z orzechami - 5000 przepisów (strona:269/334)

Ciemny chlebek z bakaliami 177

pozostałej wody wsypujemy mąkę, dodajemy ocet i wlewamy rozprowadzone w ciepłej wodzie drożdże. Ciasto mieszamy mikserem około 3-4 minuty. Następnie dodajemy kakao, drobno pokrojone śliwki i morele oraz orzechy włoskie pokruszone na kawałki. Należy dobrze wymieszać ręką. Przykryte lnianą ściereczką ciasto pozostawiamy  do wyrośnięcia na około 30 minut. Keksówki smarujemy masłem, wkładamy do nich ciasto i pieczemy około

Blondynka Gotuje
Mazurek Toffee z Daktylami i Solą Morską 187

ciastem smakuje się świetnie. Trudność jak dla mnie łatwa. Wygląda skomplikowanie? To tylko pozory. Składniki:Spód: 170 g mąki pszennej tortowej 80 g mąki ziemniaczanej lub 120 g orzechów włoskich 50 g cukru 150 g masła zimnego i twardego 1 jajko Sos toffee: 250 ml śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki masła roztopionego 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru trzcinowego Skworcu

Blondynka Gotuje
Ameliowy Wieczór 132

tego dołożymy profesjonalne i poważne podejście do klienta, to ja zostaję przy takim dostawcy. Ten sklep polecam bardzo często i w wielu moich daniach używam produktów z tego sklepu. Orzechy, bakalie, herbaty, wyszukane przyprawy. Wszystkie te produkty bardzo cenię za jakość. Ostatnio na przykład zajadam się suszonymi daktylami z tego sklepu. Widzę różnicę pomiędzy daktylami, które kupowałam w małych torebkach

Blondynka Gotuje
Pesto alla Genovese 162

gorącej patelni lekko rumienimy orzeszki pinii. Siekamy liście bazylii, po czym wkładamy część do moździerza i rozcieramy, w trakcie rozcierania dodajemy na przemian starty drobno parmezan, posiekany czosnek, orzechy, bazylia. Na końcu dodajemy po odrobinie oliwę z oliwek, próbujemy i solimy. Oliwy dodajemy tyle, aby sos łatwo rozprowadził się po makaronie. Na końcu wystarczy odcedzić ugotowany al dente makaron spaghetti

Blondynka Gotuje
Ciasteczka kokosowe 241

masła stale ubijając mikserem. Ciasto powinno być dość zwarte. Ciasto owinąć folią i wsadzić do lodówki na 30 minut.  Po wyciągnięciu ciasta z lodówki formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie zanurzać je w miksturze jajka i wody i obtaczać w wiórkach. Ułożyć je na blaszce i czubkiem palca wydrążyć małe zagłębienia. Nałożyć dżem w zagłębienia. Piec ciasteczka w temperaturze

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pieguski wg "Kuchni bez pszenicy" 178

mąki pszennej. Najczęściej stosowaną mąką w przepisach bezpszennych to mąka / mączka migdałowa. Druga w kolejności to mąka kokosowa, a poza tym mielone siemię lniane, mąka z ciecierzycy, mączka z orzechów włoskich/pekanów/orzechów laskowych.z pestek dyni/z ziaren słonecznika. Nie są to produkty łatwo dostępne, a niekiedy też i tanie. Przykładowo 250 g mąki migdałowej to koszt

coolinarnastrefa.blogspot.com
Blok czekoladowy 179

pochodzi z Moje smaki zyciaSkładniki:1 szkl. wody1 szkl. cukru250 g masła4 łyzki kakao2 łyżki kawy rozpuszczalnej500 g mleka w proszku1 szkl. pokruszonych herbatników1 szkl. rodzynek( mozna dodac orzechy)Wykonanie: W garnku zagotuj wodę z cukrem , masłem , kakao i kawą. Poczekaj ,aż masa lekko ostygnie , nastepnieciągle mieszając , dodawaj mleko w proszku. Dobrze wymieszaj . Na koniec wsyp pozostałe składniki

Słodkości i nie tylko
Pulchne pierniczki 261

miseczki. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Gotowe ciasto chowamy do miseczki i zakrywamy folią i odstawiamy na 10 - 24 godzin . Po odczekaniu wyznaczonego czasu , robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego , po czym układamy je na blaszce i lekko spłaszczamy . Jeśli chcemy nadziać konfiturą to zagrzewamy 2 szklanki marmolady np. morelowej , dolewamy do niej 3 łyżki rumu i za pomocą szprycy

Słodkości i nie tylko
Babka migdałowo-czekoladowa 151

święta .Czas pieczenia : 50- 60 minutTemp. pieczenia : 170 C Składniki: 250 ml śmietany kremówki 30 % 4 jajka 150 g drobnego cukru cukier waniliowy 100 g migdałów ( mogą być orzechy włoskie ) 50 g czekolady gorzkiej 250 g mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Dodatkowo (Polewa czekoladowa) 50 g czekolady deserowej 50 ml śmietany kremówki Sposób wykonania: Śmietankę ubić

Słodkości i nie tylko
Mini muffinki sprzątaczki 97

właśnie opisałam je po namyśle. Powstały gdy robiłam przegląd szafki i lodówki - tu resztka powideł z słoiku, w drugim troszkę duszonych jabłek, w pojemniczku kilka łyżeczek mielonych orzechów, napoczęta śmietana . . . Wyciągnęłam wszystko na blat kuchenny i po chwili już mieszałam ciasto :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Bułeczki z otrębami 138

lepsze nic sklepowa wata. Jeśli jeszcze sami ich nie piekliście to najwyższa pora spróbować :) Znajdziecie u mnie przepisy na różne rodzaje -bułeczki pszenne z sezamem , bułeczki orkiszowe z orzechami , bułeczki z parmezanem i cebulką , bułeczki ziołowo - czosnkowe , czy  bułeczki murarki pełnoziarniste z serkiem ... ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Co zamiast chipsów ? 12636

pozwalała to już nie mieściłabym się w drzwiach a przecież i tak jest mnie o wiele za dużo.Jednak czasami chce się coś pochrupać. Stawiam wtedy na suszone owoce, orzechy, chipsy z jabłek czy warzywa, ale chrupkość chipsa jest inna.... Wpadłam więc na pomysł zrobienia czegoś podobnego z makaronu - wyszedł makaronowy chrust. Nie wiem ile to ma kalorii, ale przynajmniej

Smaczna Pyza
Domowe pieczywo. Bułki do hamburgerów albo hot-dogów. 158

świetna sprawa ! Przepis zaczerpnięty z bloga Eweliny a bułki  piekłam w ramach akcji blogerów "Wypiekanie na śniadanie"Wolisz bułki razowe ? Zobacz przepis na Bułki orkiszowe z orzechami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ciastka Pieguski z żurawiną 206

końcu mieszania). Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i bakalie, a następnie wymieszać łyżką (gdyż mikser może tu już nie dać rady). Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony,  gdyż ciastka się „rozpłyną” w pieczeniu.  Piec w temp

Grunt to przepis!
Ciasteczka czekoladowo-migdałowe 195

zastępują. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować - posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową i posypać mielonymi migdałami czy wiórkami kokosowymi lub udekorować pisakami cukrowymi. Zamiast migdałów możemy dodać orzechy lub też słonecznik. składniki:150 g margaryny340 g mąki pszennej110 g czekolady gorzkiej2 jajka2 żółtka120 g tartych migdałów Back Mit300 g cukrukilka kropel aromatu rumowegoMargarynę rozpuścić w rondelku z czekoladą

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania