z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:119/231)

Tarta z rabarbarem 105

Najlepsza i najprostsza do zrobienia tarta z rabarbarem czeka na Ciebie! Przepis na to cudowne kruche ciasto z rabarbarem, to tylko kilka łatwo dostępnych składników. To wspaniałe ciasto idealne na wiosnę! - ciasto kruche z 3 składników - bez podpiekania i podsmażania rabarbaru - przepis na ciasto nawet dla początkujących

AniaGotuje.pl
UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI + FILMIK 83

Ucierane ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką to pyszne, wiosenne ciasto. Smaczna zwłaszcza jak upieczemy je na maśle. Mi osobiście ono smakuje i domownikom również. Polecam przepis.  SKŁADNIKI :  180 g masła  1 szklanka cukru pudru 3 jajka 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka olejku waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)DODATKOWO :  500 g truskawek 300 g rabarbaru                                                                 PRZYGOTOWANIE :  Rabarbar i truskawkami kroimy na kawałki, zasypujemy 2 łyżkami cukru i mieszamy, odkładamy na 30 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
Placek z rabarbarem 159

wiosna to sezon na rabarbar i dlatego dzisiaj mam dla Was szybki przepis na pyszne ciasto. Składniki: 270 g mąki pszennej 4 jajka 120 g cukru pudru cukier wanilinowy 180 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300-400 g rabarbaru Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać przez sitko. Wbić całe(...)wsypać cukier puder, wlać masło i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję kremu. Blaszkę o wymiarach 29x25cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto i wyrównać. Obrany rabarbar i pokrojony na kawałki poukładać na cieście i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 º  C. Piec ok 35 min lub do suchego patyczka

Anielskie wypieki
Szybkie ciasto z rabarbarem 159

Powoli czas rabarbaru się zaczyna więc warto teraz z niego korzystać jak najwięcej w kuchni.  Kocham rabarbarowe cierpkie kompoty i dżemy z dodatkiem agrestu. A na dobry początek szybkie ciasto które robi się równie szybko jak znika. Przepis podaję na dwie mniejsze blaszki keksowe 38x13 cm lub na jedną dużą blachę 40x23 cm. Czas przygotowania 10 minut.  Czas(...)jajka - 3 szklanki mąki - 1 i 1/2 szklanki cukru - 10 dag margaryny - 1/2 szklanki mleka - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy lub prawdziwa wanilia - 1/2 kg rabarbaru, 4 duże łodygi 1.Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Całe jaja miksujemy z cukrem, potem kolejno dodajemy przesianą mąkę, mleko, wystudzoną margarynę, proszek do pieczenia, wanilię i miksujemy. 2.Gotowe ciasto

Apetyczna babeczka
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, z rabarbarem lub kruszonką 126

szklanki mleka – 3 małe jajka (rozm.M) – 0,5 szklanki oleju – 2,5 szklanki mąki – szczypta soli * opcjonalnie: – świeże owoce (u mnie rabarbar) – lub kruszonka wg przepisu: – 50g zimnego masła – 1/4 szklanki cukru – 1/3 szklanki mąki Drożdże rozkruszyć do szklanej miski, zasypać cukrem, dodać mleko, rozkłócone jajka, olej i na koniec mąkę(...)ściereczką i odstawić na min 2h w ciepłe miejsce. Następnie wszystko wymieszać łyżką, do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć pokrojony rabarbar lub/i kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-40 min (do tzw.”suchego patyczka”). Po upieczeniu wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia. Smacznego! Artykuł Ciasto

CookYourself
Tarta na kruchym cieście z brukselką 297

Tarta na kruchym cieście z brukselką to dość oryginalne połączenie, jednak jak go spróbujecie to przekonacie się, że jest pysznie… Jeśli nie macie czasu, ani

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Torcik rabarbarowy 91

Bardzo smaczne ciasto, miękkie i puszyste z kwaskowym rabarbarem. Przepis z rodzinnych, starych zeszytów. W oryginale zamiast wiórków były orzechy laskowe. Ja zamieniłem je ze względów na alergię brata. Polecam, bo sezon rabarbarowy w pełni :) Składniki : - 5 - 6 łodyg rabarbaru. Ciasto : - 125 g miękkiego masła, - 3 żółtka, - 100 g syropu z buraków cukrowych ( melasy ), - 20 ml nalewki wiśniowej(...)masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Białka ubić z melasą. Następnie wmieszać wiórki i budyń. Rozsmarować na cieście. Na wierzchu ułożyć obrany i pokrojony rabarbar. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 40 - 50 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem

Przepisy Mikołaja
Ciasto z rabarbarem 82

Wszystkim, którzy lubią rabarbar polecam przepis znaleziony na blogu Mała Cukierenka . Ciasto jest pyszne i proste w sam razy do poobiedniej kawki :) Składniki (na tortownice o średnicy 23 cm): Ciasto (będzie lepiej, gdy składniki będą w temperaturze pokojowej): 60 g margaryny 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić białym) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) skórka otarta(...)jajka 300g mąki + 1 łyżka 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 300g kwaśnej śmietany 12% lub 18% (użyłam 18 %) 300g rabarbaru pokrojonego na 2 cm kawałki Dodatkowo : 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie : Mąkę przesiać (300g) i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem. Do margaryny dodać cukier

cucinare
Lody rabarbarowo – jogurtowe. Prosty deser dla dzieci. 140

Przygotowałam dla mojej córki duszony rabarbar i polałam go jogurtem. Niestety zupełnie jej to nie zasmakowało. Postanowiłam całość zamrozić i podać jej w formie lodów. Oczywiście strzał w 10. Składniki na 6 porcji: 200g rabarbaru łyżka miodu 50ml wody 200g jogurtu greckiego Sposób przygotowania: Rabarbar posiekaj i wrzuć do garnka razem z wodą oraz miodem i gotuj aż do momentu

wysmienity
Domowe lody jogurtowo-truskawkowe bez jajek 86

jajek. A poza tym nie potrzebujemy do nich maszynko do lodów, wystarczy zwykły mikser. Na blogu znajdziecie też inne przepisy z truskawkami: Szybkie ciasto z jogurtem truskawkami i rabarbarem Torcik truskawkowy z biszkoptami Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno(...)białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas Lemoniada truskawkowa Domowe lody jogurtowo-truskawkowe bez jajek Czas przygotowania:  60 minut

Kulinarne przygody Gatity
Szybkie ciasto z mąki teff przekładane owocami i z lodami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 172

łyżki oleju kokosowego -napój roślinny lub mleko np. bez laktozy (ilość w zależności od chłonności mąk) -cynamon (ilość w zależności od preferencji) Owocowy środek -1 dojrzały banan -mały pęczek rabarbaru -szklanka truskawek Dodatkowo -ulubione lody domowe lub kupne -gorzka czekolada   do ozdoby -owocki do ozdoby 1. Rabarbar obrać, pociąć na mniejsze kawałki i z odrobiną wodę przez dosłownie chwilę(...)Tortownice wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i delikatnie „uklepać” pierwszą warstwę ciasta (mniej więcej połowę). 7. Na pierwszą warstwę wyłożyć plasterki banan, połówki truskawek oraz nieco rozmiękły rabarbar. Całość wyrównać łyżką. 8. Na owocową warstwę kruszyć i lekko dociskać kolejną porcję ciasta. 9. Całość piec w 180’C-200’C ok 30-40 minut. To zależy od piernika

Candy Pandas
Nocne ciasto drożdżowe z rabarbarem - bez wyrabiania 104

Bardzo lubię to ciasto drożdżowe. Powodów jest kilka: zawsze się udaje, wyrasta wysokie, nie wymaga uciążliwego wyrabiania. Tym razem zrobiłam je w wersji z rabarbarem. Posmak drożdży jest tu bardziej wyczuwalny niż w tradycyjnych drożdżowych ciastach, dla mnie to plus, lubię smak drożdży.  Ciasto:  1/2 szklanki oleju  1 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 3 jajka L szczypta(...)soli  50g drożdży 1/2 kg mąki  Kruszonka + dodatki: 3 gałązki rabarbaru 50g masła 100g mąki  50g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1. Do miski przekładamy kolejno: olej, mleko, cukier, jajka, sól, pokruszone drożdże. Całość pozostawiamy na noc. Ważne! Nie można mieszać ani ugniatać.  2. Kolejnego dnia wsypujemy mąkę, Mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego ciasta

Szefowa kuchni
Proste weekendowe ciasto z manną i rabarbarem 302

Dziecinnie proste, pulchniutkie  i bardzo smaczne ucierane ciasto na bazie kwaśnej śmietany, mąki pszennej i manny, słodycz ciasta przełamuje kwaśny rabarbar, sezonowe ciasto które można piec z różnymi miękkimi owocami lata, sprawdzi się jako szybkie ciasto dla niespodziewanych gości czy na weekendowy piknik na łonie natury, oprószone cukrem pudrem, nic więcej nie potrzeba. Inspiracja z zaprzyjaźnionego bloga  Kuchnia(...)kaszy manny 20 dag kwaśnej śmietany 18% 25 dag cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z wanilią 50 ml oleju roślinnego 2 czubate szklanki pokrojonego rabarbaru Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Wszystkie składniki do pieczenia ciasta muszą mieć jednakową temperaturę pokojowa, więc śmietanę należy wyjąć z lodówki godzinę przed pieczeniem. Mąkę tortową wsypać do miski, wymieszać

Wanilia i Kardamon
Domowa spiżarnia - lemoniada 108

zwykłą. Dodajcie lód lub mrożone owoce i wspaniały orzeźwiający napój gotowy! Lemoniada rabarbarowo-cytrusowa z imbirem, miętą i syropem różanym: 300 g limonek  1 kg cytryn 1 kg rabarbaru 300 g imbiru 1 pęczek mięty 1,5 l wody ok. 500 g syropu różanego (lub miodu) Butelki myjemy i osuszamy. Przygotowujemy sporych rozmiarów garnek ok. 5-6 litrowy. Wszystkie(...)cytrusy przekrawamy na pół, sok wyciskamy do garnka i wrzucamy wszystkie skórki. Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Imbir kroimy w plasterki. Następnie dorzucamy pęczek mięty. Całość zalewamy ok. 1,5 l wody. Lemoniadę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3-5 minut często mieszając. W międzyczasie staram się wycisnąć ze skórek wszystko, co się da i ubijam

Cooking Monster
Kruchy placek z rabarbarem i jabłkami 163

Bardzo lubię kruche ciasta z owocami, tym razem postanowiłam połączyć ze sobą rabarbar i jabłka i wyszło bardzo smaczne ciacho. Do ciasta użyłam cukru pudru Diamant . Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki pszennej 25 dkg margaryny 1/2 szklanki cukru pudru Diamant 1 cukier waniliowy 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 4 jabłka kilka łodyg rabarbaru(...)dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy bułką tartą. Na ciasto rozkładamy równomiernie pokrojony rabarbar i jabłka obrane i starte na grubej tarce, posypujemy cynamonem i cukrem , przykrywamy drugim plackiem. Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. Jak ciasto przestygnie to posypujemy cukrem pudrem Diamant . SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki