z orzechami - 5000 przepisów (strona:244/334)

Przepyszne ciasto orzechowe z białą polewą 371

Ależ to jest pyszne ciasto, mówię Wam ! Coś specjalnie dla wielbicieli orzechów włoskich a my do takich na pewno się zaliczamy. Przygotowuje się je łatwo i dość szybko a jest naprawdę wyśmienite. U mnie pojawia się zarówno do niedzielnej herbatki jak i na świątecznym stole bo pasuje na każdą okazję.Placek jest wilgotny, pachnący i bardzo smaczny. Mam nadzieję

Smaczna Pyza
Ciasteczka czekoladowo - imbirowe 175

wiadomo ma dużo właściwości leczniczych , działa rozgrzewająco .Powinniśmy go najwięcej spożywać w okresie jesienno - zimowym :) Składniki :2 łyżki posiekanych migdałów Skworcu1 łyżka posiekanych rodzynek Skworcu2 łyżki posiekanych orzechów laskowych  Skworcu 1 łyżeczka cynamonu Skworcu 1 łyżeczka imbiru1 cukier wanilinowy 60 g margaryny Kasi 80 g cukru2 jajka 210 g mąki1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sama słodycz i szczypta chili
Rukolowe Pesto z Spagetti 149

Moje ulubione. Lekko ostre, gorzkawe i z posmakiem orzecha. Rukola czyli Rokietta siewna pomaga w trawieniu, wzmaga wytwarzanie żółci, leczy wrzody żołądka, likwiduje zgagę i wzdęcia.Pomaga przyswajać żelazo, jest moczopędna i przeciwszkorbutowa. Szybkie w przygotowaniu.- 3 duże garście rukoli - 1 duża garść świeżej natki pietruszki- 1 garść orzeszków pini lub innych- niecała szklanki oliwy z oliwek

Pasje Jolki
Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym 172

Przyprawiamy pieprzem i solą. Odstawiamy pieczarki z cebulką do ostudzenia. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzone pieczarki z cebulką, pieprz i sól. Lepimy kuleczki z mięsa wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z każdej strony.Sos: w małym rondelku podgrzewamy konfiturę poziomkową, zalewamy ją winem i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu ok. 5 minut

Aga w kuchni
Banan z parowaru w 4 wariantach 231

pół, kładziemy na głębokim talerzu, wyciskamy sok z połowy cytryny i obtaczamy w nim obie połówki banana. Po czym posypujemy go mieszanką płatków zbożowych z suszonymi owocami i orzechami laskowymi. Przekładamy do parowaru na folię aluminiową i parujemy 7 minut. 4. Bardzo podobny sposób do 1, różni się sosem i brakiem migdałów. Banana obieramy i kroimy na pół, kładziemy

Parowar Faceta
Chlebek bananowo-cynamonowy 141

może być żytnia)2 bardzo dojrzałe banany (~200g)jajko lub łyżka świeżego mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki solidodatki: rodzynki, daktyle, orzechy itp.W jednej misce mieszamy mąkę, proszek, cynamon, sól i dodatki. W drugiej rozgniecionego banana i jajko ( siemię należy wymieszać z wodą, zostawić na chwilę i używać jak jajko). Zawartości

Kuchenny Skrawek Nieba
Ciasteczka ryżowe 264

cukru2 łyżki gęstej śmietany 18%dżemPrzygotowanie:Cukier, żółtka i margarynę utrzeć. Wsypać kleik ryżowy, dodać śmietanę i wymieszać. Białka ubić, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na delikatnie wysmarowanej tłuszczem blaszce i w każdej kulce zrobić wgłębienie. Piec w 160’C (termoobieg) przez około 15-20 min. Po ostudzeniu dziurki w ciasteczkach napełnić

Oryginalny smak
Ciasteczka z czekoladą 112

cukrem utrzeć, dodać jajko i zmiksować. Następnie dodać mąkę, sodę i sól. Wymieszać. Czekoladę pokroić na malutkie kawałeczki, dołożyć do ciasta i ponownie wszystko wymieszać.Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na posmarowanej masłem blaszce. Każdą z kulek lekko spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 160’C (termoobieg) przez około 13 minut. Smacznego

Oryginalny smak
Zapiekanka z cukinią, figami i kozim serem 188

Ostatnio zrobiłam pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina. Tym razem przygotowałam je w wersji wytrawnej z cukinią i kozim serem. Jest to kolejny pomysł na wykorzystanie fig, na które sezon niestety już się kończy. Zapiekanka nie jest skomplikowana i  stanowi bardzo smaczny dodatek do obiadu.Składniki:1 większa cukinia2 figi120 g koziego sera100 g śmietanki

Oryginalny smak
Łatwy makowiec 407

Trochę ciasta odkładamy a resztę wykładamy na przygotowaną blachę do pieczenia. Mieszamy masę makową z  bułką tartą (możemy doprawić mag wg. własnego smaku np.olejek migdałowy, rodzynki, orzechy itp.Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy. Odłożone ciasto rozprowadzamy po maku . Ciasto wkładamy do piekarnika temp.180, i pieczemy około 1 godziny. Po upieczeniu dekorujemy polewą lub  cukrem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Piernik z herbatą 280

budynie śmietankowe1 cukier waniliowyWszystkie składniki połączyć, rozmieszać i wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając.Przełożyć placki masą, posmarować wierzch ciasta i posypać rodzynkami, orzechami i prażonymi płatkami migdałów

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Bajaderka 167

margaryny 200 g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie:1 szkl. mleka 3,2% (ja dałam 2%) 1 łyżka kakao 100 g orzechów (u mnie włoskie) 100 g rodzynek 100 g wiórków kokosowych 1 zapach rumowy (dałam pomarańczowy) 5 łyżek cukru lub płynnego miodu 100 g masła dżem z czarnych porzeczek lub marmolada Polewa:2 tabliczki

charlotte gotuje
Ciasto orzechowo - jabłkowe 242

Hmm ... nie wiem czemu ale uwielbiam piec ciasta. Co z resztą można zauważyć na moim blogu :) No ale nie powiem też, że nie lubię przygotowywać różnych

charlotte gotuje
Czekoladowy blog 174

szkl. wody2 szkl. cukru5-6 łyżek kakao50 dag mleka w proszku, (ja dałam 40 dag i też wyszedł dobry)bakalie (tutaj w zależności od upodobań - ja dałam rodzynki i orzechy)herbatniki (też w zależności od upodobań, ale myślę że tak ok. 3 małych paczek)Przygotowanie:Wodę, cukier, margarynę wrzucamy do garnka i zagotowujemy.Kakao i mleko w proszku razem mieszamy

charlotte gotuje

Proponowane wyszukiwania