z orzechami - 5000 przepisów (strona:244/334)

Ciasteczka na drogę. I odrobina minimalizmu w kwestii ubrań 140

najniższych obrotach miksera.Czekoladę posiekać. 200 g dodać do masy, dokładnie wymieszać łyżką.Masę schłodzić przez 30-60 minut.Po tym czasie lepić z masy kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczać układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach, bo ciasteczka sporo rosną). Resztą czekolady posypać ciasteczka, delikatnie wciskając ją w ciasto.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kolacja samotnika 158

piec jeszcze 5-10 minut, do zrumienienia.Podawać na ciepło ze złotym syropem, ulubionym dżemem lub posypane cukrem pudrem.Smacznego!A jutro... Jutro upiekę ciasto. Ze śliwkami i orzechami. W cudownym towarzystwie. Ach, jak się cieszę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki z kremem bardzo nietypowym 259

pogoda, czy może nieco stresująca ostatnio praca sprawiają, że mogę spać, i spać, i spać. A po przebudzeniu, obejrzeniu Przygód Kubusia Puchatka, pochłonięciu tabliczki czekolady z orzechami na spółkę z C., wracam do łóżka i zasypiam bez problemu. Heh...Dziś jednak, kiedy tylko C. wyszedł do pracy, zrobiłam listę zakupów i udałam się do sklepu w celu zakupienia produktów niezbędnych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na chrupko. Z czekoladą 158

kakao (herbaty nie pija) i zjadanie takich lekko rozmiękłych, z chrupiącymi migdałami i rozpływającą się w ustach czekoladą. Muszę przyznać, że wyglądają uroczo - prawie czarne, z jasnymi plamami orzechów. I smakują naprawdę świetnie - polecam z pełną odpowiedzialnością.I już wiem, jakie będą następne - z piernikową nutą, koniecznie! W końcu najwyższy czas, żeby i w mojej kuchni zapachniało Świętami...Kakaowe biscotti

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dziwne poranki. I ciasteczka do ślicznej puszki 123

masę. Wlać kawę, zmiksować.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z kakao. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera.Z masy uformować 35 małych kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Każdą spłaszyczyć, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą posypać cukrem perłowym, delikatnie wciskając go w każde ciasteczko.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe maleństwa 128

Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lepka.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - ciasteczka sporo rosną. Piec 12-15 minut w 180 st. C.Przestudzić na kratce.Jeszcze ciepłe ciasteczka oprószyć cukrem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ulubione ciasteczka mojego chłopaka 134

Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lepka.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - ciasteczka sporo rosną. Piec 12-15 minut w 180 st. C.Przestudzić na kratce.Smacznego!Dziś kupujemy ostatnie prezenty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kaszka manna w nowej odsłonie 147

Pomysł okazał się trafiony w dziesiątkę - kaszka wyszła gęsta i cudownie kremowa. Dodatek cukru muscovado nadał jej karmelowego koloru i smaku, poza tym wyczuwałam w niej lekki posmak jakby orzechów... Pyszna!Dwie porcje zjedliśmy na ciepło, dwie na zimno - obie wersje są fantastyczne, choć ja jednak troszkę bardziej lubię na ciepło...I muszę przyznać, że dawno nie miałam takiej frajdy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na niedzielne pochrupanie 136

słabość, a że C. podziela ją bezwzględnie, kiedy tylko brakuje mi czegoś słodkiego, sięgam po sprawdzone przepisy na te właśnie ciasteczka. Eksperymentuję ze składnikami - za każdym razem dodaję inne orzechy, skórkę z cytryny lub pomarańczy, kakao, czekoladę, przeróżne suszone owoce. Tym razem udało mi się zakupić coś bardzo nietypowego - przynajmniej dla mnie. Z suszonymi jagodami bowiem spotkałam się tylko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Spóźniona walentynka 182

wymyślić, jak je wykorzystać...Skoro Walentynki, to czekolada. Dziwnym jednak zbiegiem okoliczności nie mogłam znaleźć ani kostki nadającej się do pieczenia (mam zapasy czekolady, całkiem spore, ale mlecznej, z orzechami, musami i typ podobnie - nijak nie nadają się do przygotowania z nich ciasta). Udało mi się jednak na blogu Gwiazdka w kuchni znaleźć przepis na brownie bez czekolady

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczenie dla dzieci - ciasteczka. I dylematy śpiocha 374

bakalie, dokładnie wymieszać łyżką.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, dość mocno spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Przed podaniem posypać ciasteczka przesianym cukrem pudrem.Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak zagospodarować resztki rabarbaru 162

wymieszać z solą. Dodać do mokrych składników, połączyć. Wsypać rabarbar i czekoladę, wymieszać łyżką. Schłodzić masę przez 30-60 minut w lodówce.Po tym czasie lepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożónej papierem do pieczenia w sporych odstępach, delikatnie spłaszczając. Piec w 190 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak łasuch zwyciężył leniwca, czyli historia pewnego dżemu 105

było to tak... Potrzebowałam owoców do mojej Pavlovej z poprzedniego posta. Bo wiecie - bezy uwielbiam też z orzechami czy sosami, ale latem niemal niewybaczalne jest ich jedzenie bez dodatku pysznych owoców. Poszłam więc do sklepu, i pierwsze co, to w oczy wpadły mi truskawki. Po pięć koron! Co Wam może wydawać się ceną całkowicie normalną. Zazwyczaj jednak kosztują między

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciacha po brytyjsku 134

wbić jajko i żółtko, miksować aż do uzyskania puszystej masy. Partiami dodawać przesianą z sodą mąkę, mieszając łyżką. Na koniec dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożónej papierem do pieczenia w dużych odstępach (ciastka mocno się rozleją). Piec w 170 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Z przerażeniem stwierdzam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka czekoladowe - kolejne najlepsze 156

goździkami i solą. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać mleko, połączyć.Dodatkowy cukier dokładnie wymieszać z cynamonem i chilli.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w cukrze z przyprawami, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Nieco ciastka spłaszczyć, przyciskając dnem szklanki do blachy.Piec w 200 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania