z orzechami - 5000 przepisów (strona:222/334)

182. Gzik z sałatką z cykorii i olejem rydzowym 86

Jestem pewna, że niewiele osób zna olej rydzowy i jego charakterystyczny smak przypominający cebulkę z nutką orzechów. Olej zawiera 90% kwasów nienasyconych, w tym do 54 % omega-3 i omega-6, także jest idealnym dodatkiem do wszelkich sałatek i nietylko. Na dwie porcje: składniki na gzik: 250 serka twarogowego 3-4 łyżki jogurtu lub śmietany sól, pieprz składniki na sałatkę

Jadło i czytadło
Ciasto dyniowe z mleczkiem kokosowym 271

kokosowe o temperaturze pokojowej (schłodzone będzie zbyt twarde) miksujemy i dodajemy do masy dyniowej. Ciasto zwilżamy przegotowaną wodą i wykładamy na nie masę dyniową. Wierzch ciasta posypujemy orzechami lub startą czekoladą

Jadło i czytadło
Zupa krem ziemniaczany z imbirem 157

następnym razem z pewnością wkroję gruszkę lub może nawet avocado. 1 kg ziemniaków 3 kostki bulionu o smaku wędzonego boczku 2 cebule świeży imbir wielkości bardzo dużego orzecha  2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kawałek pora kawałek selera  3 łyżki masła 3-4 łyżki śmietany sól, pieprz Cebule poszatkować i lekko podsmażyć na maśle, następnie dodać pokrojone

Jadło i czytadło
Makowiec japoński 129

łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 1 puszka masy makowej słodkiej 6 białek 4 żółtka 10 dag margaryny 5 łyżek mąki 2 duże jabłka 3 łyżki płynnego miodu Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa - około 1 szklanki 2 łyżeczki proszku do pieczenie Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić

Jadło i czytadło
Zupa porowo - imbirowa 142

niepozorny korzeń dodaje głębi i orientalnego posmaku potrawą. Polecam. 2 pory 1 cebula 2 ziemniaki 1 litr bulionu z kury (może być z kostki) imbir wielkości dużego orzecha włoskiego 2 łyżki masła kmin rzymski kolendra sól pieprz Pora pokroić w plasterki a cebulę w kostkę. Masło roztopić i podsmażyć na niej cebulę a po 5 minutach dodać pora

Jadło i czytadło
Ciasteczka Jacobsiki 156

ciasteczka razem z rozpuszczoną kawą dokładnie i szybo wyrobić, następnie wstawić do lodówki na ok. 0,5 do 1 godziny. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać obficie w cukrze pudrze, układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec 20 minut w 170 stopniach

Jadło i czytadło
Grilowane pulpeciki łososiowe na sałatce ze strączków groszku cukrowego 162

czasie dodać   jajka i bułkę tartą, masa powinna być na tyle zwarta i gęsta aby można było zrobić kulki.  Z łososia formujemy nieduże kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i grillujemy je z obu stron, na każdej stronie po ok 6-7 minut. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Na talerzu rozkładamy  stroączki groszku, polewamy sosem, układamy ciepłe pulpeciki

Jadło i czytadło
Figa z makiem 128

makową bezą, bakaliowym środkiem, polana miodem .... bajka!!!       Do przygotowania 2 porcji: 2 figi 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki maku 1/2 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce) miód do polania   Piekarnik nagrzać do 160 stopni Figi rozciąć na 8 części ale nie do końca, owoc musi być całością, włożyć do piekarnika

Jadło i czytadło
Kulki serowo - pietruszkowe z żurawiną 133

można ewentualnie lekko posolić i popieprzyć, jednak w cieście powinna dominować słodycz pietruszki. Żurawinę wcześniej zalać gorącą wodą i pozostawić na 10 minut, następnie odcedzić. Z porcji ciasta wielkości orzecha włoskiego, zrobić płaski placek na dłoni, na środek ułożyć ok. 3 owoców żurawiny, ciasto uformować w kulkę i obtoczyć w bułce tartej. Gotowe kulki smażyć na głębokim tłuszczu na złoty

Jadło i czytadło
Indyjskie kluseczki z dyni z sosem fistaszkowym 130

robiłam)  lub formować rękoma i wkładać do gotującej wody z odrobiną soli. Gotować 5 minut.   Orzeszki zmielić dwukrotnie. Na maśle podsmażyć poszatkowaną cebulę, dodać zmielone orzechy, zalać 1 szklanką wody i gotować 5 minut. Na samym końcu dodać śmietanę i przyprawy.   Gotowe kluski podawać z sosem fistaszkowy

Jadło i czytadło
Banan na patyku 176

dziecku przemycić w ciekawy sposób nie do końca lubiany owoc.       Wystarczy połówkę banana nadziać na patyk, polać ciepłą czekoladą i posypać kolorową posypką, orzechami

Jadło i czytadło
Kapusta włoska - duszona - dietetycznie 192

wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, połączyć z kapustą, zagotować kapustę posolić do smaku, oprószyć pieprzem, dodać cukier i zakwasić octem. Podawać na ciepło. Podałam z kotletami mielonymi z orzechami włoskimi. Przepis tutaj .                                                     ŻYCZĘ

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 300

rogaliki. U mnie z racji tego że dżem był pomarańczowy, dodatkowo użyłam również lukru żeby podkreślić cytrusowe smaki. Rogaliki te można oczywiście nadziewać dosłownie wszystkim: dżemem, czekoladą, kajmakiem, makiem, orzechami i co tam jeszcze do głowy przyjdzie:)     Inspiracja:  Ciasteczkowy Potwór

Kto ugości moich gości?
Owsianka z kiwi i bananem 260

była właśnie owsianka, musiała być gęsta i bardzo słodka. Już na talerzu babcia dodawała do niej kawałeczek masła, dla smaku. Dzisiejsza owsianka zdecydowanie zmieniła swój wygląd, dodajemy do niej orzechy, nasiona czy owoce. Dzisiejsza wersja, przygotowana przez młodszą córkę jest właśnie z owocami i wygląda bardzo apetycznie.  Owsianka z kiwi i bananem Czas przygotowania: 30 minut Proporcje

Kulinarne przygody Gatity
Kulki ziemniaczane 384

razie potrzeby sól. Zagniatamy na jednolitą masę.  3. W jednym talerzu lekko rozbełtujemy jajko, w drugim wysypujemy bułkę tartą. Z ziemniaczanej masy formujemy małe kuleczki odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego, obtaczamy w jajku a następnie w bułce.  4. W garnku rozgrzewamy tyle oleju, żeby całkowicie zakrył nasze kulki. Kulki smażymy partiami przez kilka minut, aż na ich powierzchni

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania