z orzechami - 5000 przepisów (strona:250/334)

Podjadać trzeba z głową 225

niezdrowe przekąski zastąpić zdrowymi, np.: Bakaliami, suszonymi owocami (rodzynki, żurawina, śliwki) które są nie tylko zdrowe, ale też słodkie, sycące, które mogą zaspokoić apetyt na słodycze, oraz nie solonymi orzechami, migdałami, pestkami dyni, czy słonecznika. Bakalie są nie tylko bardzo smaczne, ale też są cennym źródłem witamin. Sezonowymi owocami, zimą mogą to być jabłka, banany, pomarańcze, czy też mandarynki, latem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
American Chocolate Chip Cookies 204

plus dodatkowe żółtko- 2 łyżeczki pasty waniliowej (można też użyć ekstraktu waniliowego)- 300 g mąki pszennej- 0.5 łyżeczki sody- około 200 g łezek czekoladowych* opcjonalnie można dodać też żurawinę, orzechy, rodzynki itp.Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.Rozpuszczamy masło w małym rondelku. Odstawiamy by się lekko przestudziło.W międzyczasie mieszamy cukry. Dodajemy ostudzone masło i mieszamy.Gdy masa stanie sie jednolita, dodajemy jajko

W mojej holenderskiej kuchni
PIERNICZKI BRUKOWCE 376

było takiej potrzeby). Pierniczki możemy nadziewać lub pozostawiać puste, to zależy od Was (ja zrobiłam część z nadzieniem, a część bez). Z ciasta odrywamy kawałki wielkości 1,5 orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je, nakładamy troszkę marmolady lub powidła, zalepiamy, formujemy kuleczkę, lekko ją spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki układamy w 0,5 - 1 cm odległościach

RAROSSA
Mocno kakaowa jęczmienianka 168

startą gorzką czekoladą (użyłam jednej kosteczki, ale ich ilość zależy od was).       Silny wiatr. Tłukąca się o bramę reklama usług pogrzebowych. 7.5 kilometrów. Orzechy nerkowca. Niekupiona spódnica. Gładka skóra. Umierające baterie. Surowe jedzenie. Niewydobyta energia miłości. On. 3 lata. I niebo. Lubię na nie patrzeć. Zawsze z tego samego miejsca

Weganizm infantylny
Cytrynowe Ptysie z Kremem i Malinami 176

ścianek garnka. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy jajka i mikserem ucieramy do połączenia sie składników. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy za pomocą łyżeczki kupki ciasta, wielkości orzecha włoskiego, w sporych odległościach od siebie, gdyż ptysie rosną. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy przez pierwsze 15 minut bez otwierania piekarnia, gdyż wtedy opadną. Następnie zmniejszamy temperaturę

Made By Mom And Son
Współpraca z firmą Skworcu 213

pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu).      12. Orzechy włoskie 13. Przyprawa do wołowiny to wyjątkowa mieszanka ziół i przypraw korzennych skomponowana w taki sposób, aby wydobyć z wołowiny jej niepowtarzalny smak i aromat.   14. Papryka płatki Gochugaru

Słodkości i nie tylko
Złote stosy pomarańczy... i wariatka dzisiaj tańczy 197

oryginalnie jest więcej mleka, ale ja dodałam szklankę soku z pomarańczy, więc na jedno wyszło; poza tym w przepisie jest likier pomarańczowy, tiaaa ciekawe skąd?; można też dodać rodzynki, orzechy itp. ja jednak miałam tylko wiórki kokosowe)Mleko zagotowałam, dodałam ryż i gotowałam do momentu, aż wchłonie całe mleko (ok. 15-20 min., trzeba uważać, aby się nie przypaliło

bastalena
In the kitchen 171

gorących garnkówapron- fartuch kuchennysponge- myjka (gąbka) do naczyńpeeler- obieraczkagrater- tarka do warzywladle- chochlaspatula- szpatułabaking (muffin) pan- forma do pieczeniawhish- trzepaczkatongs- szczypcefunnet- lejekpotatoe masher- tłuczek do ziemniakównutscracker- dziadek do orzechów tin /can opener- otwieracz do puszekbottle opener- otwieracz do butelekcorkscrew- korkociągsaucepan- sosjerkachopping /cutting board- deska do krojeniaegg slicer- krajarka do jajeksieve/ strainer- sitocolander- durszlakrolling pin- wałekpepper mill- młynek do pieprzu salt

bastalena
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 214

przypuszczałam, że tak ucieszy mnie jej smak. Podrasowałam ją trochę esencją waniliową i wypas jest!Bez dwóch zdań odstawić mam (prawie) wszystkie owoce, zwłaszcza te czerwone i cytrusy, miód, orzechy i czekoladę. Czyli sezon truskawkowy oficjalnie uważam za zamknięty, choć nie był nawet otwarty. I tyczy się to wszystkiego, przetworzonych produktów także, tj. jogurtów z owocami, lodów czy dżemów

bastalena
Piernik z automatu do chleba 259

mleka 30 g masła/ margaryny  4 łyżki miodu [ miodowej lawendy] 2 łyżki powideł 200g cukru 500 g mąki 1 op przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody oczyszczonej garść orzechów włoskich [ nie dałam] garść rodzynek garść suszonej moreli, śliwek , daktyli Do pojemnika w automacie dodać płynne składniki, następnie sypkie.[Bakalie dodać po usłyszeniu sygnału dźwiękowego]. Ustawić na program pieczenia ciasta

Moje domowe kucharzenie
Orzeszki z masą z mleka w proszku 415

Jakiś czas temu już były takie orzeszki..a tym razem są orzechy z mojego sprawdzonego [ zagubionego ale już odnalezionego] przepisu..Te orzeszki robiłam jeszcze przed świętami..Moja maszynka [ obiecałam i zapomniałam o niej napisać..postaram się wkrótce to nadrobić] miała co piec...bo piekłam  z całego kilograma mąki..ale oczywiście można zmniejszyć proporcje..tym razem też było inne nadzienie

Moje domowe kucharzenie
Sernik z masą makową i kawałkami czekolady 229

łyżeczki ekstraktu z wanilii  1/3 szklanki śmietanki kremowej 36%  Składniki na masę makową: 250 g gotowej masy makowej Helio około 120 g bakalii: figi, suszone śliwki, orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, skórka pomarańczowa (wszystkich bakalii ma być w sumie 120 g)  1 łyżka maizeny lub mąki ziemniaczanej  1/2 szklanki cukru (opcjonalnie, w zależności od tego jak słodka

Moje domowe kucharzenie
Owsianka :) 187

owsianka nabierze gęstości dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłuszko i rodzynki no i przyprawę. Całość mieszamy jeszcze przez chwilę i gotowe!Dodatkowo na wierzchu owsiankę można posypać pokruszonymi orzechami lub jak w moim ulubionym wariancie sypnąć garść ulubionych płatków muesli :) Smacznego! Przepis dodaje do akcji: Poranne wariacje, czyli propozycje śniadaniowe

Emcia Pichci
Ciasteczka z tahini! Test. 172

łyżeczki proszku do pieczenia, ale nie jest to konieczne (ja nie dodawałam)Zagniatamy ciasto, które nie powinno się kleić za bardzo do rąk. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można dodatkowo posypać i przyklepać odrobinę sezamu na każde ciastko.Ciastka wkładamy do nagrzanego do 170C piekarnika i pieczemy 15-20minut

Emcia Pichci
Lasagne! :)) 194

potrzebujemy?Opakowanie makaronu lasagne (tak wiem poszłam na łatwiznę, ale następnym razem już nie będzie tak łatwo ;))Na nadzienie:1 kg świeżego szpinaku1 cebulę3 ząbki czosnku2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich200g startego żółtego seraSól, pieprzBeszamel:25g masła05, litra mleka2 łyżki mąki2 żółtkaSól, pieprzLiście szpinaku urywany od łodyg (no chyba, że ktoś kupi gotowy w sklepie), myjemy i blanszujemy (wrzucamy

Emcia Pichci