Bardzo łatwe, bardzo szybkie, bardzo smaczne! ;) Jak w tytule : "korzystajmy, póki jest sezon!". CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM źródło przepisu: najsmaczniejsze.pl ; podaję z moimi zmianami // keksówka o dł. 26cm ~160g mąki pszennej ~40g (opakowanie) waniliowego proszku budyniowego ~1/2 szklanki fruktozy / szklanka cukru ~150g jogurtu naturalnego ~80g masła, roztopionego i przestudzonego ~3 jajka ~1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~200g rabarbaru, umytego(...)proszek do pieczenia przesiać do miski. W oddzielnej misce ubić jajka z fruktozą na puszystą masę i stopniowo wsypywać mąkę, ciągle mieszając. Na końcu dodać jogurt, masło i rabarbar. Podłużną formę (keksówkę) o dł. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec ok. 50 minut
chili & sugarzbędnych ceregieli powiem, że ta rolada jest rewelacyjna. Z całą pewnością od pierwszego kęsa została jednym z moich ulubionych ciast. Kwaśny rabarbar, słodka beza i kremowy, aksamitny jogurt. Rewelacja. Za niedługi czas, jak truskawki stanieją nieco chcemy spróbować wersję z truskawkami. A mi prywatnie marzy się jeszcze wersja z owocem granatu. Myślę, że i jedną i drugą sprawdzimy. I podzielimy(...)się z wami wrażeniami. 500 g rabarbaru 150 g cukru żelującego 2:1 4 białka 175 g cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 300 g jogurtu greckiego Rabarbar kroimy na mniej więcej 2 cm kawałki, mieszamy z cukrem żelującym i zostawiamy na 30 minut. Następnie podgrzewamy w garnku aż się rozgotuje. Cały
Marder&Marder Manufacturemaszynki do lodów i musiałam je co chwila mieszać ale i tak wyszły pyszne! Myślę że sposób ich podania zachęci Was do zrobienia. Składniki: Mus z rabarbaru: 6 lasek rabarbaru 4 łyżki wody 1/2 szklanki cukru Lody: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 300 ml śmietanki słodkiej kremówki 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Ażurowe koszyczki z czekolady: 1,5 tabliczki mlecznej czekolady(...)Goplana silikonowe foremki do muffinek folia spożywcza Sposób przygotowania: Rabarbar myjemy kroimy w kostkę przekładamy do rondelka zasypujemy cukrem, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości, aż zacznie się rozpadać. Następnie miksujemy blenderem na mus.Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Lody: Schłodzoną śmietankę ubijamy z pastą waniliową na puszysto, wlewamy cienkim strumieniem mleko skondensowane, dodajemy mus rabarbarowy, mieszamy delikatnie, rozlewamy do plastikowego pojemniczka
Wanilia i Kardamoncukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Na piankę : 5 białek 1 szklanka cukru pudru 20 dkg śmietany 18 % 1 budyń śmietankowy Przygotuj również : 1 kg rabarbaru cukier puder do dekoracji ( opcjonalnie ) Sposób wykonania : Rabarbar dokładnie płuczemy, osuszamy, odcinamy liście oraz ogonki, tniemy na kawałki o długości około 3 cm. Z podanych składników(...)proszku delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę i znów delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotową pianę wylewamy na kruche ciasto, równo rozsmarowujemy po całej powierzchni. Na pianę układamy kawałki rabarbaru jeden obok drugiego. Z lodówki wyjmujemy schłodzone kruche ciasto i ścieramy go po całej powierzchni ciasta na tarce o dużych oczkach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C i pieczemy około
Przepisy i porady kulinarneMiałam wielką ochotę na jakieś szybkie ciasto i znalazłam cudowny przepis w jednej z gazet dla kobiet :) Jestem zachwycona smakiem :) Użyłam rabarbaru ale będą równie dobrze pasowały truskawki, jagody. Bardzo polecam ! Smak cytrynowo - słodkawy a to za sprawą dodanej skórki z cytryny i szczypty mielonej kurkumy . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 185 st. C Czas(...)cytryny ( opcjonalnie może zostać użyty aromat cytrynowy) 3 jajka 3 żółtka 200 g mąki pszennej budyń śmietankowy bądź waniliowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 - 500 g rabarbaru Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru Sposób przygotowania : Miękkie masło ucieramy z cukrem , szczyptą soli mielonej kurkumy na konsystencję kremu. Dodajemy skórkę z cytryny, cały czas
Słodkości i nie tylkoPyszne połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodkim lukrem. Składniki na ciasto: 25 dag mąki, 12,5 dag masła, 2 żółtka, 1 łyżka smalcu, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki zimnej wody, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kwaśnej śmietany, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Składniki na nadzienie: 75 dag rabarbaru, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 10 dag orzechów(...)lukier: 3 łyżki mleka, ½ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka soku z cytryny. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagęścić kruche ciasto i schłodzić w lodówce Wykonanie nadzienia: Rabarbar pokroić na kawałki i rozgotować ( bez wody) mieszając. Następnie wsypać cukry i gotować aż masa rabarbarowa sanie się szklista. Wykonanie lukru: Cukier wymieszać z wrzącym mlekiem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny
Tradycyjna KuchniaNietypowa zupa na słodko- z tegorocznym rabarbarem. Polecam Składniki: 25 dag rabarbaru, 1 szklanka śmietany, 1 żółtko, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka cukru, sok z cytryny. Wykonanie: Rabarbar umyć i nie obierając pokroić na kawałki i rozgotować w litrze wody. Następnie zmiksować, osłodzić, dodać trochę soku z cytryny. Jeszcze raz zagotować, zaprawić śmietaną z łyżeczką mąki ziemniaczanej i surowym
Tradycyjna KuchniaProste i szybkie racuchy z tegorocznym rabarbarem. Składniki: 2 szklanki mąki, 2 jajka, 2 szklanki kefiru, 2 łyżki oleju, 1 łyżka cukru waniliowego, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 30 dag rabarbaru, olej do smażenia, cukier puder do posypki, śmietana lub jogurt do polania racuszków. Wykonanie: Przygotować ciasto z podanych składników, zmiksować i połączyć z pokrojonym rabarbarem. Następnie kłaść łyżką ciasto
Tradycyjna Kuchniaświeżych drożdży około 100 g cukru szczypta soli 2 jajka 125 ml oleju 250 ml mleka Nadzienie: truskawki rabarbar Kruszonka: 10 dag Kasi lub masła 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 4-5 łyżek mąki *Wszystkie składniki powinny mieć jednakową-pokojową temperaturę. Zaczyn: Drożdże(...)odstawiam do wyrośnięcia, przynajmniej na godzinę. Ciasto podwoi objętość. Podczas wyrastania ciasta, przygotowuję owoce i kruszonkę. Truskawki przepłukuję pod wodą, obieram szypułki, większe kroję na połówki/ ćwiartki. Jeśli dodaję rabarbar, obieram go i kroję na kawałeczki, obtaczam w cukrze. Kruszonka: Miękką margarynę rozcieram palcami z mąką i cukrami, aż powstanie kruszonka. Gotowe ciasto , lekko ugniatam, dzielę na cztery części, delikatnie
Takie tam pichcenielitra mleka sojowego 150 g cukru 900 g mąki 200 g masła kokosowego rafinowanego szczypta soli dokładnie wyrabianie ciasta pod tym linkiem: http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/ farsz: około 1 kg rabarbaru 100 g cukru Przygotowanie: Rabarbar obieramy, kroimy w 1 cm kawałki podsmażamy na patelni z cukrem aż cały prawie się rozpadnie, nadmiar soku odsączamy. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy wyrabiając chwilę, dzielimy(...)trzy równe części, każdą rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy rabarbarem, zawijamy w wałki/rulony i pleciemy warkocz. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia nawet do godziny czasu. Dodatkowo można ciasto posypać kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C około 45 minut. Wstyd się przyznać, ale w ciągu niespełna godziny w 5 osób zjedliśmy wszystko
greenscarfSkładniki : 5 jajek 1 szklanka cukru plus 3 łyżki 2 szklanki mąki 125 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 średnie łodygi rabarbaru Przygotowanie Pokrojony dość drobno rabarbar posypać 3 łyżkami cukru i odstawić na 15 min. odsączyć sok Masło rozpuścić i ostudzić Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem i dokładnie utrzeć, wlać masło i dokładnie(...)połączyć składniki Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy o średnicy 24 cm, posypać przygotowanym, odsączonym rabarbarem Piec w 180*C przez około 45-50 min, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. przepis stąd Ciasto można piec z różnymi owocami
Proste Potrawyproszku do pieczenia, Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1/2 łyżki octu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mus rabarbarowy: 1/2 kg rabarbaru, 2 opakowania galaretki zielonej, 1/2 szklanki wody, 4 łyżki cukru, Masa kakaowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 400 ml mleka, 3 łyżki cukru, 1 kostka masła 1,5 łyżki kakao(...)olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Mus rabarbarowy: Rabarbar obieram i kroję w kostkę. Przekładam do garnka, podlewam wodą i duszę do miękkości. Gdy rabarbar całkowicie się rozpadnie wsypuję cukier oraz galaretki. Dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia
Tradycyjna kuchnia Kasinierafinowany, powstały z kwiatów palmy kokosowej. Ma charakterystyczną brązową barwę i łagodny posmak karmelu. Pomysł na takie ciasto znalazłam tutaj. Wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę. rabarbar suszone owoce czarnej morwy 3 jajka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli 2,5 szklanki mąki tortowej ( 350 g) 2 łyżeczki proszku(...)łyżki mąki 3 łyżki cukru kokosowego 60 g masła Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki kruszonki zagnieść, rozcierając palcami na okruchy. Piekarnik ustawić na 180 st. Rabarbar pokroić na małe kawałki. Mąkę wymieszać z cukrem, wanilią, solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na pienistą masę,dodać olej lub stopione masło, maślankę i wanilię
Moje domowe kucharzeniewypróbowania rabarbarowych racuchów. :) Składniki: 4 łyżki mąki pszennej graham T1850 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżeczki cukru trzcinowego 4 łyżki mleka 1 łodyga rabarbaru olej cukier puder - do posypania Sposób przygotowania: Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy 1 łyżeczką cukru i odstawiamy na 15 minut. Między czasie w misce ubijamy na puszystą(...)masę jajko z 1 łyżeczką cukru. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Dokładnie miksujemy. Na sam koniec dodajemy rabarbar i mieszamy delikatnie łyżką. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy po jednej łyżce ciasta. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu racuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby osuszyć z tłuszczu. Gotowe danie ewentualnie możemy posypać
Truskawkowa Fiestażółtka, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka kwaśnej śmietany. Kruszonka: 2,5 łyżki masła, 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, Dodatkowo: 40 dag rabarbaru, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 łyżeczki cynamonu. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam nim spód oraz(...)brzegi tortownicy o średnicy 24cm. 2. Rabarbar kroję w kostkę. Układam na cieście. Rabarbar posypuję cukrem waniliowym oraz cynamonem. 3. Kruszonka : Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę. 4. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasi