z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:120/231)

Dżem truskawkowo-rabarbarowy 131

Jeden z moich ulubionych dżemów ze względu na swój słodko-kwaśny smak. Polecam tym, którzy nie przepadają za mocno słodzonymi dżemami. Składniki: 1 kg truskawek 1 kg rabarbaru 2 szklanki cukru Rabarbar obrać i pokroić na około 2 cm kawałki. Truskawki umyć i wysypułkować. Truskawki  i rabarbar przełożyć do garnka, najlepiej z grubym nieprzywierającym dnem i zasypać cukrem. Odstawić

talerz przyjemności
Rabarbarowe drożdżowe węzełki 150

kulę i włożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Nadzienie: 3 spore łodygi rabarbaru; 3 łyżki cukru; 80 g roztopionego masła; 50 g cukru kryształu; 2 łyżeczki cynamonu; cukier puder do posypania upieczonych drożdżówek; Rabarbar umyć, obrać z cienkiej skórki, następnie pokroić(...)Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 50g cukru wymieszać z cynamonem i posypać tym calą powierzchnię ciasta posmarowaną masłem. Na to równomiernie rozłożyć odsączony z soku rabarbar. Ciasto złożyć na trzy części owocami do środka, lekko docisnąć. Ma powstać prostokąt o wymiarach 20 cm x 40 cm. Następnie ciasto pokroić na paski o szerokości 2 cm i formować

In my kitchen
TARTA Z RABARBAREM I BEZĄ 146

ciasto: 200g mąki pszennej 50g cukru pudru 1 jajko 200g masła nadzienie: 700g rabarbaru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki żurawiny suszonej beza: 4 białka w temperaturze pokojowej 200 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: płatki migdałów  Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko(...)przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i obciążamy np grochem. Całość pieczemy 15 minut następnie usuwamy folię i pieczemy do zrumienienia kolejne 15 minut w temperaturze 170 stopni. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na 1 cm kawałki. Wkładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cynamon, cukier i namoczoną wcześniej w gorącej wodzie żurawinę. Pod  koniec pieczenia ciasta zabieramy się

KuchcikoweLove
Tarta z pieczonymi jabłkami, rabarbarem, miętą i sosem karmelowo- cynamonowym 222

Każdy ma chyba swoje ulubione jabłko. Ja uwielbiam championy za ich smak lekko gruszkowy, za to,że nie rozpadają się podczas pieczenia. Tarta z pieczonymi jabłkami, rabarbarem, miętą i sosem karmelowo- cynamonowym. Ciasto: szklanka mąki  ćwierć kostki zimnego masła 3 łyżki cukru drobnego cukier waniliowy do smaku żółtko 2 łyżki lodowatej wody Nadzienie: 4 jabłka champion 3 łyżki(...)masła łodyga rabarbaru 3 łyżki cukru muscvado lub trzcinowy łyżeczka cynamonu płatki migdałowe listki mięty Ciasto: Zagnieć albo zmieszaj ciasto w malakserze ze składników podanych wyżej . Odłóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij i rozwałkuj koło ok 5 cm większe niż forma na tartę koło. Wyłóż do nasmarowanej masłem formy na tartę. Nadzienie: Jabłka obierz i pokrój na ósemki (bardzo

AZgotuj!
CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 119

Szybkie ciasta zawsze się sprawdzają kiedy to goście mają na zaskoczyć lub nie mamy nic do kawki. Ciasto z rabarbarem to klasyk pysznych, babcinych ciast. Polecam(...)SKŁADNIKI :  5 średnich jajek 3 szklanki mąki Szymanowskiej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju Polskiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki śmietany 12 % 250 g rabarbaru  250 g truskawek

Kulinarne Fantazje Marioli
LEMONIADA Z RABARBARU I TRUSKAWEK 153

Lemoniada jest idealna na ciepłe, słoneczne dni. Smak rabarbaru, truskawek i cytryny świetnie gasi pragnienie i w dodatku jest pyszna w smaku.                                                                  SKŁADNIKI : 300 g rabarbaru(...)PRZYGOTOWANIE :  Rabarbar i truskawki myjemy i kroimy, przekładamy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy około 15 minut. Kompot studzimy i odcedzamy, następnie chłodzimy.  Zimny kompotu przelewamy do dzbanka. dodajemy plasterki cytryny, kostki lodu i listki mięty, mieszamy. Lemoniadę podajemy zaraz po dodaniu kostek lodu

Kulinarne Fantazje Marioli
Puszyste ciasto z rabarbarem 141

Sezon na rabarbar dobiega końca, ale w marketach i na straganach można znaleźć ostatnie sztuki. Polecam do przygotowania puszystego i niebiańskiego w smaku jak i wyglądu. Zachęcam do przygotowania ciasta z tym sezonowym warzywem! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej typ 450 1 szklanka mąki pszennej graham typ 1850 3/4 szklanki cukru trzcinowego  1/2 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia aromat śmietankowy rabarbar Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, proszek do pieczenia, aromat śmietankowy i stopniowo oba rodzaje mąki. Wszystko dokładnie miksujemy. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Następnie na wierzch masy układamy umyty, oczyszczony i pokrojony w kostkę rabarbar. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Szarlotka z rabarbarem 172

Łatwa, kwaskowa i pulchna szarlotka z rabarbarem, która zawsze się udaje. Przepis taki sam jak na szarlotkę z jabłkami     Ciasto: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny Nadzienie: 1 kg rabarbaru 1 kisiel cytrynowy  duży (na 3/4 L) 4 łyżki cukru Dodatkowo: cukier puder(...)gorącą margarynę. Połowę ciasta wylać do formy (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do  piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. W tym czasie przygotować nadzienie. Rabarbar obrać i pociąć na krótkie kawałki. Obsypać cukrem i kisielem w proszku, wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie i przykryć pozostałym ciastem. Piec  jeszcze około 45 minut

Praktyczna pl
.1242. ciasto! 174

BioIndygo.pl łyżka (10g) mielonego lnu 120g cukru kokosowego BioIndygo.pl + 2 łyżki do posypania 300ml mleka kokosowego (niskotłuszczowego z kartonu, nie tego z puszki, użyłam takiego - KLIK ) 120g aquafaby* 140g rabarbaru 220g truskawek 2 łyżki octu jabłkowego łyzeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody *woda z puszki / po gotowaniu ciecierzycy :) Mąki mieszamy z lnem, proszkiem, sodą i cukrem kokosowym. Ciągle(...)mieszając dolewamy mleko. Dodajemy ocet jabłkowy i ponownie mieszamy. Rabarbar i truskawki myjemy i kroimy na kawałki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem. Następnie aquafabę ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Wykładamy masę do formy, na wierzchu układamy truskawki i rabarbar i posypujemy całość 2 łyżkami cukru kokosowego. Pieczemy ok. 15-20 minut

breakfast of dreams
Budyniowe ciasto z rabarbarem 167

szklanka cukru  1 jajko 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 1/2 proszku  do pieczenia 2 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka 1 łyżka masła  600 g rabarbaru cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, jajko, żółtka, 3/4 szklanki cukru, margarynę, oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto, odkrawamy 1/4 część ciasta, zawijamy(...)folię, chowamy do zamrażarki na 1 godz. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rabarbar oczyszczamy, kroimy w kawałki, rozkładamy równomiernie na ciasto. Do rondelka wlewamy 2,5 szklanki mleka, w pozostałym mleku rozrabiamy budyń z cukrem. Gotujemy budyń pod koniec gotowania dodajemy masło, gorący budyń wykładamy na rabarbar. Na wierzch trzemy zamrożone ciasto.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika

kgwjanczewo
Ciasto ucierane z rabarbarem 175

Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanka cukru 200 g masła 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 g rabarbaru kruszonka 1 szklanka mąki 100 g masła 1/2 szklanki cukru dodatkowo cukier puder do posypania Wykonanie: Rabarbar pokroić na kawałki i zasypać cukrem, odstawić na pół godziny. Odcedzić z soku.  Mąki wymieszać(...)czas ucierając dodawać po żółtku, następnie wlać masło. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.  Ciasto wylałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto poukładałam rabarbar. Z masła, mąki i cukru wyrabiamy kruszonkę. Posypać równomiernie wierzch ciasta.  Pieczemy w temperaturze 180 ° przez 40 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Tortownica

magiczna kuchnia Kasi
Lemoniada rabarbarowo-truskawkowa 163

Upalny dzień wręcz prosi się o szklankę zimnego napoju z lodem, lemoniada z rabarbaru i truskawek ze szczyptą limonowego smaku, doskonale ugasi pragnienie.  Delektowanie się nim pod parasolem sprawia wielką przyjemność, polecam! Składniki: 4 łodygi rabarbaru 1 szklanka świeżych truskawek Woda mineralna Cukier trzcinowy do osłodzenia 1 limonka Liście mięty i melisy cytrynowej Kostki lodu Sposób wykonania: Rabarbar

Wanilia i Kardamon
Keks Z Rabarbarem 169

Wilgotny keks z dodatkiem orzeźwiającego rabarbaru :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm: 1 i 3/4 szkl mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru 5 jajek 250-300 gr bakalii ( u mnie morele suszone, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie i laskowe, skórka pomarańczowa kandyzowana) 200 gr masła w temp pokojowej 1 duża łodyga rabarbaru Wszystkie Składniki Powinny(...)Masło miksujemy z cukrem na puch. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy cały czas. 2. Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką. 3. Rabarbar kroimy w cząsteczki, obtaczamy w mące i dodajemy razem z bakaliami do masy. 4. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Ciasto pieczemy na środkowej półce z grzaniem

Gotowanie...to proste !
Biszkopt z truskawkami, różą, rabarbarem i białą czekoladą 145

Torcik biszkoptowy z truskawkami i rabarbarem przełożony płatkami dzikiej róży z jabłkiem i ganache z białej czekolady zdecydowanie zadowolił Mamę przy okazji dzisiejszego święta. Biszkopt z poniższego przepisu wychodzi wilgotny, nie wymaga nasączania, ładnie wyrasta, jest puszysty i mięciutki. Tuż po wyjęciu z piekarnika warto nim.. rzucić, jakkolwiek to brzmi. Metodę tę można zastosować do każdego ciasta biszkoptowego, dzięki(...)ziemniaczanej pół szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do wysmarowania tortownicy Warstwa różana: dwie garści płatków dzikiej róży jabłko Ganache: 200g śmietanki tabliczka białej czekolady Dodatkowo: truskawki rabarbar listki mięty cukier puder Biszkopt: Białka ubijamy z solą na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Łączymy pianę z żółtkami i mąką pszenną przesianą

Wrzosowa Polana