rozpadał. Zestawić z ognia

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Bajgle z rabarbarem i chia 155

obwarzanki): Ciasto 280 g mąki pszennej 1,5 miarki (łyżeczki) suchych drożdży 2 łyżeczki cukru szczypta soli ok. 200 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Nadzienie 160 g rabarbaru ok. 20 dużych liści melisy cytrynowej łyżeczka nasion chia łyżka cukru trzcinowego Demerara nasiona sezamu Zagnieść ciasto drożdżowe, oliwę dodając pod koniec zagniatania. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić ciasto(...)wyrośnięcia (ok. 40 minut). W tym czasie przygotować nadzienie: Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do rondla i zalać ok. połową szklanki wody. Rabarbar rozgotować. Dodać liście melisy. Gotować aż liście stracą zielony kolor. Wyjąć je z rondla. Dodać cukier. Wymieszać i trzymać jeszcze chwilę na ogniu do rozpuszczenia cukru. Lekko schłodzić i dodać nasiona chia. Wymieszać

Weekendy w domu i ogrodzie
MarChEwKowo- RabArBaROwe CiastEczKa 165

Składniki: ciasto: 3 marchewki 4 łyżki cukru trzcinowego 1 kubek mąki 0,5 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Galaretka: 0,5 słoiczka dżemu truskawkowego 1 łodyżka rabarbaru 1 kubek truskawek Przygotowanie: marchewki zcieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z cukrem oraz mąką, proszkiem, dodajemy schłodzone masło, zagniatamy na jednolite ciasto z ciast formujemy kulę, wstawiamy(...)lodówki dżem przekładamy na patelnię, podgrzewamy, dokładamy pokrojony w plasterki rabarbar oraz truskawki, podsmażamy, ciągle mieszając i uważając aby nie przypalić dżemu Piekarnik nagrzewamy do temp 180"C Cisto wałkujemy u wycinamy ciasteczka- z tej ilości składników otrzymamy 15- 16 sztuk ciasteczek ciastka układamy na formie wyłożonej papierem i pieczemy około 15-20 minut po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika

Luźna Kuchnia
Zakręcone bułeczki z twarogiem 133

piekłam , ale to było dawno temu i na blogu nie ma przepisu...a warto je zrobić ...polecam..ja nie miałam twarogu, więc dałam serek waniliowy -smakowy i dodatkowo troszkę rabarbaru..pycha.. na rozczyn: 125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru na ciasto: 340 g maki tortowej 40 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta(...)soli na nadzienie: 500 g twarogu [  u mnie 2 serki - brzoskwiniowy i straciatella] 1 jajko [ nie dałam] 2 łyżki cukru waniliowego  rabarbar dodatkowo 1 jajko 1 łyżka mleka Przygotować rozczyn i odstawić go na około 15 minut w ciepłe miejsce.Mąkę przesiać przez sito, dodać pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. [ ja wyręczyłam się

Moje domowe kucharzenie
Kompot z rabarbaru 156

Składniki: 6 gałązek rabarbaru 1 garść suszonej żurawiny parę liści świeżej mięty cukier do smaku Wykonanie: Rabarbar obieramy w włókien, kroimy w grubszą kostkę. Do garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy przygotowany rabarbar oraz suszoną żurawinę, gotujemy 30 minut. Na koniec dokładamy opłukną miętę, cukier, doprowadzamy kompot do wrzenia, odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego

kgwjanczewo
Kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką 80

Rabarbar kojarzy mi się jako pierwszy zwiastun wiosny w ciastach. Gdy wreszcie wyrośnie trudno się nim nacieszyć bo to jeden z pierwszych wyczekiwanych po zimie polskich owoców. Rabarbar właśnie wyrósł u mojej mamy na ogrodzie więc szkoda byłoby tego nie wykorzystać. Przeważnie ląduje on w kompocie lub w przepysznym drożdżowym placku, którego nie mogę przestać jeść. Tym razem dla odmiany(...)upiekłam coś innego i nie drożdżowego. Na spodzie "szarlotkowe" kruche ciasto i dużo ilość rabarbaru a całość przykryta bezową pierzynką. Uwaga: ciasto znika w bardzo szybkim tempie

Milion Smaków
Tartaletki ucierane z rabarbarem 155

Wiosna to również czas rabarbaru. A, że go mam w ogródku to trzeba go jakoś wykorzystać. Robię kompot ale najbardziej lubimy z nim wypieki. Dzisiaj chcę Wam zaproponować ciasto ucierane w formie małych "tartaletek". Składniki: 130 g margaryny lub masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 3/4 szkl cukru 2 jajka 1 szkl mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 0,5 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 3-4 łodygi rabarbaru margaryna i bułka tarta do foremek cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodać do masy, utrzeć na jednolitą i gładką masę. Foremki do tartaletek o średnicy 9 cm wysmarować

Ala piecze i gotuje
Muffinki z rabarbarem i kruszonką 108

delikatne. Idealne do popołudniowej kawy. Składniki : 2 szkl mąki 0,5 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl mleka 1 szkl oleju 2 jajka 4-5 łodyg rabarbaru    kruszonka: 1/4 kostki masła 1/2 szkl cukru  niepełna szklanka mąki Przygotowanie: Rabarbar umyć i obrać, pokroić na małe kawałki około 2 cm. Składniki na kruszonkę zagnieść(...)powstały grudki. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Jajko, olej, mleko - wymieszać dokładnie. Składniki mokre dodać do suchych i wymieszać łyżką do połączenia. Napełnić papilotki, ułożyć rabarbar i posypać  kruszonką. Piec 180*C przez około 20-25 minut

Garnkowe fanaberie
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 150

rabarbarowym (jak i truskawkowym) na stole stać musi ciasto drożdżowe- u mnie koniecznie ze szklanką kakao! :))) W smaku nie jest za słodkie, z przyjemną nutką wanilii, z ogromną ilością rabarbaru i posypane cynamonową kruszonką. Ciasto bez jajek oraz z jasnej mąki orkiszowej, do której pomalutku staram się przekonać męża, i ku mej uciesze w tym cieście kompletnie jej nie wyczuł(...)drożdże suche- 10 g * wanilia- 1/2 laski (lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego) Kruszonka: * mąka jasna orkiszowa- 75 g * cukier- 35 g * masło- 35 g * cynamon- 1 łyżka Dodatkowo: * rabarbar- 380 g * cukier puder- do posypania Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem, ziarenkami wanilii i drożdżami. Mleko przelać do garnuszka, dodać masło i podgrzewać, aż do rozpuszczenia masła. Mleczną mieszankę trochę ostudzić

Kraina Miodem Płynąca
Pan Rabarbar 216

Składniki: 4 jajka dużych 1 kostka margaryny 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku .do pieczenia 2 łyżki kakao 7 gałązek rabarbaru szczypta soli Wykonanie: Margarynę trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy 1/2 szklanki cukru, cukru wanilinowego, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Wyrabiamy ciasto, które następnie dzielimy na 3 części, do jednej(...)części dodajemy kakao zagniatamy, wkładamy do zamrażalki na 3 godziny. Z rabarbaru usuwamy włókna za pomocą małego noża,  kroimy na dłuższe kawałki zasypujemy 2 łyżkami cukru odstawiamy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, następnie dodajemy pozostały cukier, ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Trzemy  jedną białą część ciasta na tarce o dużych oczkach

kgwjanczewo
Suflet owocowy 136

Mój pierwszy w życiu suflet ! Do zdjęcia już trochę opadł. Dość słodki, owocowy. Kto by pomyślał że jagody, rabarbar i śliwki tak dobrze ze sobą kontrastują, lekko kwaskowy, a zarazem słodkawy smak.  W końcowej fazie uzyskałam piękny fioletowy kolor i brunatna chrupiąca skorupka. Składniki : 4 łodygi rabarbaru 1/2 szkl jagód 1/2 szl. śliwek- pokrojonych w kostkę 4 łyżki cukru(...)białka 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + 1,5 łyżki wody Przygotowanie : rabarbar obrać i pokroić na około 2-3 cm kawałki. Przełożyć do garnuszka i 2 łyżkami cukru i 1 łyżką wody. Gotować na średnim ogniu, aż zmięknie.  Dodać jagody, wymieszać i rozgotować. Skrobię ziemniaczaną rozpuścić  w 1,5 łyżki wody i dodać do owoców, ponownie zagotować

Garnkowe fanaberie
Kompot z rabarbaru 102

wiem jak to się stało, że do tej pory ten przepis nie trafił na blog. Mam nadzieje, że lubicie rabarbar tak jak ja, bo nic tak genialnie nie gasi pragnienia jak dobrze schłodzony kompot z tego cudownego owocu. Składniki: 4 duże łodygi rabarbaru 3 goździki 0,5 szklanki cukru 2 litry wody kostki lodu i mięta ( do podania) Sposób przygotowania(...)Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki. Owoce wrzucamy do zimnej wody, dodajemy cukier, goździki i gotujemy an wolnym ogniu ok. 10-15 minut. Próbujemy- jeśli uznacie, że kompot jest za kwaśny dodajcie cukru. Podajemy przestudzony z kostkami lodu i listkami świeżej mięty. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt