Surówka piękności, czyli płatki owsiane na surowo z dodatkiem owoców i orzechów, soku z cytryny i miodu. Taką surówkę kiedyś jadałam w wersji klasycznej, czyli ze startym jabłkiem, teraz bardziej wolę z bananem. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyPrzepis na tę bardzo szybką do przygotowania konfiturę (chociaż nie jestem pewna, czy to właściwa nazwa) znalazłam w Wysokich Obcasach Extra. Zmieniłam trochę ilości składników, dorzuciłam daktyle i posiekane orzechy. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyRobiłam do tej pory mleko sojowe, kokosowe i ryżowe. Następne w kolejności miało być orzechowe z orzechów laskowych, ale najpierw zrobiłam migdałowe, orzechowe jeszcze chwilę poczeka. Przepisy na mleko migdałowe są bardzo podobne do siebie, najważniejsze to namoczyć migdały, zmiksować z wodą i przecedzić, reszta to niuanse i co kto woli. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyrzadko zdarza mi się tak, abym zaraz po napotkaniu przepisu, który mi się spodoba, przystąpiła do jego realizacji. Teraz tak mi się zdarzyło, gdy zobaczyłam przepis na ciasto z orzechami laskowymi i figami. Widocznie trafiło na ten odpowiedni moment;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKUBUŚ PUCHATEK" - dekoracja z opłatka i śmietany, obsypany orzechami "KSIĘŻNICZKOWY " - różowo i słodko, z kokardą ... i jeszcze jeden: "ZAMEK" I znowu różowo i dziewczęco: " 1 URODZINKI" - prosty torcik z masą marcepanową
kolorowotorcikowoszkl. mąki 1 szkl. cukru 4 jaja 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 szkl. oleju 4-5 jabłek ewentualnie płatki migdałowe lub orzechy Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać w miseczce z proszkiem, sodą i kakao. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę i olej - wyrobić mikserem. Na koniec dodać jabłka
kolorowotorcikowocoś tam widać... CIASTECZKA - przepis Składniki: 250 g margaryny 2,5 - 3 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 2 łyżki mielonych migdałów lub orzechów 2 łyżki sezamu Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wałkować na grubość foremek. Piec 15 minut w 180 stopniach C. A tak wyglądają moje foremki: Kupiłam je za około
kolorowotorcikowoPrzepis: "na oko"1,5 szkl. mleka1 jajko1 szkl mąkiszczypta soliWymieszać składniki - jeśli jest za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste dolać wody.Nadzienie:1 serek waniliowy, np. Danio2/3 szkl. mielonych orzechów laskowychNaleśniki smarować serkiem i zwijać w rulonik.Co więcej:sok z 2 pomarańczy3 łyżki brązowego cukru1/4 kostki masłaMasło rozgrzać na patelni, wlać sok, dosypać cukier - podgrzewać aż cukier się rozpuści
kolorowotorcikowoPiec w 175 stopniach C, około 60 min. W przepisie wykorzystałam bakalie KRESTO raz BackMit. Bakalie te oma w swojej ofercie firma VOG Polska.BackMit to gama tartych bakali - orzechy, migdały i mak.Dzięki nim szybko przygotujemy ciasteczka i inne wypieki - oszczędzając czas.KRESTO to szeroki asortyment przeróżnych bakali. KRESTO cechuje wysoka jakość produktów - jedne z moich ulubionych bakalii - najczęściej wybierane
kolorowotorcikowołyżki cukru1 szkl. bakaliiWykonanie:Kaszę zalać woda i mlekiem, posłodzić cukrem. Gotować około 20 minut, aż płyn się wchłonie. Kaszę przykryć, odstawić do wystygnięcia.Bakalie - rodzynki, śliwki, morele, migdały, orzechy - wybór dowolny - posiekać nie za drobno.Ser pokruszyć przełożyć do miski robota, dodać kasze - zmiksować pulsacyjnie. Uważać, by nie zrobić "papki".Ewentualnie ser i kaszę przepuścić przez maszynkę do mięsa
kolorowotorcikowowyrabiamy masę.Jeśli nie macie przeciwwskazań, zamiast papki z lnu, dodajcie do masy 3 całe jajka.Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Z masy ryżowo-kokosowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce, palcem robimy dziurkę ( podobnie jak w klusce śląskiej ).Ciasteczka układamy na blasze w dość dużych odstępach.Ciastka podczas pieczenia nieco się rozpływają. Nie dzieje się
kolorowotorcikowo/margarynę pokroić w drobną kostkę, dodać do mąki. Połączyć składniki rozcierając margarynę w mące.Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka oraz twaróg - wyrobić ciasto.Z ciasta formować małe kuleczki - wielkości orzecha włoskiego.W rondlu rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzany wrzucać serowe kuleczki, smażyć na lekki brązowy kolor.Usmażone wykładać na ręcznik papierowy.Jeszcze ciepłe pączusie obtoczyć w cukrze pudrze. Smacznego
kolorowotorcikowozacznie robić się szklista ).Gotową masę zdjąć z ognia.Do masy dodawać po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Miksować, aż masa zgęstnieje. Z gotowej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego.Kulki układać na ściereczce. W rondelku rozgrzać tłuszcz. Zrobić próbę temperatury - wrzucając jedną kulkę ciasta. Kulki smażyć na złoty kolor.Przygotować lukier.Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym
kolorowotorcikowoskładniki komponujecie wg schematu:BISZKOPT ORZECHOWY/MIGDAŁOWY/KOKOSOWY ( do tortów lub jako spód do ciast ) 5 jaj3/4 szkl, drobnego cukru 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej1/4 szkl. mąki pszennej1/2 szkl, mielonych orzechów/ migdałów/ lub wiórki kokosowePrzygotowujemy jak biszkopt podstawowy. ***********************************************************************************************************************Możecie upiec też biszkopt smakowy, z kisielem. W tym wypadku mąkę ziemniaczaną, zastępujecie kisielem o wybranym smaku. BISZKOPT SMAKOWY z kisielem
kolorowotorcikowo