Połączenie smażonego karpia z również smażonymi/grillowanymi pieczarkami i boczkiem, a także przybraniem z sałat i cytryny, to w gruncie rzeczy jeden z popularniejszych sposobów na tę rybę. W zależności od wersji różni się on w zasadzie jedynie detalami. Zaletą tej potrawy jest m.in. łatwa dostępność składników i krótki czas wykonania. Wszystko to wcale jednak nie musi oznaczać(...)całkiem liczne i tworzą ciekawą, dobrze zgraną ze sobą kompozycję. Ja chętnie wracam od czasu do czasu do tej potrawy jako do czegoś po prostu sprawdzonego. Smażony karp z pieczarkami i boczkiem 2014-12-30 14:12:33 Popularne i sprawdzone połączenie smażonego karpia z pieczarkami i boczkiem w towarzystwie przybrania z sałat, pomidorków koktajlowych i kawałków cytryny. Zapisz przepis
Kulinarna Pokusawalorów smakowych pieczarek nie trzeba nikogo przekonywać. A pieczarki faszerowane – smakują wybornie. Składniki: - 8 sztuk dużych pieczarek - 250g zwykłych pieczarek (do farszu) - 6 jaj ugotowanych na twardo- pęczek szczypiorku- 2 cebule- mała główka czosnku- 25 dag sera (dałam mozarellę)- 2 papryki czerwone- masło - czerwona cebula- sól, pieprz- olej Pieczarki (do pieczenia i do farszu) bardzo dokładnie oczyściłam (używam(...)tego pędzelka), odcięłam trzonki. Cebule pokroiłam w kostkę, zeszkliłam na maśle. Na tarce jarzynowej starłam pieczarki przeznaczone do farszu i trzonki, dodałam do cebuli razem z pokrojonym (nie przeciśniętym przez praskę, bo zdominuje smak potrawy) czosnkiem, posoliłam. Smażyłam do momentu odparowania wody z pieczarek. Następnie dodałam pokrojoną w kostkę paprykę (najpierw wykroiłam 8 ładnych krążków, resztę zużyłam do farszu
mojewypiekiinietylkoBardzo często goszczą w moim domu potrawy przygotowane w tagine. Bardzo wygodne przygotowanie obiadu, bo potrzebujemy tylko jeden garnek.Lubię kuchnię marokańską za masę przypraw, warzywa
Przepisy AleksandryDo czerwonego barszczu i do zupy pomidorowej lubię zjeść paszteciki. Koniecznie pikantne i z dużą ilością czosnku. Nie potrafię robić ciasta francuskiego. Kilka prób przygotowania takiego
Przepisy Aleksandry(Recipe in English) W Wielkiej Brytanii mieszkam już 6 lat i coraz częściej gotuję tutejsze kulinarne klasyki. Ostatnio miałam wenę i przygotowałam przepis na angielski pie
Przepisy AleksandryDzisiaj zupełnie bez mięsa. Tylko warzywa i tofu. Tofu jak wiadomo smaku nie ma, ale za to bardzo fajnie wchłania wszystko co mu zaproponujemy. A my
slodkokwasnaplJuż zapewne wiecie ze często w naszym domu goszczą rożne gulasze. Lubię je robić, bo są niewymagające w składniki, z tego co akurat jest w domu
Bernika - moj kulinarny pamietnikCześć :)Dzisiaj w tę jakże mleczną pogodę (jeszcze chwila i nic nie będziemy widzieć za oknem :) ) zapraszam Was na pyszny omlet śniadaniowy :) Czytaj więcej » Ten i
Pora coś zjeśćCześć!Wstyd przyznać, ale niedawno spróbowałam pierwszy raz w życiu risotto.Teraz żałuję, że tyle straciłam przez wiele lat :) W risotto, które jadłam głównymi składnikami były te
Pora coś zjeśćSprawdzony przepis na jajka faszerowane pieczarkami , szczypiorkiem i żółtkiem. Idealny pomysł na pyszną przekąskę na stół wielkanocny. W naszym przepisie proponujemy proste nadzienie z pasty pieczarkowej z majonezem, który oczywiście możesz zastąpić serkiem śmietankowym i tym samym zadbać o mniejszą ilość kalorii. Do przygotowania farszu nie wykorzystaliśmy blendera, ponieważ lubimy wyraźny zarys pieczarek. Jeśli należysz do osób, które wolą bardziej(...)aksamitną konsystencję, wystarczy, że przez chwilę zmiksujesz składniki. Dość często przed Wielkanocą powstaje dylemat, jakim nadzieniem tym razem nafaszerować jajka. Przepis na jajka na twardo z pieczarkami , to świetna propozycja. Wykonanie ich nie zajmie Ci dużo czasu, a do przygotowania oprócz jajek potrzebne będą tylko grzyby, majonez i szczypiorek! Doskonała alternatywa dla jajek faszerowanych tuńczykiem lub łososiem. Nadzienie możesz przygotować
Kuchnia Na WypasiePomagają wzmocnić odporność organizmu. Pozytywnie wpływają na układ krążenia i trawienia. Są bogate w kwas foliowy, prowitaminę D, sole mineralne oraz witaminy z grupy B. Pieczarki. W tym prostym daniu zagrały główną rolę, a towarzyszy im dymka i szczypior. Składniki 500 g pieczarek 1 pęczek dymki ze szczypiorem 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka sosu sojowego(...)kilka szczypt ziół prowansalskich sól ziołowa Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Kroimy na kawałki - mniejsze na ćwiartki, większe na szóstki. Wrzucamy do miski i dodajemy sól ziołową. Odstawiamy na pół godziny, aż pieczarki zmiękną. Dymkę kroimy w piórka, a szczypior siekamy. Dwie łyżki szczypioru można zostawić, aby posypać danie przed podaniem. Dodajemy do pieczarek. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy
My Chcemy JeśćWymarzyłam sobie cheeseburgery, wege cheeseburgery. Roztopiłam więc kozi ser na kapeluszach pieczarek i podałam z cebulą karmelizowaną z miodem i czerwonym winem. Może nie są to prawdziwe burgery, ale i tak są to jedne z najlepszych kanapek, jakie zrobiłam w życiu :) Dziś mam dla Was kolejny przepis z pieczarką w roli głównej! Bardzo się cieszę, że przepis na pieczarki zapiekane(...)duże kapelusze. Tym razem wymyśliłam sobie wegetariańskie burgery. A właściwie cheeseburgery. Bardzo lubię przygotowywać bezmięsne kotleciki, ale niestety trochę jest z nimi roboty. A taką dużą pieczarkę (jeśli macie dostęp, wybierzcie portobello ) wystarczy ugrillować, zestawić ze smakowitymi dodatkami i już możemy cieszyć się pyszną kanapką. Na pieczarkach roztopiłam plastry sera koziego, który z grzybami tworzy bardzo zgrabny duet
Chilli Czosnek i OliwaJajka faszerowane to propozycja nie tylko na Wielkanoc, ale jest to także świetna weekendowa przekąska. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldUwielbiam gołąbki. Na zmianę z pierogami mogłabym je jeść co drugi dzień :) Szkoda tylko, że ich przygotowanie jest dosyć pracochłonne i bałaganotwórcze ;) ! - Po co tyle tych
Kraina Tysiąca SmakówDrobna przekąska, zdrowa lub mniej- wersja do wyboru :) Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaOstatnio zatęskniłam za kuchnią mamy:) Postanowiłam zrobić placki ziemniaczane, Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaWczoraj późnym wieczorem zawitał kurier i przywiózł mi paczuszkę. W kartoniku był porządnie zapakowany ser koryciński naturalny swojski Czesławy Zarzeckiej. Po odpakowaniu go mąż spojrzał na
Ewa w kuchniObiad bardzo prosty i szybki, pod warunkiem, że polentę zrobi się dzień wcześniej :)Czytaj więcej »
bistro mamaDziś pomysł na szybki obiad. Zamiast piersi kurczaka można użyć łososia. W tym towarzystwie mile widziane byłyby również suszone pomidory.Czytaj więcej »
bistro mamaMakaron na obiad mogłabym jeść codziennie.Stąd też na blogu pojawia się tagliatelle w kolejnej odsłonie. Do zestawu: makaron + sos śmietanowy pasuje naprawdę wiele dodatków. Ograniczać
bistro mamaOd kiedy usłyszałam, że syn znajomej na łazanki mówi "załatanki", inaczej już w domu łazanek nie nazywam. Słowa, które wymyślają dzieci warte są wszystkich
bistro mamaPod wczorajszym postem w jednym z komentarzy ABily zasugerowała, ze fajnie by było gdybym napisała co kiedy gotuję i czym się sugerowałam wybierając np. środę na
Dzieje kuchennej WiewiórySyncio zrobił mi wczoraj niespodziankę i poszedł wcześnie spać. Zrobiłam sobie kubek mojej ukochanej adwentowej herbaty, założyłam okulary, wzięłam w dłoń "Dzień miodu" i usiadłam na
Dzieje kuchennej WiewióryKiedy kilka dni temu weszłam do sklepu rybnego zobaczyłam piękne, świeże pstrągi łososiowe. Aż mi się pysk ucieszył bo miałam ogromną ochotę na pyszną rybę. Żarłoczek
Smaczna PyzaW życiu nie robiłam pasztetu. Żadnego. Nie powiem, że nie miałam ochoty, bo pasztet lubię, a nie jadam raczej kupnego, ale kojarzył mi się taki pasztet
Zdrowa Kuchnia SowyJak nie robiłam tarty, to nie robiłam, ale jak zaczęłam to widzę, że to będzie jedno z moich ulubionych dań:) Były do tej pory tarty na
Zdrowa Kuchnia SowyOstatnio z gorgonzolą były u mnie placki ziemniaczane, a dzisiaj jajecznica z dodatkiem tego sera, równie smakowita:) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyPrzepis na tego kurczaka był jednym z pierwszych na moim blogu. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyTym razem post zacznę od chwalenia się – zostałem Doradcą Smaku Miesiąca: klik. Znowu trzecie miejsce, tak jak w papirusowym konkursie:) Wracając do tematu. Dzisiaj połączenie piersi
Gotuj z MisiemInspiracją dla potrawy było piwo Książęce Burgundowe Trzy Słody - uwarzone z dziką różą. Ma piękny kolor i bardzo specyficzny smak, więc niezależnie czy lubicie pić piwo
Kraina Tysiąca SmakówPrzepis z „Przyjaciółki”, gości na moim stole dość często. Szybki, nieskomplikowane składniki i smakuje baaaardzo:) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyTaki omlet to dość częste u nas danie. Proste, szybkie i każdy lubi:) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyNie przepadam za mięsem mielonym, może dlatego, że nigdy nie robiłam z niego nic innego poza mielonymi kotletami.Tym razem mięso było tak apetyczne i w dodatku
Zdrowa Kuchnia SowyWymyślone na poczekaniu okazały się bardzo delikatne i smaczne:) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyMówi się, że nie wygląd się liczy tylko wnętrze. W przypadku tej pasty powiedzenie to jest słuszne w 100%.Nie poraża urodą, ale smak wynagradza średniej
Zdrowa Kuchnia SowyRzadko korzystam z fasolki adzuki, do tej pory użyłam jej w deserze i jako dodatek do jaglanej pasty . I znów o niej zapomniałam;) Gdy sobie o
Zdrowa Kuchnia SowyPomysł na tego kurczaka spadł na mnie wraz z kończącym się terminem przydatności do spożycia serka mascarpone. Kupując go miałam pomysł na deser, ale ochota na
Zdrowa Kuchnia SowyBardzo lubię paszteciki z różnymi rodzajami farszu. Najczęściej potrafię skusić się na farsz z kapustą lub kaszą, rzadziej z mięsem. Tym razem postanowiłam wykonać paszteciki z
Pasja SmakuPrzygotowywanie kotletów mielonych w większych ilościach i mrożenie ich na zapas to moim zdaniem fantastyczny pomysł. Potem wystarczy skomponować dodatki ( sosy ) i mamy obiad gotowy. Czytaj
Buniabaje w kuchni