macie jeszcze pomysłu? To macie tu kilka wskazówek...Ten pyszny krem jest produkowany od 1940 roku. Można go kupić prawie na całym świecie. Głównymi składnikami jest czekolada i orzechy laskowe. Firma pochodzi z Włoch.Teraz pewnie nie macie już żadnych wątpliwości, że chodzi o markę Nutella®!Ten pyszny sernik z dodatkiem tego słynnego kremu czekoladowo-orzechowego, który polecam Wam przygotować
Pora coś zjeśćobecną :-) ) na 1 miejscu wśród moich ulubionych ciast!Delikatne i wilgotne ucierane ciasto, a na wierzchu migdały w karmelu, mmmm... niebo w gębie!Z powodzeniem migdały możecie zastąpić np. orzechami włoskimi - taką wersję też już robiłam i kilka osób może potwierdzić, że jest równie wyborna jak oryginał!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćjednak nieco go zmodyfikowałam. Serek camembert z płynnym wnętrzem, słodkie bakalie i sałata równoważąca słodki smak. Przekąska dająca dużego kopa energetycznego, idealna dla studentów, w końcu nadchodzi sesja, a orzechy są Waszym przyjacielem w tym czasie :-). Szybko się ją przygotowuje i możecie do niej wykorzystać takie bakalie, jakie znajdziecie w swoim domu. Gorąco polecam!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeśćprzedstawić poniżej.Mój makowiec to połączenie ciasta krucho-drożdżowego z aromatyczną masą makową, nie dodaję do niego bakalii, gdyż jestem zwolenniczką mniej słodkich makowców, a duża ilość rodzynek czy orzechów potęguje jego słodycz. Bakalie za to chętnie widzę w wigilijnej kutii albo świątecznym keksie.Aby rozpocząć przygotowania do makowca, należy wybrać mak, którego użyjemy do naszego wypieku. Tradycyjny, który wymaga zmielenia
Smakołyki Berenikisztuk herbatników na blachę o wymiarach15x28cm lub 2 blaty miodowe Ambitnym polecam wykonanie tego ciasta z blatami miodowymi zamiast herbatników, sposób ich wykonania znajdziecie w przepisie na miodownik z orzechami (należy wykonać 2 blaty z połowy składników). Będą smakować wybornie w połączeniu z masami z ciasta jogurtowo-grysikowego, pamiętać należy tylko, że po przełożeniu spodów masą, należy pozwolić ciastu leżakować
Smakołyki BerenikiPo pysznych, choć kalorycznych i dość pracochłonnych ciastach przekładanych, postanowiłam upiec coś lżejszego, prostszego, co nie wymaga poświęcenia kilku godzin na przygotowania ani nie zawiera tylu
Smakołyki Berenikiletnią, wzorzystą sukienkę. Ale pogoda się zmienia. Napływają chmurki. Teraz to małe obłoczki, ale pozornie.Za parę godzin zmienią się w burzowe chmury.Nocny spektakl nie pozwolił mi spać. Ponad pięćdziesięcioletni orzech na moimpodwórzu, kołysał się groźnie i szumiał, jakoby warczał. Błyskawice rozcinały ciemnejak kawa niebo. Deszcz zacinał w okna, stukając złośliwie.A ja, stałam niezlękniona i podziwiałam. Dziś na bazarze słyszałam
W kuchni Karmel-itkizbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Studzić na kratce. (ja natomiast podzieliłam ciasto na mniejsze
W kuchni Karmel-itkinich uwagi, sugestie i pochwały. Pozwala to inaczej spojrzeć na danie i dodatkowo doucza. 5. Nigdy nie tknę nic z fast-foodu. 6. Mam słabość do orzechów w czekoladzie, dobrych filmów, ciekawych książek i.. języka niemieckiego. 7. Słucham porządnej muzyki. Iron Maiden, Metallica, Megadeth, Ac/Dc, Gun's'Roses... itp. Nie gardzę też innymi gatunkami - jestem bardzo tolerancyjnym
W kuchni Karmel-itkibakalie,czy też właśnie bananowe chipsy. Większość z tych przyjemności kosztuje nas dodatkowymi kilogramami,są bowiem źródłem tłuszczu i cukru, jeśli mowa tu o produktach przetworzonych (pomijam bakalie i orzechy bezdodatków). A czy wiecie, że te słynne chipsy bananowe, kupowane w sklepach, mają podbną ilosć kalorii co czekolada?Plasterki bananów są najpierw traktowane tłuszczem (jak we frytkownicy), a dopiero potem
W kuchni Karmel-itkiodpoczął. Najlepiej, kiedy jest schłodzony - dobrze się kroi, gdyż masa gorąca zachowuje się dość nieprzyjaźnie, obkleja nóż i z trudem wychodzi z blachy. SMACZNEGO! * len mielony można zastąpić mielonymi orzechami, kaszą mannączy też zwykłą bułką tartą. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiszklanki obranych pistacji 2 ząbki czosnku pieprz oliwa z oliwek Sałatę drę na małe kawałki, wkładam do naczynia. Czosnek obieram, zgniatam i wrzucam do sałaty wraz z pistacjami.Nie solę, orzechy są słone same w sobie. Dodaję świeżo mielonego pieprzu, wlewam trochę oliwy. Zaczynam miksować blenderem, dolewając tyle oliwy, aby pesto zmiksowało się na pastę i by nie było suche
W kuchni Karmel-itkiświeżych) 1/2 szklanki mleka szczypta soli 1 jajko masa makowa: z http://www.mojewypieki.com/przepis/masa-makowa 500 g suchego maku170 g jasnego brązowego cukru 100 g rodzynek50 g orzechów włoskich posiekanych3 łyżki miodu2 łyżeczki aromatu migdałowego1 łyżeczka cynamonu1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej Masa makowa: Mak zalewa wrzątkiem, przykrywam i gotuję przez
W kuchni Karmel-itkiZapach czekolady uderza do głowy, o zawrót jej przyprawia. Gorzka, mleczna, deserowa, z orzechami czy nadziana... Czekolada już od rana dzisiaj gości. Świętujemy Światowy Dzień Czekolady. Kto się przyłączy?Światowy Dzień Czekolady przypadający na 12. kwietnia to jedno z tych świąt, o którym pamiętają nieliczni. Tak jak Dzień Pluszowego Misia czy Dzień Przytulania, Światowy Dzień Czekolady wzbudza wiele kontrowersji
W kuchni Karmel-itkiSłońce skryło się za gęstymi chmurami. W słoneczne popołudnie nagle zapadł zmrok. Nieboskłon skryty pod granatem puchaczy, potulnie milczy. Zgrzyt, trzask, błysk i grzmot. Rozszalały wiatr miota gałęziami starego orzecha. Słyszę, jak ciężkie krople uderzają o parapet.Nie chcę. Zatapiam się w świat książkowych bohaterów, by nie słyszeć chaosu za oknem.Burza skłoniła mnie do upieczenia czegoś lekkiego, kontrastującego z groźną
W kuchni Karmel-itki