z orzechami - 5000 przepisów (strona:230/334)

Pierniczki brukowce 261

mikserem ze spiralnymi mieszadłami, a potem tradycyjnie wyrobiłam rękami. Wyrobione ciasto przykryłam i odstawiłam na 30 minut w temperaturze pokojowej.Po upłynięciu tego czasu, z ciasta formowałam kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układałam je na blasze w odstępach do 2 cm i lekko spłaszczałam każdą kulkę. Piekłam je przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Piekąc podglądałam je, gdyż

Blondynka Gotuje
Ciasteczka z landrynkowymi witrażami 262

Narodzenia kojarzą się nam między innymi z rodzinnym przystrajaniem zielonych gałązek świątecznego drzewka. Zwyczaj ten znany był już w XVI wieku. Początkowo choinki przyozdabiało się papierowymi ozdobami, małymi jabłuszkami, orzechami, piernikami lub cukierkami. Bombki, które obecnie są najpopularniejszymi ozdobami choinkowymi, zawdzięczamy Hansowi Greinerowi. Piękne szklane wydmuszki powstały, ponieważ jadalne dekoracje były zbyt drogie i nie każdy mógł sobie

Smakowity Blog Kulinarny
Makowiec (strucla) wg Zofii Nasierowskiej 318

soli Masa makowa: 40 dag maku1 l mleka 10 dag masła 1/2 szklanki miodu 20 dag cukru pudru 3 jajka 50 ml rumu lub spirytusu 25 dag bakalii ( rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa) 1/2 utłuczonej laski wanilii (używam aromat waniliowy i migdałowy)mały budyń waniliowy lub śmietankowy (mój dodatek)Zaczynamy od przygotowania masy makowej.Opłukany mak zalać gorącym mlekiem, gotować

Praktyczna pl
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 270

sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek lub kurczaka). Wegetarianie także będą zadowoleni, wystarczy krem posypać pokruszoną grecką fetą lub posiekanymi orzechami żeby otrzymać w pełni wartościowy, smaczny i aromatyczny posiłek.     Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie gęsi + chłodzenie kremuPorcje: 4SkładnikiKrem batatowy:1 duży batat

SzczyptaSmaQ
Drożdżówki pełnoziarniste z makiem i stewią 193

wyrosniecia.Tym razem ,ze stewia trwalo to b. dlugo.W miedzyczasie przygotowujemy nadzienie do buleczek.Zagotowujemy mleko.Goracym mlekiem zalewamy mak.Masa bedzie b.gesta.Dodatek miodu i likieru jednak ja znacznie rozrzedzi.Dodajemy reszte skladnikow,posiekane orzechy,umyte,odsaczone rodzynki.Wszystko dokladnie mieszamy.Masa ma byc na tyle gesta,zeby dala sie rozsmarowac na ciescie.Gdy ciasto podwoi objetosc,wyrzucamy je na blat i krotko wyrabiamy jeszcze raz.Rozwalkowujemy na kwadrat

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Turbot z lubczykowo-melisowym pesto 192

orzechow wloskich4 -5 lyzek oliwy lub dobrego oleju rzepakowego cytryna,solWykonanie:Rybe umyc,osuszycSkropic sokiem z cytryna i posolic.Ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Ziola posiekac,czosnek drobno pokroic,orzechy rowniez i rozdrobnic badz w mozdziezu,badz w malym rozdrabniaczu elektrycznym.Na koniec zmmiksowac z oliwa.Doprawic sola do smaku.Tak przygotowane pesto rozlozyc rownomiernie na rybie.Wstawic rybe do nagrzanego piekarnika i piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Crumble jeżynowo-jabłkowe 163

minut,do momentu kiedy kruszonka sie zrumieni,a owoce beda bulgotacPodawac gorace,choc zimne sa rownie pyszne.Uwagi : Czesc maki,tez pelnoziarnistej lub orkiszowej mozna zastapic mielonymi  migdalami,orzechami,  platkami owsianymi itd.,mozliwosci jest bez liku,a wszysto zalezy od upodoban.Zamiast cukru -miod stewia lub inny slodzik.Jezyny sa tak aromatyczne,ze nie wymagaja innych przypraw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka piękności z selera 179

Smaczna,niezykle zdrowa i dietetyczna surowka pieknosci z selera.Przygotujesz ja w 5 minut i bedzie swietnym dodatkiem do kazdego dania miesnego i rybnego.Zapach selera, ktory niejednego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jabłecznik serowy bez jajek 219

"Jesien pelne kosze darow niesie",a w tym koszu najwiecej jablek,owocow jesieni niezwyklej urody i smaku.Wlasnie teraz jesienia jablko kroluje na polskich stolach. I najlepsza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaroniki z marcepanem i makiem 188

zawieraja zupelnie cholesterolu ( jesli w ich skladzie nie ma zoltek lub smietany) i nie podwyzszaja cholesterolu we krwi,gdy nie ma w nich masla.Ciastka ,w ktorych migdaly zastapiono orzechami,makiem,innymi nasionami lub platkami owsianymi,sa rowniez bardzo cenne pod wzgledem wartosci odzywczych.Maja tez inna wazna zalete,bo w smakowity sposob mozemy spozytkowac pozostale po innnych wypiekach bialka.Nie wyrzucajcie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mazurek kokosowy 178

kokosowego (slodka smietanka)lyzeczka soku z cytryny1-2  lyzki maczki ziemniaczanej2 bialkaWykonanie:przesiac make,cukier puder,dodac maslo prosto z lodowki i rozetrzec miedzy palcami na mokry piasek.Dodac orzechy,cukier waniliowy,skorke z cytryny i 2 zotka,zagniesc ciasto,owinac folia i wstawic na kilka godzin do lodowkischlodzone ciasto rozwalkowac,ulozyc w foremce do tarty,uformowac rant,ponakluwac widelcem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik chałwowy z tahini-nowa ulepszona wersja 195

podniebienia.Sami sprobujcie.Ten przepis Was nie zawiedzie.Spod sernika:4 sucharki pelnoziarniste100 g mielonych orzechow laskowych lub migdalow2 lyzki oleju sezamowego (moze byc maslo)Suchary zmielic w malakserze,wymieszac z orzechami- migdalami i olejem.Foremke wylozyc papierem do pieczenia.Rant foremki wysmarowac maslem.Wsypac calosc do foremki,mocno ugniesc i odlozyc do lodowki.Masa serowa:750 dkg sera (uzylam Schichtkäse) 3 jaja Mprawie pelna szklanka cukru200

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka makowe pieguski (bez glutenu, mleka i jajek) 262

mieloną mąką  ryżową wymieszaną 1:1 ze skrobią kukurydzianą. Zamiast łupin babki można użyć mielonego siemienia lnianego. Zamiast migdałów można użyć dozwolonych w ramach diety orzechów lub wiórków kokosowych. Jeśli nie planujecie lukrować ciasteczek można zwiększyć ilość cukru o kolejne 50g.Przygotowanie:Kleik wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, migdałami i makiem. Dodać miękką margarynę

głodny alergik
Tydzień w moim telefonie XXXXXXV 146

piernik z Pepco  * nareszcie Cię mam :) a już chciałam zamawiać przez allegro  * miły początek dnia! * jedno z lepszych śniadań  * tyle zapasów na zimę :) od firmy Orzech * idealna choinka na Święta - bo czekoladowa :) * mam upragnione pojemniki na wędliny i ser - do nowej lodówki jak znalazł  * i grudniowe wyzwanie blogerek przeszło do historii  * zapraszam wszystkich! a sama

Magiczne Życie Marty
Kuleczki śliwkowe bez pieczenia 412

naczynia z blendera i zmiksować. Dodać kakao, przyprawę do piernika i ponownie zmiksować do momentu aż uzyskamy jednolitą i gładką masę. Odrywać po kawałku masy i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki obtoczyć w brązowym cukrze. Odłożyć w chłodne miejsce.Inspiracją z moimi zmianami był przepis z bloga Naturologia

Ala piecze i gotuje