z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:37/703)

Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 179

musimy ograniczać jego użycia do krokietów. Ja po pewnych modyfikacjach przyrządzam z niego również pierogi, do czego na pewno kiedyś wrócimy na blogu. Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 2015-03-09 13:13:44 Jedna z propozycji jak pożytecznie wykorzystać mięso i warzywa pozostałe z rosołu. Tym razem w postaci znanych i lubianych krokietów, które możemy podać(...)czerwonym barszczem lub właśnie rosołem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 200g mięsa z rosołu 100g warzyw z rosołu (marchewka, seler) 1 duże (L) jajko 300g pieczarek 2 łyżki masła bułka tarta sól biały pieprz mielony olej rzepakowy 4 placki naleśnikowe wg naszego przepisu Instrukcje Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu na dość silnym ogniu rozgrzewamy

Kulinarna Pokusa
Pieczarki portobello faszerowane po liguryjsku 225

Dzień dobry, Znacie pieczarki portobello ? Te wielkie grzyby o melodyjnej nazwie to po prostu zwykłe pieczarki w dojrzałym stadium - są brązowe, mięsiste, mają wyraźniejszy smak, przy tym świetnie chłoną aromaty wszelkich dodatków. Uważa się je za produkt wyszukany, prawdziwy przysmak. Niektórzy uważają, że ich smak przypomina mięso, dlatego poleca się je wegetarianom. Portobello można przygotować na wiele sposób - np. ugrillować(...)opanierować i usmażyć jak schabowego. Ich duże, sięgające 12 cm. średnicy kapelusze aż się proszą, aby wykorzystać je do faszerowania. Moja dzisiejsza propozycja to pieczarki po liguryjsku, czyli faszerowane czosnkiem, natką pietruszki i bułką tartą. Bardzo aromatyczne, świetnie nadają się na elegancką przystawkę z kieliszkiem wina. My zjedliśmy je na kolację, w towarzystwie chleba opiekanego na oliwie. Było naprawdę pysznie

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułki z pieczarkami 6029

dziecko daje popalić. Jak dobrze, gdy wiesz, że jest ktoś, kto o ciebie dba, i jest ktoś o kogo można dbać. O mnie dba P. przygotował chrupiące bułki z pieczarkami i serem. Ja uwielbiam, gdy P. gotuje, lubię na niego patrzeć, smakować, wszystko wtedy ma jakby… więcej smaku. Polecam, bo są pyszne Składniki: - 1 kg pieczarek; - 5 dużych bułek(...)cebule; - 10 dag startego żółtego sera; - papryka ostra mielona, papryka słodka mielona, oregano, Wykonanie: Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej, dusimy pod przykryciem do miękkości, lekko dolewając wodą i przyprawiając oregano. Cebule siekamy, podsmażamy na drugiej patelni przyprawiając paprykami. Gdy pieczarki będą miękkie dodajemy do nich cebulę i jeszcze chwilę razem dusimy. Z bułek odkrawamy końcówkę, wydrążamy

dom-agi.pl
Ziemniaki z pieczarkami i szczypiorkiem 681

Ziemniaki z pieczarkami i szczypiorkiem... Plasterki złocistych ziemniaków. Kosteczki cebuli i plastry pieczarek. Całość mocno oprószona przyprawą do ziemniaków. I posypana drobno posiekanym szczypiorkiem. Pyszny dodatek do obiadu! Smacznego! Składniki: 1 kg ziemniaków; 1 duża cebula; 200 g pieczarek; 1/2 łyżki przyprawy do ziemniaków; 1/2 pęczka szczypiorku; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, obgotwać w lekko(...)posolonej wodzie, tak aby były półtwarde. Odcedzić. Pokroić w plastry. Cebulę obrać. Pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę, delikatnie posolić i chwilę podsmażać. Następnie dodać pieczarki, wymieszać i podsmażać, aż cała woda z pieczarek odparuje. Na koniec dodać plastry ziemniaków, posypać przyprawą

Gospodyni Miejska
Zupa pieczarkowa 186

Pieczarki brunatne różnią się od białych nie tylko kolorem. Znacznie ważniejszą cechą, która je różni jest smak i zapach. To właśnie dlatego potrawy z nich przygotowywane są, moim zdaniem, o wiele smaczniejsze. Ale to już kwestia gustu. Moją zupę pieczarkową eksponują również dodatki, które pieczarki – nie tylko brązowe, po prostu „lubią”. Są to czosnek, natka pietruszki i… wino marsala(...)tylko.     Składniki: - ok. 3l bulionu (do wyboru warzywny,drobiowy)- 1kg brązowych pieczarek- główka czosnku- 4 szalotki bananowe- 2-3 marchewki z bulionu- 150ml wina marsala- natka pietruszki- sól- świeżo zmielony pieprz- 400ml mleka kokosowego- olej rzepakowy + masło Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki. Kilka najmniejszych zostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z dodatkiem masła, wrzucamy pieczarki

mojewypiekiinietylko
Kasza pęczak z pieczarkami 106

Kasza pęczak z pieczarkami to sycące i pyszne danie nie tylko dla wegetarian. Kasza jęczmienna jest smacznym i pożywnym dodatkiem również do obiadu. Zdrowy, a do tego szybki i prosty do przygotowania posiłek, odpowiedni jest zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Kasza jęczmienna pęczak jest gruboziarnista, dlatego jest sycąca i pożywna. Po jej zjedzeniu nie robimy się szybko głodni(...)zamiast ziemniaków i ryżu wprowadzić do menu 1 - 2 razy w tygodniu właśnie kaszę. Nie dość, że będzie urozmaicenie, to jeszcze z korzyścią dla naszego zdrowia. Kasza pęczak z pieczarkami jest bardzo smaczna sama w sobie, ale jeśli trzeba, można do niej dodać boczek lub inne mięso i będzie bardziej kalorycznym posiłkiem dla osób lubiących mięso, a także ciężko pracujących

Kuchcik gotuje
Sos pieczarkowy 85

Ciąg dalszy walki z pieczarkami, których miałam w nadmiarze. Sos pieczarkowy chodził za mną już od jakiegoś czasu, ale jakoś ciągle się nie składało. Teraz musiało się złożyć. Na początku miałam w planie zrobić go do placków z kiszonej kapusty, ale jak sobie uzmysłowiłam, ile potrawa będzie miała kalorii i jak bardzo będzie ciężka, zrezygnowałam. Skończyło się na kluskach śląskich(...)czasu można taki zrobić. Jest z tym ciut więcej roboty, ale jak dla mnie to bez różnicy. Sos wyszedł kremowy i aromatyczny. Pamiętajcie o tym, żeby porządnie przesmażyć pieczarki. Wtedy wydobywa się z nich fajny aromat. Tylko niczego nie przypalcie. Jeżeli chodzi o zioła, też możecie kombinować. Ja pieczarki bardzo lubię z dodatkiem rozmarynu. Nie miałam w domu jednak nawet

Kardamonovy
Panierowane pieczarki. Szybka przekąska. 223

Dziś polecam Wam jedną z moich ulubionych szybkich przekąsek – panierowane pieczarki. Dla odmiany przygotowałam je w zdrowszej wersji, bo na oleju kokosowym. Takie szybkie pieczarki są doskonałe na każdą uroczystość. Polecam przygotować je w większej ilości na zbliżającego się Sylwestra. Panierowane pieczarki podaję zawsze w towarzystwie mojego ulubionego sosu czosnkowego i ketchupu. Składniki: (na około 15 małych pieczarek(...)małych pieczarek 1 jajko sól i pieprz do smaku około 3 czubate łyżki oleju kokosowego (u mnie Woj-len) * bułka tarta do obtoczenia do podania: sos czosnkowy i ketchup Kielecki łagodny (u mnie WSP Społem) , zielona pietruszka *pieczarki smażę na malutkiej patelni Przygotowanie: W miseczce roztrzepujemy jajko, doprawiamy je dobrze solą i pieprzem. Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Pieczarki

Słodkie okruszki
Zupa pieczarkowa z brązowych pieczarek z mascarpone 197

Kolejna wersja zupy pieczarkowej. Tym razem wykorzystałam brązowe pieczarki. Pieczarki te są trudniej dostępne i droższe ale równie smaczne jak te znane czyli białe. Brązowa pieczarka jest bardziej twarda i zwarta. Wydaje mi się, że ma delikatniejszy smak niż biała pieczarka ale bardziej przypominający grzyby leśne. składniki: 500 g brązowych pieczarek 2 l bulionu drobiowego 1 duża marchewka 1 duża(...)cebula 250 g serka mascarpone 2 łyżki masła garść posiekanej natki pietruszki ulubiony makaron, u   mnie świderki Malma Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w grubsze plasterki. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gdy się zagotuje dodać pokrojoną marchewkę i cebulę. Na patelni rozpuścić masło i zrumienić pieczarki. Następnie pieczarki przełożyć do garnka. Zagotować i gotować

Monia miesza i gotuje
Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką 244

Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką. Pieczeń z mięsa mielonego, zwana jest u nas w domu pieczenią rzymską lub pieczonym klopsem. Pieczeń rzymska pojawia się w naszym domu bardzo regularnie w różnych konfiguracjach smakowych, to jest bardziej wyrafinowana wersja kotleta mielonego. Jej zaletą jest niska cena i prostota wykonania. Bardzo dobrze też smakuje, zarówno na ciepło pokrojona w grube plastry(...)można dobrze ubić, jest wtedy bardziej zwarta i lepiej się ją kroi. Dziś podam Wam bardziej urozmaicony przepis na rzymską pieczeń, gdyż dodałam do mięsnej masy podsmażone z cebulką pieczarki, tartą marchewkę, oraz domowej roboty mieszankę suszonego czosnku i cebuli. Można do pieczeni oczywiście dodawać ulubione przyprawy, zioła, warzywa, ugotowane jajka tym sposobem tworząc niezliczone warianty tego mięsnego przepisu. Polecam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chrupiące pieczarki w bezglutenowej panierce 258

Uwielbiam pieczarki, zwłaszcza te w chrupiącej panierce. Dziś zapraszam Was na zdrowszy, bezglutenowy przepis na takie małe chrupiące pieczarki. Do przygotowania panierki wykorzystałam mąkę kukurydzianą, którą zna chyba każdy i mąkę z żółtego grochu. Otrzymuje się ją ze zmielonych ziaren grochu. Co ważne, ma ona dużo wysoko przyswajalnego białka i jak wspomniałam wcześniej nie zawiera glutenu. Można dodawać(...)wytrawnych dań, chleba, placków, naleśników oraz stosować jako zagęszczacz do zup. Ja dziś wykorzystałam ją do panierki. Takie chrupiące pieczarki są doskonałą przystawką / przekąską na przyjęcie lub od tak przed telewizor Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję – 12 sztuk małych pieczarek) 12 sztuk małych pieczarek 2 łyżki mąki kukurydzianej (u mnie od Pro-BIO ) 3 łyżki mąki z żółtego grochu

Słodkie okruszki
Faszerowane pieczarki 157

Długo myślałam co by tu zrobić na obiad aż w końcu wpadłam na pomysł że już dawno nie robiłam faszerowanych pieczarek z mięsem mielonym a że w prost uwielbiam w każdej postaci to wypadło właśnie na faszerowane pieczarki . Doskonale pasują jako danie główne i nie tylko ,fajnie się sprawdza na spotkaniach rodzinnych bądź z przyjaciółmi , doprawiać można na różne sposoby(...)ostro jak ktoś lubi bądź dodać znacznie więcej ziół ,więc zapraszam do spróbowania pieczarek w takiej postaci smakują super .  Składniki        250 dag mięsa mielonego       2 jajka ( w tym jedno do panierki )       10 pieczarek (troszkę większych )        sól         pieprz czarny

Mój Smak
PIECZARKI NADZIEWANE MIĘSEM MIELONYM 388

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym to świetny pomysł zarówno na obiad jak i przekąskę imprezową. A że uwielbiam pieczarki pod każdą postacią, więc dla mnie to obiad idealny ;) Składniki: * 1/2 kg mięsa mielonego * ok. 12 większych pieczarek * 1 jajko+ 2 jajka do panierki * 4 łyżki bułki tartej+ dodatkowa do panierki * sól * pieprz * ulubione przyprawy Wykonanie: Pieczarki opłukać, dokładnie oczyścić(...)wykroić ogonki. Mięso mielone przyprawić sola, pieprzem i dowolnymi przyprawami, dodać jajko i bułkę tartą. Ogonki pieczarek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa i dokładnie wszystko wymieszać. Tak przygotowanym mięsem nadziewamy pieczarki. Jajka rozklepać, pieczarki obtoczyć w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć pieczarki

Zrób to smacznie
Sałatka z pieczarkami, czerwoną fasolką i porem + film 231

Sałatka z pieczarkami, czerwoną fasolką i porem na bazie majonezu oraz musztardy to świetny pomysł na pyszną przystawkę. Może być doskonałym dodatkiem do potraw z grilla lub samodzielną przekąską. Sałatka jest łatwa i szybka w przygotowaniu z powodzeniem wykona ją laik kulinarny.     Składniki na 3 porcje : 500 g pieczarek puszka czerwonej fasoli por 2 łyżki masła 2 łyżki(...)majonezu 1-2 łyżki musztardy pęczek natki pietruszki czarny pieprz sól Przepis : Oczyszczone pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię z rozgrzanym masłem wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy do momentu aż woda powstała z pieczarek odparuje, pod koniec smażenia pieczarki doprawiamy szczyptą soli, mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy a następnie przekładamy do miski. Białą część pora kroimy w półplasterki

Smakowite Dania