z orzechami - 5000 przepisów (strona:253/334)

Ciasteczka z marmoladą 203

Składniki: 180 g masła, 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli, marmolada Orzech.     Przygotowanie:    W misce zagniatamy ciasto z miękkiego masła, cukrów, mąki, jajka i szczypty soli. Ciasto przekładamy do maszynki, wyciskającej ciasteczka. Maszynkę przykładamy do blaszki i wyciskamy bezpośrednio na blaszkę. Palcem robimy delikatne wgłębienie na środku każdego

Aga w kuchni
Sałatka z burakiem, jajem, serem feta oraz grzankami 225

Składniki (na dwie porcje): garść rukoli burak, upieczony (180 stopni, 1h) 50 gram sera feta 2 kromki pieczywa razowego, u mnie razowiec z orzechami włoskimi z tego przepisu: klik 3 jaja, ugotowane na twardo/ półmiękko szczypta soli łyżka syropu klonowego, opcjonalnie, do polania całości Rukolę układamy na dwóch talerzach. Buraka obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie ósemki i szesnastki. Układamy

Mango Papaja
Sernik pistacjowy z białą czekoladą 468

męża – fana pistacji. Zakupiłam w internecie pastę pistacjową i do roboty. Nie miał aż tak pistacjowego aromatu jak bym chciała, ale i tak był pyszny. Ozdobiony posiekanymi orzechami i płatkami jadalnych goździków całkiem ładnie prezentował się na stole. Warto eksperymentować ze smakami sernika, aby uzyskać niepowtarzalne ciasto. Sernik pistacjowy (składniki w temp. pokojowej): 1 kg sera zmielonego 3-krotnie

Poezja smaku
Popękane ciasteczka czekoladowe - dla gości, do herbatki, do kawki... 424

całą noc. Im dłużej ciasto będzie w lodówce, tym bardziej popęka w trakcie pieczenia). 4. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Z przygotowanego ciasta formujemy kuleczki odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego. Staramy się jak najkrócej trzymać ciasto w dłoniach, żeby go zbytnio nie ogrzać. Kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podczas pieczenia ciastka trochę

My Culinary Art
Spaghetti z pulpetami 174

jajko, doprawić solą i oregano i dokładnie wymieszać. Dodać tyle bułki tartej, aby mięso było zwięzłe i łatwo się lepiło (około 3 łyżek). Z mięsa ulepić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki.Cebulę drobno pokroić. W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło i oliwę, dodać cebulę, przecisnąć czosnek i dodać oregano. Podsmażyć na średnim

Moje domowe kucharzenie
Udko z kurczaka z cytrusami. 191

polać seler. Doprawić solą i pieprzem .Przykryć i dusić 5 min.Seler powinien na zewnątrz być miękki, a w środku chrupki.Udko  podawać z sosem cytrusowo selerowym, posypane prażonymi migdałami, orzechami piniowymi, pestkami słonecznika.P.s.  Lubię do sosu zetrzeć trochę świeżego imbiru, bo jestem od niego uzależniony

Kulinarny karnet Christophera
Kapuściany pasztet. 131

liśćmi lub przykryć innymi jeszcze pozostawionymi.Piec w kąpieli wodnej w temp 150 stop. 45min.P.S. Jeżeli rozkoszy z jedzenia samego pasztetu będzie mało, to można wzbogacić ją  sosem z orzechami włoskimi

Kulinarny karnet Christophera
Figi ze śliwkami i sosem szodonowym. 137

połowy i od dołu lekko ścisnąć ,aby się rozchyliły. Do środka każdej figi wsunąć połówkę przesmażonej  śliwki. Figi ułożyć w żaroodpornym naczyniu i polać sosem z patelni . Posypać orzechami lub migdałami. Zapiekać 10-15 min w temp. 180 stop.Czas  zapiekania zależy od dojrzałości fig oraz naszych preferencji. Gotowe figi podajemy z sosem szodonowym . Sos szodonowy . 3 żółtka

Kulinarny karnet Christophera
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 255

galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin -   polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów -  twardych, pleśniowych, kozich do tego kiść winogron, orzechy;  4.dwa  rodzaje sałatek  np. tradycyjna jarzynowa - zawsze bardzo popularna, dla osób uważającą tę sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół jajka owiniętego szynką i już

Kulinarny karnet Christophera
Wigilia , starodawne zwyczaje… 217

miłość. Miód  w prawie wszystkich kulturach  świata uchodzi za substancję magiczną ,darzoną ogromnym szacunkiem ,chroniącą od zła ,symbol wiecznej szczęśliwości ,mądrości  , bogactwa duchowego i materialnego. A orzechy, od wieków związane z tajemnicą ,wzmacniają  intelekt. Włoski to mądrość i pieniądze, laskowy-symbol sprawiedliwości, pojednania, cierpliwości i sił żywotnych. Migdały, najlepszy płód ziemi, to piękno ,zdrowie ,nadzieja, płodność

Kulinarny karnet Christophera
Filo z kremem kawowym 177

przełożone delikatnym, rozpływającym się w ustach kremem. Składniki: Ciasto. 2 płaty ciasta filo 20g masła 20g cukru 4 łyżeczki ziarna sezamowego 4 łyżeczki posiekanych pistacji 4 łyżeczki posiekanych migdałów, orzechów Krem. 100g masła miękkiego 100g cukru pudru 20 ml bardzo mocnej kawy 300ml śmietany kremowej Płaty ciasta pokroić na prostokąty jednakowej wielkości. Masło stopić ,posmarować nim płaty filo i oprószyć

Kulinarny karnet Christophera
Tłusty czwartek - Pączusie ekspresowe! 164

Odstawić do wyrośnięcia. Łyżką nabierać ciasto i smażyć pączki w rozgrzanym oleju (smalcu) po 3 min z każdej strony. Osączone ,ciepłe pączki maczać (polewać) ,miodowym syropem i posypać posiekanymi orzechami pistacjowymi. Syrop miodowy. 1/2 szklanki miodu 150 g cukru 2 łyżki soku z cytryny Miód , cukier i sok cytrynowy wlać do rondelka i podgrzewać, aż cukier się rozpuści i syrop

Kulinarny karnet Christophera
Zupa sabaudzka. 153

sabaudzkiej czyli włoskiej Wykonanie. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Plaster szynki o grubości 1 cm pokroić w kostkę, również ser. Zagotować rosół, dodać włoszczyznę, groszek, szynkę, orzechy. Warzywa ugotować do miękkości (20-25min.) Zupę zaprawić śmietaną, zamieszać i już nie gotować. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do zupy. Dodać kostki sera. Z kapusty zdjąć liście ,opłukać

Kulinarny karnet Christophera
Sałatki na lato i nie tylko. 337

Sałatka z kozią bródką. Składniki. 3 kromki białego chleba 150 g koziego sera 2 garście endywii 4 pomidorki koktajlowe Sos. 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwki z orzechów ziemnych 1 łyżka soku z pomarańczy pieprz, sól Wykonanie. Z chleba wykroić 6 kwadratów i grillować grzanki około 6minut. Na grzance ułożyć plaster sera koziego i piec na rozgrzanym grillu

Kulinarny karnet Christophera
Mrożonka jogurtowa. 147

suszone pomidorki koktajlowe i posypujemy migdałami. Wstawiamy do zamrażarki i 1-1,5 h możemy podawać. Podałem z octem balsamicznym. Wersja słodka. 400 ml jogurtu greckiego 1 łyżka cukru orzechy włoskie jagody amerykańskie syrop klonowy Wersje słodką wykonujemy analogicznie do wytrawnej, dodając do jogurtu cukier. Podałem z syropem klonowym. PS. Inspiracją był przepis Carelajna

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania