soczyste owoce czy, słodka, chrupiąca kruszonka. Ja wprost kocham to danie - za smak, za sposób przygotowania i za prostotę. Można je podawać z dowolnymi owocami, kruszonka bywa przygotowywana z orzechów, albo z płatków owsianych. Zwieńczeniem tego ciepłego deseru jest podanie go z lodami, śmietaną, albo po prostu cukrem pudrem. Moja dzisiejsza propozycja - gruszkowo-jabłkowa. Jesienna, prawda? Aby wydobyć aromat gruszki
Słodkie Przyjemnościowsiane, wiórki, mąkę i proszek, mieszamy. W małym rondelku roztapiamy masło razem z miodem - nie gotujemy. Roztopione masło przelewamy do naszych suchych składników i mieszamy.Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozkładamy na blaszce, a następnie spłaszczamy, zachowując odstępy. Pieczemy w temperaturze 180`C około 8 - 10 minut. Studzimy na kratce. przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku.Smacznego
Słodkie Przyjemnościpołączenia się składników. Na koniec dodajemy do ciasta masę kokosową i dokładnie mieszamy. Masę chłodzimy w lodówce ( mi to zajęło około 45 minut).Piekarnik nagrzewam do 190 `C.Ciasto wielkości orzecha włoskiego obtaczamy w dodatkowych wiórkach kokosowych, a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut z tym, że najpierw w górnej części piekarnika
Słodkie Przyjemnościmusimy je najpierw roztrzepać, a następnie dodać je do masy maślanej.W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku.Z ciasta tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy je mokrą łyżeczką tworząc kółka. Pamiętajcie o zachowaniu pomiędzy ciastkami odległości.Pieczemy około 10 minut - studzimy na kratce.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościBardzo lubię podjadać coś między posiłkami. To moja wielka zmora. Jeżeli chrupię jakieś orzechy, to nawet się z tego cieszę, gorzej jak są to batoniki, chipsy, albo jakieś jeszcze gorsze przekąski. Mówiłam Wam, że mam Noworoczne postanowienie - żyć zdrowo, jeść zdrowo :) Zamiast miseczki chipsów, idę do kuchni ( zajmuje mi to jakieś 3-5 minut więcej ) i szykuję sobie smaczną przekąskę
Słodkie Przyjemności"Walentynki - święto zakochanych z całego świata. Świętujecie? My z eM. planujemy dziś nie robić nic :) Zjemy lekką sałatkę z grzankami, cukierki przygotowane przeze mnie na tegoroczne
Słodkie Przyjemnościnajlepsze określenie. Zapraszam na Jogurtową przekąskę - małą odskocznie od świątecznych propozycji."Składniki:jogurt naturalny dużyJaśki" z galaretką/orzechowemusli: płatki owsiane, otręby owsiane, płatki kukurydziane, żurawina/rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy, suszony banan, kandyzowany ananas - pominęłamewentualnie cukier do smaku Sposób przygotowania:Do dużej miski wsypujemy płatki i otręby owsiane, dodajemy płatki kukurydziane, mieszamy. Następnie dorzucamy resztę składników i odstawiamy.Do niewielkich
Słodkie Przyjemnościmleczko zagęszczone, dalej ubijamy, pod koniec dodając olej.Do mąki wlewamy masę jajeczną, mieszamy, a następnie ugniatamy, w razie potrzeby lekko podsypując mąką.Z przygotowanej masy ugniatamy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, a następnie układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je przygniatamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200`C przez 13 minut w zależności od grubości ciastek.Smacznego
Słodkie Przyjemnościwiem jak Wy, ale ja wprost kocham lody z dodatkami. Ze świeżymi owocami, bita śmietaną, orzechami albo owocowym sosem. Jak z tymi pierwszymi, zazwyczaj nie ma problemu, tak z sosem może się ten problem pojawić. Na moim blogu rzadko pojawiają się przepisy na dodatki, albo na przepisy na ciasta podstawowe, choć uznałam, że zamierzam to zmienić! A zacznę właśnie propozycją
Słodkie Przyjemnościkońcówkami.Przed wyłożeniem ciasteczek na blaszkę, dodajemy posiekaną na kawałki czekoladę i mieszamy.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy ciasteczka za pomocą małych łyżeczek tworząc kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego w lekkich odstępach - ciasteczka lekko się rozpływają.Pieczemy około 12-15 minut w 180`C.Studzimy na blaszce.Smacznego
Słodkie Przyjemnościmasy maślanej i łączymy.Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta - całość ponownie mieszamy. Za pomocą łyżeczek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe kulki wielkością przypominające duże orzechy laskowe. Gotowe ciasteczka spłaszczamy zwilżoną łyżeczką. Pieczemy w rozgrzanym do 200`C piekarniku przez około 7-9 minut - do zarumienienia się spodu ciasteczek.Smacznego
Słodkie Przyjemnościmasy maślanej i łączymy.Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta - całość ponownie mieszamy. Za pomocą łyżeczek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe kulki wielkością przypominające małe orzechy laskowe - około 1/3 łyżeczki masy. Gotowe ciasteczka spłaszczamy zwilżoną łyżeczką. Pieczemy w rozgrzanym do 200`C piekarniku przez około 7 minut - do zarumienienia się spodu ciasteczek.Gotowe, ostudzone ciasteczka przekładamy wcześniej przygotowanym
Słodkie Przyjemnościprzygotowałam. Fajne, lekkie brownie, bardzo czekoladowe, z dodatkiem malin, a to wszystko bez dodatku masła i z mąką ziemniaczaną, którą równie dobrze, można byłoby zamienić na mielone orzechy. Nic tylko sięgnąć po kolejny kawałek, prawda? Składniki:4 białkaok 70 g cukru ( nie cała miarka)4 żółtka150 g gorzkiej czekolady4 żółtkapół szklanki soku z kawałkami malin2 łyżki mąki ziemniaczanejSposób przygotowania
Słodkie Przyjemnościświęta nie jadamy, dlatego bardzo często tworzę jakieś nowe, szybkie makowe propozycje. Dziś chciałabym Wam zaprezentować ciasto makowe z żurawiną, które mimo braku innych bakalii smakuje jak makowiec z orzechami. Kusząca propozycja, prawda? ;) Spokojnie można powiedzieć, że to makowiec dla zabieganych.Składniki:3 białka170 g mąki4 jajka100 g cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 szklanki maku garść suszonej żurawiny1/2 łyżeczka
Słodkie Przyjemnościszkl. cukru pudru6 żółtekłyżeczka proszku do pieczeniaKrem :1 kostka margaryny najlepiej "Kasi"2 łyżki cukru pudru2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego750ml mleka2 łyżki wódki- u mnie "Soplica"o smaku orzech laskowy2 różne galaretki ( u mnie agrestowa i wiśniowa)owoce ( u mnie jagody i drylowane wiśnie)Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto do połączenia składników.Schłodzić około 30 minut ( może być
Garnkowe fanaberie