pochodzi z Moje smaki zyciaSkładniki:1 szkl. wody1 szkl. cukru250 g masła4 łyzki kakao2 łyżki kawy rozpuszczalnej500 g mleka w proszku1 szkl. pokruszonych herbatników1 szkl. rodzynek( mozna dodac orzechy)Wykonanie: W garnku zagotuj wodę z cukrem , masłem , kakao i kawą. Poczekaj ,aż masa lekko ostygnie , nastepnieciągle mieszając , dodawaj mleko w proszku. Dobrze wymieszaj . Na koniec wsyp pozostałe składniki
Słodkości i nie tylkomiseczki. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Gotowe ciasto chowamy do miseczki i zakrywamy folią i odstawiamy na 10 - 24 godzin . Po odczekaniu wyznaczonego czasu , robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego , po czym układamy je na blaszce i lekko spłaszczamy . Jeśli chcemy nadziać konfiturą to zagrzewamy 2 szklanki marmolady np. morelowej , dolewamy do niej 3 łyżki rumu i za pomocą szprycy
Słodkości i nie tylkoświęta .Czas pieczenia : 50- 60 minutTemp. pieczenia : 170 C Składniki: 250 ml śmietany kremówki 30 % 4 jajka 150 g drobnego cukru cukier waniliowy 100 g migdałów ( mogą być orzechy włoskie ) 50 g czekolady gorzkiej 250 g mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (Polewa czekoladowa) 50 g czekolady deserowej 50 ml śmietany kremówki Sposób wykonania: Śmietankę ubić
Słodkości i nie tylkowłaśnie opisałam je po namyśle. Powstały gdy robiłam przegląd szafki i lodówki - tu resztka powideł z słoiku, w drugim troszkę duszonych jabłek, w pojemniczku kilka łyżeczek mielonych orzechów, napoczęta śmietana . . . Wyciągnęłam wszystko na blat kuchenny i po chwili już mieszałam ciasto :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzalepsze nic sklepowa wata. Jeśli jeszcze sami ich nie piekliście to najwyższa pora spróbować :) Znajdziecie u mnie przepisy na różne rodzaje -bułeczki pszenne z sezamem , bułeczki orkiszowe z orzechami , bułeczki z parmezanem i cebulką , bułeczki ziołowo - czosnkowe , czy bułeczki murarki pełnoziarniste z serkiem ... ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapozwalała to już nie mieściłabym się w drzwiach a przecież i tak jest mnie o wiele za dużo.Jednak czasami chce się coś pochrupać. Stawiam wtedy na suszone owoce, orzechy, chipsy z jabłek czy warzywa, ale chrupkość chipsa jest inna.... Wpadłam więc na pomysł zrobienia czegoś podobnego z makaronu - wyszedł makaronowy chrust. Nie wiem ile to ma kalorii, ale przynajmniej
Smaczna Pyzaświetna sprawa ! Przepis zaczerpnięty z bloga Eweliny a bułki piekłam w ramach akcji blogerów "Wypiekanie na śniadanie"Wolisz bułki razowe ? Zobacz przepis na Bułki orkiszowe z orzechami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakońcu mieszania). Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i bakalie, a następnie wymieszać łyżką (gdyż mikser może tu już nie dać rady). Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka się „rozpłyną” w pieczeniu. Piec w temp
Grunt to przepis!zastępują. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować - posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową i posypać mielonymi migdałami czy wiórkami kokosowymi lub udekorować pisakami cukrowymi. Zamiast migdałów możemy dodać orzechy lub też słonecznik. składniki:150 g margaryny340 g mąki pszennej110 g czekolady gorzkiej2 jajka2 żółtka120 g tartych migdałów Back Mit300 g cukrukilka kropel aromatu rumowegoMargarynę rozpuścić w rondelku z czekoladą
Monia miesza i gotujedodajemy mleko w proszku i zmielone herbatniki (ewentualnie połóż je na ściereczce i za pomocą wałka drobno pokrusz). Mieszamy ręką do czasu połączenia się składników. Formułujemy niewielkie kulki (wielkość orzecha włoskiego). Do środka dodajemy po jednym migdale. Obtaczamy kuleczki w wiórkach kokosowych wysypanych na talerz. Tak przygotowane pralinki wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówZachęcam do spróbowania, ciasteczka są kruche, pachnące i niezbyt słodkie, niestety uzależniają, więc nie mówcie, że nie ostrzegałam!:) Dowolność produktów jest dość duża, można dodać różne suszone owoce, orzechy lub pestki dyni albo słonecznika. Także można mieszać na różne sposoby pamiętając o tym by wszystkich bakalii było razem 200g. SMACZNEGO!!!:) Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki otrębów
Czerwona Porzeczkalodówki na godzinę. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Przełożyć kremem. Wierzch można udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Ja wybrałam drugą opcję. Rozpuściłam 1 tabliczkę mlecznej czekolady z orzechami w kąpieli wodnej i rozcieńczyłam z odrobiną mleka. Posmarowałam polewą wierzch ciasta. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówCiasto na bogato! Tyle w nim różności. Tyle w nim smaku... Ale robi się je wbrew pozorom bardzo łatwo i raczej szybko. Dużo więcej czasu i
zadanie-gotowanie