Chleb oliwkowy Na słodko Babka cytrynowa z polewą czekoladowąBabka majonezowaSernik na zimno z białą czekoladą i truskawkamiSernik czarno-biały Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Sernik na zimno z musem truskawkowym Ciasto buraczkowe Sernik dyniowy Tarta Rafaello Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami
Kulinarne przygody Gatityłączymy składniki. Miskę z masą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki lub na 30 minut do zamrażarnika. Po upływie czasu formujemy rękoma kuli wielkości orzecha włoskiego lub większe/mniejsze ( zależnie od naszych upodobań ). Kulki ponownie chłodzimy - w lodówce min 3 godziny ( najlepiej całą noc ), w zamrażarce - 30 minut.Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, razem
kolorowotorcikoworozpuszczenia. Jajka ubić.Do miski wsypać płatki owsiane, pokrojone na mniejsze kawałki jagody goji, dodać ubite jajka z ksylitolem i pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (mniejszego), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i kulki spłaszczyć. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C na programie góra-dół, ok.15-20 minut. Ja piekłam 18 minut. Zostawić
Smaczne Zdrowenasączenia biszkoptu. Pozostałe składniki na (8 porcji): 2 opakowania serka jogurtowego, 4 świeże brzoskwinie, 4 figi, 12 szt. physalis, 1 łyżeczka syropu z agawy, 2 łyżki wody, orzechy i migdały w cukrze brązowym karmelizowane, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Biszkopt: Owalne metalowe foremki smarujemy od wewnątrz masłem i posypujemy bułką tartą, układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blasze. Piekarnik nagrzewamy
Moniki Smakołykilubiący samych bez. Przepis pochodzi z książki "Słodkie" Elizy Mórawskiej. Składniki: 4 białka 125 g cukru 75 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu łyżka orzechów (posiekanych, dałam laskowe) Wykonanie: Białka wymieszać z cukrem i cynamonem. Ubijać na najwyższych obrotach przez około 10 minut. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ubite białka wykładać łyżką
Sto kolorów kuchnicukru brązowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 50 g świeżych drożdży, 300 g mleka, 2 żółtka, 50 g miękkiego masła, 500 g mąki pszennej, 2 łyżki tartych orzechów laskowych, 2 łyżki tartych migdałów, 50 g rodzynek, 1 jajko do posmarowania bułek, olej rzepakowy, masło do smarowania, miód. Przygotowanie: Do naczynia wysokiego włóż cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wszystko wymieszaj. Następnie
Moniki Smakołykipół, ale nie więcej ! ) 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie bakalie : orzechy , rodzynki Przygotowanie : Do miski wlać odmierzony olej , wsypać cukier - ucierać , idzie ciężko , ale się nie zrażać ( tak do końca się go nie utrze i tak ma być ) Wbijać
Proste Potrawykulinarnymi spostrzeżeniami i udzielał wskazówek :)Podczas tego spotkania była tez możliwość skosztowania olejów firmy Oleofarm , bo gama ich jest duża, wybór trudny, ale zawsze smaczny. Mnie pasował olej z orzechów włoskich, spróbujcie proszę, nie kojarzy się tylko z tłuszczem, ale ma swój specyficzny, właśnie orzechowy aromat. W swoim składzie ma potas, fosfor i magnez, działa korzystnie na układ nerwowy. Można
Proste PotrawySkładniki : 6 suszonych śliwek kalifornijskich 10 moreli suszonych 3 łyżki płatków migdałowych szklanka wina białego, półsłodkiego około 5 łyżek syropu klonowego, sól ewentualnie kilka pokruszonych orzechów włoskich , 2-3 łyżki soku z cytryny i miód Przygotowanie: Śliwki i morele pokroić, dodać do tego migdały i zalać winem i syropem Garnek ze składnikami stawiamy na ogniu, dajemy szczyptę soli i grzejemy
Proste Potrawyciasto się nie rozleciało podczas gotowania ( można zrobić próbę rzucając jedną kluskę na wrzątek ) W garnku gotujemy posoloną wodę i na wrzątek wrzucamy łyżką okrągłe kluseczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Ja robiłam to dwiema łyżkami, jedną nabierałam ciasto, a drugą ściągałam masę na wrzątek Gotujemy, aż wypłyną na wierzch, sprawdzić czy nie są surowe w środku Polewamy masełkiem z tartą
Proste PotrawySkładniki : 4 łyżki zmielonych ziaren dyni 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 8 łyżek zmielonego sezamu 5 łyżek zmielonych migdałów 5 łyżek zmielonych ziaren kozieradki 5 łyżek zmielonych liści melisy 1 kg miodu kostka masła Później potrzebny jeszcze cynamon - 2 łyżeczki kardamon - 1 łyżeczka Przygotowanie : Wszystkie zmielone składniki zmieszać w garnku, dodać 1 kostkę masła , wymieszać
Proste Potrawyoregano Focaccia z czarnuszką i majerankiem Najlepsze na świecie gofry! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Koktajl jeżynowy
Moja smaczna kuchniaSkładniki:0,5 kg mąki25 dag masła lub margaryny 30 dag cukru pudru7 jajek1/2 szklanki mleka1/2 szklanki wódki lub słodkiego wina2 łyżeczki proszku do pieczeniapo 5dag rodzynek i posiekanych orzechów Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i alkohol. Na końcu dodać pianę z białek i bakalie. Delikatnie wymieszać.Piec
Praktyczna plobfite źródła włókien tj. płatki owsiane, grube kasze, otręby pszenne, ciemne pieczywo Ważne! Zwiększanie podaży błonnika trzeba przeprowadzać stopniowo, w innym przypadku grożą bóle brzucha i wzdęcia. + orzech czarny – silne działanie odrobaczające, niszczy m.in. owsiki i glistę ludzką + czosnek lub olej czosnkowy – niszczy pasożyty, grzyby i bakterie jelitowe + wyciąg z pestek grejpfruta
NaKońcuJęzykaOrzechy spadają na dach garażu przy każdym mocniejszym powiewie wiatru. Zakładam znoszone trampki i z małym koszykiem pędzę, by je pozbierać. Skryte w żółknącej już trawie, bawią się ze mną w chowanego. A ja szukam ich z pełnym zaangażowaniem.Uwielbiam cały rok, wszystkie jego okresy, zimę, lato wiosnę, jesień. Każdy ma w sobie coś innego, pięknego i niepowtarzalnego.Wiosną wszystko
W kuchni Karmel-itki