Pieczarki po portugalsku – baza do wielu dań. Dziś przedstawiam Wam rewelacyjny przepis na danie, które w zasadzie może stanowić samodzielny posiłek, ale także można je wykorzystać jako bazę do innych dań. Na końcu wpisu przedstawię Wam moje propozycje łączenia pieczarek po portugalsku z innymi produktami, tak aby było przepysznie A teraz zapraszam Was serdecznie do prostego i naprawdę pysznego(...)przepisu. Pamiętajcie, że na końcu czeka na Was także zestawienie wartości odżywczych tego dania Pieczarki po portugalsku – baza do wielu dań – składniki (2 porcje): 300g pieczarek, 1 por, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 8 pomidorków koktajlowych, szczypta słodkiej i ostrej papryki, soli i pieprzu, łyżka oliwy z oliwek, łyżka masła klarowanego, około 1/4 szklanki wody. Sposób
Natka PietruszkiPapryka faszerowana pieczarkami i kuskus to danie z cyklu coś na ząb/ dieta/ fit. Znów jestem na etapie redukcji i gotuję sobie dieteyczne dania. Podawałam kiedyś bardzo smaczne, ale mniej dietetyczne przepisy na paprykę faszerowaną kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami oraz papryki faszerowane kurkami. Jednak dzisiejsza papryka faszerowana pieczarkami i kuskus jest potrawą dietetyczną przeznaczoną dla 1 osoby. Gdy wrzuciłam(...)emailowe pytania o przepis, że niby ta papryka jest taka apetyczna, do tego dietetyczna a farsz musi być smaczny, było wielu chętnych aby ją przygotować. Przepis jna paprykę faszerowaną pieczarkami i kuskus jest szybki i łatwy, do tego danie jest bardzo smaczne. Oczywiście farsz możecie zrobić i doprawić po swojemu, ale to zestawienie smakowe, które ja proponuję na 100 % będzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoże tym razem warto pokusić się o to, aby przygotować je w troszkę inny sposób. Zamiast tradycyjnych śledzi w oleju z cebulką proponuję Wam śledzie z pomidorami i pieczarkami. Smak tych śledzi jest obłędny – spróbujcie… Śledzie z pomidorami i pieczarkami – składniki ok. 0,5 kg śledzi a’la matias (najlepiej matias) 3 średnie cebule(...)pieczarek słoiczek przecieru pomidorowego olej cukier sól pieprz słodka papryka 1 łyżka octu Śledzie z pomidorami i pieczarkami – przepis Śledzie wstawiamy na 2-3 godziny do zimnej wody, aby nie były tak słone. Wodę co jakiś czas wymieniamy. Cebulę kroimy w cienkie pół piórka, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju podsmażamy cebulę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj propozycja na schab duszony z pieczarkami i cebulą. Mięso mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Składniki: 0,5 kg schabu - 4 kotlety pieprz mielony sól 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 3 duże cebule 500 g pieczarek olej rzepakowy Wykonanie: Danie przygotowujemy w dużej patelni - rondelku, z pokrywką. Mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy z obu stron. Na koniec kotlety oprószamy papryką(...)słodką i odkładamy na 30 minut. Cebulę kroimy na plasterki. Pieczarki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na grube plasterki. Po 30 minutach kotlety podsmażamy na niewielkiej ilości oleju (około 6 łyżek). Zrumienione kotlety przekładamy na talerz. Na tłuszcz ze smażenia kotletów wrzucamy cebulę. Cebulę solimy i podsmażamy, aż będzie złota i lekko zmięknie. Jeśli zajdzie potrzeba, można do cebuli
Smak mojego domumożliwości uprawy pieczarek w domu słyszałam już kilka lat temu, ale jakoś zawsze był coś. Po moich sukcesach w ogrodzie zawzięłam się, kupiłam na allegro i uprawiam. Obawiałam się przede wszystkim zapachu grzybów, no wiecie, oczyma wyobraźni widziałam wszędzie grzyby i „latające” w powietrzu rodniki, nic takiego nie ma miejsca, tj. nie czuć grzybów, a jak coś fruwa(...)koszt z wysyłką), producent obiecuje zbiory z jednego takiego kartonu 7-10 razy po 2/3 kg, czyli minimum 14 kg, a więc przyjmując niższe wartości 1 kg pieczarek z domowej uprawy kosztuje maksymalnie 1,80 zł, podczas gdy w sklepie 9-10 zł. Ja zebrałam za pierwszym razem około 700 g, ale chyba było im zbyt zimno. Zrobię aktualizację
greenscarfPaszteciki z pieczarkami, to hit ostatnich tygodni. Przygotowane na szybko, bez szczególnych starań, tak naprawdę, żeby kupione pieczarki nie zalegały w lodówce;) Ku mojemu zdziwieniu zniknęły zaraz po upieczeniu, głównie za sprawą syna. Minęły 2 dni i miałam ponowne zamówienie na paszteciki z pieczarkami. Paszteciki z gotowego ciasta francuskiego, to danie dla zapracowanych. Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie pieczarek(...)reszta ,,robi się sama". Pieczarkowego farszu nie należy nakładać zbyt oszczędnie, powinien wypełniać ciasto po brzegi, jak na domowe paszteciki przystało. Składniki: świeże ciasto francuskie (50x25 cm) 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz mielony, kolendra mielona mleko skondensowane lub białko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić, wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym
Codziennik KuchennyWyrabiamy elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do rąk. Ciasto odstawiamy w misce przykrytej ściereczką, w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Farsz: 0,5 kg pieczarek 1 średnia cebula 200 g szynki zrazowej wędzonej Hańderek 250 g sera żółtego łyżeczka domowej warzywnej kostki rosołowej II z tego przepisu ---> Domowa warzywna kostka rosołowa II sól, pieprz(...)łyżka oleju kokosowego Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę kroimy w niewielką kostkę. Dusimy z kostką rosołową bez przykrycia na oleju kokosowym, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Szynkę kroimy w dość grubą kostkę, a ser ścieramy na wiórki. Pieczarki odstawiamy do ostygnięcia, kiedy masa będzie już delikatnie ciepła mieszamy ze sobą wszystkie składniki na farsz. Zostawiamy jedynie około
MamaOskarkaPieczarki faszerowane mięsem chyba już każdy zna, a może macie ochotę zaskoczyć domowników i przygotować pieczarki w wersji wegetariańskiej? Takie pieczarki możemy potraktować jako danie obiadowe, kolację, jako dodatek do mięsa lub przystawka na imprezie... Pełna dowolność:-) Składniki: 500 g pieczarek z dużymi kapeluszami ok. 3 garści kaszy quinoa (komosa ryżowa) lub kaszy kuskus 1 średnia cukinia(...)gęstego sosu pomidorowego (ja użyłam gotowca do steków) 1-2 jajka 150 g żółtego sera do farszu + 50 g do posypania 1 cebula pęczek natki pietruszki Wykonanie: Z pieczarek usuwamy ogonki, następnie kapelusze lekko solimy. Cukinię bez gniazd nasiennych oraz trzonki pieczarek trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Po czym na maśle podsmażamy
IMPRESJA SMAKUNiedawno w czasie zakupów trafiłam na olbrzymie pieczarki. Miałam zupełnie inne plany na obiad, ale tak ładne okazy wprost wołały "weź nas". Pomysł na ich wykorzystanie przyszedł do głowy bardzo szybko. Dziś przy piątku zapraszam na wegańskie faszerowane pieczarki :) U mnie farsz składa się z zaledwie kilku składników. Jednym z nich są twardsze części szparagów, z których można zrobić zupę(...)można też użyć do faszerowania. Składniki (dla 2-3 osób): 7 dużych pieczarek pół szklanki kaszy jaglanej kilka twardszych końcówek szparagów (lub szparagi) ok. 3-4 łyżeczek pasty tahini sól pieprz Pieczarki oczyścić. Odłamać z nich ogonki. Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Do kaszy dolać szklankę i ćwierć wody. Doprowadzić do wrzenia. Trzonki pieczarek
Weekendy w domu i ogrodzieUwielbiam pieczarki. Są nie tylko doskonałym dodatkiem do pizzy, zapiekanek czy sosów. Te pyszne grzyby możecie podać również jako samodzielne danie. Dziś zapraszam Was na smażone pieczarki w cieście z pomidorową nutą. Przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Pieczarki w cieście sprawdzą się doskonale jako przekąska na przyjęciu, samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Spróbujcie. Smażone pieczarki w cieście(...)pomidorową nutą najlepiej smakują w towarzystwie ketchupu lub ulubionego sosu, np. czosnkowego. Osobiście też często podaję je z zielonym akcentem, np. natki pietruszki. Składniki: (na 15-16 małych pieczarek) 15-16 małych pieczarek 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżki ketchupu (u mnie ketchup Extra Kielecki łagodny ) 1 małe jajko sól i pieprz
Słodkie okruszkiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki to jedne z naszych ulubionych grzybów, które na szczęście dostępne są przez cały rok. By zachowały swoje walory należy je odpowiednio przygotować do obróbki. Na co należy zwrócić uwagę możecie przeczytać poniżej. Niektórzy pieczarki myją, inni obierają. Która z metod jest lepsza? Jeśli pieczarki nie są jakoś intensywnie zabrudzone, to lepiej je obrać niż umyć. Podczas(...)będą chłonąć ją jak gąbka, przez co mogą stracić swój smak. Ewentualnie możemy je krótko przepłukać wodą i pozostawić do odcedzenia na sitku. Zdecydowanie lepszą metodą jest jednak oczyszczanie pieczarek , np. za pomocą pędzelka. Trudniejszych zabrudzeń możemy się pozbyć, używając małego nożyka. Wtedy to nożykiem zdejmujemy skórkę z kapelusza, a a kawałki trzonków odkrawamy. Blaszki spod kapelusza możemy w łatwy
Kulinarne Przebojeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kieszonki drobiowe z pieczarkami i serem – to propozycja na pysznego i soczystego kurczaka! Kieszonki drobiowe z pieczarkami i serem – Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka bez polędwiczek (ok. 330g) 4 łyżki oliwy z oliwek 2 czubate łyżeczki przyprawy do kurczaka 2 plasterki sera 1 mała cebula (ok. 50g) 6 pieczarek (ok. 100g) kilka wykałaczek(...)spięcia kieszonek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kieszonki drobiowe z pieczarkami i serem – Wykonanie: Filety z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i ewentualnych kości. Włożyć do plastikowego pojemnika lub miseczki, dodać oliwę i przyprawę do kurczaka. Dokładnie otoczyć piersi w marynacie i odstawić, by mięso nieco przeszło przyprawami. Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać
Kulinarne PrzebojeKlopsy w sosie pieczarkowym... Aromatyczne, miękkie pulpety. W zawiesistym sosie pieczarkowym. Pyszna odmiana zwykłego mielonego. Smacznego! Składniki: Klopsy: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe); 200 g pieczarek; 5 czubatych łyżek bułki tartej; 1 średnia cebula; 2 jaja; 1/4 szklanki zimnej wody; Sól; Pieprz; Mąka pszenna do obtoczenia pulpetów; Olej do smażenia. Sos: 300 g pieczarek; 1 średnia cebula(...)wrzątku + 1 kostka bulionowa o smaku grzybowym); 2 ziarna ziela angielskiego; 1 liść laurowy; 3 ziarna pieprzu; 1 łyżka majeranku; Sól; Pieprz. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Pieczarki do mięsa umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Cebulę do mięsa obrać, bardzo drobno posiekać. Mięso mielone przełozyć do miski. Dodać starte pieczarki, posiekaną cebulę, jaja, bułkę
Gospodyni MiejskaWiecie kochani ,że pieczarki posiadają właściwości zdrowotne i lecznicze? W uprawie pieczarek nie stosuje się w ogóle substancji chemicznych. Jest to jedno z niewielu warzyw produkowane w 100% metodą naturalną. Nie zawierają one bowiem powszechnego w żywności cholesterolu i są nisko kaloryczne. Są bogate w potas, żelazo, miedź oraz witaminy, głównie D i B2. A poza(...)niedrogie i ogólnodostępne. Polecam dziś w takim razie tą smaczną przekąskę z pieczarkami w roli głównej. Składniki: 8-10 pieczarek 2 jajka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku łyżka bułki tartej natka pietruszki sól,pieprz Pieczarki dokładnie umyłam, obrałam ze skórki, odkroiłam z nich ogonki, które pokroiłam i podsmażyłam. Cebulkę również drobno pokroiłam i podsmażyłam. Ugotowałam jaja, drobno posiekałam
potrawyregionalneweekendowe popołudnia – czemu nie? Zwłaszcza że dość oryginalny efekt końcowy tyleż dobrze smakuje, co i wygląda, więc jest zdecydowanie warty włożonego wysiłku i poświęconego czasu. Frittata z pieczarkami, papryką i karczochami 2015-09-04 20:30:54 Włoska frittata w wersji z cebulą, czosnkiem i parmezanem wewnątrz, z wierzchu zaś finezyjnie przyozdobiona złocistymi pieczarkami, grillowaną papryką i marynowanymi sercami karczochów(...)Zapisz przepis Drukuj Składniki Składniki (dla 2 osób) 6 dużych (L) jajek 1/2 średniej czerwonej papryki (125g) lub 100g gotowej grillowanej papryki ze słoika 100g pieczarek 75g serc karczochów marynowanych w oleju 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2-3 gałązki natki pietruszki 2 łyżki parmezanu 1 płaska łyżeczka soli szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego kilka łyżek oliwy 2 łyżki
Kulinarna PokusaPołączenie surowych ziemniaków i drożdży zawsze zapowiada pyszne danie. Były bliny z jogurtem , były bliny z łososiem . Zaręczam, że bliny ziemniaczane z pieczarkami są również przepyszne. To moja kolejna propozycja, a z czym można jeszcze podać bliny? Możliwości jest bardzo wiele, a bliny w każdej wersji smakują wspaniale. Składniki na bliny: - 5 obranych ziemniaków - 2 szalotki - 2 ząbki czosnku(...)czubate łyżki mąki tortowej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka soli - 3 g drożdży instant - olej do smażenia (dałam arachidowy) Składniki na „sos”: - 500g pieczarek brunatnych - 3 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - masło (najlepiej sklarowane) - świeżo mielony pieprz kolorowy - różowa sól himalajska Pieczarki dokładnie oczyszczamy, kroimy na plasterki. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę
mojewypiekiinietylkoGulasz to nasze ulubione danie. Przygotowuję go a kilka sposobów. Oto jeden z nich z papryką i pieczarkami. Może nie jest szybki w przygotowaniu ale bardzo prosty. Wystarczy pokroić składniki i dusić. Robi się sam. Więc jeżeli macie około godziny czasu na przygotowanie obiadu to polecam gulasz z pieczarkami i papryką. Gulasz z papryką i pieczarkami Składniki(...)łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 papryka 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1/3 łyżeczki ostrej papryki sól i pieprz Gulasz z papryką i pieczarkami - składniki Wykonanie Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż się lekko zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso pokrojenie w kostkę
Pyza i Surówkamusimy ograniczać jego użycia do krokietów. Ja po pewnych modyfikacjach przyrządzam z niego również pierogi, do czego na pewno kiedyś wrócimy na blogu. Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 2015-03-09 13:13:44 Jedna z propozycji jak pożytecznie wykorzystać mięso i warzywa pozostałe z rosołu. Tym razem w postaci znanych i lubianych krokietów, które możemy podać(...)czerwonym barszczem lub właśnie rosołem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 200g mięsa z rosołu 100g warzyw z rosołu (marchewka, seler) 1 duże (L) jajko 300g pieczarek 2 łyżki masła bułka tarta sól biały pieprz mielony olej rzepakowy 4 placki naleśnikowe wg naszego przepisu Instrukcje Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu na dość silnym ogniu rozgrzewamy
Kulinarna PokusaDzień dobry, Znacie pieczarki portobello ? Te wielkie grzyby o melodyjnej nazwie to po prostu zwykłe pieczarki w dojrzałym stadium - są brązowe, mięsiste, mają wyraźniejszy smak, przy tym świetnie chłoną aromaty wszelkich dodatków. Uważa się je za produkt wyszukany, prawdziwy przysmak. Niektórzy uważają, że ich smak przypomina mięso, dlatego poleca się je wegetarianom. Portobello można przygotować na wiele sposób - np. ugrillować(...)opanierować i usmażyć jak schabowego. Ich duże, sięgające 12 cm. średnicy kapelusze aż się proszą, aby wykorzystać je do faszerowania. Moja dzisiejsza propozycja to pieczarki po liguryjsku, czyli faszerowane czosnkiem, natką pietruszki i bułką tartą. Bardzo aromatyczne, świetnie nadają się na elegancką przystawkę z kieliszkiem wina. My zjedliśmy je na kolację, w towarzystwie chleba opiekanego na oliwie. Było naprawdę pysznie
Chilli Czosnek i Oliwadziecko daje popalić. Jak dobrze, gdy wiesz, że jest ktoś, kto o ciebie dba, i jest ktoś o kogo można dbać. O mnie dba P. przygotował chrupiące bułki z pieczarkami i serem. Ja uwielbiam, gdy P. gotuje, lubię na niego patrzeć, smakować, wszystko wtedy ma jakby… więcej smaku. Polecam, bo są pyszne Składniki: - 1 kg pieczarek; - 5 dużych bułek(...)cebule; - 10 dag startego żółtego sera; - papryka ostra mielona, papryka słodka mielona, oregano, Wykonanie: Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej, dusimy pod przykryciem do miękkości, lekko dolewając wodą i przyprawiając oregano. Cebule siekamy, podsmażamy na drugiej patelni przyprawiając paprykami. Gdy pieczarki będą miękkie dodajemy do nich cebulę i jeszcze chwilę razem dusimy. Z bułek odkrawamy końcówkę, wydrążamy
dom-agi.plZiemniaki z pieczarkami i szczypiorkiem... Plasterki złocistych ziemniaków. Kosteczki cebuli i plastry pieczarek. Całość mocno oprószona przyprawą do ziemniaków. I posypana drobno posiekanym szczypiorkiem. Pyszny dodatek do obiadu! Smacznego! Składniki: 1 kg ziemniaków; 1 duża cebula; 200 g pieczarek; 1/2 łyżki przyprawy do ziemniaków; 1/2 pęczka szczypiorku; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, obgotwać w lekko(...)posolonej wodzie, tak aby były półtwarde. Odcedzić. Pokroić w plastry. Cebulę obrać. Pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę, delikatnie posolić i chwilę podsmażać. Następnie dodać pieczarki, wymieszać i podsmażać, aż cała woda z pieczarek odparuje. Na koniec dodać plastry ziemniaków, posypać przyprawą
Gospodyni MiejskaPieczarki brunatne różnią się od białych nie tylko kolorem. Znacznie ważniejszą cechą, która je różni jest smak i zapach. To właśnie dlatego potrawy z nich przygotowywane są, moim zdaniem, o wiele smaczniejsze. Ale to już kwestia gustu. Moją zupę pieczarkową eksponują również dodatki, które pieczarki – nie tylko brązowe, po prostu „lubią”. Są to czosnek, natka pietruszki i… wino marsala(...)tylko. Składniki: - ok. 3l bulionu (do wyboru warzywny,drobiowy)- 1kg brązowych pieczarek- główka czosnku- 4 szalotki bananowe- 2-3 marchewki z bulionu- 150ml wina marsala- natka pietruszki- sól- świeżo zmielony pieprz- 400ml mleka kokosowego- olej rzepakowy + masło Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki. Kilka najmniejszych zostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z dodatkiem masła, wrzucamy pieczarki
mojewypiekiinietylkoKasza pęczak z pieczarkami to sycące i pyszne danie nie tylko dla wegetarian. Kasza jęczmienna jest smacznym i pożywnym dodatkiem również do obiadu. Zdrowy, a do tego szybki i prosty do przygotowania posiłek, odpowiedni jest zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Kasza jęczmienna pęczak jest gruboziarnista, dlatego jest sycąca i pożywna. Po jej zjedzeniu nie robimy się szybko głodni(...)zamiast ziemniaków i ryżu wprowadzić do menu 1 - 2 razy w tygodniu właśnie kaszę. Nie dość, że będzie urozmaicenie, to jeszcze z korzyścią dla naszego zdrowia. Kasza pęczak z pieczarkami jest bardzo smaczna sama w sobie, ale jeśli trzeba, można do niej dodać boczek lub inne mięso i będzie bardziej kalorycznym posiłkiem dla osób lubiących mięso, a także ciężko pracujących
Kuchcik gotujeCiąg dalszy walki z pieczarkami, których miałam w nadmiarze. Sos pieczarkowy chodził za mną już od jakiegoś czasu, ale jakoś ciągle się nie składało. Teraz musiało się złożyć. Na początku miałam w planie zrobić go do placków z kiszonej kapusty, ale jak sobie uzmysłowiłam, ile potrawa będzie miała kalorii i jak bardzo będzie ciężka, zrezygnowałam. Skończyło się na kluskach śląskich(...)czasu można taki zrobić. Jest z tym ciut więcej roboty, ale jak dla mnie to bez różnicy. Sos wyszedł kremowy i aromatyczny. Pamiętajcie o tym, żeby porządnie przesmażyć pieczarki. Wtedy wydobywa się z nich fajny aromat. Tylko niczego nie przypalcie. Jeżeli chodzi o zioła, też możecie kombinować. Ja pieczarki bardzo lubię z dodatkiem rozmarynu. Nie miałam w domu jednak nawet
KardamonovyDziś polecam Wam jedną z moich ulubionych szybkich przekąsek – panierowane pieczarki. Dla odmiany przygotowałam je w zdrowszej wersji, bo na oleju kokosowym. Takie szybkie pieczarki są doskonałe na każdą uroczystość. Polecam przygotować je w większej ilości na zbliżającego się Sylwestra. Panierowane pieczarki podaję zawsze w towarzystwie mojego ulubionego sosu czosnkowego i ketchupu. Składniki: (na około 15 małych pieczarek(...)małych pieczarek 1 jajko sól i pieprz do smaku około 3 czubate łyżki oleju kokosowego (u mnie Woj-len) * bułka tarta do obtoczenia do podania: sos czosnkowy i ketchup Kielecki łagodny (u mnie WSP Społem) , zielona pietruszka *pieczarki smażę na malutkiej patelni Przygotowanie: W miseczce roztrzepujemy jajko, doprawiamy je dobrze solą i pieprzem. Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Pieczarki
Słodkie okruszkiKolejna wersja zupy pieczarkowej. Tym razem wykorzystałam brązowe pieczarki. Pieczarki te są trudniej dostępne i droższe ale równie smaczne jak te znane czyli białe. Brązowa pieczarka jest bardziej twarda i zwarta. Wydaje mi się, że ma delikatniejszy smak niż biała pieczarka ale bardziej przypominający grzyby leśne. składniki: 500 g brązowych pieczarek 2 l bulionu drobiowego 1 duża marchewka 1 duża(...)cebula 250 g serka mascarpone 2 łyżki masła garść posiekanej natki pietruszki ulubiony makaron, u mnie świderki Malma Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w grubsze plasterki. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gdy się zagotuje dodać pokrojoną marchewkę i cebulę. Na patelni rozpuścić masło i zrumienić pieczarki. Następnie pieczarki przełożyć do garnka. Zagotować i gotować
Monia miesza i gotujePieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką. Pieczeń z mięsa mielonego, zwana jest u nas w domu pieczenią rzymską lub pieczonym klopsem. Pieczeń rzymska pojawia się w naszym domu bardzo regularnie w różnych konfiguracjach smakowych, to jest bardziej wyrafinowana wersja kotleta mielonego. Jej zaletą jest niska cena i prostota wykonania. Bardzo dobrze też smakuje, zarówno na ciepło pokrojona w grube plastry(...)można dobrze ubić, jest wtedy bardziej zwarta i lepiej się ją kroi. Dziś podam Wam bardziej urozmaicony przepis na rzymską pieczeń, gdyż dodałam do mięsnej masy podsmażone z cebulką pieczarki, tartą marchewkę, oraz domowej roboty mieszankę suszonego czosnku i cebuli. Można do pieczeni oczywiście dodawać ulubione przyprawy, zioła, warzywa, ugotowane jajka tym sposobem tworząc niezliczone warianty tego mięsnego przepisu. Polecam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam pieczarki, zwłaszcza te w chrupiącej panierce. Dziś zapraszam Was na zdrowszy, bezglutenowy przepis na takie małe chrupiące pieczarki. Do przygotowania panierki wykorzystałam mąkę kukurydzianą, którą zna chyba każdy i mąkę z żółtego grochu. Otrzymuje się ją ze zmielonych ziaren grochu. Co ważne, ma ona dużo wysoko przyswajalnego białka i jak wspomniałam wcześniej nie zawiera glutenu. Można dodawać(...)wytrawnych dań, chleba, placków, naleśników oraz stosować jako zagęszczacz do zup. Ja dziś wykorzystałam ją do panierki. Takie chrupiące pieczarki są doskonałą przystawką / przekąską na przyjęcie lub od tak przed telewizor Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję – 12 sztuk małych pieczarek) 12 sztuk małych pieczarek 2 łyżki mąki kukurydzianej (u mnie od Pro-BIO ) 3 łyżki mąki z żółtego grochu
Słodkie okruszkiDługo myślałam co by tu zrobić na obiad aż w końcu wpadłam na pomysł że już dawno nie robiłam faszerowanych pieczarek z mięsem mielonym a że w prost uwielbiam w każdej postaci to wypadło właśnie na faszerowane pieczarki . Doskonale pasują jako danie główne i nie tylko ,fajnie się sprawdza na spotkaniach rodzinnych bądź z przyjaciółmi , doprawiać można na różne sposoby(...)ostro jak ktoś lubi bądź dodać znacznie więcej ziół ,więc zapraszam do spróbowania pieczarek w takiej postaci smakują super . Składniki 250 dag mięsa mielonego 2 jajka ( w tym jedno do panierki ) 10 pieczarek (troszkę większych ) sól pieprz czarny
Mój SmakPieczarki nadziewane mięsem mielonym to świetny pomysł zarówno na obiad jak i przekąskę imprezową. A że uwielbiam pieczarki pod każdą postacią, więc dla mnie to obiad idealny ;) Składniki: * 1/2 kg mięsa mielonego * ok. 12 większych pieczarek * 1 jajko+ 2 jajka do panierki * 4 łyżki bułki tartej+ dodatkowa do panierki * sól * pieprz * ulubione przyprawy Wykonanie: Pieczarki opłukać, dokładnie oczyścić(...)wykroić ogonki. Mięso mielone przyprawić sola, pieprzem i dowolnymi przyprawami, dodać jajko i bułkę tartą. Ogonki pieczarek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa i dokładnie wszystko wymieszać. Tak przygotowanym mięsem nadziewamy pieczarki. Jajka rozklepać, pieczarki obtoczyć w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć pieczarki
Zrób to smacznieUwielbiam pieczarki. Są nie tylko doskonałym dodatkiem do pizzy, zapiekanek czy sosów. Te pyszne grzyby możecie podać również jako samodzielne danie. Dziś zapraszam Was na pieczarki w delikatnym cieście z pomidorową nutą. Przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Pieczarki w cieście sprawdzą się doskonale jako przekąska na przyjęciu, samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Spróbujcie. Pieczarki w delikatnym cieście(...)pomidorową nutą najlepiej smakują w towarzystwie ketchupu lub ulubionego sosu, np. czosnkowego. Składniki: (na 15-16 małych pieczarek) 15-16 małych pieczarek 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżki ketchupu (u mnie ketchup Extra Kielecki łagodny ) 1 małe jajko sól i pieprz do smaku opcjonalnie do podania zielona pietruszka Przygotowanie: Do miski wbijamy
Słodkie okruszkiSałatka z pieczarkami, czerwoną fasolką i porem na bazie majonezu oraz musztardy to świetny pomysł na pyszną przystawkę. Może być doskonałym dodatkiem do potraw z grilla lub samodzielną przekąską. Sałatka jest łatwa i szybka w przygotowaniu z powodzeniem wykona ją laik kulinarny. Składniki na 3 porcje : 500 g pieczarek puszka czerwonej fasoli por 2 łyżki masła 2 łyżki(...)majonezu 1-2 łyżki musztardy pęczek natki pietruszki czarny pieprz sól Przepis : Oczyszczone pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię z rozgrzanym masłem wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy do momentu aż woda powstała z pieczarek odparuje, pod koniec smażenia pieczarki doprawiamy szczyptą soli, mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy a następnie przekładamy do miski. Białą część pora kroimy w półplasterki
Smakowite DaniaOstatnio w lodówce zaległy mi pieczarki i dziś kombinowałam, co by tu z nich zrobić, zanim się zepsują. Zazwyczaj jak mam parę sztuk pieczarek, przygotowuję szybciutko zapiekanki i chrupiące zajadam z ketchupem. Tym razem jednak zostało mi ok. 30 dag pieczarek - a więc zapiekanki nie wchodziły w grę. Szukałam przepisu - i znalazłam inspirację na Mirabelkowym blogu - od siebie zmieniłam nieco(...)pora. Całość przygotowuje się szybko z racji na wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego. Do najbardziej dietetycznych nie należy, ale cóż.. Smacznego! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 270 g 300 g pieczarek pół pora 2 łyżki oleju pół szklanki śmietany 18% do zup 1 jajko 70 g sera camembert garść orzechów włoskich natka pietruszki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ciasto
psgotujemyroku w święta przygotowuję faszerowane pieczarki, robię je dzień, dwa wcześniej, a na pół godziny przed kolacją podpiekam około 15 minut w piekarniku. Jako że będą u mnie też pierogi z kaszą gryczaną, to pieczarki są z pęczakiem, ale można użyć dowolnej kaszy. Składniki: pół kilograma pieczarek (im większe kapelusze tym lepiej) 100 g kaszy pęczak (waga suchej(...)koperku lub łyżeczka suszonego pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki czosnku suszonego pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki soli olej do smażenia przygotuj sobie naczynie do zapiekania, które pomieści wszystkie pieczarki, pamiętają przy tym, że podczas smażenia pieczarki skurczą się około 30 %, ja dosmażyłam jeszcze 4 pieczarki bo zrobiło mi się miejsce wolne Przygotowanie: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę
greenscarfWitam serdecznie Propozycja na pyszne pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami, idealnie nadają się do podania podczas świąt Bożego Narodzenia ale i nie tylko, rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów na farsz: 500 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej) 500 g pieczarek 2 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia(...)żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru do pomalowania pierogów przed pieczeniem: 1 jajko do posypania: czarnuszka lub kminek Link do filmu z przygotowania: Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami https://www.youtube.com/watch?v=P3k8jsbE1zI Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz na pierogi: Odciśniętą kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała
Uwaga Babcia GotujePierogi to proste, polskie danie, mające wielu zwolenników. Dzisiaj zapraszam na pierogi z kapustą i pieczarkami. Pierogi z kapustą i pieczarkami są idealną alternatywą dla wykonanych w ten sam sposób pierogów z grzybami leśnymi. W tym roku susza spowodowała, że jesienią grzybów w wielu rejonach Polski nie było. Dlatego zachęcam do robienia pierogów z kapustą i pieczarkami :) Składniki(...)ciasto (wyszło 80 cieniutkich pierogów): 500 g mąki 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 3 cebule 1 czubata łyżeczka majeranku oliwa do podsmażenia cebuli i do duszenia pieczarek sól do smaku pieprz Okrasa: oliwa 2 cebule sól do smaku Przygotowanie farszu: Pieczarki drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka, dolewamy
Smak mojego domuWitam serdecznie Propozycja na pyszne paszteciki z ciasta półkruchego z kapustą kiszoną i pieczarkami, paszteciki są bardzo smaczne i idealnie nadają się do podania z czerwonym barszczem i nie tylko oraz długo utrzymują świeżość. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 30 pasztecików na farsz: 300 g kapusty kiszonej – dobrze odciśniętej 500 g pieczarek 1 cebula (około 100 g) sól(...)szklanki o pojemności 250 ml farsz możemy wykorzystać do przygotowania pasztecików z ciasta drożdżowego, półkruchego lub francuskiego Link do filmu z przygotowania: Paszteciki półkruche z kapustą kiszoną i pieczarkami https://www.youtube.com/watch?v=qANmR6BBJpQ Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz na paszteciki: Osączoną kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała
Uwaga Babcia GotujeDzisiaj mam dla Was taką pyszną przystawkę Pieczarki faszerowane i zapiekane z mięsem mielonym. Ja wykorzystałam mięso mielone wieprzowe, ale również sprawdzi się tutaj mięso drobiowe. Będą bardziej delikatne. Pomysł na zrobienie takich pieczarek zrodził się podczas moich zakupów, kiedy ujrzałam piękne dorodne pieczarki. Już w tym momencie wiedziałam jak je wykorzystam. I zrobiłam, a przepis Wam podsyłam. Składniki(...)mięsa mielonego wieprzowego 7 dużych pieczarek 2 małe cebule 1 jajko 1 czerwona papryka 2 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki 50 g startego żółtego sera ostra papryka sól pieprz Pieczarki oczyścić, usunąć korzonki. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę, a następnie dodać mięso mielone wraz z pokrojonym drobno
O kuchni z uczuciemGulasz z kurczaka z pieczarkami... Kawałeczki filetów z piersi kurczaka. Plasterki pieczarek, wiórki marchewki. Kawałeczki ogórków kiszonych, pióra cebuli. W aksamitnym, aromatycznym sosie. Smaczny, domowy obiad! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 500 g pieczarek; 2 średnie cebule; 1 średnia marchewka; 3 średnie ogórki kiszone; 1 ząbek czosnku; 2 łyżki przyprawy do kurczaka; 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany(...)zawartości tłuszczu 18%; 500 ml zimnej wody; 1 łyżka mąki pszennej + 100 ml zimnej wody; 2 liście laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Ogórki kiszone odsączyć
Gospodyni MiejskaPieczarki faszerowane mięsem to kolejne danie idealne na imprezy. Przygotowane wcześniej, wystarczy w odpowiedniej chwili włożyć do piekarnika na pół godziny. Podane z ryżem stanowią pyszne danie obiadowe :) Składniki: 12 dużych pieczarek 1 mała cukinia 1 mały pomidor 1 mała cebula 2 ząbki czosnku oliwa pół płaskiej łyżeczki lubczyku pół czubatej łyżeczki majeranku pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili(...)sól pieprz 100 g mielonej karkówki Wykonanie: Z umytych pieczarek wycinamy ogonki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 4 łyżki wody i układamy w nim pieczarki. Każdą pieczarką dość mocno solimy i pieprzymy oraz do środka każdej wlewamy pół łyżeczki oliwy. Ogonki pieczarek drobno kroimy. Cukinię myjemy, obieramy i kroimy na drobną kostkę. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i drobno siekamy. Cebulę
Smak mojego domuMoje dzieci miały dzisiaj zachciankę na gołąbki :) więc musiałam im zrobić :) Pyszne z młodej kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami a do tego wyśmienity sosik z lecza paprykowego firmy Orzech , palce lizać :) Gołąbki podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień http://www.porcelanabogucice.pl(...)Zapraszam :) Składniki : 5 woreczków ryżu 1 kg mięsa mielonego dowolnego ja dalam z indyka 2 główki kapusty włoskiej 2 duże cebule vegeta, pieprz do smaku 40 dag pieczarek 1 słoik Lecza paprykowego firmy Orzech 20 dag pieczarek 1 cebulka Wykonanie : Kapustę umyć , wyciąć głąb. W garnku zagotować wodę , parzyć kapustę aż zmięknie . W garnku zagotować lekko
Sama słodycz i szczypta chili/o,firmie/ *** Składniki: 6 kromek chleba tostowego z pełnego ziarna 6 dużych plasterków sera żółtego Gouda MSM Mońki 1 duża pieczarka (w sklepie zazwyczaj ma określenie pieczarka na grilla) 3 łyżeczki kremowego serka topionego MSM Mońki 2 łyżki masła keczup (opcjonalnie(...)plasterki pomidora świeży lubczyk Przygotowanie: Na trzech kromkach pieczywa rozsmarować kremowy serek topiony, następnie po 2 plasterki sera Gouda oraz po 3 plasterki pieczarek. Przykryć pozostałymi kromkami chleba. Każdą kanapkę posmarować masłem po dwóch zewnętrznych stronach. Smażyć na patelni, na średnim ogniu, aż się zarumienią, a ser w środku będzie ciągnący. Podpieczoną kanapkę wyłożyć na talerz
ClauditteMissCookingJeżeli nie macie jeszcze pomysłu z czym podać jajka na Wielkanoc to polecam jajka faszerowane pieczarkami Składniki: - 5 jajek - 5 pieczarek - 1 cebula - kilka gałązek natki pietruszki - 1 łyżka masła - 2 łyżki majonezu - sól, pieprz Najpierw gotujemy jajka na twardo. W między czasie obieramy cebulę i pieczarki i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę(...)się zeszkli dorzucamy pieczarki. Pieczarki dusimy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy pieczarki z cebulą są już gotowe odsączamy sok jeżeli jest i pozostawiamy do wystygnięcia. Podsmażone pieczarki nadają bardziej wyrazisty smak. Ugotowane i ostudzone jajka obieramy i kroimy na pół. Następnie ostrożnie wyjmujemy żółtka i przekładamy do miski. Żółtka dobrze rozgniatamy widelcem, dodajemy pieczarki, posiekaną natkę pietruszki
Kuchenne WariacjeCzujecie wiosnę? Jest pięknie! szkoda, że trzeba chodzić do pracy;p Pomysł na zapiekane pieczarki podsunęła mi koleżanka, przepis zmodyfikowałam na lżejszą wersję ;) Składniki (około 5 pieczarek): około 5 dużych pieczarek 1 pierś z kurczaka + marynata (łyżka koncentratu pomidorowego + sól morska + pieprz + papryka czerwona + zioła prowansalskie) około 4 pomidorów z puszki około 0,5 szklanki kukurydzy około 5 cienkich plastrów(...)zawartości tłuszczu) panierka: jajko + przemielone (ale nie całkowicie) płatki owsiane Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy na drobne kawałki, a następnie obtaczamy w marynacie i wstawiamy na około godzinę do lodówki pieczarki obieramy, myjemy, wycinamy nóżki, a następnie wydrążamy (najlepiej przy pomocy łyżeczki) tzw. blaszki (zostawiamy je do farszu) kurczaka wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię i smażymy, aż się ładnie wypiecze, wtedy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpojedyncze filety z kurczaka (po około 10 dag każdy) 20 dag sera żółtego 25 dag pieczarek 20 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka śmietany 18% jajko sól, pieprz 4 słone naleśniki majonez Marynata do mięsa: olej sos sojowy sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany Roladki drobiowe z naleśnikiem(...)aromatyczne - a wypełniające je składniki są tak doskonale skomponowane, że idealnie dopełniają całość. Dosyć nietypowo jak na tego typu danie - roladki nafaszerowane są plackami naleśnika z mięsem mielonym, pieczarkami z cebulką i żółtym serem. I pomimo tego, że danie jest dosyć pracochłonne - to na prawdę warto wypróbować ten przepis! Filet z kurczaka rozciąć poziomo na płasko, ale nie przeciąć
Świat Domowej KuchniDomowe wędliny są najlepsze i najzdrowsze. Przynajmniej wiemy co jemy ;) Kolejnym plusem domowych wyrobów wędliniarskich jest to, że dłużej utrzymują swoją świeżość. Dzisiaj przepis na roladę boczkową z pieczarkami. Jest pyszna i bez chemii. Pracy przy niej niewiele, więc warto spróbować. Jeśli chodzi o pieczarki - to wybór należy do Was, czym chcecie nadziać roladę. Mogą być same przyprawy i wyjdzie(...)równie pyszna. U nas w wersji z pieczarkami. 'rolada boczkowa z pieczarkami' Składniki: - ok.1,5 kg boczku - 300-400g pieczarek - 1 cebula - 2 łyżki musztardy sarepskiej - przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany lub świeży, papryka słodka i ostra Pieczarki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać. Podsmażyć razem z pieczarkami na złoto (odparować całą wodę
CookYourselfDzisiaj proponuję szybką i smakowitą przystawkę na każdą imprezę domową , czyli pieczarki nadziewane. Przekąskę, która bardzo często gości na moim stole i zachwyca podniebienia moich bliskich. składniki na 10 pieczarek 10 dużych pieczarek 1 cebula czerwona 20 dag sera żółtego gałązka natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 jajko sól i pieprz przepis Pieczarki dokładnie opłukujemy, osuszamy i oddzielamy(...)kapelusze od trzonków. Trzonki pieczarek i natkę pietruszki drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanej patelni podsmażamy trzonki pieczarek a gdy będą zrumienione dodajemy cebulę , całość dusimy, doprawiamy sola i pieprzem . Podsmażone pieczarki z cebulką przekładamy do miseczki i delikatnie studzimy, dodajemy jajko, starty ser i natkę pietruszki całość dokładnie
Smakowite DaniaPieczarki można podawać na zimno jak i na ciepło. Ja natomiast uwielbiam takie prosto z piekarnika, polane keczupem. Faszerowane pieczarki SKŁADNIKI: pieczarki duże - 9 szt mięso mielone - 200 g tłuszcz cebula - 1 szt wegeta sól i pieprz ser starty żółty - 2 łyżki natka pietruszki posiekana - 3 łyżki PRZYGOTOWANIE: Pieczarki opłukać, osączyć, ogonki odciąć pokroić w kostkę. Cebulę(...)obrać, pokroić, przesmażyć razem z pieczarkami na tłuszczu. Mięso mielone przełożyć do miski , dodać wegetę, pietruszkę i przesmażoną cebulkę z pieczarkami, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przygotowaną masą mięsną, faszerować kapelusze pieczarek. Pieczarki układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. przez 35 minut. Następnie posypać wierzch pieczarek
Kuchnia Danusi