Powiem tyle - JEST OBŁĘDNA w smaku ! Idealna do samego jogurtu bądź z owocami, mleka czy do pochrupania ot tak sobie :) Wiadomo, że trzeba lubić takie
charlotte gotujeSKŁADNIKI: 700 g łopatki wieprzowej,3 ogórki konserwowe Orzech,2 czerwone papryki,8 pieczarek, 1 cebula,2 łyżki mąki, 1 łyżeczka miodu miody Wileńskich,1 szklanka ciepłej wody,2 łyżeczki słodkiej papryki,3 kuleczki ziela angielskiego,2 liścia laurowe, sól,pieprz. Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy. Kroimy w kostkę i przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą. Odstawiamy
Aga w kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przedstawiam Wam moją wariację naleśników na słodko z dodatkiem domowego masła orzechowego, bananów i nutelli. Są słodkie i
Marta GotujePrzepis na ciasto jabłkowe, który chciałabym Wam dzisiaj zaproponować dostałam kiedyś od naszej sąsiadki. W niczym nie przypomina tradycyjnej szarlotki, jest bardziej jak piernik - aromatyczny i
Ciastkozercytakiego rozwiązania to, to, że babeczki są mniej trwałe, a śmietanę trzeba nałożyć przed samym podaniem.Przepis na proste babeczki czekoladowe znajdziecie tu, możecie według uznania wzbogacić je kawałkami czekolady, orzechami, rodzynkami czy nawet żelkami.Przepis na krem z twarożku.Czekoladowe babeczki przygotowujemy według przepisu.Warto pamiętać, żeby przed rozpoczęciem robienia kremu wyciągnąć z lodówki masło. Zbyt zimne nie połączy się dobrze
Ciastkozercyozdobienia własnoręcznie przygotowanych babeczek. Dziś chciałabym Wam zaprezentować taką właśnie babeczkową bombonierkę. Do przygotowania masy możecie wykorzystać przepis na proste babeczki waniliowe, każdą uzupełniając swoimi ulubionymi dodatkami, np. rodzynkami, orzechami, migdałami, żelkami, czekoladowymi dropsami lub suszonymi owocami. Możecie także postawić na wersję bez dodatków i udekorować gotowe babeczki kremem w różnych smakach. Ja wybrałam drugi wariant, dodając do środka babeczek
CiastkozercyJabłkowe babeczki z bakaliamiBabeczki jabłkowe są nieco innym wariantem ciasta jabłkowego, które już kiedyś pojawiło się na blogu. W przeciwieństwie do ciasta mają tę zaletę, że
Ciastkozercymarchewka to warzywo - warzywa są zdrowe ;) Może właśnie na to ciasto zdecydujecie się na Święta?Składniki:1 szklanka mąki2 jajka3/4 szklanki oleju1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru1/2 szklanki orzechów/migdałów/rodzynek2 szklanki startej marchewkiCukier, jajka i olej ucieramy w misce. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie i startą marchewkę.Piekarnik nastawiamy na temperaturę
Ciastkozercygarść słonecznikabakalie (np. mieszanka studencka)1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki cukru trzcinowego0,5 kostki masła1 jajkoskórka pomarańczowa (lub aromat) Suche składniki mieszamy razem w dużej misce. Większe orzechy kroimy na kawałki.Dodajemy jajko, miękkie masło i zagniatamy ciasto.Ciasto wałkujemy na grubość największych bakalii, około 0,5 cm i wykrawamy kółka szklanką. Ciasteczka pieczemy około 20 min. w piekarniku
CiastkozercyPlażowe babeczkiKolejną wakacyjną propozycją są babeczki z obowiązkowym zestawem narzędzi plażowych dla maluchów :) Proste babeczki waniliowe z czekoladą i orzechami w środku ozdobiłam pokruszonymi herbatnikami, kremem i masą cukrową.Składniki na proste babeczki wanilioweSkładniki na krem budyniowy+ masa cukrowa, herbatniki, barwniki spożywcze do dekoracjiBabeczki przygotowujemy według przepisu. Herbatniki kruszymy, wkładamy do woreczka strunowego, zamykamy i rozbijamy dokładnie wałkiem.Masę cukrową
Ciastkozercywaniliowy i zagnieść kruche ciasto. Gdy ciasto zacznie się już lekko formować w kulę dodajemy partiami amarantus ekspandowany i mieszamy. Z wyrobionego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Można przygotować je w kilku wariantach:- naturalne- obtoczone w amarantusie- obtoczone w wiórkach kokosowych i amarantusieU nas wszystkie wersje cieszą
Smaczne Zdrowesklepu się nie wychodzi - wiemy z autopsji, że trudno jest się obejść smakiem.Opis mąki w sklepie:"Ekologiczna mąka kokosowa BIO to bezglutenowa, całkowicie naturalna mąka kokosowa ze zmielonego miąższu orzecha kokosowego.Skład: mąka kokosowa* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego).Zastosowanie: do pieczenia ciast, babeczek, naleśników oraz pieczywa. Stosowana jako zagęszczacz do zup i sosów lub jako posypka do lodów, deserów, sałatek
Wypisz Wymalujtemperatury 170-175 stopni- cukier wymieszać z cynamonem, przesypać na talerzyk- dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia- schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (około 25g), formować kulki wielkości orzecha włoskiego- kuleczki obtaczać w mieszance cukrowo-cynamonowejobtoczone kulki układać na blasze w dość dużych odstępach- kulki spłaszczać lekko szklanką z gładkim dnem na grubość 1-1,5cm- uformowane ciasteczka wstawić
Smakołyki Berenikiwycieczki do Sieny spróbowaliśmy słynnego piernika, panforte, tradycyjnie przygotowywanego tylko na Boże Narodzenie, jednak obecnie dostępnego w każdej lokalnej cukierni i restauracji. Panforte ma konsystencję miękkiego nugatu, jest pełne orzechów i suszonych owoców. Przepis na ten deser pokazywałam Was także w zeszłym roku na blogu. Włochy na pewno kojarzą się Wam z pysznymi gelato, ale czy wiedzieliście, że w miasteczko
Chilli Czosnek i OliwaSpotkania ze znajomymi to nie tyle, co ciężki orzech do zgryzienia, jednak trzeba chwilę pomyśleć nad rzeczą, która wszystkim zasmakuje :) Na szczęście dzisiejszego wieczoru wszyscy byli tolerancyjni i nasze żołądki były gotowe na wszystko ;) Postawiliśmy na...pizzę! Ale to nie była typowa pizza, a pizza z francuskimi dodatkami w postaci sera reclette i kiełbasy diots.Raclette jest potoczną nazwą potrawy
Kitchens Alphabet